Како направити јефтину кућу без плина? Методе економског гријања приватне куће без плина

Данас је, без сумње, најисплативија, најефикаснија и економичнија опција за грејање стамбених зграда грејање гасом. Код вишепородичних кућа, у приватном сектору, на мјестима гдје постоји централизирана опскрба плином, плин постаје главна врста горива. Међутим, када је сезона гријања на врхунцу, често се јављају ситуације када се ограничења потрошње плина брзо исцрпе. Шта учинити у таквим случајевима? Како уштедити плин у приватној кући и тако смањити трошкове гријања? Једини излаз у таквим ситуацијама је да имате при руци помоћне изворе топлоте.

Које алтернативне опције грејања се најбоље користе? Колико је вредно и какав ефекат се постиже у овом случају је задатак са неколико непознаница које морамо ријешити.

Нема гаса - разматрамо све могуће начине грејања

Финансијски трошкови грејања стамбене куће у хладном периоду, вишак плавог горива, постали су учесталији и познатији многим власницима кућа. Покушајмо заједно да нађемо најбољи излаз из ситуације. Основни услов, који је у овом случају актуелан - добијање економског гријања, које није ниже од технолошких параметара који су нам познати, гријања на гас.

Након процјене свих техничких могућности различитих опција гријања, задржимо се на свакој од њих.

Препоручено! Компанија Теплодар нуди котлове на чврсто гориво, штоРад на главним врстама горива: огрјевно дрво, угаљ. Ако је потребно, опрема се лако преводи у пелете и гас. Котлове можете купити на веб страници произвођача хттпс://ввв.теплодар.ру/.

Најпреверљивији и најстарији начин грејања стамбене зграде - грејање пећи. На селу, приватни сектор се још увијек може наћи код куће, гдје традиционална пећ није само елемент етничког декора, већ и важна компонента домаћег живота. Углавном су то комбиноване пећи, које играју улогу извора топлоте и служе за кување. Присуство пећи у кући ће уштедети гас, посебно ако има вишка дрвета и њихова количина није ограничена.

Ако је таква пећ у кући, проблем са алтернативном опцијом за гријање куће је ријешен. Упркос недостацима који су карактеристични за грејање пећи. Када је кућа топла на релативно ниским трошковима, мало пажње посвећује чађи и чађи, присутним у просторији. Једини аспект који остаје да се размотри је сигурност од пожара у пећи.

Важно! Пећ треба стално чистити. Оптималан начин рада зависи од стања димњака. Добра вуча избјегава нагомилавање производа изгарања опасних по здравље, а свјежи зрак је зајамчен да постигне прихватљив ниво ЦО2 у просторији.

Још једна не мање погодна опција, ако нема гаса, користите системе за грејање на течно гориво. Главни тип горива у овом случају је дизел гориво. Мање су уобичајени модели котлова који раде на уљу уљане репице или на керозину. Грејање приватне кућеУ овом случају, он ће бити ефикасан, с обзиром на високу ефикасност топловодних котлова. Гријање станова користи се врло ријетко. Разлог је сложеност складиштења великих количина дизел горива и високи ризик од пожара сличних система гријања. Да, и ко воли константан мирис дизел горива у кући, вјечну прљавштину и чађу.


Користите чврсто гориво у случајевима у којима је потребно уштедити гас - опција је оптимална. У нашој земљи, ни дрва за огрјев, ни угаљ, ни тресет не изненађују, дакле, да се користи као гориво удобно, рационално и ефикасно, са економског гледишта. Што се тиче кућне пећи, већ смо рекли, постоји још опција са уградњом чврстих или универзалних котлова. Што је више исплативо потапати дрво или угаљ, одлучите се за вас. Све зависи од расположивости сваке врсте горива у одвојеном региону.

Модерне технологије су направиле корак напријед тако што су потрошачима пружиле широк спектар модела опреме који, сагоревањем чврстих горива, имају високу топлотну снагу. Крути пиролизни котлови имају прилично високу ефикасност, око 80%, опремљени су аутоматизацијом, не захтијевају стално људско присуство и учестало пуњење горива. Чврста горива су и даље најјефтинији начин грејања. Постојећи недостаци оваквих опција гријања су добродошли, поготово када постоји проблем брзе и ефикасне замјене несталог плина.

Комбиновани котлови на више горива, које данас нуде многе фирме и компаније, високо су вредновани. По врстиОбјективни разлози таква техника још није пронашла своју нишу на тржишту потрошача, с обзиром на финансијске капацитете становништва.

Важно! Прије преузимања калкулатора и израде калкулација за ефикасност гријања приватне куће без плина, потребно је елиминирати конфузију између волумена измјерених у кубним метара. метара и маса горива, мерено у килограмима. Све врсте горива, осим електричне енергије, боље се мјере у килограмима, јер је тежина која се односи на топлотну вриједност горива.

