Како направити кревете у стакленику од поликарбоната - најбоље опције, упутства!

Саће од поликарбоната могу се наћи на готово сваком врту. Погодне су и практичне, омогућују вам стварање повољне микроклиме за биљке. Приликом уградње стаклене баште важно је правилно планирање и постављање кревета у њу, да се биљкама обезбеди светлост и влага и да се створе оптимални услови за узгој.

Како направити кревете у стакленику од поликарбоната

Оријентација према стакленицима широм света

Расвјета је важан услов за развој и раст свих стакленичких култура. Могуће је постићи добро осветљење само са тачним положајем стаклене баште. За лучне стакленике од поликарбоната, традиционално се користи распоред од запада до истока, са биљкама које примају максималну количину сунчеве светлости и не замењују једна другу.

Локација стаклене баште на странама света

Понекад локација локације не дозвољава да се стакленик постави строго од запада према истоку, а потребно је ускладити структуру дуж ограде или паралелно с другим зградама. У том случају треба изабрати најсветлије место са југоисточне, јужне или југозападне стране града. Са сунчане стране стакленика не би требало бити високих стабала и зграда.

Правила за постављање стакленика на градилиште

Узмите у обзир и превладавајуће ветрове: северни или сиви источни ветар доприноси брзом хлађењу стаклене баште након заласка сунца, тако да ће ноћу бити хладно. Од таквих вјетрова стакленик је боље заштићен зградама или дрвећем.

Срећни и неуспешни положаји на локацији пластеника

Важан фактор за рад поликарбонатних стакленика је смањење оптерећења снијегом зими.

Неуспешне опције локације за стакленике:

 • у непосредној близини зграда;
 • дуж високе чврсте ограде;
 • поред високих стабала;
 • на нагибу под углом већим од 5 степени.

Грешке у постављању пластеника

Сва ова места доприносе накупљању снега на крову или близу зидова стаклене баште. У овом случају, метални оквир се може деформисати, а поликарбонат - сломити.

Постављање кревета у стакленику

Димензије и распоред гребена у стакленику зависе од његових димензија. Гараже индустријске производње могу имати различите ширине, обично варирају од 1,8 до 3,4 м. На фармама се користе стакленици веће ширине - до 6 м. Најчешћи стакленици дужине 4,6 или 8 м

Када је ширина стакленика 1,8-2,4 м, обично постоје два кревета, одвојена колосијеком. У овом случају, ширина линије је од 0,6 до 1 м. Ширину колосека треба одабрати тако да је погодна за кретање са опремом у врту.

Могуће опције за планирање у стакленицима

Ширина стакленика од 3 м и више омогућава постављање три кревета са стазама између њих.

Съдържани следните модели:

 • три распона једнаке ширине;
 • уски гребен у средини идва широка дуж зидова;
 • широк гребен у средини и два уска распона дуж зидова.

Ако је дужина стакленика виша од 6 метара, препоручљиво је направити пролаз у средини средњег кревета. Основне шеме локације гребена у стакленицима описане су у наставку.

Гаража ширине 2,4 метра са два кревета

Кревети у таквом стакленику се постављају уз бочне зидове, ширина пролаза од 0,6 метара омогућава слободно кретање уз помоћ вртног алата и колица. Ширина гребена је иста и износи 0,9 м. На тим лежајевима можете поставити два реда парадајза, паприке или патлиџана. Краставци се стављају у један ред.

Распоред гребена

Ширина стакленика од 3 метра са два кревета

Ширина гребена за такво планирање је од 1 до 1,2 м. Са великом ширином гребена корисна површина у стакленику досеже максимум, али брига о биљкама је компликована. Прецизне биљке у овом аранжману ће замрачити једна другу, а приступ њима ће бити компликован.

Такав план је погодан за биљке са великим системом корена и пахуљастим грмљем, на пример, за лубенице: лубенице, диње, бундеве са хоризонталним распоредом бичева. У том случају ће бити довољно осветљење биљака, док бичеви неће висити на стазама и спријечити ходање.

Изглед распореда гребена у стакленику ширине 3 метра

Ширина стаклене баште 3 метра са три кревета

У стакленику са три кревета можете смјестити не само једну, већ и неколико култура одједном. Истовремено, варирајући ширину кревета, можете створити најбоље условесвакој култури. Ширина гребена овиси о узгојеним биљкама, њиховим захтјевима за освјетљење и подручју храњења коријена.

