Како направити хидроизолацију крова?

Хидроизолација крова куће - врло важна фаза изградње. Сваки кровни рад је радно интензиван и финанцијски скуп процес.Слабо завршена хидроизолација неће захтијевати само рециклирање, већ ће захтијевати, барем, поправак украсне декорације простора, и, максимално, замијенити прекривање крова.Да би се то избегло, неопходно је да се одговорно одлучи за избор материјала за хидроизолацију, као и да се правилно користи.

хидроизолациони материјали

Хидроизолациони материјали за кров могу се поделити на следеће типове:

 • Лепљени или наплавиеми ваљани материјали. Израђена на бази битумена, ојачана специјалном крпом (картон, мрежа). Модерни материјали у горњем слоју могу имати противклизни премаз. Дио материјала ове класе носи не само хидроизолацију, већ и декоративну функцију и користи се као горњи кровни материјал за коси кров.
 • Филмски материјали. Ово је ролни материјал од полиетилена или полипропилена. Модерне хидроизолационе фолије ојачане су полиестерском мрежом и перфориране за одвођење паре. Најприступачнија хидроизолација је једноставна полиетиленска фолија, али њен велики недостатак је склоност накупљању кондензата.
 • Зубни мастици на бази битумена, акрила, гуме, силикона и тако даље. Наносе се у слоју од 5 мм до неколико центиметара. Прво, за овај метод је коришћен загрејани битумен. Технологија је билајефтинији, али премаз није створио хидрауличну баријеру више од 5 година, затим је уништен. Модерни китови су издржљивији због еластичних додатака и могу обављати своје задатке до 30 година. Мастици се одликују одличном адхезијом и наносе на бетон, метал, циглу, дрвену основу. Захваљујући технологији цртања, Мастици су удобни на крововима сложене геометрије.
 • Мембране Хидробарриер. Ролл филм материјал на бази гуме или поливинил хлорида са перфорацијама и мембранама различитих метода уређаја. Гидробариер добро одржава спољну влагу, али уклања влажан ваздух и пару изнутра, чиме спречава стварање кондензата.
 • хидроизолација спреја. Ови материјали укључују течну гуму, двокомпонентне акрилатне композиције, уреу. Добро се примјењује на крововима сложене геометрије. Има добру адхезију и велики распон радних температура (од -75 до +95 степени).
 • Ињекционе смеше - акрилатне, силикатне или полиуретанске смоле и емулзије. Ињекциона хидроизолација крова се користи управо на бетонским крововима, зидовима и на местима и спојевима увођењем вруће смоле под високим притиском. У овом случају, мјешавина продире у поре и пукотине у бетону, стварајући хидробарриер.
 • Пуњена складишта. Способан је да продре у хидробарриер, који се наноси на хладан начин. Користи се за хидроизолацију кровова од бетонских плоча. Нанесите на добро исушену и безмасну површину. Захваљујући капиларном ефекту, брзо попуњава све пукотине, поре инеједнакости, не само хидроизолације темеља, већ и њеног јачања.

Избор материјала за кровну хидроизолацију заснива се на типу крова који се изолира, на кровној површини, на типу крова, примарни ће бити рад или поправка.

Размотрити карактеристике хидроизолације на равним крововима и на косим (једноклизним, двоструким кровом, поткровље, итд.) Крову. Ове варијанте постављања крова се највише сусрећу.

Хидроизолација равног крова

Равни кров се користи како у изградњи комерцијалних објеката (гаража, складишта), тако иу изградњи стамбених зграда, посебно високих зграда. Исто тако, у приватним кућама се тражи равна кровна конструкција за изградњу осматрачница, рекреацијских подручја, соларијума. Шипка носача је веома важна у распореду равног крова, јер носи врло тешко оптерећење.

Ако на косом крову главна хидро заштита даје горњи слој крова (цријеп, валовита плоча, шкриљевац, итд.), Онда на равном крову сва вода тече у дренажну воду хидроизолацијом.Приликом инсталирања хидроизолације на равном крову, потребно је предвидјети нагиб према отицању. Поред тога, за експлоатисани кров је потребно да хидроизолациони материјал издржи оптерећење горњег слоја.

Најлакши начин је инсталирање хидроизолације на неискоришћеном бетонском равном крову од гријаних зграда, као и објеката са унутрашњом топлинском изолацијом. У том случају можете слободно бирати материјал, јер нема ограничења због слоја топлинске изолације ивисоки захтјеви за отпорност на површинску деформацију.

За хидроизолацију равног крова користити наплавиеме ваљане материјале на бази битумена, китове, течну гуму, пробојне композиције, полимерне мембране.

Хидроизолација равног кровног ваљаног материјала на бази битумена

Најпознатији материјал може се сматрати рубероидом - материјалом од ваљака са битуменским битуменским грађевинским картоном. Технологија полагања је врло једноставна. Површина крова је подмазана битуминозним мастима, сендвич са врха, у сендвичу са ваљком. Сусједни листови су наслагани, зглобови су жвакани.

