Како направити дренажу око куће властитим рукама?

Власници приватних кућа су свјесни да је уређење дренаже око куће једна од првих мјера. Заштита објекта од поплава је веома важна, иначе, неизбежно влажење и уништавање темеља, искривљених врата и прозорских оквира, појава пукотина у зидовима и друге неугодне посљедице. На замишљену сложеност посла лако је исушити кућу властитим рукама.

Шта је дренажа и зашто је потребна?

Дренажа - посебан систем, чији је задатак да уклони вишак влаге из структура. Најчешће изгледа као конструкција цијеви у којој вода иде из парцеле. Неки људи имају утисак да ефикасна дренажа и добра дренажа око куће могу елиминисати потребу за дренажом. Међутим, стручњаци, међутим, снажно препоручују инсталацију дренажног система који је у стању да добро заштити зграду од влаге.

Важно је напоменути да су хидроизолација и дренажа различити појмови, али ниједна од њих не искључује друге. Дренажа око куће (дренажни систем) помаже да се смањи ниво воде у том подручју или да се потпуно уклони. Опасност се састоји од подземних вода и оборинских вода, поплавних вода. Хидроизолација омогућава заштиту темеља зграде од продора воде у унутрашњост.

Али чак и уз квалитативну изолацију темеља, немогуће је потпуно спријечити да вода дође до базе и подрума куће, да се вода дуго не уклања из темеља. Уосталом, под константним притиском, вода је унутрау сваком случају ће се наћи слабости у хидроизолацији. Међутим, правовремени одлазак ће штитити зграду од разорних ефеката влаге. Одводњавање око темеља је веома важно.

Због тога је дренажни систем око куће једноставно потребан у сљедећим случајевима:

 • локација парцеле. На ниској локацији проблем дренаже постаје све релевантнији;
 • квалитет тла - глина и иловаста тла не доприносе брзом смањењу водостаја;
 • ниво падавина у вашем подручју;
 • ниво појаве подземних вода;
 • јаружање других објеката на локацији. У случају када у достојној страни зграде постоји дубока подземна подлога - вода неће ићи куда да иде, а она ће се акумулирати на површини, чиме се повећава вјероватноћа поплаве;
 • присуство водонепропусних премаза - бетонских стаза, асфалтираног дворишта - ова места спречавају пролаз воде.

Независни дренажни систем око куће уклониће проблеме који узрокују горе наведене факторе.

Главни типови дренажних система

Пре него што се правилно исуши око куће, морате разумети врсте дренажних система.

Постоје три варијанте одводњавања од темеља куће:

 1. Отвори. Улогу Драенса играју отворени јарци, у којима је дубина око 50 цм и исте ширине. То је једна од најједноставнијих опција за повлачење воде коју можете лако обавити сами. Али врста ровова примјетно квари изглед локације, штавише, често и брзо падају,због чега је потребно ојачати их уз помоћ авиона.
 2. Потопљен. Обложени јарци заспу са великим рушевинама, маслацем или комадима цигле. На поду је терен. Главна предност овог дизајна је његова издржљивост, посебно када се користе геотекстили током изградње. Минуси укључују ниску пропусност и недостатак одржавања током употребе.
 3. Затворено. Дренажа се изводи уз помоћ постављених перфорираних цијеви у тлу. Прилично ефикасан систем нема недостатака претходна два. Недостаци укључују комплексност распореда таквог система. Отворени дренажни ровови прекривени су решеткама и ојачани специјалним тацнама.

При одређивању задатка, чија је сврха изградња дренаже око куће, треба имати на уму да постоји неколико типова таквих система:

 • Одводњавање зида. Конструкција се гради око темеља, обавезна је у случају када у објекту постоји подрумски или подрумски спрат. Најуспешније решење је уградња система за време изградње темеља, када јама још није закопана. У супротном, морат ћете поновно обављати земљане радове, а то ће значити прекомјерно трошење новца и снага.

Полагање дренаже врши се дуж базе конструкције, а инспекцијске бушотине из углова су излазне цијеви. Доња тачка пројектовања служи за распоред излазне бушотине, из које се вода испушта или пумпа ван границе локације. Да би се темељ заштитио на удаљености од 1 метар одКућа је опремљена глиненим дворцем. Одводњавање воде на зиду је најбоље уредити за вријеме постављања темеља.

 • Систем прстенова или ровова. Овај систем је положен на одређеној удаљености од темеља, полазећи од њега око 1,5-3 метра. Паметно је користити ову конструкцију ако у објекту нема подрума, техничких подрума и подрума, као иу случајевима када се налази на глиновитим или глиновитим тлима.

Између система и темеља постављена је и глинена брава. За ефикаснију заштиту структуре од прекомјерне влаге, дренажа се полаже на 0,5 метара дубље од најниже точке темеља. Претпоставља се да ће полагање одвода бити изведено на слоју лако пролази влаге, на примјер, дробљени камен.

 • Пласт дренажа. Таква дренажна структура налази се испод зграде, тако да се њена производња одвија приликом копања јаме. Пошто су темељне јаме обично усађене за полагање плоча, ова врста дренаже се користи изузетно ријетко, као и сама плоча.

Подручје дренаже резервоара протеже се изван темеља, на више мјеста повезаних са одводом зида. Ова конструкција је направљена од шљунка, чија дебљина треба да буде најмање 30 цм, а лоша опција је прављење 2 слоја дробљеног камена и песка. Пјешчани ананас се може замијенити геотекстилом.

Важно: Важно је напоменути да дренажа резервоара није замјена за друге типове дренаже, већ је допуна њима. Зато је, поред тога, неопходноИзградити главни систем одводње. Потребно је запамтити да ако мислите о себи да направите прстенску дренажу око куће, морате имати на уму да цео систем одводње око куће властитим рукама треба да се налази 0.5 м испод нивоа темеља. Ова локација ће омогућити квалитетно уклањање подземних вода из зграде у свако годишње доба.

Правила уређења и припреме система

Пре него што започне изградња дренаже, потребно је припремити темељ:

 • спољашњи део базе се третира са битуменским керозинским прајмером;
 • се наноси битуменска мастика;
 • док је битумен још влажан, има обојену гипсом или ојачану мрежу са ћелијама 2? 2 мм

Да би се решетка затворила након сушења мастикса, након отприлике једног дана морате нанети други слој лопатице.

Основа за пројектовање су специјалне дренажне цеви. Често су то перфорирани пластични делови пречника од 75 до 100 мм. У случају да их није могуће купити, у ту сврху је могуће користити обичне канализационе цеви одговарајућег пречника и бушити рупе у њима. Такође је потребно узети у обзир и величину шљунка у којем ће се те цеви полагати, бушене рупе треба да буду мање од пречника шљунка.

У пракси се може видјети да се самостално уређење дренажне воде из куће може ријешити у потпуности. При томе морате да се придржавате следећих захтева:

 1. Перфорирана цев је покривена шљунком за око 30 цмвиди Да би се спречило зачепљење у систему, делови оборацхивауто материјала за филтрацију су геотекстили.
 2. У случају да се део конструкције налази испод пута на коме се одвија транспорт, у том подручју су уграђене металне цеви које су спојене чврсто спојеним спојкама са остатком система.
 3. Како би се осигурало да се у будућности може слободно одржавати и, ако је потребно, очистити систем од прљавштине, у главним чворним тачкама (на кривинама, у подручјима раскрсница) и сваких 10-12 м у равним дионицама, постављају се посматрачке бунаре.

Испуштање воде из система врши се у јарку или кориту седимента, чија је најједноставнија конструкција конвенционална заварена кутија са металним шипкама. Дренажни систем се врши под преднапоном до тачке испуштања воде.

Упутства за инсталацију за дренажу око зграде

Стручњаци савјетују прије почетка рада да направе план локације. Чак и једноставан план помоћи ће вам да израчунате потребну количину материјала и одредите најпогоднију локацију цијеви. Уређај дренажног система одводње из темеља зграда изводи се у сљедећим фазама:

 1. Парцела је означена према завршеном плану.
 2. Канали тражене дубине лепршају. Њихова ширина мора бити таква да се цијев и рушевине могу смјестити унутра.
 3. Изводи се нагиб система за одводњавање. Мјери се капи и излажу се на десним мјестима кутије, дно рова лагано прелијева пијесак док се не формира потребан нагиб дна.
 4. На дну роваГеотекстили су обложени слојем шљунка на врху. Морате покушати да сачувате исправљену пристрасност. Након тога се прави рупа за полагање цеви.
 5. Перфориране цијеви уклапају се у припремљено мјесто и сигурно се спајају. Провјерите нагиб цјевовода. То се ради помоћу ужета или ужета растегнутог дуж рова.
 6. Извршена је инсталација контролних бунара.
 7. Затворене цеви се ротирају са геотекстилом, који је фиксиран полипропиленском траком или конопцем, што се ради у одсуству фиксног филтера на цевима.
 8. Систем је напуњен испраним шљунком чији је слој око 20 цм.
 9. Геотекстилна тканина, која је претходно била постављена у ров, ротира филтер слој тако што прави велики поклопац.
 10. На крају цијели систем заспи са великим ријецним пијеском.

Карактеристике контролних и монтажних бушотина

Познато је да "прави" контролни бунар осигурава ефикасну одводњу око куће. Овај део система је дизајниран да сервисира и периодично чисти систем. У недостатку овог елемента, систем се зачепљује и постаје неактиван. Готов производ се може купити у трговини или од комада пластичне цијеви жељеног промјера.

Бунар за одводњавање влаге из зграда треба да буде такве величине да особа може слободно, испуштајући руку, чистити. Најнижа тачка система је намењена за прикупљање воде. Такође се може купити укупујте или радите сами. Заварене и армиранобетонске конструкције су веома популарне.

Друга опција може бити направљена од прстена или бачена својим рукама. У сваком случају, дубина бунара треба да буде таква да се таложи на дну песка и да земља не омета слободан проток воде. Периодично, талог треба очистити.

Правилно направљен дренажни систем око зграде помоћи ће да се заштити од прекомјерне влаге, што може изазвати многе проблеме. Професионалци ће лако извршити овај задатак, али ако имате жељу да се бавите овим задатком, сами се можете носити. Пријатан резултат уграђених снага биће удобна кућа, која ће бити добро заштићена од штетних утицаја подземних вода.