Једна опција - уски кревет у средини и двије широке доње стране зидова. У исто време, на централном кревету, обично засађени високи усеви у једном реду, на бочном - ниско растућег у два реда. У овом случају, могуће је постићи добро осветљење сваког постројења и омогућити им слободан приступ.

План распореда гребена у стакленику ширине 3 метра (прва варијанта)

Друга опција - широки кревет у средини стакленика и узак уз зидове. Средњи кревет пружа приступ са обе стране, што чини бригу о биљкама још погоднијом. Са таквим планирањем важно је правилно формирати биљке тако да се не засјењују. Просечан гребен може се подићи за пола метра више у односу на ниво тла, имајући топли гребен - то ће помоћи да се добије рана жетва.

Распоред гребена у стакленику ширине 3 метра (друга варијанта)

Постоје и друге опције за постављање гребена и стаза које вам омогућују да повећате површину за слијетање. На пример, улаз у стакленик се прави само на једној страни, а дуж другог крајњег зида поставља кревет.

Распоред гребена у стакленику ширине 3 метра (трећа варијанта)

Важно! Приликом планирања кревета неопходно је осигурати приступ свим биљкама. Изузетно широки кревети су неудобни за резање и пљување, док је лако оштетити биљке.

постељина уређаја

Правилно постављањеГребен у стакленику омогућава биљкама да обезбеде довољно осветљења и измене ваздуха. Потпуна исхрана биљака зависи од састава земљишта и правилног уређења кревета. Шине у стакленику су обично затворене, што вам омогућава да смањите количину радова на копању, отпуштању и одржавању плодности тла.

Као ограду можете користити:

 • плоче;
 • шкриљац;
 • лим;
 • рибон трака;
 • цигла или бетон.

Ограда од лима

Високи кревети са оградом од шкриљевца

Ограда од рубне траке

Бетонске ограде за кревете у стакленику сматрају се најпоузданијем и трајнијим

Кућишта се постављају на ознаке у складу са скицом. Препоручује се да се плоче претходно третирају антисептички или завршно. Метал за ограде користи поцинковане, за бољу заштиту од корозије може се додатно обојити. Шкриљевац, бетон и цигла не захтевају никакву додатну обраду, али се препоручује да се с времена на време дезинфицира кречним малтером.

Висина реда може бити различита. На лабавим пјесковитим тлима, гребени обично раде мало изнад нивоа колосијека, у којем случају су мање сухи. На тешким глиновитим тлима препоручује се постављање високих постеља, подигнутих изнад нивоа пруга за најмање 25-30 цм.

Плоче равних плоча

Најједноставнија, али поуздана и трајна конструкција гребена у стакленику - ограда таласа или равног шкриљца.Овај материјал се не боји влаге, не труне, може издржати довољно оптерећење. Лако се монтира, дезинфикује и пере. Редослед инсталације је описан у Табели 1.

Табела 1. Постројења за стакленике са оградом од шкриљевца - инструкције корак по корак.

Кораци, илустрације опис акција

распоред распореда

Направите ознаку на скици у складу са одабраном схемом. Пијавице обележавају клиновима и конопцима. Поставите клинове на углове кревета, убијте и затегните конопац око периметра. Проверите да ли је ниво на нивоу висине.

слате цут

Равни или валовити шкриљац се реже на траке ширине 40-50 цм, а шкриљац се реже на бугарском с резаним кругом на камену. Точка прекида је навлажена млазом воде како би се спустила азбестна прашина - она ​​зачепљује алат, осим тога, азбест је изузетно штетан за респираторни систем.

инсталација каменчића

Као стубови за ограде од шкриљевца, користе се клинови из профилне цеви са пресеком 40к20 мм или 40к40 мм. Цев се реже на комаде од 60 цм уз помоћ бугарског и сеченог круга на металу. Убијају се у земљи на удаљености од 0,5 м један од другог, оријентирајући се на ужету. На споју плоча цеви се инсталирају на удаљености од 10-15 цм.

Причвршћивање плочица у клинове

Претходно нарезане комаде шкриљевца хватају се по ободу гребена и осигуравају се специјалним вијцима са широким поклопцем мотора до клинова из цеви. Да олакшате вијкезатегните, у клиновима, претходно избушене рупе.

Полаване на зема и приготовление

Припремљене кревете попуњавају плодну земљу, додају се ђубрива и просу се раствором било ког биоактивног лека (Бајкал, Сјајво или њихов аналог). Ако се земљиште узима из града, препоручује се да се претходно дезинфицира раствором мангана или кипуће воде.

