Како изабрати тоалет и шта је боље: савети и трикови ...

Немогуће је замислити стан без купатила и тоалета. Кућа не може имати судопере, купке, судопере, али без овог санитарног уређаја немогуће је замислити живот модерне особе. Уосталом, у тоалетној соби проводимо око 5 година у животу, тако да је разумљива жеља да се изабере прави тоалет за кућу или стан. Различити модели тоалета могу збунити свакога, па ћемо вам рећи како одабрати праву санитарну опрему.

Тоалет (од Унитас Унити - унити) - санитарни уређај за аутоматско или полуаутоматско прање људског отпада, који се уграђује у тоалете. Израђује се по правилу од санитарно-техничке керамике.

Постоје две верзије порекла речи "тоалет":

 • 1883, Енглез Т. Тввфорд је направио нови интегрисани модел тоалета уместо одвојених чаша и палета. Нови модел назван је "унитас", који је у преводу са латинског - "јединство" (јединство тежњи и извршења);
 • по имену шпанске компаније "Унитас", која је од 1909. године производила тоалетне шкољке које су се испоручивале широм света, укључујући и Руско царство.
Први модели ових производа појавили су се у средњем вијеку и били су намијењени задовољавању природних потреба крајње племства. У наше вријеме такву санитарну опрему могу купити сви, али из овог избора тоалета само комплицира. По правилу, бирамо водовод, фокусирајући се искључиво на дизајн производа, не обраћајући пажњу на друге, веома важне параметре. У овом чланку сморећи вам који је тоалет бољи.

Коју ценовну категорију одабрати?

Пре него што изаберете добар тоалет, треба да прегледате њихову ценовну категорију. Цена ових производа зависи од врсте уређаја, квалитета материјала, врсте посуде, расположивости додатних функција, земље производње и рејтинга на квалитету у овој ценовној категорији. На пример, водовод, направљен од керамике, са истим карактеристикама, у зависности од фирме произвођача коштаће другачије.

Сви представљени модели на савременом тржишту могу се подијелити у 3 цјеновне категорије:

 1. Економска класа. Готово сви руски производи спадају у ову категорију. Њихов трошак почиње од 2.000 рубаља. У исто време немогуће је именовати све домаће тоалете лошег квалитета, јер се њихова цена у многим аспектима смањује због непостојања царина и трошкова транспорта. У буџетске ВЦ шкољке спадају и производи из Кине. Уређаји економске класе се чешће инсталирају у канцеларијама, образовним и медицинским установама. На ранг листи су фирме Сантек, Керамин, ИДДИС, Санита.
 2. Просјечни цјеновни сегмент. Ово је оптималан избор за апартмане и ладањске куће. За мала купатила стандардни станови захтевају инсталацију компактног тоалета. Пољска, Чешка, Финска и Шпанија су главни произвођачи водоводних инсталација ове цјеновне категорије. Цијена квалитетних производа у средњој класи почиње са 10.000 рубаља. У рангирању доминирају произвођачи као што су Церсанит, Јика, Роца, Витра.
 3. Луксузна роба. Унитеасе за некретнине одговарајуће класе -елитни станови и викендице. То су висококвалитетни мултифункционални уређаји из Немачке, Шведске и Аустрије. Почетна цена се креће од 20.000 рубаља и може досећи стотине хиљада. Најбољи произвођачи су Дуравит, Геберит, Јацоб Делафон, Виллерои Боцх, Лауфен.

Правилно изабрати тоалет, на основу карактеристика купатила, финансијских могућности и личних преференција. Само ви знате која је боља опција за вас.

Основни критерији одабира

Осим цијене, постоје и многи други критерији који утичу на избор овог производа. Да бисте сазнали који је тоалет бољи, морате узети у обзир одређене критерије. Шта треба тражити приликом избора тоалета:

 • лако прикључивање на водовод или канализацију;
 • исправне димензије, које обезбеђују најпогоднију употребу овог објекта;
 • поузданост и једноставност поправке резервоара;
 • атрактиван и занимљив дизајн (пожељно је да се не претјерује);
 • Пожељно је да се не користи прскање током употребе.

