Како је израчунавање пресека жице по снази

Прорачун пресјека жице

Дакле, одлучили сте да самостално замените ожичење у вашем дому или стану, али пре него што почнете са радом инсталације, требало би извршити прорачун делова жица по снази. Уосталом, ако погрешан избор пресека жица у тешким оптерећењима, они ће се загрејати.

Загревање проводника доводи до смањења њихове проводљивости, што доводи до још већег загревања. Посљедица таквог прегријавања може бити не само уништавање жица и њихова изолација, већ и пожар. Стога, да би се то избегло, треба посветити највећу пажњу питању израчунавања.

Фактори који утичу на избор пресека жице

Фактори за избор дела проводника су веома бројни. Утицај сваког од њих сумиран је у тачки 1.3 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација). Али у овом параграфу су дати принципи прорачуна за све могуће проводнике и електричне инсталације.

Наша властита упутства за прорачун узимају само бакарне жице и каблове у поливинилхлоридним, пластичним и гуменим оклопима. Како се управо ови проводници најчешће користе за инсталацију електричне мреже у стану или у њиховој кући.

 • Најважнија компонента било ког израчунавања пресека жице је његово оптерећење или струја. Номиналну струју добијамо прерачунавањем номиналне снаге електричних инсталација прикључених на тај водич. Због тога су пресеци жице и називне снаге нераскидиво повезани.
 • И на много начина наш избор зависи од материјалажице Није никоме тајна да различити материјали имају различиту проводљивост. Према томе, ширина пропусног опсега жице у 1 мм2 бакра је много већа него код истог проводника од алуминијума.

Зависност проводљивости од материјала

 • Следећи важан параметар је број проводних каблова кабла или жице. На крају крајева, што је више живио у једној жици, то се јаче загријавао.

Обратите пажњу! Према тачки 1.3.10 ПУЕ, при одређивању броја проводника жица са више проводника, не узимају се у обзир нула и заштитни проводници.

 • Други важан критеријум је начин полагања жице. На крају крајева, земља је најбољи топлотни проводник за разлику од ваздуха. Због тога су за жице које су положене директно у земљу дозвољене веће номиналне струје.
 • Такође, у прорачунима треба узети у обзир метод полагања жица. На крају крајева, ако су затворени у снопове у кутијама или тацама, они ће се загријати један од другог. Стога, приликом уградње жица са гредама треба увести више од четири фактора корекције.
 • Наравно, вреди обратити пажњу на температуру околине на локацијама проводника. Скоро било која табела за израчунавање пресека жице по снази је сведена на температуру околине од +15? Ц. Ако ће температура у вашој соби бити различита онда требате унијети фактор корекције из табеле. 1.3.3 ПУЕ.


Фактори корекције у зависности од температурних услова

 • За продужене кабловске водове, ако пад напона прелази 5%,ово се мора узети у обзир у прорачунима. Али, ако не положите каблове на удаљености од пола километра или више, ова опција се може занемарити.

Секвенца израчунавања попречног пресека проводника

Будући да очекујемо ожичење вашег дома, у нашем чланку покушаћемо да донесемо и узмемо у обзир друге ПУЕ правила која се односе на приватна домаћинства и станове.

Главна од њих је за нас стр.6.2.2 ПУЕ, што јасно показује да у становима и кућама све линије групе треба да се напајају преко прекидача за струју која не прелази 25А. На основу тога, жице за напајање таквих групних мрежа не би требало рачунати на већу струју. Једини изузетак је израчунавање улазних жица за стан.

Израчунавање номиналне снаге

На основу горе наведеног, главни критеријум за нас је снага уређаја повезаних на мрежу. Због тога израчун треба да почне са укупним оптерећењем.

Као прво, сматрамо моћне потрошаче, као што су: клима уређаји, електрични штедњаци, електрични гријачи и котлови. Ако је снага таквих уређаја већа од 1,5 - 2кВ, пожељно је да се њихово снабдевање електричном енергијом сагледа на посебној линији.

