Како испрати систем гријања у приватној кући властитим рукама: фото, видео, склоп

Вјеројатно је сватко од вас барем једном у животу суочен с врло неугодном ситуацијом када су у врућини сезоне гријања батерије нагло почеле гријати кућу. Штавише, као што су приметили потрошачи, уз ниску топлотну снагу радијатора, количина потрошених ресурса остала је на истом нивоу.

Стручњаци објашњавају овај феномен чињеницом да се дебло с времена на вријеме замагљује. А то, заузврат, доводи до смањења корисне запремине цевовода и, као последица, до смањења топлотне снаге уређаја за грејање. Стога је важно знати како испрати систем гријања у приватној кући, тако да ако га не замрзнете, али је савршено топло.

Где је у радијаторима прљавштина

У правилу се вода користи као расхладно средство. Уобичајена вода, која се узима из централизованог цевовода и из бунара или близу резервоара за воду. У првом случају, у расхладном средству, у већини случајева, додају се различите хемијске супстанце, које се накнадно таложе на зидове термалног стабла у облику олоша. У другом, мало је компликованије. Па, ако на улазу у котао имате добру станицу за филтрирање која чисти воду из бунара (резервоара) од песка, муља и других фракцијских честица. Међутим, далеко од тога да је сва термална јединица опремљена опремом, сличан план, који резултира остацима прљавштине на зидовима, постројило се, што је резултирало уским пролазима.

Због тога је чишћење система гријања у приватној кући изузетно ограниченоважна и неопходна процедура, без које ће, нажалост, гријање бити мање ефикасно и економично.

Формирање шљама на унутрашњем зиду топлотног круга, чија дебљина износи од 0,8 цм и више, доводи до смањења ефикасности рада локације за 35%. Чишћење система гријања временом ће смањити губитак топлине таквог плана.

Штавише, присуство страних тела у систему за снабдевање топлотом смањује животни век читавог блока грејања. А то, опет, доводи до додатних трошкова за куповину новог котла, као и за поновну опрему јединице грејања у целини. Због тога је неопходно правилно одредити приоритете.

Иако стопа загађења не зависи директно од материјала из којег су радијатори израђени, није вредно одвајања процеса корозије од рачуна.

Како одредити присуство шљама

Подаци термалне камере - на десној слици батерија је контаминирана 40%

Наравно, изузетно је тешко одредити нужност прања система гријања по вањским карактеристикама. Али у исто време, сазнајте да ли је у снабдевању топлотом скала прилично једноставна. Дакле, главни показатељи формирања прљавштине на унутрашњим површинама грејних уређаја и топле воде која тече према њима, као и потреба да се изврши такав поступак као што су системи за испирање, су:

  • смањење брзине грејања измењивача топлоте;
  • рад котла је праћен страним звуковима који нису били ранијесу уочени;
  • дјеломично хладна батерија - на врху хладноће, а на дну - врућа или обрнуто;
  • радијатор је потпуно хладан, док је топлотна цијев доведена до њега;
  • повећање трошкова потрошених горива за загријавање до потребног температурног режима у просторији.

Поред тога, често се у термичком кругу формира плак неколико дана након што је прикључен на други грејни уређај. То је због чињенице да би нови елементи, да тако кажемо, "трљати" за рад читавог чвора. Штавише, третирају се специјалним супстанцама које спречавају стварање корозије. А када пролазе кроз њих загријане до одређеног нивоа воде, ове компоненте боје и лака се испиру и постепено претварају у плак, долазећи у контакт са другим супстанцама.

Како се носити с проблемом

Захваљујући модерној технологији постоје механички и хемијски начини прања система за грејање.

механички

Метода старог доброг деда, у којој се цевима рукује и ручно сакупља са крутим четкама, жицом и иглама, све површине се скупе из шљама. Пре него што наставите, у цеви се улијева тања хемикалија (Крета, итд.), Која омекшава слојеве и омогућава њихово брзо стругање. Недостатак методе лежи у дужини, сложености и разумевању како систем функционише, како га раставити, али што је најважније - како га сакупити након чишћења.

хемијска

Модеран начин да се ослободимо шљама инаслаге вапненца или не усред сезоне грејања. За прање, пумпа је прикључена на систем, вода се испушта са одређеним хемијским одјељком, у зависности од методе киселине или алкалија.

Сада више о најефикаснијим методама. Са којим можете чистити систем гријања властитим рукама.

Пулсација-складиштење воде

Ова опција за испирање гријања стамбене зграде врши се помоћу посебне опреме. Код оваквих инсталација, термални контур је испуњен мешавином компримованих ваздушних маса и воде. Коначним рачуном постиже се пречишћавање унутрашњих зидова цевовода и измењивача топлоте уз помоћ активноволного пулсирања.

Овај начин прања система гријања у приватној кући је добар по томе што вам омогућава да се ријешите нагомиланог загађења у главној линији и радијатора буквално за 15 минута. А то, у великој мери, продужава радни период као грејни елемент, као и цео термални круг у целини.

Правовремено чишћење може смањити трошкове горива. Зато немојте занемарити такав поступак као што је испирање система за гријање.

биопрепаратионс

Предности ове опције чишћења су да нема потребе за искључивањем јединице за гријање. Дакле, у воду се додају биолошки активни лекови, који у буквалном смислу те речи растварају било коју врсту контаминације, било да се ради о рђи или олошу. Осим тога, нема потребе да позивате специјализовано особље, као упретходни метод чишћења. Поред тога, биопрепарати припадају групи еколошки безбедних композиција, како за људско здравље тако и за животну средину.

Техника "Пнеумохидроудара"

У овом случају користи се и специјална опрема, уз помоћ које се стварају кратковални, високофреквентни пнеумохидраулични алати. Упркос сведочењима неких људи који тврде да такве мере могу оштетити блок за грејање, не би требало да се плашите да ће због ове опције чишћења, сам топлотни круг бити оштећен. И све зато што лавовски део ударне силе (а то је више од 90%) пада на проток расхладне течности. Овакав тип одмаралишта, у већини случајева, је у предузећима гдје је ризик од плака и хрђе врло висок, као и дужина цијелог гријања.

ВИДЕО: Пнеумопилови за чишћење тајфуна

Употреба хемијских средстава

Овај метод се најчешће користи за брисање сложене петље конфигурације. А ако топлотни круг у вашем дому има много завоја и флуктуација, онда ће ова опција најбоље помоћи да се ослободите рђе, скале и падавина које се накупљају у цевоводу и батеријама.

Течност за прање у овом случају састоји се од два или три типа киселина, које могу буквално у року од 15-25 минута очистити линију од загађивача, док истовремено повећавају корисни волумен цевовода и измјењивача топлине.

Када се користи за чишћење хемикалија,треба бити изузетно опрезан. Зато што то може довести до опекотина. Најбоље је користити заштитну опрему у облику чаша, рукавица и маски.

Поред тога, ова метода чишћења може уклонити неколико милиметара главног материјала од којег се прави цевовод и радијатори. А то може довести до цурења. Стога, пре употребе хемикалије, одредите ниво хабања свих компоненти локације. А ако су зидови главног или измјењивача топлине већ истрошени, боље је дати предност другој опцији.

Употреба једног од горе наведених метода третмана зависи од стања главних и измењивача топлоте, као и од нивоа њихове контаминације. А ако правилно спроведете процедуру чишћења грејне јединице, она ће вам дуго служити, пружајући угодне температурне услове боравка.

ВИДЕО: Прање система за грејање

Нормално 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4