Бројни важни захтеви се такође стављају у заход:

 • према стандарду, тоалет мора издржати 200 кг терета, али модерни производи (укључујући и вјешање) могу издржати и до 400 кг, а неки произвођачи тврде да њихови производи могу толерирати 800 кг статичког оптерећења;
 • у правилу, у једном одводу долази 6-8 литара воде. Данас постоје тоалети са двоструким одводом (3 и 6 литара), као и варијанте са прекинутим дренажом. Поред тога, ту су и модели са механичким (дугмад) и електронским (бесконтактним) одводомсистеми;
 • Важно је да се тоалет добро испере. На тај начин се проверава ефикасност испирања фекалија, папира, осталог отпада, као и степен испирања унутрашње површине посуде.

Модерне продавнице нуде много различитих модела који имају много разлика, и требало би више да говоре о њима. Савет стручњака ће вам помоћи да одлучите на свој избор. Погледајте видео-преглед о томе како одабрати најбољи тоалет за ваш стан:

Класификација модерних тоалета

Избор одређеног типа тоалета одређује погодност коришћења производа, лакоћу његе, као и погодност и функционалност његове употребе.

Врсте производа по врсти причвршћења:

Најчешће су подне плочице. Најчешће се уграђују у стандардне вишеспратне зграде. Такви модели имају многе карактеристике које би требало да знате да бисте изабрали добар тоалет:

 1. Фиксирају се помоћу вијака или цементног малтера, тако да је потребно издвојити нешто више простора на поду.
 2. Није потребно поставити ВЦ поред зида, јер се вода из канализације сада може довести било гдје.

Поред пода, постоје и модели са привјеском, али сматрамо се егзотичним, док су у иноземству чешћи. Да би се изабрао прави тоалет, потребно је узети у обзир такве карактеристике:

 1. Он практично не заузима простор на поду, тако да чишћење ВЦ-а постаје много лакше, а соба изгледа више.
 2. Треба га инсталирати само на главни зид или користитиспецијализовани метални скелет.
 3. Канализација се доводи искључиво из зида, тако да се ВЦ може поставити само поред ње.
 4. Размак између задњег зида и зида треба да буде око 20 центиметара. Овај простор се користи за лоцирање оквира, декоративних лажних плоча и набора, кроз које дренажа улази у канализациони систем. Ако је тоалет мали, иза њега се налази специјализована ниша која поставља успон са свим комуникацијама.

Важно је узети у обзир врсту дизајна, облик посуде, врсту прикључка спремника и друге нијансе.

Типови тоалетних модела

Поредећи податке модела, постаје јасно да су подне плочице много лакше инсталирати него оне које се вјешају. Стога, већина људи који желе да знају како да изаберу добар тоалет, више воле подне моделе.

Које су тоалете по врсти конструкције:

 1. Моноблок је дизајн у којем се тенк и чаша спајају заједно. Предности таквог производа укључују одсуство ризика од цурења веза и складног изгледа. На недостатке моноблока може се сматрати потреба за великим простором и комплетном замјеном, у случају квара спремника или посуде.
 2. Тоалет у комбинацији са бидеом - погодан за власнике велике свлачионице. Потрошач може изабрати један од готових комплета, изведених у истом дизајну, који се највише уклапају у унутрашњост гардеробе.

Врсте производа у облику посуда:

 1. Тарлцхасти - с једне стране застарели модел, с друге стране је идеаланза кућне љубимце који користе тоалет. Али здјеле пладња брзо шире мирис.
 2. У облику пумпе - имају стрми спуст, одмах очистите посуду, али када пада киша, вода се врло распршује.
 3. Отвори - у овој варијанти вода иде полако, али под углом, што значи да у посуди неће бити кашњења.

Врсте производа по врсти притезања спремника:

 1. Резервоар од ливеног гвожђа на дугој цеви. Направљен је по моделу совјетских времена, али модерне варијанте имају најновију опрему, у којој је механизам практично немогуће онемогућити (ако то не учините посебно).
 2. Пластични зглобни резервоар. Претходна варијанта се разликује по томе што је фиксирана манжетном.
 3. Резервоар који се причвршћује директно на посуду. Вода се сервира одоздо или са стране. Овај модел се сматра најсигурнијим.