За поузданост, препоручује се полагање 2-3 слоја рубероида.Таква хидроизолација није дуга (5-7 година), јер се током смрзавања битумен руши, вода улази на картон, рубероид се руши. Предност методе је ниска цијена, лакоћа извођења радова.

Модерна ваљана кровна хидроизолација на бази битумена је дуготрајнија (до 35 година). То се постиже чињеницом да се као носећи слој користи посебан кровни картон, фиберглас, фиберглас или полиестер.

Ови материјали не упијају влагу, нису склони трулежи и температурним деформацијама. Битумен је допуњен адитивима (гумама, воском), што чини састав импрегнације еластичнијим.

Ваљкаста хидроизолација на битуменској основи се поставља на мастик или спаја са горионицима.Како правилно покрити хидроизолацију на крову, у сваком поједином случају, боље је навестипаковање Технологија слагања може мало варирати у материјалима различитих произвођача.

Хидроизолација равног крова од течне гуме

Течна гума - хладни мастикс на бази полимера и битумена. Премаз након сушења постаје еластичан и добро задржава воду.Примена хидроизолације крова врши се у једном слоју дебљине око 3 мм.

Материјал је попрскан посебном опремом. Метода је веома погодна, јер вам омогућава да брзо обрадите велику површину крова, чак и са великим бројем истурених предмета (антена, вентилација, поклопци, итд.). Недостатак се може сматрати високим трошковима и неопходним за рад специјалне опреме.

Хидроизолација равног крова мастиксом

Иначе се то назива - кровна хидроизолација. Материјали који се користе у овој технологији: битуми - гума, битумен - полимерни и полимерни.

Мастици су хладни и врући. Наносе се на кров ваљком, шпатулом или четком. За чврстоћу је могуће наносити мастикс у неколико слојева, армирајући површину фибергласом.

Хидроизолација полимерном мембраном

Мембране су тканине од еластичног полимерног материјала. Захваљујући својој чврстоћи и еластичности, полимерна мембрана се може користити на површини као завршна обрада крова и као дубока хидроизолација испод тла или бетонског пода.

Мембрана је причвршћена на кров механичким, баластним или глутинираним поступком. Мембранска хидроизолација је врло великапоуздан, издржљив, али прилично скуп.

Хидроизолација косог крова

Материјал за израду хидроизолације на косом крову одабире се на основу онога што ће бити вањски кровни материјал. Бројни материјали се могу користити као завршни третман и као хидроизолација.

Хидроизолација са кровним флексибилним материјалом на битуменској основи

Постоје опције за постављање крова, где је сам кровни материјал хидроизолациони. За такав поступак прераде користе се плочице од ролне, флексибилне плочице, ролни материјали на бази гуме - битумена.

Хидроизолација испод ребрасте плоче на крову

Испод валовитог картона користи се најлакши и најкориснији материјал - филм. Могу се поделити у три врсте: полиетилен, полипропилен и мембрана.

Полиетиленски филм

Полиетиленски филм за кровне радове - материјал од полиетилена, ојачан флексибилном полиестерском мрежом. Полипропиленски филм се производи и користи на исти начин. Филм је монтиран на платну, у распону од плоче и завршава се кровним коњем.

Одвојене облоге учвршћују се преклапањем са ширином хватања од најмање 10 цм, а чаше се заптивају специјалном траком или заптивним средствима. Фолије су посебно перфориране за одвођење паре. Типично, горња страна је означена. Приликом инсталирања то треба узети у обзир.

Код хидроизолације обичног полиетиленског филма на његовој површини изнутра ће се накупити кондензација. Стога је таква хидроизолација дозвољенасамо као привремено.

хидроизолација мембране

Мембранска хидроизолација за кров је неткана тканина од синтетичких влакана. Мембране су перфориране и порозне:

 • Перфориране мембране су водоотпорне ојачане фолије и комбиноване тканине са пробушеним отворима за уклањање водене паре. Минус таквих мембрана је могућност формирања ледене коре на спољној страни мембране током хладне сезоне.
 • Порозне мембране - неткана тканина са мноштвом пора између влакана која пролазе водену пару. Мање порозне мембране - временом се смањује својство евакуације паре, јер се поре загађују из прљавог градског зрака.
 • Универзалне мембране су мембране са својствима против кондензације. Једна страна је глатка, друга страна груба, која је постављена на водену пару. Али глатко - на могуће цурење воде. Такве мембране се могу користити као унутрашња парна брана и као хидроизолација поткровља. Универзалне мембране штите кровну торту од воде и паре.
 • Вишеслојне мембране су модерне мембране за кровове. Оне су једнослојне, двослојне и трослојне. Најпрактичније су трослојне супердифузионе мембране. Од више слојева. У готовој мембрани нема пробих отвора, тако да се не зачепљује с временом и не ствара ледену кору током мраза. У таквим мембранама - 100% хидроизолациона заштита.

Видео: Хидроизолација крова властитим рукама

Хидроизолација крова -Веома је важно, штитит ће од влаге не само кров, већ и поткровље, главну ствар одабрати и учинити га исправним.