Избор електричног конвектора: 5 савјета за одабир уређаја

Квалитетно загријавање просторије може се обавити помоћу специјалног електричног конвектора, а како се грију просторије с највећом учинковитошћу и материјалним добробитима, размишљали су више пута као власници приватних кућа и станова. Модерно тржиште система грејања и апарата нуди широк спектар уређаја, различитих по изгледу, техничким и оперативним карактеристикама. Посебно су популарни у последње време грејни конвектори. Шта је основа њиховог рада, шта су конвектори и како покупити уређај - прочитајте у чланку.

Конвективно грејање: принцип рада

Шта је конвертибилно грејање? Ово је систем у коме се топлота дистрибуира у затвореном простору конвекцијом. То значи да се пренос топлоте одвија због протока ваздуха који се креће непрекидно (по истом принципу ради и конверторска пећ).

Пре него што изаберете конвектор, потребно је да се упознате са његовим погледима и принципом рада

Данас се разликују сљедећи типови конвекторског гријања:

 1. Електроконвектор. Електрични уређаји за конвекцију су високо ефикасни и прецизни. Недостаци оваквих уређаја за грејање могу се приписати њиховој зависности од напона.
 2. Конвекција гаса. Гасни конвекцијски гријачи имају много предности, укључујући компактност, високу ефикасност, контролу температуре. Најбољи гасни конвектори су керамички. Међутим, уз помоћ гасног конвектора можете се загрејатисамо једна, одвојена соба. А избор модела за гас на топлотној проводљивости је изузетно органски.
 3. Вода.Конвектори воде су високе ефикасности и тихи, али нису погодни за собе са високим плафонима и системом за вештачку вентилацију.

Избор типа конвекционих уређаја зависи од врсте система грејања, површине простора, финансијске способности власника станова.

Шта су конвектори грејања

Главни елементи загревања конвектора су специјални радијатори који преносе топлину методом кретања ваздушних маса. Такви радијатори се састоје од затвореног грејног елемента, алуминијумског кућишта, решетке са капцима, која усмерава токове топлог ваздуха. Принцип конвекторских грејача је да се топлота из грејног елемента преноси кроз специјалне завесе у горњем делу кућишта хладњака, а хладни ваздух се "апсорбује" кроз рупе на дну. Циклус се понавља.

У принципу, модерни конвекцијски гријачи се дијеле на: електрични, гасни, водени, ваздушни.

Поглед на типове конвектора се може наћи у специјализованим продавницама

За велика складишта и техничке просторије користи се индустријски ваздушни конвектор. За приватну кућу и стан, најчешће се бирају електрични гријачи, као и модели с водом за хлађење. Овај поредак ствари је повезан, пре свега, са опасностима од пожара. Електрични апарати, најчешће, не захтијевајумоунт Претварач за гријање воде може имати зидну и подну инсталацију, уграђену у зид.

Модели са расхладним средством за воду разликују се по висини: данас је лако пронаћи и мини-радијаторе висине 8 цм и моделе висине 60-80 цм за гријање великих просторија са високим строповима.

У овом случају, радијатори се могу вући и вертикално и хоризонтално. Извађени топлотни конвектор ће се одржавати на исти начин као и уобичајени. Бојлер се може објесити на зид од цигле, конструкција сухозида. За монтажу је боље користити конзоле.

Електрични конвектор: шта је боље

Електрични конвектор је уређај који се разликује по тачности, брзини грејања и високој ефикасности (око 95%). Трајност, сигурност и ефикасност конвекторских електричних радијатора зависи од тога који се грејни елемент користи у њиховом дизајну.

Така, електронни конвектор може да има:

 • Игличасти грејни елемент;
 • монолит;
 • Цевасти са алуминијумским ивицама.

Данас су електрични конвектори прилично популарни и популарни

Модели са гријачима игала су приступачни, али немају дуг животни вијек. Осим тога, објесити ове гријаче на зиду купаонице или кухиње је врло непожељно: прекривен изолираним лаком конац гријача практички није заштићен од влаге.

Најпоузданији и најиздржљивији су модели у којима је ТЕН инсталиран: тјпроводни нишни конац је унутар металне цеви за грејање.

Овај конвектор се загрева мало дуже од уобичајене игле, али и служи много дуже. Поред тога, већина ТЕН модела долази са кућиштем отпорним на влагу, што вам омогућава да инсталирате уређаје чак иу купатилу. На недостатке уређаја може се приписати чињеници да грејање може бити праћено страним звуковима. Ово је због експанзије температуре цеви и ивица.

Најбезумнији и веома ефикасни су конвектори са монолитним грејачем.

Такав уређај ради тихо и ефикасно на рачун чврстог тела. Због тога се топлотни конвектори са монолитним грејањем топи еколошки.

Најбољи конвектори: Преглед модела

Који конвектори су бољи? На основу бројних корисничких прегледа и продајних листа, можете рангирати модел који се показао као најефикаснији и најпоузданији.

Можете се упознати са најбољим моделима конвектора ако се обратите специјалистима

Списък на този модели съответства на следните направи:

 1. Цоњецтор Ноирот Спот Е-3 1000 је препознат од стране корисника као један од најбољих због високе ефикасности, брзог загревања, бешумног рада, трајности, способности прецизног одржавања температуре и отпорности на флуктуације напона. Недостаци уређаја могу се приписати релативно високим трошковима.
 2. Баллу БЕП /Е-1000 је приступачнији уређај од претходног. Из карактеристичних карактеристика конвектора је могућедоделити много начина рада и могућност даљинског управљања уређајем.
 3. Сцооле СЦ ХТ ХМ1 1000В вам омогућава да загрејете просторију до 25 квадратних метара.У овом случају, цена уређаја је на површини од једне и по хиљаде рубаља. За минусе уређаја може се приписати грејни елемент од нерђајућег челика.

Конвектори Елемент и Ецон су ефикасни и приступачни.

Електроконвектор са терморегулатором

Електрични конвектори са термостатом - ово је најчешћа варијанта употребе уређаја за гријање у становима и приватним кућама. Такви уређаји омогућују брзо и глатко подешавање снаге гријача и, сукладно томе, температуре у просторији. То вам омогућава да уштедите на електричној енергији и финансијским трошковима.

Електрични конвектори са терморегулатором карактеришу практичност, практичност и добар квалитет

Електроконвектори могу бити електронски или електромеханички контролисани терморегулатором.

Најприступачнији претварачи који имају механички термостат у својој структури. Такви уређаји су погодни за сеоску кућу или сеоску кућу (која често доживљава пад напона преко мреже). За апартмане и урбане приватне куће треба изабрати потпуно електронски механизам: они су прецизнији и могу уштедети до 5% електричне енергије.

Препоруке: како одабрати конвектор

По правилу, главни критеријум за избор конвектора за грејање за стан, кућу и вилу је његова снага, трајност, лакоћа коришћења и цена. Не последњу улогу игра типмоунт Дакле, ако преферирате скривену инсталацију, боље је изабрати водене конвекторе.

Приликом избора конвектора потребно је узети у обзир његову снагу, карактеристике и посебне карактеристике

.

Да би изабрали прави и погодан уређај који ће трајати неколико деценија, потребно је следити следеће препоруке:

 1. Топлинску снагу конвектора треба израчунати на основу димензија просторије. Тако за 1 метар квадратних. треба да износи 100 вати топлотне енергије. У овом случају, боље је изабрати модел са малом маргином. Ово је посебно важно ако одлучите да направите конвектор који је сам направио.
 2. Ако су стропови у становима висине веће од 2,5 м, онда је при обрачуну снаге потребно додати 10% од примљеног броја за сваких 100 мм висине.
 3. Обратите пажњу на квалитет грејног елемента: најефикаснији и најиздржљивији сматрају се топлоте од алуминијума.
 4. Приликом избора електронских уређаја обратите пажњу на постојање додатних функција (јонизација, заштита од прегревања, овлаживање ваздуха) и механизама (тајмер, даљинско управљање).
 5. Изаберите уређај за гаранцију од добро познате фирме. Популарни брендови су више одговорни за контролу квалитета својих производа. Уређај са гарантним роком од 2-3 године ће трајати најмање 15 година.

Ако покупите уређај у продавници, пажљиво прегледајте кућиште уређаја: не би требало да имате удубљења, огреботине, чипс. Ако вам је потребан грејач у купатилу, онда би требалода буде отпоран на влагу, а грејни елемент је заштићен.

Како изабрати електрични конвектор (видео)

Конвектори гријања - то су модерни уређаји за гријање који омогућују брзо и равномјерно загријавање просторије. При избору конвектора потребно је детаљно проучити техничке карактеристике сваког модела, изглед и стање кућишта уређаја. Боље је дати предност доказаним брендовима и доказаним уређајима. Моћи ћете одабрати домаћи конвектор за горе наведене препоруке и оцијенити најбоље уређаје за гријање.

Примери електричних конвектора (фотографија у унутрашњости)
)