Прикладно је да се спроведе непристрасна анализа ефикасности употребе различитих врста горива. Доња табела даје вам јасну идеју о томе која врста горива је данас најучинковитија од јефтиније за загревање куће.


Ове табеле вам омогућавају да сами направите једноставне прорачуне, подешавајући стварну цену горива.

Цена топлоте која се добија од употребе сваког горива се израчунава на следећи начин:

Поделите приближно цену горива у вашем региону на специфичну топлотну вредност горива. Подаци са друге стране су подељени на параметре наведене у трећој колони. У петој колони унесите податке из калкулације:

  • за грејање приватне куће од 100 м2 у грејној сезони потребно је 5 кВ /х;
  • 24, број сати дневно;
  • узети у обзир трајање грејног периода - 180 дана (6 месеци).

Као резултат добијамо: 5 к 24 к 180 = 21600 кв /х.

Као што се види из табеле, подаци о свим врстама горива које се користе у нашим домовима,су исти. Ово указује на приближно исту ефикасност предложених опција грејања. Једина корекција је могућа у случају када се ради о различитим величинама конструкције. Од суштинског значаја је интензитет домаћинства за коришћење уређаја за грејање и топлотне ефикасности приватног дома. При израчунавању од 5 кВ /х прихваћен је карактеристичан за добро изоловане савремене материјале конструкције. Трајање грејног периода такође може варирати у зависности од климе у региону.

Трошак 1 кВх топлотне енергије умножавамо у сваком појединачном случају за укупан број киловатних сати, добијамо трошкове сваке врсте горива. Добијене цифре су подељене на теоријску вредност ефикасности опреме за сагоревање сваке врсте горива, добијамо стварне параметре ефикасности и одзива - што је профитабилније грејање зграда без гаса.

Такодје, не заборавите да се упознате са методама уштеде на грејању у стану.

Електрична енергија - достојна замена гаса због њеног одсуства

Економично, ефикасно грејање приватне куће, давање гаса требало би више да се фокусира на очување уобичајених животних услова. Ниво удобности одређује избор алтернативног начина грејања, а данас технологија пружа довољно простора за маневрисање. Да би се постигла уштеда плина у хладној сезони омогућит ће се доступност електричне енергије. Није ни чудо што многи власници сеоских кућа и викендица, с обзиром на недостатак техничких могућности за спајање на главни гас, преферирајуелектрични системи за гријање.

У поређењу са другим грејним уређајима, електрични уређаји за грејање имају практично 100% ефикасност. Електрични котао је једноставан за одржавање, јефтин. У овом случају нема потребе за опремом за извлачење и димњаке. Данашња електрична енергија остаје најповољнија алтернатива за гријање на гас, с обзиром на ефикасност и практичност услуге.

Главни чланак: грејање колиба електричном енергијом.

Поред уградње у кућу електричног котла за грејање воде, активно се користе за грејање стамбених зграда, мањих просторних конвектора, топлотних топова и инфрацрвених емитера. Данас је модерна топла подна опрема у приватној кући. Технологија је сасвим нова, међутим, већ је успјела доказати своју ефикасност. Разноликост понуђених извора топлоте даје вам могућност да направите избор, боље је загрејати кућу.

Напомена: У случају да је топли под за вас главни извор грејања стамбених просторија, капацитет опреме треба да буде 150-180 В по м2 стамбеног простора. Топли подови треба да имају површину од најмање 70-80% укупне површине саме зграде. У супротном, очекивани ефекат загревања ће бити занемарљив.

Када се грејање приватне куће врши на друге начине, можете постићи још веће економске перформансе. Без гаса, може се добити економичан и непрекидан извор топлинске енергије на свом подручјутоплотна пумпа Принцип рада опреме заснива се на разлици у температури, дубини тла и на површини. Уз помоћ топлотне пумпе, која заиста вреди много новца, можете се снабдети готово вечним извором топлоте у сеоској кући. Ефикасност овог система је потврђена једноставним прорачунима. Индикатор успешног рада топлотне пумпе је фактор конверзије топлоте (ЦОП).

На пример. Када топлотна пумпа троши 1 кВ електричне енергије потребне за рад цијелог сустава (РОТ), фактор претворбе топлине (ЦОП) је 3,0, што значи:

РТХ к ЦОП = 3 кВ Пн енергије на излазу. Економичност и ефикасност овог начина грејања је више него очигледна.

Не постоји јасан одговор на то питање, да ли је повољније загријати приватну кућу са гасом или другим врстама горива, не постоји. У сваком случају, улога присутности различитих фактора, међу којима не мање важно, заузимају економске и техничке могућности потрошача.

Уместо гаса, можете користити готово свако гориво приликом грејања. Друга ствар је како можете потпуно загрејати свој дом у хладној сезони, стварајући угодан животни простор за вас. Суочени са сличном ситуацијом - избор је ваш. Како штедети, оптимални трошкови гријања зависе од вас, од вашег става до чињенице штедње енергије и техничких могућности.