Израчун степеница степеница, у зависности од његовог дизајна

У израчуну било које степенице постоје одређене нијансе, које су првенствено одговорне за сигурност жена. Лестница - је незамјењиво средство за кретање између етажа стамбених и пословних простора. По правилу, власници вишекатних приватних кућа и викендица више воле степенице. Овај дизајн штеди квадратне метре у становима, спектакуларно изгледа и потпуно испуњава основне функције - подизање и уклањање каменца. Како израчунати мердевине у зависности од типа - прочитајте у чланку.

Израчунавање степеница степеница на други спрат: оптимална висина и ширина степеница

Израчун степеница степеница које воде на други спрат приватне куће или стана зависи, пре свега, од врсте конструкције - обичне (равне) или криволинијске (Г-, П-облик, вијак). За обрачун степеница постоје опште формуле, чије основне вредности варирају у зависности од врсте степеница.

Да би се израчунале све величине степеница, изабрати једну основну (било да је ширина или висина степена) вредност и на основу ње израчунати друге параметре

Најчешће, формула која се заснива на дужини корака се користи за израчунавање: 2 к висина пролаза + висина поткопа = 60 цм

Када би прорачуни требали бити усмјерени, прије свега, на састав породице (присуство дјеце, старијих особа). Дакле, дјеца неће бити превише напухана степеница, а за старије ће бити тешко користити степенице с плитким проступамима.

Како израчунатикораци, знајући дужину и висину дизајна

Један од главних показатеља удобности и удобности љестава је број корака. Број степеница у распону од 3 до 16 се сматра оптималним за један степенишни марш, мањи број повећава вјероватноћу спотицања, а још више - гуме при подизању.

Израчунавање стандардног корака за било који тип степеништа може се обавити знајући дужину конструкције и висину стазе

Да би се израчунала дужина мердевина, потребно је:

 • Измјерите удаљеност између подова првог и другог ката (не заборавите дебљину стропа, који би требао ући у укупну дужину љестава);
 • Поделити добијену вредност на висину подлаге.

Висина подвожњака, према Државном стандарду, треба да буде у опсегу од 12 до 20 цм и да буде изабрана према типу и ознаци пројекта.

Изградимо степенице "Дуктилни корак": израчун степеница степеница

"Корак за паче" је идеалан дизајн за мали простор: за организацију таквих степеница бит ће довољно 2,5 метра дужине и 80 цм ширине. Компактност љестава се постиже захваљујући посебној конструкцији степеница, чија ширина пролази повећава се на мјестима која одговарају ступњу.

Степенице "Катцхински степ" могу уштедети и трошити на грађевинске материјале

Да би конструкција од дуктилног корака била згодна и сигурна, потребне су следеће препоруке:

 • За равне конструкције, ширина пролаза ће бити оптималнастепени на месту корака - 300 мм;
 • Висина степенице мора бити повећана на 15 цм.
 • Кораци треба да се користе само за дрвене степенице;
 • Пријелаз из широког у уски дио позорнице мора бити глатка, у металним конструкцијама допуштено је кориштење степенастих педала без ограниченог дијела;
 • Да би се израчунала дужина укривљених спиралних степеница, користити формулу за израчунавање дужине конструкција са 360 ° ротационим углом: л = 2? Р.

За израчунавање дужине "патка" корака, формула је погодна: висина степена у квадрату + ширина корака = 65 цм

Како израчунати мердевине са степеницама 90 и 180 степени

Најпопуларнија врста степеништа, која се јавља у двоетажним кућама и становима - у облику слова Г - конструкција са пролазном, окретном стазом или платформом, формирајући кут од 90 степени са сусједним зидовима.

Посебност пројектовања окретних степеница је да је на различитим дијеловима конструкцијског кута ширина степеница различита: вањски руб степеница је већи, у унутрашњем - мањи.

Најједноставнији начин за израчунавање облика Г је метода пропорција. Заснован је на графичком планирању броја и ширине степеништа на угловном дијелу и равномјерном смјештају елемената преосталих структура у односу на главни. Такав метод не захтева решавање тешких математичких проблема и конструкцију геометријски сложених цртежа. А величина марша и корака одређена је државним стандардом и “Стандардима и нормамаизградња ".

Ширина степеништа степеница, према ГОСТ-у, мора бити 250-350 мм

Да би се извршила симулација, требаће вам:

 1. Узмите чисти лист папира и повуците на њега две окомите линије. Растојање од тачке пресека линија до спољашњег угла листа треба да буде једнако планираној ширини марша у односу 1: 100. Означавамо сегментом Про-О1. Према Државном стандарду, ширина марширања степеништа не би требала бити мања од 80 цм.Не заборавите споменути цртеж и дебљину каблова, иначе ће прорачуни доћи са грешком и скупљање степеница ће бити тешко.
 2. Одредити границе степеница степеница у зависности од дужине структуре и личних преференција власника стана. Вреди запамтити да нижи кораци на турну не би требали бити мањи од два.
 3. Нацртај средњу линију марша. За Г-облик, на тачки заокрета, линија треба да буде мало помакнута према унутрашњем углу.
 4. Одредите број корака утрке и означите центар на цртежу. За то, из ширине марша, потребно је одложити ширину пролаза, подијељено са двије на двије стране (ширина пролаза степенице у најужем подручју не би требала бити мања од 14 цм. На средњој линији - мање од 20 цм). Кроз добијене тачке - нацртати бочне линије централне рампе.
 5. Означите положај осталих корака у средишњој линији.

Методом пропорционалности могуће је израчунати као мердевине у облику слова Г са степеницама и са платформом. Прорачуни за дизајн са ротационимна сличан начин јављају се степени са углом од 180 степени.

Обрачун степена степеница посебно за параметре просторије може се извршити коришћењем онлине програма, на пример, дизајнера на сајту фирме "Столиарицх".

Израчун степеница са надземним степенима уз помоћ калкулатора

Данас већина градилишта нуди калкулаторе, чије се начело заснива на уносу излазних вриједности и пружању резултата у облику текста са препорукама или цртежом.

Препоруке и нацрти дати су у складу са параметрима који су дефинисани од стране ГОСТ-а.

Помоћу онлине калкулатора можете брзо и прецизно израчунати степенице за окретање

Да би се направили прорачуни угловних степеница, потребно је одабрати врсту дизајна (вијак, са правим или кутом од 180 степени) и унети одређене параметре.

Наиме:

 • Висина и дужина отварања плафона;
 • Процењена ширина марширања степеништа;
 • Укупан број диплома;
 • Процењени број степеница за окретање;
 • Број доњих корака.

Већина калкулатора такође нуди степен спола.

Израчунајте угаоне степенице које ће вам помоћи и компјутерски програм који не захтијева интернет везу за прорачуне и може пружити и дводимензионални и тродимензионални модел ротацијске структуре.

Израчун степеница (видео)

Данас, како би се дизајн удобно и сигурноЛестве за окретање нису нужно за услуге грађевинских фирми. Да бисте то урадили, можете да користите једноставне формуле, онлајн калкулаторе или оффлине програме који вам омогућавају да креирате модел стог који ће у потпуности одговарати вашим жељама и безбедносним стандардима. Морате изабрати најједноставнији и најпогоднији начин за креирање удобног стубишта које се савршено уклапа у унутрашњост Ваших апартмана!