Кабл за лемљење до цеви: могућности избора и повезивање

Допустите да вам представим: кабловске грејалице

Данас морамо да утврдимо који каблови за загревање цеви нуде модерно тржиште, и која врста грејног система каблова је најпрактичнија. Поред тога, бавићемо се инсталацијом каблова, проблемима и ограничењима. Чланак ће бити израђен у облику одговора на актуелна питања.

голови

 1. Када је потребно загријати цјевоводе у стамбеној згради?

У два случаја:

 • Када се ЦВП или ГВП (у другом случају, мртва тачка, без континуиране циркулације) полаже кроз просторију са температуром испод + 2 ° Ц;

Међутим, ЈВ 30.13330.2016 допушта употребу топлотне енергије која прати грејање каблова, тј. Постављање водовода у заједничком каналу са грејањем или другим извором топлоте.

 • Да би се довршило увођење воде или канализације, из било којег разлога, дубина замрзавања тла се не може поставити испод.


Дубина замрзавања у различитим регионима Руске Федерације

Занимљиво: на Криму, гдје аутор живи, због климатских карактеристика полуотока, инжењерски сустави се често постављају отворено. Грејање каблова штеди их од одмрзавања у ретким зимским мразима.

Канализациона облога на фасади стамбене куће

врсте

 1. Какав се грејни кабл за цеви за грејање може наћи на продаји?

Ево листе његових сорти:

 • једносмерни отпорникје са једним проводникомВисок електрични отпор у изолационој љусци. Понекад се обезбеђује заштитом везивом које се повезује са земљом и намењено је заштити електронске опреме која се налази у близини кабла од горе поменутих паразитских струја;
 • двослојни отпорник , како произилази из назива, разликује се од најближег релативног само присуством два проводника у општој изолацији;


Отпорни грејачи каблова - једноструки и двоструки проводници

\ т
 • Зонски грејни каблза цевовод садржи два проводна проводника са ниским отпором, који су повезани грејним елементима;


Кабл зоне уређаја

 • Саморегулирајући грејни каблза цеви састоји се од пара струјних проводника и матрице полимера са високим коефицијентом експанзије која се налази између њих, а када се загрева са фино дисперзованим адитивом проводи материјалну струју (нпр. Графитну прашину).

Структура саморегулационог грејача

Ко је бољи

Упоредимо наведена рјешења са главним потрошачким квалитетима.

профитабилност

 1. Којим каблом грејање за цевовод троши мање енергије?

Саморегулирајући. Ствар је у томе што његова матрица мења свој електрични отпор, у зависности од температуре околине и самог кабла:

 • На хладном, матрица смањује своје линеарне димензије. У исто вријеме проводити честице у њему формирати велики број кругова који затварају проводне вене између себе, узрокујућиповећање кабла које троши струјна секција и њено грејање;
 • При константној температури кабла, величина матрице је непромењена, па је стога њена отпорност непроменљива;
 • Препоручљиво је да се кабл загреје као резултат повећања температуре медија, како ће се матрица проширити, а број проводења струје ланаца у њој ће пасти, а након тога ће пасти потрошња енергије
 • .

Понашање матрице при температурним променама

Који је резултат? Као резултат, кабл троши тачно онолико енергије колико је потребно за одржавање стабилне температуре. Не само то: за сваки део кабла потрошња енергије је регулисана независно од других области.

толеранција на кварове

 1. Какав кабел је најтоплији?

Када су правилно постављене, све његове сорте дуго остају неограничене: једноставно нема разлога да се провали у изолованом проводнику. Међутим, за разлику од конкурената, саморегулирајући грејни кабл за цеви се не боји преливања: може да напаја струју чак и када је кабл намотан у заливу.

Било који отпорни или зонални кабл у истим условима ће одмах отићи у Валхалу због локалног прегревања на местима преливања и повезаног топљења изолације: проводљивост водича ће премашити могућности расипања топлоте.

Савет: Наш јунак чува исту независну контролу снаге сваке појединачне парцеле. Како се топлота на месту преклапа, матрица ће смањити електрични отпор и смањитидисипација топлоте.

сечење

 1. Какав кабл се може одрезати на области произвољне дужине?

Све исти грејни кабел који се сам регулише за цеви. Чињеница је да дужина проводника струје ни на који начин не утиче на загревање њихове матрице која се спаја: када се дужина кабла смањи, смањује се само укупна потрошња енергије.


Сегмент било које дужине задржаће функционалност

Како раде конкуренти?

Отпорни кабл има фиксну дужину. Његова промена ће довести до смањења укупног отпора проводника, а након тога - до раста струје и прегревања.

