Како израчунати снагу електричног котла за кућу или стан?

Прије куповине било које опреме за гријање, сваки купац наводи главне карактеристике уређаја и како оне испуњавају потребне захтјеве. Главни такав индикатор може се сигурно назвати снагом електричног калема. Знајући то, сви ће одмах утврдити да ли је модел погодан за његове потребе или не. Да би се радиле бар приближне цифре, потребно их је унапријед израчунати. Такође је важно разумети од којих фактора зависе.

Избор снаге у зависности од квадратуре

Најједноставнији начин је да се израчуна потребна снага електричног котла, на основу површине просторије која се загрева. Дакле, у зонама гдје је клима блага, потребно је користити омјер од 100 В по 1 км2. м. У јужним или сјеверним регионима, бројке могу варирати за 20 јединица.

Наравно, овај приступ није тачан. Али, да се не замрзне зими, боље је купити уређај са великим индикаторима. Како израчунати снагу електричног котла, који има само подручје? Врло једноставно. Истина, за ово још увијек морате знати специфични коефицијент за израчунавање регије. За топле географске ширине износи 0,7. Просечна употреба 1.2. И на северу - 2.

Важно! Обавезно запамтите да ће у случају неспоразума потрошити прекомјерну електричну енергију. То може значајно повећати оперативне трошкове.

Да бисте израчунали снагу инсталације, морате заменити вредности у формули: В = С * К, где

В - израчунава се параметар опреме;

С - површина просторије која се мора загријати;

К је коефицијент.

Приступ није савршен. Али у исто време он узима у обзир стварне климатске услове који директно утичу на брзину хлађења зграде.

Често постоје ситуације када је власник куће или стана инсталирао бојлер велике снаге. И тако је соба и даље хладна. Упркос чињеници да је обезбеђена употреба опреме - електрични или гасни котао.

Прије свега, то овиси о немогућности ограничавања енергије унутар зграде.

Избор снаге у зависности од губитка топлоте

Дакле, већ је јасно да је изабрана снага електричног котла, не само на основу постојеће квадратуре. Пошто овај индикатор не покрива ситуацију у потпуности, за оно што власник куће или стана може платити у будућности.

Приликом избора јединице, потребно је узети у обзир губитак топлоте. Тако, на примјер, ако зграда има експлицитне елементе кроз које иде енергија - постоје инсталирани панорамски прозори, на вратима постоје прорези - за загријавање такве конструкције бит ће тешко, без обзира на инсталацију. Поготово ако се користе електрични котлови мале снаге.

Важно је разумети да јединица треба да производи топлоту више од губитка простора. Треба имати на уму да енергија излази из куће стално, и зато ће опрема увек радити. То је управо неприхватљиво. Сваки грејач се мора одморити. Због тога је потребно израчунати капацитет котла са резервом.Ствар је у томе да ће се, уз непрекидан рад, инсталација брзо покварити. И прилично је неугодно, нарочито када је прозор хладан.

Прије куповине котла потребно је одредити губитак топлине зграде, јер ће то директно утјецати на потрошени ресурс, точније на његову количину. Потребне су следеће информације:

  • материјал из кога се праве зидови и стропови;
  • њихова дебљина;
  • подручје прозора и број камера.

Све сировине имају различиту топлотну проводљивост. Може се видети у одговарајућој табели:


Да бисмо одредили бројеве који су нам потребни, морамо узети дебљину и поделити је на топлотну проводљивост једне или друге сировине. За сваку компоненту израчун се врши одвојено. Након тога, сви бројеви морају бити пресавијени.

Затим, како учимо појединачне елементе, узима се процијењена укупна бројка. Да би се то урадило, површина простора за грејање мора се помножити са разликом у температури у кући и на улици. Резултат је подељен на укупну дисипацију топлоте. У овом случају, делта се узима за максималне перформансе.

Овај приступ ће вам омогућити да израчунате најтачније параметре за опрему. Дакле, није потребно поново лењи, него користити овај метод. Наравно, потребно је потрошити много више времена, али резултат ће бити што ближе истини.

Избор капацитета у зависности од расхладне течности

Да би се изабрао одговарајући електрични котао, важно је имати на уму и расхладно средство, са којим ће се вршитигријање Да бисмо израчунали, морамо знати:

  • његов обим;
  • која врста течности;
  • распоред распореда.

Треба напоменути да се овај други фактор може назвати безначајним. Међутим, он је ипак у стању да мало промијени укупну слику.

Али први - обим - је важан параметар. На пример, израчунавање максималне тачне снаге коју би електрични котао требало да има, акумулатор топлоте није узет у обзир. И такав тенк држи пуно текућине - у просјеку не мање од 300 литара. Као резултат тога, систем ће радити лоше.

Важно! За загревање једног литра воде, електрични котао троши 0,001 кВ енергије на сат.

Уређај подиже температуру течности до нивоа који је поставио корисник. На пример, узмите индекс од 40 степени. Дакле, у случају првог покретања расхладне течности ће се загријати до максимално 20 јединица по Целзијусу. Након постизања постављеног циља, електрична инсталација ће бити искључена аутоматизацијом. Или ће то учинити екстерни сензор. Прије свега овиси о "пуњењу" и моделу.

Вреди разумети да ако у систему заједно са термалном батеријом, буде доста течности и на тај начин продуктивност опреме ће бити мала - он ће морати да ради увек. И то је неприхватљиво. Будите сигурни да знате да употреба система за заштиту од смрзавања такође ствара непотребан рад јединице. На крају крајева, такве смеше имају мању топлотну проводљивост. То ће повећати потрошњу енергије и трајање рада, што није позитиван тренутак.

При израчунавању снагекотао мора увијек узети у обзир губитак топлине. Поред тога, потребно је навести од специјалисте, да ли овај или онај модел може да поднесе количину носиоца топлоте. Наравно, све калкулације можете урадити брзо и што је могуће једноставније, али онда када користите јединицу највероватније ће бити проблема.