Изабрали смо лампу за нужну расвјету

Хитна расвета

\ т

Светиљке за расвјету у случају нужде сада су широко доступне на тржишту. Али, с обзиром на специфичност ове теме, разумети њихову конфигурацију и именовање обичних становника је прилично тешко.

Због тога ћемо у нашем чланку покушати да пружимо могуће језичке верзије могућих варијанти комплетног сета и опција хитне расвете. Такође, фокусирамо вашу пажњу на главне аспекте избора.

Типови расвјете у нужди

Прије свега размотримо могуће варијанте расвјете у случају нужде. И на основу ових опција, размотрићемо могуће типове прикључака и њихове разлике.

Према одредби 560.6 ГОСТ Р 50571.5.56-2013, извори за хитно осветљење могу бити различити типови пуњивих батерија, дизел или бензински генератори који су независни од главног напајања, као и одвојено напајање из мреже која није овисна од првог.

Размотримо сваку од ових опција одвојено:

 • Почнимо са независним другим извором напајања. Њу може да обезбеди само компанија за снабдевање енергијом, на основу студије изводљивости. Реално гледано, може се добити тек након што је предузећу додељено 1 или 2 категорије. За обична комерцијална или мала индустријска предузећа, ово практично није реално.

Шема за расвјету у случају нужде из генератора

 • Ако је осветљење хитне расвете направљено од генератора, онда виЗа њега ће бити потребна посебна просторија, складишни резервоар за складиштење хитног горива са одговарајућим условима складиштења, уградња аутомата за хитне случајеве, који ће осигурати покретање приликом искључивања главног напајања, и наравно, сервисера за све ове уређаје. Прикладан је не само током процеса инсталације, већ и током процеса одржавања.
 • Посљедња могућа опција је кориштење пуњивих батерија. И ево две могућности. Са батеријом можете монтирати расвјетна тијела за случај нужде, а можете инсталирати и један батеријски пакет који ће се користити за напајање свих свјетала у расвјети за нужду.

Слика приказује схему напајања из опште батерије

 • Ако инсталирате једну пуњиву батерију, биће потребна посебна просторија, исправљач за његово пуњење, особље за одржавање и трошкови повезани са одржавањем.
 • Стога, за мала предузећа и малопродајне објекте, идеална опција је да се инсталирају уређаји са уграђеним пуњивим батеријама и контролним уређајима. Њихова цена је нешто виша, али скоро да не захтевају оперативне трошкове, поред цене струје за пуњење батерије, и прилично су способни да обезбеде хитну расвету потребну количину времена.

Означавање расвјетних тијела за хитне случајеве

Сви уређаји за уградњу у мреже за расвјету у случају нужде морају испуњавати одређене захтјеве и садржавати посебанмаркирање На њему можете лако одредити тип уређаја и његове главне карактеристике. Осим тога, аутоматизација таквих уређаја мора бити у складу са начинима рада и осигурати континуитет рада уређаја.

Први знакови обележавања

Прије свега, хајде да погледамо обиљежавање чвора. То ће нам омогућити да не само донесемо исправне одлуке, већ и да разумемо могуће варијације њиховог рада.

 • Према ГОСТ-у ИЕЦ 60598-2-22-99, свака лампа са или без акумулационе расвјете мора имати ознаку која се састоји од четири дијела. Подела на саставне делове може бити означена табелом или тачкама.
 • Први део може да садржи ознаку "З" или "Кс". Симбол "З" је означен лампама са централизованим напајањем. То значи да сама лампа не садржи напајање, опрему за покретање и регулацију. У ствари, ради се о обичној лампи која је дизајнирана за уградњу у мреже за расвјету.


Самостојећа лампица за случај опасности

 • Али симбол "Кс" нам говори да је то потпуно самосталан уређај као на видеу. Садржи пуњиву батерију, уређај за пуњење, контролну опрему и може да ради у офлајн режиму рада.

Други симболи за означавање

Други део ознаке може да садржи цифру од нула до шест и означава режим рада лампе. Свака од ових цифара има следећу ознаку: 0 - не-стална, 1 - стална, 2 - комбинована, не-константна, 3 - комбинована трајна, 4 - компонентнане-стални, 5-конститутивни стални и 6-помоћни.

 • Погледајмо ове ознаке. Прве двије знаменке означавају трајно или су укључене у мрежу стропне расвјете. Постоје две могуце опције, када се лампа стално укљуцује и када се изгуби напајање, настави да сија, а могуца опција када се укљуци само када се изгуби напајање.
 • Комбинована лампа је лампа која има неколико лампи. У том случају, једна или више лампи се напајају из извора напајања, а једна или више лампи се напајају из извора напајања.

Компактно светло за хитну расвету

 • Комбиновано освјетљење за расвјету у нужди може радити непрекидно и може се активирати само када се изгуби напајање. Ово упозорење се односи само на расвјету у случају нужде. Уосталом, лампе које раде из радног напајања, и тако стално укључене.
 • Компонента се назива лампа, опремљена извором аутономне снаге, односно батеријом. Штавише, ова батерија није у једном случају са самом лампом, већ се налази поред ње. Ови типови уређаја могу бити трајни и не-стални.
 • И на крају, помоћно се назива лампа опремљена батеријом која се налази у кућишту лампе. Овај тип прибора може бити и стална и нестална акција.