 • Ако направите прорачун властитим рукама, пожељно је одвојено израчунати укупну снагу електричних уређаја и мреже расвјете.

На слици су приказани номинални капацитети различитих електричних уређаја

 • Ако имате снажне кућне апарате, немојте их рачунати приликом израчунавања укупне снаге. За њих ћемо издвојити засебнулине
 • При израчунавању, прихватите везу са сваким излазом најмоћнијег електричног уређаја. У овом случају, видеозаписи мале снаге и други кућни апарати могу се заокружити. Главна ствар је да не рачунате исти уређај два пута.
 • У већини случајева, укупно оптерећење ће бити око 3-5кВ за сваку дневну собу. Не бојте се таквих бројева.
 • Ако је број испуста у стану већи од 10, онда се укупно оптерећење, у складу са тачком 4.4 БСЦ 59-88, помножи са корекцијским фактором од 0.9. Ако су утичнице веће од 20, - за 0,8.

Прорачун номиналне струје

Пошто имамо само формулу за израчунавање пресека струје жицом, претварамо снагу у номиналну струју.

За ово користимо формулу: И = П /У? Цос ?, где је И наша номинална струја; П - укупна снага коју смо добили, У - називни напон мреже (за једнофазну мрежу 220В, за трофазну трофазну мрежу 380В); и цос - фактор снаге.

Ако га нађете на свим уређајима, можете добити множењем укупног фактора снаге. Може се клеветати и прихватити као једнака јединица, што ће створити одређену маргину у нашим прорачунима.

 • Ево примера. Претпоставимо да имамо укупан капацитет од 10кВ. Усвајањем фактора снаге једнак један, за једнофазну мрежу добијамо номиналну струју једнаку 45,45А.

Обратите пажњу! Израчунавање пресека жице по струји 12В, 24В, 36В, 42В и 110В врши се по истој формули.

 • На основу тога, можете одабрати жицу која ће нахранити нашу телефонску централу. Прематабл. 1.3.4 ПУЕ, са одвојеним методом заптивке, биће нам потребна бакарна жица попречног пресека од 5 мм2 или, према табели 1. 3. 5. ПУЕ, алуминијумска жица попречног пресека од 8 мм 2.

Збирна табела за избор пресека жице по номиналној струји

 • Али, као што смо већ рекли, напајање електричних уређаја у стану треба да буде из аутоматских прекидача за струју не више од 25А. Стога, у нашем случају, подијелимо терет на двије групе, које се напајају аутоматским стројевима на 25А, или на три групе које се напајају из аутоматских машина на 16А. Овде цена материјала и погодност постају одлучујући, тако да имамо слободу избора.

Утицај на прорачун других параметара

Али израчунавање деонице жица по струји се не завршава. Сада треба узети у обзир све додатне параметре и могуће услове за бртвљење.

 • Ако ваше жице треба да фиксирају греде, фактори корекције треба да се примене на номиналне струје наведене у табелама. Дакле, према тачки 1.3.10 ПУЕ, ако је број жица у снопу већи од 4, онда ће коефицијент бити 0.68. Ако је више од 6, онда 0,63, ако је више од десет, онда 0,6.
 • Ако се претпоставља да ће жице бити инсталиране у затвореном простору или на отвореном, гдје се просјечна температура разликује од +15? Ц, онда треба користити факторе корекције температуре из Табеле 1.3.3 ПУЕ.

Обратите пажњу! За каблове у полиетиленској изолацији дозвољено је краткорочно не више од 6 сати у 5 дана преоптерећења у 10% називне струје. За каблове са ПВЦ изолацијомтакво преоптерећење може досећи 15%.

закључак

Бити у стању израчунати попречно струјање водича, лако можете ријешити проблем сигурне инсталације ваше електричне мреже. На крају крајева, поштовање свих правила и прописа гарантује вам сигуран и дуготрајан посао.

И док се држите других ПУЕ правила, учинит ћете своју електричну мрежу још сигурнијом, што је, с обзиром на број пожара узрокованих кратким спојевима, врло важно.