Горњи резервоари се сада углавном користе само у јавним тоалетима, јер:

 • снажно квари естетику просторије, без обзира на материјал из којег је направљен;
 • због тенка који се налази изнад, простор тоалета је веома неекономичан, јер се врло често у малим становима изнад тоалета постављају полице или ормарићи са хигијенским или санитарним просторијама;
 • Такав резервоар повећава брзину воде током прања, олакшавајући живот чистачима.

Због тога се за приватне куће или станове углавном користе комплети у којима се налази резервоар испод.

Врсте вц шкољки према врсти материјала:

 1. Санитарије - хвалапорозна структура, њихова трајност није већа од 40 година, али ниска цијена привлачи потрошаче.
 2. Порцелан - разликује се мање порозности структуре која апсорбује мање мириса и прљавштине. Они коштају више од санфаиансе, али ће служити више - 50-60 година.
 3. Од племенитих метала - злата и сребра. Ексклузивне опције за богате, који нису задовољни обичним керамичким или порцеланским угрушцима.
 4. Камен - изгледа веома лијепо и монументално, али природни камен тренутно апсорбује мирисе прљавштине, што практично онемогућава употребу производа по својој сврси. Поред тога, ВЦ шкољка захтева посебну негу и скупу рестаурацију. Али постоји могућност да се направи и ВЦ шкољка од вештачког камена.
 5. Челик - тоалети од нерђајућег челика постају јефтини, веома издржљиви и истовремено оригинална опција. Често се инсталира у јавним тоалетима.
 6. Пластика (акрил) - лагана пластика испуњава све хигијенске захтјеве и критерије чврстоће, али захтијева посебну пажњу: није могуће наносити абразивна средства за чишћење, кориштење тврдих четки није могуће, ефекат високих температура није отпоран, није отпоран на огреботине и механичке штете Али изгледа веома лепо.

Постоје и технолошки напредне опције за тоалете које могу уклонити неугодне мирисе, топла седишта, испрати, испрати, осушити сушило за косу, па чак и репродуковати звучне записе неисељене воде. За практичност корисника може се применитиАнтиспластични систем у тоалету, као и антибактеријски и анти-дренажни модели са сребрним или водоодбојним премазом.

Различити облици ослобађања

Многе купце занима: како одабрати ВЦ без спреја? Познато је да на то утиче форма санитарног инжењерства. Потребно му је посветити посебну пажњу, због чега функције инсталације зависе од тога, јер ће можда морати да рециклира канализацију због погрешног избора.

Посебно су популарни тоалети са косим отпуштањем, тј. Вода тече низ падину. У таквим моделима, угао отицања је око 45 степени. Они су били популарни током совјетских времена, али чак и сада многи градитељи га користе приликом пројектовања канализације у зградама.

Управо тоалети са косим отпуштањем могу изабрати:

 • звоно у купатилу је под малим углом;
 • растојање између тоалета и врата једноставно не дозвољава да се постави на 15 центиметара од зида;
 • не постоји жеља да се започне поправка цијелог тоалета уз потпуну замјену канализације и демонтажу преклапања кроз промјену тоалета.

Производи са директним објављивањем су првобитно били популарни у иностранству, али су се на крају појавили у нашој земљи. У таквим моделима, канализациона цев иде хоризонтално на зид, који се ретко налази у руским тоалетима. Али у модерним зградама најчешће се поставља управо ова врста проблема.

Одлучивање да престанете бирати управо на таквом случају, не брините, јер то може битиприкључити на било који канализациони систем, користећи наборе. Са комадом обичне валовите пластичне цеви и специјалном заптивном масом, производ можете проширити у цеви и зиду под најповољнијим углом.

Равне и косе шљиве

У циљу правилног одабира тоалета и избјегавања проблема приликом његове инсталације, потребно је унапријед знати која врста канализације се поставља у бетонску кућу. Једино ограничење односи се на пражњење одвода.

Врсте дренажних тоалета: вертикални (равни) и коси.

