Како израчунати освјетљење у соби: што очекивати

Осветљење у соби

Како правилно израчунати собну расвету? Такво питање се често јавља приликом изградње и извођења поправних радова у кући или стану.

Веома је пожељно да је то била мала формула у којој једноставно замењујемо наше вредности и добијамо тачан број лампи и њихову снагу. Одговор на ово питање даје СНиП ИИ-4-79 и његов приручник, који детаљно описује методологију за израчунавање осветљености различитих просторија. Покушајмо да разумемо ово питање.

Параметри који се узимају у обзир при израчунавању осветљења

Прије свега, треба утврдити да се расвјета у просторији састоји од најмање два типа - то је природна и умјетна расвјета. Свака од ових врста осветљења је својствена њеним параметрима, које морамо узети у обзир при израчунавању.

природно светло

Почнимо од природне светлости. Пошто можемо да утичемо на овај индекс само у фази изградње, онда би ова калкулација била исправна у фази пројектовања зграде. Ако је зграда већ изграђена, онда можемо само израчунати њену вриједност и одредити колико је она довољна.


Бочна, горња и комбинована природна светлост

\ т

Природно светло може бити као на врху, страни и комбинацији видео записа. Горње освјетљење када имамо потпуно или дјеломично прозиран кров. Бочна природна светлост добијамо из прозора и комбинујемо по прозорима и прозирном крову.

 • Један од главних параметара заприродно светло је такозвани КПО- коефицијент природне светлости. То је омјер освјетљења на улици и природног свјетла унутар просторије. Уосталом, за велике просторије, ниво осветљености у супротном зиду од прозора ће бити много нижи од самог прозора.


Стандарди КПО природног светла

 • Ниво природне светлости такође зависи од географске ширине на којој је изграђена зграда . Према ЈВ 52.13330.2011, наша земља је подељена на пет зона природног нивоа светлости, а за сваку од тих зона постоје препоруке о локацији прозора дуж осе зграде.
 • Израчун осветљења у просторији такође треба да узме у обзир такав параметар као што је равномерна дистрибуција природне светлости . У неким случајевима постоје посебни захтеви у правцу пада природног светла.

Не заборавите на дизајн просторија. Уосталом, укупни намештај може значајно да утиче на ниво природне светлости. Поред тога, дужина светлосног дана треба узети у обзир у различитим периодима године, као и елиминисати директне блиставе светлосне ефекте.


Нормалне величине прозорских отвора

Када се узму у обзир сви ови параметри, треба размотрити смањење капацитета преноса светлости материјала, губитак светлости у носећим структурама, рефлексију светлости, као и присуство крема за сунчање. Све ово чини израчунавање природне светлости сопственим рукама прилично компликован и дуготрајан процес.

Вештачко осветљење

Умјетна расвјета би требала бити доступна уопћедневне просторије. Може допунити природно светло и може бити потпуно независан од њега. Обично, ако се вештачко осветљење допуни природном, за такве просторије се очекује један дан и одвојено ноћно осветљење.

Да бисмо израчунали осветљење просторије, морамо узети у обзир низ параметара. Полазећи од самог извора светлости. Према тачки 7.4. СП 52.13330.2011 за ову сврху препоручује се одабир извора светлости са температуром боје од 2400 К до 6800 К.

Обратите пажњу! Према параграфу 7.3 СП 52.13330.2011, изворе светлости треба изабрати на основу њиховог светла и радног века. У исто вријеме, од 2011. године, у свим случајевима забрањено је кориштење жаруља са жарном нити снаге од 100 В или више.


Избор извора светлости

 • Приликом рачунања треба узети у обзир висину локације лампе, угао његовог нагиба према освијетљеној површини, ниво дисперзије лампе и положај међусобних веза.
 • Важну улогу за прорачун игра унутрашњост саме собе. На крају крајева, према параграфу 7.2 СП 52.13330.2011, осветљење површине се израчунава по формули: Е пп = Еп.с + Ео.с, где Епс.с - директно осветљење, и Ео.с - рефлектовано светло. Због тога се препоручује коришћење светлосних тонова за обраду зидова стамбених зграда. Ово се посебно односи на прве етаже високих зграда.

