Како израчунати сјециште жице потрошњом енергије

У случају замјене или полагања ожичења, потребно је прецизно израчунати параметре кабла који ће се користити. Један од кључних параметара је пресек жице, која одређује који се терет може повезати са струјом на жицу. Превише слаб проводник не може издржати оптерећење, а са превеликим попречним пресјеком кошта неколико пута скупље. Такође, треба имати у виду да што је мањи попречни пресек жив, то је њихов електрични отпор већи, па је потребно узети у обзир дужину жице и начин њеног полагања.

Шта треба да знате

Ако исечете било који кабл, онда испод слојева изолационог материјала биће видљива проводна жица, која је проводник електричне струје. Када се жица сече (сецира), онда се на граничној тачки види као круг, чија се површина назива пресек живог проводника и даје отказ у мм? (Квадратни милиметри). Стога, бирајући оптимални попречни пресек жице, у суштини се бира пречник његових проводних вена.

Будући да је проводни део металног кабла и изолација од ПВЦ-а, гуме или сличних материјала, ниво отпорности на необичне ситуације, жица се може поделити на три нивоа:

 1. Проводници гране и изолација задржавају интегритет. То значи да је дошло до прегревања жице у дозвољеном ограничењу и ништа се није догодило.
 2. Изолација се топи, али метал остаје непромијењен. Након елиминације квара, даљња експлоатација такве жице је немогућа - она ​​захтијева обавезну замјену.
 3. Од изгарања изолације и топљења металаоснове. Обично је то последица кратког споја.

Знати како точно израчунати попречни пресјек и потребно је искључити другу и трећу варијанту, јер поред самог кабла, за постављање су одабрани заштитни уређаји који искључују линију с повећањем снаге струје.

Савет! Приликом куповине јефтиних жица, боље је провјерити подударност између стварног и декларисаног попречног пресјека проводних жила. То се може урадити помоћу чељусти или микрометра. Чињеница је да неке ТУ дозвољавају да грешка није велика или мала - 20-30% од номиналне вредности - ако се пресек снаге на моћи израчуна "горе", то је блиц.

основа за сортирање

Једини начин да се квалитативно подигне стан или кућна жица кроз пресек проводника под напоном - да би се знало која му је снага прикључена уређаја. Други такав метод назива се "на оптерећење", јер се у електричним круговима сви прикључени уређаји сматрају оптерећењем или отпорношћу.

Прво, потребно је одредити снагу уређаја. Ово се може урадити на неколико начина:

 1. пронаћи информације о уређају у техничком пасошу;
 2. снага је назначена на самим уређајима - обично се означава на плочицама или металним наљепницама, мада је могуће једноставно означити кућиште.
 3. мери тренутну снагу на послу и израчунава снагу - егзотични метод који се користи у изузетним случајевима када су потребни тачни резултати.

Ако је уређај направљен у Русији, Украјини или Белорусији, моћ је увек на њемуозначено као В (вати) или кВ (киловат). Ако је производ европског, азијског или америчког порекла, слово В. Коришћено оптерећење на таквим уређајима означено је као "ТОТ" или "ТОИ МАКС".

Ако не можете прецизно утврдити снагу уређаја, можете узети за израчунавање просјечне статистике.

Треба имати у виду да су параметри у њима назначени у великом распону, што значи да одабрани мањи кабл можда не испуњава захтјеве.

То значи да је у овом случају потребно узети у обзир максималну могућу снагу уређаја и одабрати за њих одговарајућу секцију каблова за потрошњу енергије. У супротном, кабл се може прегријати током рада, до паљења изолације.

како израчунати

При израчунавању попречног пресека жице, потребно је запамтити једноставан узорак - што више уређаја прикључених на њега троши струју, то би требао бити већи промјер живе и масивне жице. Најједноставнији пресек за дефинисање у кућишту плексуса дат је следећом формулом:

Овде д - означава пречник проводника (мм), а С жељену површину попречног пресека (мм?).

Мало је теже израчунати пречник вишенитне жиле - овдје се мора измјерити промјер сваког појединог кашњења и пронаћи њихову средњу вриједност, затим формула постаје сљедећа:

Где н - означава број живих, д - просечни пречник, С - жељену површину попречног пресека. Такође је могуће измерити пречник једног кашњења и резултат помножити са њиховим бројем. Формула остајеисто, само д сада неће бити просечни пречник, већ се мери једним одлагањем.

Ако је много калкулација, онда је могуће израчунати попречни пресек жице помоћу посебног мрежног калкулатора кабловског пресека, у којем је једноставно потребно унијети све податке о броју и пречнику вене проводне струје и он ће дати резултат.

Карактеристике пресека ожичења из различитих материјала

Електричне инсталације од алуминијума, које су се користиле у совјетским временима, тренутно су забрањене за уградњу унутрашњих инсталација, али се и даље користе као најисплативија опција, упркос релативно малом животном вијеку и укупној поузданости. Када прегревање почне да се распада, брже се оксидира у ваздуху и има мању електричну проводљивост - то значи да је са истим попречним пресеком бакар у стању да прође кроз већу количину струје од алуминијума.

Бакрени кабл има значајну отпорност на отпорност и корозију, тако да ако морате да промените све каблове, снажно се препоручује да користите бакар, посебно зато што је то директни захтев ПУЕ. Пошто је бакарна жица скупља од алуминијума, познавање одговарајућих вредности дела жице по снази када се користи биће значајна уштеда.

Када постављате скривено ожичење код куће, боље је да изаберете један кабл, јер га је лакше инсталирати и не захтева додатне радње.

Првобитно дизајниран за вишеструко савијање више жица има дужи животни век, али савеза са утичницама на крају живог мора бити деактивирана, јер се са закашњењем у дневној соби "блиједи" и контакт ће се погоршати.

Често се такве жице користе за повезивање на мрежу нестационарних уређаја: фен за косу, гвожђе, бријач и друге.

За стандардно постављање станова, кућа, викендица постоји општи обрачун. Према његовим ријечима, при дугом оптерећењу од 25А примјењују се струје жичаног крижа (бакра) 4,0 мм? и пречник од 2,26 мм. Према овим прорачунима, на линији се обично инсталира аутоматски прекидач (аутоматски), који се обично монтира на улазном панелу на мјесту гдје се жице уводе у стан или кућу.

Укрштање каблова са отвореним или затвореним ожичењем

Када се струја пулсира на проводнику, он се загрева. Што је више струје, то је јача топлота. Једна и иста струја која пролази на жици различитих пречника, делује нејасно на расподелу топлоте. Што је раскрсница мања, већа је топлота од оптерећења.

Стога, ако је линија отворена, можете смањити раскрсницу - узмите мање моћне жице. У овом случају, брже се хлади и изолација се не квари. Са затвореним начином инсталације ситуација је гора - топлота је спорија, а већ постоји потреба за јачим материјалом - жицама већих раскрсница.

Изградња ожичења и куповина потребне количине потрошног материјала захтијевају вјештине пројектовања. Следећи кораци ће бити потребни:

 1. Нацртати план стана или других просторија у којима се планира, и навести будуће утичнице ификтурес
 2. Сазнајте снагу свих расположивих уређаја и кућних апарата: лампе, гријаче, лутке, сушила за косу, итд. То ће вам омогућити да останете на оптималној опцији.
 3. Измерите дужину планиране линије и саставите све параметре заједно.
 4. Изаберите кабл марке. За унутрашње ожичење боље је користити равну жицу.
 5. Купите потребну количину.

Поред тога, узима се у обзир да ли је сјециште извршења потрошње енергије са његовим максималним оптерећењем у овом пројекту и са струјом сигурносних прекидача конзистентно.

Општеприхваћена боја изолације је жива и не зависи од њихове раскрснице и користи се само за једноставну инсталацију:

 • плава - за неутралну;
 • жуто-зелено - уземљење;
 • проводници беле, смеђе и друге фазе.

Прекидачи су боље инсталирати неколико и одмах их потписати: на примјер, "кухиња", "спаваћа соба", итд. Линија освјетљења се увијек прави од улазног аутомата одвојено и не овиси о утичницама. Чак и ако дође до кратког споја у једном од њих, онда без светла кућа неће остати, а ако је потребно, поправка се може обавити са нормалним осветљењем, без употребе лампице или свећа.

Додатне препоруке:

 • Увек је боље да покупите део жице са залихом - да га добро сачувате, али то мора бити паметно, и није познато да ће онда бити укључени.
 • У областима са високом влажношћу, врло је вероватно да ће изолација бити потребна у два случајаслојева
 • Приликом куповине, потребно је одредити дозвољени пречник савијања жице, посебно за оне са једном жицом. Чињеница је да, ако једноставно савијете кабл, онда на овом месту може доћи до пропадања проводљивости, тако да произвођачи увек показују радијус савијања, почевши од спољашњег пречника целог кабла. Најчешће је ова вредност 10-15.
 • Бакарни и алуминијумски кабл се не комбинују и не спајају на уобичајен начин. За причвршћивање можете користити посебне споне или подлошке (галванизиране).

Како израчунати параметре жељеног кабла

Ако је далековод значајне дужине (100 или више метара), онда се сви прорачуни морају извршити у светлу тренутног губитка који ће се десити директно на каблу. Ово је обавезно када се пројектује напајање зграда. Сви почетни подаци се уносе у пројекат унапред, за контролу и реосигурање се проверавају, користећи норматив снаге додељене целој кући и дужину од ње до стуба. Следећа табела помаже у израчунавању потребних параметара:

Бирање одговарајућег пресека жице приликом инсталације жица је боље за залихе. Ако хоће, сви нови уређаји који су се појавили у стану могу бити безбедно укључени, без страха од преоптерећења.

Ако обдукција није довољна, излаз је само два: замена жица или одбијање истовремене употребе моћних кућних апарата.

Ако хитно требате продужити утичницу, а десна жица није у близиниможете користити различите каблове, повезујући их паралелно. Ова метода се не користи трајно, али се прибјегава у вријеме екстремне хитности, али ако се већ користи, а још више за повезивање снажног уређаја, онда морате користити жице истог попречног пресјека. Ако се овај захтев не може испунити, потребно је размотрити само мањи кабл ако се израчуна да ли жица може да преживи.

Превођење вата у киловатима

Када се приказује снага за велике електричне уређаје, користе се јединице као што су вати и киловати. Префикс "кило" значи да се број мора помножити са 1000, тако да 1кВ = 1000В, 5кВ = 5000ВТ, 3кВ = 3000В, и 1В = 0.001 кВ, итд.

За уређаје који троше тако малу количину струје која чак и не мора бити изабрана:

 • хладњак;
 • пуњач;
 • ТВ;
 • радиотелефон;
 • ноћна склоништа и подне лампе.

Али ако се иста утичница повеже, на пример, са грејачем, онда треба да будете сигурни.

Избор дијела кабла који ће се користити је најважнија компонента пројекта било којег електричног круга, од просторија до градских или индустријских мрежа. Правилан избор осигурава електричну, пожарну сигурност и економичност буџета пројекта.