Изолација бунара бетонских прстена

Како правилно изоловати бунар бетонских прстенова? Ово питање је често од интереса за власнике приватних кућа, које на локацији имају бунар или воду. Рецимо, шта би требало урадити за изолацију, који термоизолациони материјали се најбоље користе за обраду поклопца и зидова.

Да самостално изврши изолацију водоводних или канализационих бунара сваком власнику приватне куће. Прије свега, потребно је загријати бетонску облогу и полагати цијеви водом испод земље - испод дубине замрзавања тла. Чињеница је да ако је бунар на приградском подручју био дубок и да је унутра проток хладног ваздуха, онда вода може да се смрзне.

Да ли је потребно зими загријавати бунар за бетон

Бунари са водом или са канализацијом у приградским подручјима са високим нивоом подземне воде могу се смрзнути. У овом случају, ледена капа може досећи дебљину од 50 цм, а на малој дубини бунар може да се смрзне до дна. Након тога ће бити тешко уклонити коцку леда, због чега је неопходно извршити топлотну изолацију комуникација прије почетка прехладе.

Загревање бунара са сопственим рукама

Зашто бих се требао бојати смрзавања бунара? Ако су комуникације на локацији замрзнуте, онда ће морати уложити много новца и новца у своје поправке. Бетонски прстенови се могу срушити под притиском трулог тла и проширити лед, а додатно се може пореметити и водонепропусни слој. Погледајмо ближе како загријавамо бунарпјеном полистирена до почетка мраза.

Могући проблеми са замрзавањем бушотина:

  • Замрзавање водоводних комуникација;
  • Пуцање цеви у земљишту током замрзавања;
  • померање прстенастог клипног прстена;
  • Разбијање цементних фуга између прстена;
  • Уништавање хидроизолације на бунарима.

Како загрејати бунар сопственим рукама за зиму

Ако не желите да плаћате услуге скупих стручњака, све можете обавити сами. Да бисте то урадили морате имати стрпљење, најједноставнији алат и екструдирани пјенасти полистирен, који је врло издржљив и задржава своја својства у влажном окружењу. Због ових карактеристика, екструзија се често користи приликом изолације темеља траке.

Како загрејати поклопац бунара сопственим рукама

Изолација поклопца бунара пјеном полистирена

Често је могуће изоловати само горњи прстен и поклопац бунара пјеном од полистирена. Чињеница је да су доњи прстенови већ испод тачке смрзавања тла. Сендвич поклопац - најлакши начин да заштитите бунар од смрзавања. Конструкција би се требала састојати од горњег заштитног слоја (ОСБ или шперплоча), испод којег би требала бити топлинска изолација.

Поред ових процедура, можете изградити и декоративни оквир - све зависи од ваших финансијских могућности и маште. Погледајте фотографију како можете оплеменити ваш простор декоративном структуром. Још једно решење - његова инсталација није бетонска, већ полимер-песакОтвор, који не пролази толико топлине, не боји се влаге и има прилично дуг вијек трајања.

Како изоловати бунар са пенастом пластиком

Опције за загревање бунара зими властитим рукама

Заштита бетона од замрзавања треба ријешити прије почетка прехладе. Најбоља опција је август-септембар, када је ниво подземних вода минималан. Прије загријавања, требали бисте копати по ободу рова, а затим лежати око водоводних бунара од пјенастог полистирена. Тада је потребно заштитити цијеви комуникације у тлу, одлазећи у подземну стамбену кућу.

Полистиренска "шкољка" може се користити за заштиту цијеви од смрзавања комуникација. Данас, на грађевинском тржишту, цевасте шкољке представљају различити произвођачи и материјали (полиуретанска пена и екструдирана полистиренска пена). За изолацију се може користити и пена (пјенасти полиетилен). Након свих радова, ров је закопан и поравнат.

Како изоловати канализациони бунар

Хидроизолација бунара канализације

Према грађевинским стандардима који су на снази у Русији, септичка јама треба да буде запечаћена - зидове и дно бунара треба темељито изолирати како би се заштитиле подземне воде. Али у пракси, многи људи користе разне материјале за уређај за септичке јаме - цигле, ауто-гуме, итд. Али са овим материјалом за зидове канализације треба да се изолује за зиму.

Водонепропусност бетонске бушотине треба обавити дубоком смјесомпенетрација, на пример, Пенетрон хидроизолација.

Да би се рудник изоловао сопственим снагама, потребно је спровести низ мера које штите бунар. За почетак, горњи дио јаме - капа и горњи прстенови - заштићени су од смрзавања. Изолација канализационог бунара врши се према алгоритму описаном у овом чланку. Погледајте и видео туториал о провођењу топлотне изолације.

Видео. Загревање бунара сопственим рукама