 • Поред тога, неопходно је узети у обзир захтјеве који се постављају у погледу уједначености расвјете, његовог пулсирања, пријеноса боје, рефлектираног блиједјења, коефицијентанеудобност, као и фактор причува за природно светло.
 • Због броја параметара које треба узети у обзир, инструкција за израчунавање осветљења у просторији је прилично обимна и не може бити претјерана чак иу десетак чланака.

Методе израчунавања осветљености просторије

Према параграфу 7.14 СП 52.13330.2011, израчунавање осветљења у просторији може се обавити методом тачака или методом светлосног тока. Други метод се такође назива коефицијент коришћења. Поред тога, постоји тзв. Поједностављени метод.

Израчунавање помоћу коефицијента употребе

Препоручује се да се методом тачака користи када постоји засенчење на косим површинама, али само у случајевима када не постоје посебни захтеви за униформност расподеле осветљења и обрачунавања рефлектоване компоненте. У свим другим случајевима, препоручује се употреба метода коришћења.

Метод коефицијента коришћења нам омогућава да одредимо број прикључака и њихов капацитет за сваку одређену просторију.

Израчун се врши по формули: Нсв = Е * криптографска безбедност информација * Ап * з /Пл * Фл * Усв

Погледајмо сада сваки од ових параметара:

 • Нсвје број уређаја потребних за осветљавање наше собе.
 • Еје неопходно осветљење у нашој соби. Прихватамо минималне параметре према табелама у наставку. За стамбене просторије одабран је у складу са стандардима зграде.

 • криптографска безбедност информацијаје такозвани фактор резерве за вештачко осветљење. Он нам је потребан у случају паљења једне од лампи, контаминације лампи и смањења интензитета сјаја лампе у процесу рада. Обично се узима као 1.5.
 • Анје површина наше собе. Дефинише се као дериват ширине по дужини.

Обратите пажњу! У неким случајевима нормализована површина није половина, већ условна раван на висини од 0,8 метара од ње. У овом случају, рачунање просторије за осветљење треба да узме у обзир ово и треба да заузме површину ове условне равни. У присуству одређених архитектонских решења, ове вредности могу да варирају.

 • Зје коефицијент који узима у обзир неједнакост осветљења. Уопштено, његова вредност се може израчунати као однос просечног светла на минимум. Али пошто је то прилично тешко урадити, узима се 1,15 за жаруље са жарном нити, ДРЛ и ЛЕД сијалице, и 1.1 за флуоресцентне лампе и "економисте" лампе. Али што је мањи размак између уређаја и висине њихове инсталације, то је мањи коефицијент.
 • плје број лампи у лампи. Ако се користе лампе са различитим бројем светиљки, онда је дозвољено коришћење просечне вредности за мали број њих.
 • флје свјетлосни ток одабраних лампи. Можете га видети на паковању лампе или изабрати из табеле испод.


Избор номиналног светлосног флукса лампе различите снаге

 • Уввје коефицијент коришћења светлосног тока лампе. Раније, у нашој земљи, ови уређаји нису били толико велики и произвођач је био дужан да укаже на овај параметар. Сада је тешко изабрати овај параметар. Стога се у већини случајева узима у обзир ефикасност лампе. Односно, за лампу са ефикасношћу од 72%, овај параметар ће бити 0.72.

Точкаста метода израчуна

Да би се израчунало осветљење у било којој тачки између прикључака, уобичајено је користити тачкасту методу. Типично, ово су једнако удаљена од најближих расвјетних тијела, гдје ће освјетљење бити минимално.

За већу јасноћу ове методе израчунавања, размотрићемо је у примјеру корак по корак. Претпоставимо да имамо собу као што је приказано на слици испод.

Да би осветлили просторије, имамо четири лампе које се налазе у угловима трга са растојањем од 5 метара између њих. Потребно је одредити хоризонтално, вертикално и нагнуто осветљење. Нагнуто осветљење се одређује под углом од 60 °. Висина суспензије лампе је 4,5 метара.


