Како изоловати темељ

Многи не знају да када управља приватном кућом, петина топлоте пролази кроз темељ, ако није изолирана. Истовремено, већина игнорише ову чињеницу, поготово ако у кући нема подрума. То се не би требало радити, јер квалитативна изолација темеља изван ње може додати више од десетак година рада темеља и зидова, смањује влажност у подруму и значајно смањује губитак топлине. Дакле, ово не би требало занемарити, тим више што сви радови на изолацији базе као дрвене куће и конструкције шрафова могу лако и без посебних проблема да раде властитим рукама.

Значај изолационих радова на спољној страни зграде

Многи људи су заинтересовани и питају зашто да изолују темељ. Постоји заблуда да је много лакше, јефтиније и брже радити на изолацији базе у самој кући. Али такви људи нису свјесни посљедица такве одлуке. Тако ће подрум бити изолован од ниске температуре, али истовремено материјал базе није заштићен од негативних ефеката промјене температуре и влажности. Темељ апсорбује вишак влаге, а затим се смрзава током хладне сезоне. Као резултат, стварају се мале пукотине које се, са сваким циклусом смрзавања и одмрзавања, шире и на крају провоцирају уништавање темеља. Према томе, питање да ли је потребно да се загреје темељ зграде без подрума, сама по себи, нестаје.

Ако се исти рад обавља извана, резултати ће бити искључиво позитивни. Тачка росепомера се само према изолационом материјалу који има добру отпорност на мраз, топлоту и прекомерну влажност (у поређењу са бетонским монолитним плочама). Изолација са спољне стране може заштитити доњи део зграде од продора влаге, а зидови базе од смрзавања. Дакле, остаје питање: како да се темељ правилно изолује.

варијанте изолације

Постоји неколико опција за изолацију базе. Могуће га је напунити шљунком, затворити га загријати или прскати по цијелој вањској страни полиуретанске пјене. Најчешћи и најједноставнији начин је топлинска изолација са пјеном. Овај материјал има много позитивних својстава:

 • одлична отпорност на прекомерну влагу;
 • дуг радни век;
 • висока својства топлотне изолације;
 • могућност декоративне декорације;
 • једноставност инсталације;
 • демократска вредност.
Постоји широко распрострањено загревање Пенолека, који, заједно са горе наведеним својствима, повећава трајност механичких утицаја и зуби глодара.

обука

Прво морате израчунати потребну количину материјала и припремити потребне алате и материјале:

 • прајмер за бетонске површине;
 • мешалица за бетон;
 • монтажна пена;
 • бушилица (бушилица мора имати пречник од 1 цм, дужина - 0,15-0,20 м минимум);
 • хидроизолациони материјал у ролнама (самолепљиви);
 • лепило за фиксирање плоча на основу;
 • типла(неопходно са великом главом великог пречника);
 • обична армирајућа мрежа;
 • обични раствор (цемент + песак);
 • шљунковито-песковита мешавина велике фракције;
 • материјали за обраду и лепљење.

инсталација

Након гледања видеа, прочитајте кораке даљег загријавања. За загријавање темеља (ако је кућа нова) потребно је одмах након изградње. Ако је кућа већ изграђена, потребно је копати ров по ободу цијелог тла. Ширина јаме би требала бити око 1 м. Темељ би требао бити ископан већ на поду. Затим зидове темеља треба очистити, осушити и очистити од прашине.

У случају да се структура налази у подручју гдје се подземна вода налази на плиткој дубини, потребно је направити одвод. Да бисте то урадили, ставите мало песка на дно, а затим га покријте геотекстилом. На платну положите слој шљунка, цев за извлачење воде (пречник више од 0,1 м), коју је потребно поново излити шљунком и омотати текстилом. Последњи слој је песак. Други крај цеви се извлачи у посебном бунару, опремљеном на довољној удаљености од куће. То ће помоћи да се уклони вишак влаге са зидова базе.

Након тога, подлогу и подлогу треба покрити квалитетним премазом. Прајмер помаже да се обезбеди добро приањање хидроизолационог слоја са поклопцем. Затим морате ставити водонепропусни слој (самољепљиви) и глачати га ваљком, тако да нигдје није било бора. Сви спојеви морају бити пажљиво и пажљиво затворени са заптивачемелиминисати задржавање влаге.

Тада можете почети да лепите листове. Лепак се наноси лопатицом на ивицу листа, повлачи се за 1,5 цм и равномерно се распоређује по тачкама на целој површини. Плоча је чврсто притиснута на темељ, покривена хидроизолацијом. Следећа ставка треба да буде закључана поклопцем. Ако је висина темеља већа од висине постељине, стављају се у неколико редова у шаховском реду. Затим морате затворити или заспулкавал велике зглобове.

Након тога треба попунити ров пијеском, додајући шљунак. Изнад нивоа тла плоче треба додатно причврстити типловима (5 комада по листу). Онда се грејач може малтерисати.

Знајући како изолирати темељ зграде изван пјенастог полистирена, можете сигурно започети рад. Често се пита како да се изолује темељ гомиле и како се то ради како треба. Темељи пилота не морају увек да се загревају, јер се кућа на штулама уздиже изнад нивоа тла.