Трећи и четврти део ознаке

Трећи део ознаке означава тип лампе. Она јеје означено знаковима "А", "Б", "Ц" и "Д".

Сваки од ових симбола означава, односно, присуство тест уређаја, даљински уређај за кашњење, стање приправности и лампу за собе високог ризика. Осим тога, овај дио ознаке може садржавати више знакова одједном, који су означени знаком "*".

 • В съответствие с параграф 2.2.20.1 от ГОСТ И ИЕЦ 60598-2-22-99, всакаа самостоательнаа лампа, вклучваси компоненти и помосни напълнениа, мора да има тестно средство. Овај уређај би требало да емитује губитак напајања из радног напона, да би проверио правилан рад аутоматизације.

Обратите пажњу! Тест уређај мора бити изведен у облику дугмета или се прекидач укључује. У том случају, лампица за нужну расвјету са батеријом ће се укључити у рад притиском на типку, али ће се одмах након прекида утјецаја на њу искључити. Ово је неопходно за искључивање лажних аларма и спречавање пражњења батерије.

 • Уређаји за даљинско кашњење се користе за спречавање непотребног коришћења светала у случају нужде. Они обезбеђују укључивање хитне расвете након одбијања радног осветљења у одређеном временском периоду. Обично се обнавља од максимално могућег времена за аутоматско укључивање резерви.
 • Режим мировања вам омогућава да потпуно искључите радна светла из којих се искључују светла у случају нужде, а да не укључите другу. Ово је потребно, на пример, да се искључиосветљење током одређеног временског периода док у соби или у време викенда нема људи. У недостатку таквог уређаја, искључивање светиљки за аутоматизацију расвете ће се перципирати као окрутност и укључити батерију за хитно светло у раду. Као резултат, може бити испражњен, и многи начини пражњења батерије ће га извести из реда.

Обратите пажњу! Снага мрежа стања приправности и одлагања би требала бити одвојена од радне расвјете. Инсталациони водови не би требало да секу линије радног осветљења, а сам систем треба да буде инсталиран у засебној просторији са приступом само квалификованом особљу.


Батерије за самостална светла у нужди

 • Светиљке за просторије високог ризика имају побољшану заштиту од искрења, као и повећану густину свих елемената. То им омогућава да се користе у просторијама са великом опасношћу.
 • Четврти дел наименование се прилага само за самостоателниа освесение. Садржи вредности у минутама трајања батерије. Што је већа, то је већи капацитет батерије и, сходно томе, лампа је скупља.

Струјни кругови напајања за расвјетна тијела у нужди

Важан аспект је шема расвјете у случају нужде. Не утиче само на одабрани извор енергије, већ и на број и локацију расвјетних тијела за случај нужде. Поред тога, значајан утицај даје изабрана шема осветљења просторије у целини.

 • Као прво, требало би да будеЗапамтите да се у једној просторији могу користити различита светла. На пример, за опште осветљење у случају опасности, могу се користити помоћна опрема, а за индикаторе „излаза“ и показивача правца за путеве евакуације, комбинована светла.


Шема за расвјету у случају нужде

 • У овом случају, лампе различитих типова су боље подељене у различите групе хране. Поготово јер п.560.9.2 ГОСТ Р 50571.5.56-2013 захтијева инсталацију у једној групи од не више од 20 чвора. У том случају њихова укупна номинална струја не би требала прелазити 60% називне струје заштитног уређаја.

Обратите пажњу! Под 20 свјетиљки не значи број свјетиљки, односно број лампи. Који се могу комбиновати или једноставно мулти-лумип.

 • Ако је пребацивање мода за осветљење у случају опасности аутоматско, инструкција захтева контролу напона на крајњим тачкама кола. Аутоматско пребацивање мора бити извршено када напон падне испод 60% номиналног за период дужи од 0,5 секунди.
 • Обрнуто укључивање радног осветљења мора се вршити са повећањем напонског нивоа до 85% номиналне. У том случају, искључење расвјете у случају нужде треба да се догоди тек након сагоријевања радне расвјете. Због тога, у присуству сијалица са пражњењем или пражњењем гаса, требало би бити могуће одложити гашење расвјете у случају нужде.
 • Сва опрема за контролу расвјете у случају опасности треба бити смјештена у засебној јединициУ соби која није доступна неквалификованом особљу. У том случају, сви склопни уређаји, као и светла за случај нужде, треба да имају одговарајуће ознаке.

закључак

Као што видите, питање хитне расвјете је прилично обимно и тешко је организирати га властитим рукама чак и за професионалце. Поготово што су у овом броју представљене прилично строге норме не само за саме инсталације, већ и за схеме њихове повезаности, освјетљење свјетла у зависности од типа просторије, схеме облагања енергетских каблова, стандарда за тестирање батеријских пакета и многих других питања. За њихово рјешавање потребне су специјализиране организације које имају искуства у проведби таквих пројеката.