Случајно: отпорни гријач с једним дјеловањем има још једну неугодну особину. Потребно га је повезати на мрежу са оба краја, што отежава инсталацију. У двоосном проблему овај проблем решава крајња спојница, чије су браве живеле једна са другом.

Зонски кабл се може сећи, али само за фиксне дужине. Одрежите кабл у средини секције, оштетите грејне елементе у њему.

монтажни део

 1. Шта је потребно да би се загревање цеви загрејало помоћу кабла са саморегулирајућом матрицом?

За почетак, претворите га у готов одјељак за гријање. Да бисте то урадили, потребно је:

 • Напајање (тзв. Хладни крај). За грејаче са обложеном љуском користите трожичану жицу 3х1,5 мм2;
 • Еуровигнас;


Утикач са уземљеним контактима

 • Комплет за монтажу, укључујући фолију за скупљање различитих величина и спојне чаурежице Њена цена је тренутно (2017) у распону од 200 до 400 рубаља.

Како саставити секцију својим рукама?

Ево детаљне инструкције:

Избор снаге

 1. Како изабрати саморегулациони грејни кабл за цеви за грејање познатог пречника?

Погледајте табелу испод:


Губитак топлоте цеви зависи од њене величине, квалитета топлотне изолације и разлике у температури околине

Пуном снагом кабла, који пада на радни метар цеви, мора се у потпуности надокнадити губитак топлоте. На пример, за снабдевање водом од 20 милиметара постављено у центиметарској изолацији у улици са температуром од -30 ° Ц и транспортом воде од 10 степени, потребан је кабл снаге најмање 17 В /м.

Међутим: полагање грејног кабла на цевоводима може се обавити не само у једној линији, већ иу спиралном ожичењу. Исту снагу ћете добити тако што ћете омотати цев од 1,7 метара кабла од 10 вати по метру цеви.


Кабл са спиралном спиралном цијеви

\ т

Причвршћивање на цеви

  \ т
 1. Како поправити систем грејања каблова на цевоводу?

Ево неких од најједноставнијих решења:

  \ т
 • Спирални намот;
 • Лепак (обичан или, много боље, алуминијум: смањује губитак топлоте цевовода услед инфрацрвеног зрачења);
 • Полиетиленске везе.

Прикључити систем грејања на канализациони системупотребљене цеви од алуминијума и полиетилена

топлотна изолација

 1. Шта изоловати цеви грејним каблом причвршћеним на површину?

И постоји неколико опција:

 • Шкољка од пене;


На фотографији - љуска од пене

 • Вена од пене из базалтне вуне;
 • Шиндре од пјенастог полиуретана (укључујући фолију);

Интересантно: модерно тржиште нуди спремне цеви у ППУ изолацији грејним каблом. Намењени су за уградњу спољних цевовода у посебно хладним регионима.

Челична цев са грејним каблом: ППУ изолација стално смањује трошкове грејања

  \ т
 • Гријачи од пјенастих полимера (пјенасти полиетилен, пјенасти полипропилен) - цјевасти и намотани, фолијски и лишени додатног рефлективног слоја.


Навлаке за полипропиленске цеви

Инсталација у цевоводу

  \ т
 1. Да ли могу да инсталирам кабл топлим у цев са водом?

Можда је могуће. Прикључци са хладним крајем и завршном спојницом су заптивени и поуздано штите проводник и поље од прекидача. Наравно, кабл не би требало да пролази кроз запорне и контролне вентиле (укључујући свеобухватне кугласте вентиле и резе).

Кабл инсталиран на довод воде до славине

 1. Како да поставите грејни кабл у цев и да осигурате његову непропусност?

Кроз тее с еластичном заптивком. Монтиран је унутраКод куће, одмах након преласка увођења вањског зида.


Заптивна бртва вам омогућава да инсталирате кабл топлим унутар цеви

 1. Да ли је могуће поставити кабл за загријавање унутар канализационе цијеви?

Не можете.

Узроци три:

 • Отпаци у домаћинству су веома агресивни и годину или два уништавају стезну цев на крају спојнице и на месту повезивања са напајањем;
 • Кабл ће сакупљати контаминацију и доприносити зачепљењу;
 • Приликом чишћења зачепљења, већа је вероватноћа да ће бити намотан на кабловску или канализациону жицу и да ће примити некомпатибилно са оштећењем живота.


Кабл у канализацији може се оштетити чишћењем зачепљења

виход

Надамо се да смо успјели одговорити на сва питања која поставља читалац. Видео прилог уз чланак ће вам јасније показати како можете инсталирати кабел у цијеви. Сретно!