Како исправно пресадити љубичицу?

Сперма или љубичица у људима је увек уобичајена омиљена. Она заузима мало место и додирује јој хаљину. Међутим, као и свака биљка која се узгаја у вештачким условима, она је захтевна према садржају. Једна од важних компоненти неге је благовремена замена супстрата у посуди, пресађивање биљке и њена репродукција или подмлађивање.

Када је трансплантирана љубичица

Пружајући додатно светло, трансплантирајте љубичицу у јесен: у октобру или новембру или у пролеће. Али током лета се не препоручује то урадити јер су љубичице јако упијене и могу нестати. Изузетак је "закаснело" лето, у којем случају је могуће пресадити љубичице у мају - почетком јуна.

Генерално, трансплантација љубичица у дому се може обавити у скоро сваком календарском мјесецу без озбиљног оштећења цвијећа, наравно, ако се придржавате одређених правила.

Захтеви за капацитет за љубичасту

Величина лонца за љубичицу треба да буде у потпуности у складу са фазом развоја, која у овом тренутку постоји биљка. Одступања од било које стране изазивају негативне последице. Најбоље је одабрати такве контејнере, чија је величина 2 пута мања од утичнице цвијета.

Материјал мора бити глина или пластика. Обе варијанте имају своје индивидуалне посебности, позитивне и негативне стране, али се боље уклапају у све друге варијанте.

Земља, која се ставља у посуду, треба да буде добро растопљена, са умереним индексом садржаја масти,имају вентилацију и садрже компоненте као што су хумус, тресет и чисти речни песак.

Облик лонца треба да буде раван, јер коренасти систем љубичице не улази дубоко у тло и биљка не захтева много дубине.

Састав храњивог супстрата за љубичицу

Перлит - практично неутралан материјал. Планинска стијена вулканског поријекла. Додаје се у земљиште до 30% запремине, чинећи смешу светлијом, прозрачнијом, лабавијом, спречавајући омекшавање, стискање, заптивање. Захваљујући овим својствима, биљке добро развијају корење, не ометају размену ваздуха.

Вермикулит је природни материјал који припада типу лискуна. Повећава киселост земљишта. Додаје се у земљиште као и перлит, до 30% запремине. Вермикулит обезбеђује размену ваздуха и испоруку кисеоника до корена. Мудовска сфагнум - има антибактеријска, дезинфекцијска и антифунгална својства, због анти-агинг састојака. Такође чини тло хигроскопним и прозрачним.

Угљен је добар антисептик, спречава труљење и закисање тла, као и упија сол и побољшава структуру тла. Употреба угља смањује ризик од бактеријских болести кореновог система биљака.

У саставу тла можете користити неке компоненте више или мање, немојте користити или замијенити нешто са сличним (кокос, игла, кора, пијесак), што је најважније да подлога буде прозрачна, влажна и лабава.

Припрема љубичице за трансплантацију

Видите да је земљакоме је пресађивање било мало влажно. Ово ће помоћи да биљка из старог лонца не оштети њене корене.

Приликом одабира контејнера за сафир, дати предност пластичним посудама. Код керамике, доњи листови су покварени од судара са рубовима лонца, а земља се брже суши.

Користећи старе посуде за репликацију, темељно их очистите, потпуно уклањајући водени спреј.

Повећајте пречник посуде са сваким следећим преносом сафира. У исто време, не заборавите да у посудама, чији пречник прелази 10 цм, љубичице цветају још горе.

Тло за љубичасту боју Одабрати пахуљице, са добром пропустљивошћу ваздуха и влаге.

У идеалном случају, смјеса земне земље и пијеска са додатком пијеска ће стати.

Не заборавите да је за љубичицу веома важна дренажа. Користите глина за ово.

Важно је одабрати исправну дубину садње биљака. Доњи листови љубичице треба лагано да додирују површину земље.

Како правилно пресадити љубичицу

  1. Лагано повуците љубичицу из лонца заједно са корицом земље на корену. Ставите биљку у пластичну кесу тако да не пресуши. Можете једноставно замотати коријење филмом за храну.
  2. У нови лонац, сипајте мало земље и ставите у њу стари контејнер. Између зидова два лонца мора бити слободног простора. Гурните земљу у празнине и лагано је притисните прстима.
  3. Извадите стари лонац са новим контејнером. Треба да добијете продубљивање, у које морате пажљиво убацити љубичицу. Лагано поравнајте тлосипајте горњи слој. Доњи листови биљке остају практично нетакнути. Коначна акција ће бити правилно наводњавање трансплантираних љубичица.

Како трансплантирати љубичицу на различите начине

Трансплантација уз потпуну замену тла. Његова предност је што се земљиште потпуно освежава, а коренски систем цвећа се очисти, што вам даје могућност да прегледате корење, уклањајући труле и старе. У ту сврху, љубичаста нежно извлачи из лонца, из њених корена избијају се земљани изданци, уклањају се сви фосили доњих листова и цветних стабљика, посјекотине се праве угљеном. Након једног дана, биљка ће моћи да исполира и пуни земљу тако да нога љубичица није изложена.

Дјелимична замјена тла. Трансплантација се дешава на сличан начин као што је описано горе, али када се извлачи сафир из лонца из корена, само лагано сипа земљу, остављајући малу земљану кому.

Трансплантација путем претовара. Као што је раније поменуто, претовар је погодан за хитне трансплантације цветних биљака, као и за малу децу и за љубичице у којима је утичница проширена три пута више од пречника лонца. Земљина комета цвећа у претовари је у потпуности сачувана - за то је потребно пажљиво пратити, извлачећи љубичицу из лонца.

Преносна цев напуните трећом дренажом, сипајте мало свјеже земље, и, стављајући празну стару посуду у средину нове, напуните простор са њима све до земље. Не заборавите да куцате по зидовима лонца да бисте запечатили земљу. Сада се стари лонац може уклонити и ставити на његово мјестољубичаста са земљаним грудима, тако да су површине старе и свеже земље на истом нивоу. Пријенос љубичице је завршен.

Трансплантација љубичасте деце

Ако, након два или три мјесеца након резања листа, ваша беба још увијек не узме активан темпо раста, онда је треба пресадити у друго тло, само лагано протресући стару земљу од коријена. Обично, код таквих беба које споро расту, можете приметити слабо развијен коренски систем. По правилу, након трансплантације, такве љубичице оживљавају и добијају замах у развоју и расту.