Када грожђе може бити пресађено у јесен?

Грожђе се односи на оне биљке које су због својих укусних својстава дуго уживале у дачама и власницима приватних кућа.

Правила за пресађивање грожђа у јесен

За пресађивање грожђа у јесен најбоље је изабрати младу биљку од 5 до 7 година. Код старијих биљака, коренски систем је оштећен, полако се ажурира и дуго ће се укоријенити на новом месту. Млада лоза припада биљкама, које се лако његују, имају брзе особине пластичности и виталности на готово сваком тлу, не захтијевају посебну његу. После исправне трансплантације, она ће брзо почети да доноси плодове. Негативан резултат се примећује само ако на грму оставите много старих и дугих коријена или оставите грм рано да донесе плодове.

Методе пресађивања грожђа у јесен

Пресађивање грожђа са земљаним грудима. Ова метода се користи за пресађивање младих биљака чија старост не прелази три године. Неколико дана пре пресађивања грм престаје да пије.

  1. Грожђе треба резати, остављајући само два бича.
  2. За сваки бич оставите до два развијена изданка.
  3. Грм је пажљиво ископан у круг.
  4. Доњи коријени се сјеку, извлаче грожђе заједно са грудвом земље.
  5. Саднице се стављају у претходно припремљену бунару, дубине 10 цм.
  6. Након тога се у рупу додаје тло, исправља и залива.

Основна правила за пресађивање грожђа у јесен

Разлози за пресађивање одраслог грожђа су различити, али свакако поштовани, ако постоји потреба да се она премјести на ново мјесто. Вјероватно је парцела на почетку била неуспјешно покупљена, а грм се појавио за вријеме или у сјени дрвећа које је расло. Или је планирана реконструкција зграде, а фабрика спречава амбициозне планове. Хајде да објаснимо у чланку зашто је важно пресадити грожђе на ново место, када је то боље.

Пресађивање грожђа резницама у јесен

Неопходно је да се фабрика пренесе на ново мјесто крајем јесени, након краја новембра. У овом тренутку, копнени део биљке је у стању мировања. Пресађивање грожђа у јесен је погодно за грмље млађе од 7 година, будући да је коренски систем старијих биљака тешко копати без значајних оштећења, регенерација њихових коријена је спорија, грмови дуго обнављају нарушене плодове.

Пресађивање грожђа у јесен

Уклањањем старих грмља или њиховом трансплантацијом на малим удаљеностима (1-2 м) није паметно журити. У првом случају, користећи коренски систем, можете ажурирати грожђе калемљењем нове сорте, у другом - грмом да се ефикасно помера и истовремено обнавља обрис. То је метода вегетативног размножавања грожђа, када се винова лоза укопава у земљу, остајући не одвојена од грма мајке. Исхрана изданака на избијању се дешава не само на рачун сопствених корена, већ и на рачун матичне биљке.

Репродукција грожђа на јесен

Знате зашто је такав начин репродукције грожђа резницамаВећина винара стоји на првом мјесту? Једноставно ово је најједноставнији и истовремено - најпоузданији начин добијања квалитетних садница. Чак и ако уопште немате искуства. Добијене саднице можете посадити у већ узгојени грм (обично дивљи грм). Вјерује се да је такав приступ (пресађивање) најоптималнији начин за ажурирање распона грмља на његовом мјесту и тестирање нових сорти прије доношења коначне одлуке.

У прољеће код куће можете узгајати младе саднице - на крају чланка ћу вам рећи како то учинити.

Припремамо грожђе за садњу у јесен

Након пажљивог одабира грмља, морате чекати одговарајуће вријеме. Обично се у средњој стази ова операција изводи у рану јесен до почетка јутарњег промрзљења. С обзиром на различите климатске услове региона, потребно је пратити просјечну дневну температуру. Понекад се сечење и садња грожђа купуса врши крајем јесени, ако је време благо, а температура се не своди на негативне маркере.

Припрема јаме за грожђе у јесен

Паметније је копати ров дубине од 40-50 цм, дубље до 0,8-1 м. Одмах у мјестима постављања грмља.

И не покушавајте ископати у Стакханову и одмах припремити све јаме за слетање! 80 к 80 к 80 цм - то је 0,5 м3. копна и тежине око 1 тоне. 5 јам - 5 пута више. Преброј своју снагу. Одвојите пола дана једној бушотини (уз додатак органске материје). Видите, овај посао захтеваЗбог тога је потребно доста времена да се унапред припреме седишта.

Ако планирате да саднице садите на јесен, онда почните са припремањем гробљанске биљке чим се ваше руке ослободе након пролећних садилица. Донесите план и простор у линију, означите људе и стабла фронта рада - и напријед, до побједе идеја прогресивног виноградарства над заосталошћу и конзервативизмом!

Брига о грожђу након пресађивања јесени

У јесен, када се заврши плодоношење грожђа, ослабљена винова лоза треба адекватну негу. Сва брига о биљци у ово доба године је генерално усмерена ка стварању оптималних услова за успешно зимовање.

Заливање грожђа у јесен након пресађивања

Стручњаци такође почетком октобра саветују да темељно пролију земљиште испод постројења, као и да попусте све формирано заптивање земљишта. Лабављење помаже у одржавању влаге у тлу, помажући лози да лако преживи зиму.

Обрезивање грожђа у јесен

Комплексна њега грожђа почиње са таквим мјерама као што су формирање и обрезивање грожђа. Поступак формирања и подрезивања врши се како би се развио комплетан грм за високо плодоношење. Објаснимо у чланку зашто се грожђе обрезује у јесен, него што је важно за биљку.

Обрада, наводњавање и ђубрење спадају у другу групу активности за бригу о плантажама грожђа. Последња група активности је повезана са заштитом од смрзавањаи јаке мразеве, као и од штеточина и болести. Пратећи сва правила бриге о биљци, гарантовано је да ће се узгајати висококвалитетни виноград, који ће великодушно доносити плодове ни за једну сезону.

Гнојива за зрно у јесен

Гној. Побољшава проток ваздуха и водопропусност у земљишту. Такође је идеалан за формирање нормалне микрофлоре у периоду асимилације корисних супстанци коријенима. Грмови су засићени калијумом, фосфором, гвожђем, бакром, азотом и другим корисним елементима у траговима.

Пилеће смеће. Често пилеће баште користи вртлар, који поред узгојних биљака садржи и птице. Пилетина садржи нутријенте и погодна је за ђубрење земљишта. Има високу концентрацију калијума, фосфора и магнезијума.

Дрвени пепео. Пепео садржи велику количину калијума и фосфора, савршено храни грожђе.

Прерада грожђа у јесен

Питање је да ли ће се грожђе прерађивати на јесен, често постављено од стране почетничких вртлара. Многи сматрају да је ова процедура губљење времена и труда. Они су мотивисани чињеницом да су са појавом прехладе болести и штетници спавали, и због тога неће бити досадне биљке. Због тога је јесенска обрада ефикасно средство за контролу паразитских инсеката. Чак и ако током лета нисте видели пораз у виноградарској болести, превенција је још увек вредна тога.