Где и како применити акустичну вуну?

Висококвалитетна звучна изолација стамбеног простора - залог за стварање удобних и удобних животних услова. Без изоловања материјала од буке, немогуће је створити пријатну атмосферу у којој нема вањског иритантног шума.

У савременом животу, вероватно, сви су се суочили са проблемом звучне изолације. Посебно снажно ово утиче на стамбене зграде, гдје становници често морају слушати досадну буку обављања поправки или других непријатних звукова. Најнеугоднија ствар у овој ситуацији је да се често дешава у време одмора.

Када опуштајући одмор прекида досадну буку вјежбе или глазбе која долази од сусједа. Међутим, резиденти приватног сектора такођер нису осигурани од буке трећих страна. У овом случају, то ће помоћи да заштитите ваш одмор од екстерне стимулације висококвалитетне изолације буке.

До сада су изолациони материјали који играју улогу заштите звука испуњени великим просперитетом.Акустична минерална вуна заслужује посебну пажњу. Овај материјал носи само два квалитативна својства: изолацију просторије, као и заштиту од вањске буке која продире.Због својих карактеристика, као и због једноставности употребе, овај елемент је веома тражен код модерног купца.

Минерална вуна

Овај материјал је састав дугих и флексибилних влакана неорганског порекла. Често, као главни састојак материјала за минералне вуне служе: кречњак, кварц,базалт или доломит.

Вуна се прави топљењем једног од ових елемената. Након талине, влакна се увлаче у филаменте. Тако се производи најпопуларнији материјал за топлоту, као и звучна изолација.

Условна минерална вуна се може поделити у три одвојене врсте, и то:

 • Најквалитетнији производ је камена вуна. Овај производ, који је високог квалитета, може се добити само од висококвалитетних стена.
 • Стаклена вуна је производ обраде стакла или кречњака. Такође, у својој производњи коришћена је сода и песак.
 • минерална вуна од шљаке. Ова врста материјала се прави рециклирањем отпада жељезне и обојене металургије. Важно је напоменути да је квалитет ових производа нешто нижи него у претходне две варијанте. Међутим, трошак производа је за ред величине мањи.

Такав грађевински материјал се производи коришћењем одређених технологија. Сировина за производњу је због тачке топљења. Ова температура је око 1500 степени Целзијуса. Након тога се талина ставља у посебну центрифугу, гдје се под притиском зрак претвара у издужене нити. Треба напоменути да степен вискозности растопљених сировина директно зависи од следећих индикатора топлотне и звучне изолације.

Својства минералне вуне

Стога је вредно размотрити главне карактеристике ових својстава материјала. Прије свега, треба напоменути да материјал има ниску топлинску проводљивост, која има угодан учинаксвојства загревања.

Често у финалном производу влакна су хаотична, што указује на присуство великог броја ваздушних канала. Управо ови индикатори претварају минералну вуну у одличан звучно изоловани материјал. Такође је важно да је материјал предивно способан да апсорбује акустичне таласе, овај тренутак омогућава да се изолација савршено носи са иритантним оштрим звуковима.

Такође је вредно поменути својство минералне вуне, као што је отпорност на пожар.Материјал је јако подложан паљењу, што га чини поузданом препреком за отворени пламен. Осим тога, производи су отпорни на механичка оштећења. У овом случају, не ради се о појединачним влакнима. Међутим, ако покушате да разбијете холистички комад, онда може доћи до значајних потешкоћа са тим.

Поред свих ових својстава, материјал карактерише и хидрофобност. Минерална вуна је водоотпорни материјал.

Уз то, приметна је постојаност производа и отпорност на деформације.Дакле, минерална вуна, када се компримира, хлади или загрева, не мења свој првобитни облик. Обично је за такве производе животни вијек наведен на 50 година. За то време, састав материјала не губи своје првобитне квалитете и својства.

Опције за монтажу минералне вуне

Као што знате, сваки грађевински материјал захтева квалитетну монтажу. У супротном, производ ће радити самосталноСвојства су много гора. Што се тиче материјала као што је акустична вуна, онда нема потребе за великим знањем и искуством таквих радова. Да би се изолација од топлотне и бучне изолације направила од минералне вуне сваки може независно.

Морате купити производ унапред. Минерална вуна се може представити у облику ролне или већ готових насјецканих крпица. Избор који тип производа треба да користите је препуштен вама.

За посао ће вам бити потребне следеће ствари и алати:

 • минерална вуна, њена потребна количина за производ квалитативне изолације;
 • алат за причвршћивање;
 • одговарајући ниво између којег ће се поставити изолациони слој;
 • резни алат за резање делова одређене величине, нож за папире ће се савршено уклопити овде;
 • мерни инструмент.

Када се одаберу сви потребни материјали, можете почети. Као прво, водилице се носе на површини. Ако већ постоје, онда се овај корак може прескочити. Тада се величине уклањају. Након тога се вата сече са малим залихама са сваке стране.

Врло је важно да се минерална вуна чврсто зачепљује, тако да можете избјећи могуће мостове хладноће. Осим тога, ако постоје празнине, таква звучна изолација неће имати никаквог смисла.

Треба напоменути да за рад са таквим материјалом морате користити средства заштите. У том случају није препоручљиво почети радити са минералном вуном. После целе површине зидаположени, можете наставити до облоге.

опције примене

Недавно се изолација од минералне вуне нашироко користи у свим грађевинским секторима. Овај материјал се користи свуда. У основи, производи се користе за изолацију зидова, јер су ове структуре најчешће пропуштени звучни таласи.

Даље, вредно је поменути прецизније сва могућа подручја примене таквог производа:

  Такав материјал се широко користи као вањска изолација у изградњи модерних зграда.
 • Може се користити као гријач унутар просторије.
 • Као спољашњи топлотни и звучно-изолациони материјал на фасадама зграда током радова на реконструкцији.
 • Материјал се често користи као изолациони елемент за индустријску опрему. Врло често је то минерална вуна изолација за цјевоводе.
 • Као топлотна и звучна изолација у третману подкровне конструкције.

Минвата је лепа топлотна и звучна изолација, због чега овај производ заузима водећу позицију међу свим изолационим материјалима. Потражња за овим производом је огромна. Важно је напоменути да је међу обичним купцима камена и стаклена минерална вуна у великој потражњи. То је због виших стопа.

Што се тиче грађевинских и поправних организација, често је пожељно дати минералну вуну типа шљаке, јер је она знатно јефтинија у великом обиму. Међутим, такве уштеде нисуувек у нашем модерном животу.