Измјењивач топлине властитим рукама

Свитак или измјењивач топлине. За многе људе, ово су потпуно нејасне речи које нису повезане са околним субјектима. Батерија и хладњак знају свакога, мачку и то нису. Али то је у суштини иста ствар.

Шта је то измјењивач топлине?

Почнимо тако што ћемо сазнати како се осјећа измјењивач топлине и како ради, јер без тога нећемо моћи сами или га примијенити код куће.

Једноставним речима, оно долази од речи "топлота", односно уређаја који преноси топлоту између различитих окружења. На тај начин се зрак загријава у затвореном простору.

Пример елементарног измењивача топлоте је хлађење пива у посуди са хладном водом. Вода ће почети да се загрева, а пиво ће бити хладно.

Из овога морамо извести закључак о учинку:

  • што је већа разлика у температурама између окружења, то ће више емитовати топлоту;
  • што је већа контактна површина различитих окружења са измењивачем топлоте, то је већи пренос топлоте;
  • и, наравно, из самог материјала, него што је више преношење топлоте, више топлоте ће бити у стању да пренесе.

Сада се окрећемо главном, независној производњи измењивача топлоте. За гасни котао користе се и измењивачи топлоте.

једноставан измјењивач топлине

Најједноставнији размењивач топлоте ће такође бити обичан водовод, као да тече топлом водом, а онда део топлоте иде у околину ове цеви. Из овога следи да ако узмемо неколико метара од цеви,Претворимо га у облик прстена и поставимо га у буре, а крајеви цеви ће бити изгурани, а онда ћемо имати најједноставнији измењивач топлоте, који ће, у зависности од ситуације, или загрејати воду у цеви или охладити.

И сада морамо да сазнамо колико метара цеви треба за потребну снагу. На пример, потребна нам је снага еквивалентна 1,5 кВ електричног грејача. За почетак, изаберите материјал цеви, његов пречник и предвиђену разлику у температури. На пример, пречник цеви је 20 мм, температурна разлика је ~ 40 ° Ц. Из овога следи да за 1.5 кВ топлоте треба 4300 метара метал-пластичне цеви (коефицијент топлотне проводљивости - 0.3), челик - 25 метара (топлотна проводљивост - 50 ), а бакар - 3,5 метра (коефицијент је 380). Директним прорачунима изнад, бирамо бакарну цев, пожељно жарену, коју можете лако савити и лако причврстити навојни фитинг. После ових манипулација добићемо измењивач топлоте типа змија.

Тип "водена мајица"

Поред завојница, моћи ћете и сами направити измјењивач топлине типа "водена кошуља". То су такве змије када се измјена топлине изводи уз помоћ два затворена контејнера, међусобно уграђених. Ова размена је често довољно да се види у малим котловима. Главни недостатак оваквог размењивача топлоте је његов радни притисак, који се израчунавају. Због тога их може направити само заваривач са неким искуством заваривања. Нећете бити у могућности да то направите из ручног алата.

Тип "цеваста плоча"

И последњи, један од најефикаснијих и најсложенијих измењивача топлоте је тип "цевне плоче". И то се зове због спојева који се котрљају, што је овде само јака сила.

Овај измјењивач топлине састоји се од три потпуно затворена контејнера, од којих су два међусобно повезана цијевима састављеним на крајевима ових капацитета. Сам пренос топлоте се одвија кроз проток течности са једног краја на други. Сада знате како да направите измењиваче топлоте водом својим рукама.

Такође погледајте видео о измењивачима топлоте: