Изаберите расвету за кухињу. ЛЕД или друга решења?

Прије неколико деценија, не само у кухињи, него иу цијелом стану, постојао је само један централни лустер. Али за данас је осветљење за кухињу разнолико. Професионалци, дизајнери, мајстори су успели да осмисле разне лампе које ће створити јединствен и функционалан дизајн просторије. У чланку, погледајмо осветљење у кухињи, које лампе су најефикасније и најтраженије.

Осветљење кухињског стола

На столу у кухињи кухамо јела, користимо разноврсну опрему. Због тога треба користити висококвалитетну расвјету за кухињу, точније за стол, умиваоник и камење. Најбоље је да прекинете ваш избор извора светлости који се налазе испод кухињских ормарића. Такво осветљење у кухињи ће пасти само на стол, и неће вас заслепити, што је позитиван феномен.

Обратите пажњу! Свијетла боја свјетлости ће учинити храну привлачнијом и привлачнијом. За то можете користити луминисцентне, халогене сијалице или ЛЕД диоде. Само запамтите да минимална удаљеност између ових извора свјетлости не смије бити мања од 50 центиметара.

Не треба занемарити чињеницу да су произвођачи могли да направе светиљке које се налазе изнад кабинета у кухињи. Само у овом случају у кухињи ће се морати инсталирати додатна расвјета. Можете користити изворе светлости у виду скенера са покретним зидовима, погодни су за њихово приказивање у једном правцу. Ако сте власник мале кухиње, лустер можете објесити лаганим спрејом. Овудаће вам помоћи да добијете најугоднији и пријатнији ентеријер.

Присуство ЛЕД лампи у кухињи

У просторији се често употребљавају светиљке ове врсте, чија инсталација неће вам створити велике потешкоће. Главни параметар који треба узети у обзир је густина диода. Практичност употребе стола такође одређује нијансу осветљења. ЛЕД извори свјетлости су веома економични, не троше много струје, тако да се у кухињу могу инсталирати и друге врсте лампи.

Обратите пажњу! Када купујете ЛЕД диоде, обратите пажњу на величину утичница и утичница за уређаје. Они морају одговорити на њих.

Осветљење кухиње са флуоресцентним сијалицама и другим врстама осветљења

Главна разлика између ЛЕД и ових врста лампи у материјалима који се користе за њихову производњу. Флуоресцентни извори светлости садрже живу која негативно утиче на здравље људи. ЛЕД лампе не садрже такав елемент. Направљени су од оригиналних, сигурних материјала. Такође, обратите пажњу на чињеницу да се луминисцентни извори светлости не могу бацити у канте за смеће.

Жаруље са жарном нити нису веома скупе. Али ако сањате да купите квалитетне, јефтине изворе светла, зауставите халогене сијалице. Јефтинији извори светлости могу апсорбовати више струје од обичних сијалица са жарном нити. Халогени нису толико издржљиви, али су веома јефтини.

Трошкови расвјете у кухињи

Готово сви пројектанти и градитељитврде да је потпуно опремљена расвјета у кухињи око 15% од укупног износа потрошеног на поправку ове просторије. Половина тог износа ће се купити за сва светла, а друга половина - за уградњу ове расвете, само ће то бити случај ако не желите да урадите ожичење својим рукама.

Дизајнерски савети

За осветљавање просторије за кување боље је користити лампу са неутралном или топлом нијансом. Због тога куповина једноставних флуоресцентних сијалица није најбоља опција. Најчешће дају прилично јаку светлост, али то је плава нијанса која негативно утиче на зору људи. Такође, плава боја изазива несвесно осећање панике и квари изглед хране. А најгори резултат за кухињу не може доћи.

Температура боје је назначена на паковању приликом куповине лампи. Означава се специјалним јединицама. Ако желите да купите извор светлости са топлим осветљењем, треба написати пакет - од 2800 до 3200 Келвина. Ако тражите лампу са неутралном нијансом, онда купите извор светлости од приближно 3200 до 5200 Келвина.

Није лош показатељ да паковање показује Енерги Стар енергетску ефикасност. Извори светла означени са А и Б троше најмање струје, али у исто време коштају неколико пута више од обичних лампи. И као резултат тога, они ће вам помоћи да уштедите сопствени буџет.

Не заборавите да у кухињи постоје најмање две главне зоне: 1 -радник у којем се припрема храна. 2 - вечера у којој једете ову храну. Кухињско осветљење у овим различитим областима треба да буде неравномерно. И ово треба узети у обзир приликом одабира опреме за ову собу.

Из свега горе наведеног, може се примијетити да данас производи велики број различитих свјетиљки за освјетљавање кухиње, морате само одабрати одговарајућу опцију за вас. По карактеристикама првог места заузимају ЛЕД диоде, оне раде прилично економично, трају више година, а трошкови за њих су мање или више доступни свима.