Обратите пажњу! Садња садница у таквим креветима чини уобичајене термине за вашу регију. Да бисте добили рано зеленило и поврће, вртлари препоручују да се организују кревети са биолошким, воденим или електричним грејањем.

Топли кревети у стакленику

Да би се у пролеће убрзало загревање земљишта, у стакленику се праве топли кревети. Ова техника омогућава два до три недеље да се убрза садња биљака и да се добије рана берба зеленила и поврћа. Распоред полагања слојева у топлом кревету приказан је на слици.

Шема полагања слојева у топлом кревету

За уређај топлих подова у стакленику је потребно:

  \ т
 • ограде - плоче, плоче од шкриљевца, опеке или бетона;
 • метална мрежа са малом мрежицом за заштиту глодара;
 • полине или дрвене битве;
 • гране и коре дрвета;
 • папир, картон, старе новине;
 • лисни пад, корови, покошена трава;
 • покварени стајњак или стеља;
 • плодно тло.

Упутство корак по корак за уређај топлих тркача у пластеницима и стакленицима приказано је у табели 2.

Табела 2. Технологија уградње топлих тркачапластеници од поликарбоната.

\ т \ т Изнад дрвених стубова лежао је слој грана, коре, опал. Пукотине и кора испуњавају пукотине између зеленила. Слој грана треба да буде не мањи од 10-15 цм, а гране и кора, склоните слојеве раствором ЕМ-препарата - Баикал, Емоцхек, Биота, Сиаиво. Бактерије које се налазе у овим лековима помоћи ће да се започне процес разлагања органске материје, што ће узроковати загревање кревета изнутра. \ т
Кораци, илустрације опис активности
\ т

монтажа оквира

Тијело за топле водилице може бити израђено од готово било којег материјала који може издржати оптерећење на зиду. За капиталне куће обично се користе зидови од опеке или даске. Зидови од цигле полажу се у дебљини полупеке за цементни малтер са обавезном обрадом редова.
Унутрашњи зидови се бере из плоче за сечење не мање од 40 мм дебљине. Они су оборени у штитовима на величину зида са четкама или тракама на дасци. За повезивање је боље користити поцинчане чавле или вијке - дуже ће трајати у условима константне влажности. Дрво се третира антисептиком или отпадним уљем.

Постављање заштитне решетке

Решетка је неопходна за заштиту биљака од глодара, чија ћелија не би требала бити већа од 20к20 мм. Мрежа је боље узети поцинковану, није толико нагризена и трајат ће 6-8 година без замјене. Решетка се поставља на дно припремљене кутије тако да досеже 5-7 цм на зидовима. Приликом спајања неколико комада решетке, увек направите ширину преклопа од најмање 10 цм, а решетка је причвршћена на рам помоћу чавала или саморезних вијака.

Слагање дрвених канти

Доњи слој у топлом кревету је густо запаковане дрвене канте или полина. Дрво не би требало да буде труло или покварено - што је гушћа његова структура, то ће се дуже распастиослобађање топлоте. За топла тркача, користи се тврдо дрво, четинари извлаче смолу и калцификују земљу. Најбоље је користити бреза полинтски - бреза има антисептичка својства. Полина се слаже у један или два реда прилично затегнута, тако да изнад њих не престају горњи слојеви.

Пуњење грана и језгара

\ т

Полагање картона

Гране и дрвне сјечке на којима се налази картонска амбалажа или густи папир. Овај слој спречава мешање слојева заливањем, задржавајући влагу у горњем слоју. Картон се може замијенити новинама, слагати у два или три слоја. Не препоручује се употреба премазаног папира и сјајних часописа - они јако упијају воду и дуго се не распадају.

Полаване на листове и суха трава

Изнад картонског слоја лишћа, сламе и сухе траве, помешаних у произвољним пропорцијама. Дебљина слоја не смије бити мања од 25-30 цм. Органска средства се прскају отопином ЕМ препарата и изравнавају. У овом слоју ће бити активно распадање органске материје, тако да ће се кревет загрејати и плодносттло - да се повећа. Ако се за овај слој користи слама, треба је пролијевати као стајњак или инфузију пилића за обогаћивање душиком.
\ т

Постављање плодног тла

Горњи слој топлог кревета је плодно тло. Као плодни слој можете користити мешавину вртног тла и компоста, црне земље или хумуса. Гнојидбени слој се излије на дебљину од 20-30 цм, а када се припремају рупе за садњу, тла се сипају на њихово дно, тако да коријење садница није суочено са активним слојем - они могу изгорјети.

Склониште кревета с филмом

Парцеле се залијевају топлом водом како би се навлажио горњи плодни слој, покривен филмом или покровним материјалом и чврсто притисните руб. У року од 2-3 недеље микроорганизми у тлу почињу да раде на разградњи органске материје, започињу активно загревање земљишта. Слојеви у кревету су структурирани, што касније доприноси његовој плодности.
\ т

Обратите пажњу! Радни век топлих органских кревета је 6-8 година. Низине се поступно понире док се слојеви доњих слојева шире. Да би се ниво тла одржао у топлом слоју, потребно је додати два горња слоја годишње.

Видео - Топли кревети у стакленику

\ т

Очистка из поликарбоната в јесени

У овом чланку наћи ћете детаљно упутство за чишћење стакленика од поликарбоната у јесен! Такође препоручујемо да прочитате чланак о томе како да направите кап по кап из пластичних боца својим рукама.

Кабине за грејање

Вештачко загревање гребена у стакленику може се обавити на два начина: помоћу кабла за загревање и загревање воде. За загревање воде неопходан је прикључак на котао или заједнички систем грејања, а истовремено је потребно пратити притисак и температуру у систему, контролисати рад опреме за пумпање. Такав систем гријања кревета је дјелотворан, али за приватни стакленик је превише комплицирано, па се гријање воде у ту сврху користи врло ријетко.

Стакленик са грејањем

Много је лакше користити електрични гријаћи кабел за загријавање кревета у стакленику. Распоред његовог складиштења и повезивања је једноставан, он ће се бавити било којим баштованом након читања упутства датог у табели 3.

Табела 3. Конструкција грејног гребена у стакленику од поликарбоната.

\ т \ т
Кораци, илустрације опис акција

Припрема кутија испод кревета

За ефикасно загревање кревета у стакленику потребно га је уградити на темељне бетонске или бетонске блокове. Блокови се стављају на цементни малтер или специјални лепак. Из блокова се поставља не само темељ за стакленик, већ и кутије за кревете.

пескирање

Дно будућих кревета заспи са слојем речног песка, дебљина слоја - 10-15 цм. Пијесак је потребан да би се елиминисала стагнација воде на локацији кабла. Под слојем песка можете ставити грејач, на пример, полистирен. То ће се смањитигубитак топлоте и слање топлотног зрачења навише до корена биљке.

Полагање кабла

За полагање кабла потребна је решетка зидане конструкције са ћелијом од 50к50 мм, ширина решетке се бира дуж ширине водилица. Мрежа је положена на дно кутије на песку, у сендвичу са размаком између змија од 20-30 цм. Кабл је причвршћен за мрежу са пластичним везицама.

кабловска веза

Дужина кабла и његова снага се бирају у зависности од величине стаклене баште и кревета. У просеку, за 5 м2 загрејаног простора, потребно је 20-25 м кабла, док ће његова снага бити унутар 400-600 В. Кабелу се причвршћује сензор, који се поставља у заштитну цијев на дубини од око 15 цм од површине кревета - у зони локације усисних коријена.
\ т

пуњење шљаком

Изнад кабла, кутија за кревет је прекривена шљаком из угља. Слој шљаке треба да буде најмање 15 цм, а пуњење ће омогућити равномерну дистрибуцију топлоте од кабла до ђона.
\ т

Полагање плочица

Ставите на шљаку било коју јефтину плочицу. Потребно је заштитити кабл од вртног алата приликом копања и отпуштања. Боље је одвојити плочице од мраза, тако да се не распукне у зимским мјесецима, када ће се гријати стакленик.
\ т

пуњење са земљом

Кутија је испуњена плодним земљиштем, залијевана и оплођена њиме. Укључите кабл и загрејте кревете, подесите степенгријање и одаберите оптимални мод. После загревања земље можете садити саднице или семена.
\ т

Обратите пажњу! Грејни кабл треба да буде повезан преко посебног прекидача.

Прави избор облика и величине кревета у стакленику је кључ за здраве биљке. Употреба биолошког или електричног гријања, поред тога, убрзат ће садњу биљака, продужити вријеме плодоношења и тиме повећати принос.

Видео - Загревање кревета у стакленику коришћењем угљеничног влакна