Ако упоредите вертикални тоалет са косим, ​​постаје приметно да се мало помера напред. Постављање је под утицајем висине канализационе цеви и дужине самог тоалета.

Сви власници челичних шипки требају обратити пажњу на производе са вертикалним отпуштањем, будући да већина ових кућа има важну карактеристику - канализациона цев се налази вертикално од пода. У модерним кућицама можете видети и овај модел.

Ако желите да изаберете прави тоалет за приватну кућу, онда обратите пажњу на њих. Вертикалне тоалетне шкољке могу уштедети много простора, пружити прилику да се сакрију све цијеви у стропу. Врста и издавање тоалета за приватну кућу бира се у фази изградње кућне кутије.

Избор величине тоалета

Да бисте изабрали прави модел који ће одговарати свим параметрима, потребно је да одете до продавнице, узимајући са собом рулет. Пре ове куће треба да измерите растојање између вратаи задњи зид. Приликом одабира модела, морате узети у обзир да ће резервоар бити незнатно исцрпљен, и да ће изаћи даље. Поред тога, потребно је да држите раздаљину од 60 центиметара између тоалета и врата.

Приликом избора тоалета, мора се узети у обзир удаљеност до зидова, јер ако је мања од 30 центиметара, онда једноставно неће бити мјеста за кољена.

Да би се избегла физичка нелагодност приликом употребе тоалета, неопходно је да њена величина, висина и облик не стварају непријатан положај за ваше ноге и карлицу. Стандардна висина тоалетне инсталације је 400 мм.

Модели за основну школу или вртић разликују се по висини сједала. Деци је тешко да се пењу на високе тоалете, тако да имају специјалне примерке чија висина не прелази 30 центиметара. Да би се избегло прскање приликом употребе тоалета, треба водити рачуна о месту где ће се налазити водено огледало. Боље је да се вода налази у близини предњег зида, а не иза.

Производ се може причврстити на три начина: причвршћивање на под помоћу вијака с типлама, причвршћивање на тафт са сидрима, уградња са епоксидним љепилом.

Историја: Ко је дошао са ВЦ шкољком?

Творац прве тоалетне шкољке са дренажним резервоаром је Сир Јохн Харингтон, који је 1596. дошао са овим уређајем за краљицу Енглеске Елизабету И. Аутор изума је дао свој изум називу "Ајак" и слично описан у књизи, које материјале је користио за израду овог производа . У то време, тоалет је био веома скуп (6шилинга и 8 пенија). Међутим, проналазак није постао популаран, јер у то вријеме у главном граду Енглеске није било водовода нити канализације.

Скоро 150 година касније, израђене су прање акварела са вентилским вентилом и неколико деценија касније са воденим затварачем који је решио проблем непријатних мириса. Године 1777. Д. Преисер је дизајнирао резервоар с ручком и вентилом, а још једну годину Ј. Брама је пустио тоалет од лијеваног жељеза с поклопцем, чиме је спријечио мирис канализације у просторију.

Кроз векове, Т. Крепер је измислио санитарни уређај за мерење испуштања воде, односно, тоалет је почео да добија модеран изглед. Т. Тввфорд је усавршио модел Црепер-а, уклапајући дизајн са дрвеним седиштем и прављењем здјелице с више естетског фаиенцеа. Због овог изума, према једној верзији, тоалет је добио своје садашње име.

Године 1884. на Лондонској међународној изложби санитарни уређај "УНИТАС" добио је највишу награду - златну медаљу. Од тада је производња вц шкољки постала огромна.

Већ 1912. године произведено је 40.000 тоалета у Руском царству, у СССР-у 1929. године произведено је 150.000 омота, ау првом плану пет хиљада година већ је издавано 250.000 челика годишње.

\ т

Светски дан ВЦ-а слави се 19. новембра.

Тешко је изабрати најбољи тоалет, јер би га свака особа требала самостално одредити, узимајући у обзир карактеристике тоалета у којем ће стајати. Потребно је направити избор узимајући у обзир све горе наведене захтјеве. Захваљујући модерном великом асортимануКопије се могу наћи у производу који се најбоље уклапа у унутрашњост.