Локација и основни параметри израчуна


Израчунавање тангенте угла

Прво, треба израчунати угао до израчунате тачке. Учините то најлакшим путем кроз угао тангенте. Испоставља се да је угао а = 37 ?, и његов цос3а = 0.49


Вредности дискретног осветљења за тип уређаја

Са углом а = 37? Можемо одредити дискретне вредности осветљења. Уосталом, у зависности од тогаНиво осветљења расвете за различите углове осветљења може значајно да варира. У овом случају, биће једнако 214кд.

Графикон израчунавања дискретних вредности склопова

И = 214 · 19000/1000 = 4066 цд.

Али ове вредности се добијају само за лампу вредности 1000лм. Стога, ову вредност треба довести до лампе коју користимо посебно. У нашем случају користимо 400В са светлосним флуксом од 19.000 лм.

Хоризонтал плане иллуминатион

И а цос3 а /(хп2 Кз) = 4066 · 0.49 /(4.52-1.5) »65.6 лк.

Сада можемо израчунати осветљење у хоризонталној равни. Кз - фактор залиха који смо узели 1.5.


Израчунавање просечне тачке може се направити за комплекснију шему осветљења

.

С Е п = 4Ег = 4,65 = 262,4 лук.

Сада можемо одредити укупно осветљење у средњој тачки. То ће бити једнако збиру сва четири чвора на средњој тачки. На крају крајева, лампе из ове тачке су равномерно распоређене.

Вертицал плане иллуминатион

Е = 2Ег л о /х п = 2 · 65,6 · 2,5 /4,5 · 73 лук.

Да би се израчунало вертикално осветљење, суму светлосног флукса две најближе сијалице треба помножити односом удаљености и висине инсталације.

Израчунавање осветљености нагнуте тачке

ЕА = 2Ег (цос к + л про син к /х п) = 2 · 65.6 (цос60 ° + 2.5син60 ° /4.5) »129 лук.

Сада можемо израчунати вриједност освјетљења уинцлинед плане.

Поједностављени метод за израчунавање осветљења

Али обје ове методе су прилично сложене у прорачунима и захтијевају кориштење многих количина које је тешко пронаћи за неке уређаје. Али можемо рећи како да израчунамо осветљење просторије буквално на колену.

 • У ту сврху користимо формулу: Е = Ен * Ап * к1, која ће одредити укупну потребну расвету читаве просторије.
 • Да бисмо то урадили, морамо знати нормализовано осветљење просторије - Ен. Дефинишемо га на основу грађевинских норми и стандарда дизајна.

Обратите пажњу! Код грађевинских прописа, дате су само минималне вриједности освјетљења. Да бисте добили исто добро осветљење, саветујемо вам да повећате ове стопе за 1,5 или 2. Овде ће цена одиграти своју улогу, која ће се повећати сразмерно осветљењу просторије.


Норме осветљавања различитих просторија

 • Да бисмо израчунали, нужно морамо знати подручје собе - Ан, која се рачуна као однос дужине и ширине просторије.


Како израчунати површину просторије

 • И последњи параметар је К1 - што је фактор висине плафона. Ако је лампа постављена на висини од 2,7 м, онда је 1. Ако је на висини до 3 метра, затим 1,2, на надморској висини до 3,5 метра, онда прихватамо 1.5. Ако је лампа постављена на вишој надморској висини, онда је прихватљива једнака 2.


Висина фиксирајућих лампи

\ т
 • То није лукава калкулација, ми добијамо укупно потребносветлосни флукс, за собно осветљење. Сада остаје да одлучите са потребним бројем лампи. Да бисте то урадили, у табели испод, изаберите лампе које ће се користити.

Светлосни ток светиљки различите снаге

  \ т
 • Преостали укупни проток светлости потребан за осветљавање просторије подељен на светлосни ток једне лампе. Ако излаз није цео број, онда прихватамо најближу вредност и добијемо потребан број лампи за ову собу.

заклучение

Ако желите да ваша прелепа собна расвета буде функционална, онда увек треба да израчунате барем поједностављену методу. Уосталом, уобичајене просторије у становима нису тако велике по површини и да би се избјегла разлика између већине и најмање освијетљених подручја, довољно је водити се уобичајеном логиком.

И многе друге вредности које се користе у пуном рачуну могу се занемарити. Главна ствар је да се не претјерује и да простор није претјерано освијетљен.