Изаберите и инсталирајте кутне утичнице за кухињу

Гдје инсталирати утичнице у кухињи

Где ставити утичнице у кухињи? Одговор на ово питање често изазива одређене потешкоће.

Уосталом, овде је важно са минималним бројем утичница да се постигне њихова максимална ефикасност. Веома је пожељно сакрити утичницу што је више могуће и истовремено учинити његову употребу што је могуће прикладнијом.

А ако узмете у обзир да уградња утичница мора бити у складу са свим нормативним документима, онда за питања која нису специјализирана може се чинити да је заиста тешко.

Колико розета је потребно у кухињи

Пре утврђивања локације утичница, потребно је прецизно одредити њихов број. Да би се то постигло, потребно је израдити оквирни план предвиђених електричних уређаја, број различитих подручја у кухињи и, наравно, приближну локацију инсталације електричних уређаја.

 • Прво, потребно је одредити број снажних електричних уређаја који се планирају инсталирати у кухињи. Снажним уређајима тежине 1,5-2кВ, дизајнираним за дуготрајан рад. То су пећи, електрични штедњаци, перилице рубља, електрични уређаји за гријање. Уопштено, пожељно је организовати одвојену електричну групу за такве уређаје, при чему се сваки уређај напаја аутоматским прекидачем.
 • Друго, наша упутства саветују да идентификујете уређаје који ће се трајно користити и који нису намењени за померање или преуређивање. Они укључују хаубу, фрижидер, ТВ, микровалну пећницу и још много тога.За такве електричне уређаје могуће је обезбедити одвојене утичнице или групу утичница, у зависности од њихове локације.

На слици је приказана једна од опција за угаону утичницу

 • Треће, морамо одредити број међусобно повезаних електричних уређаја. То су разни јуицерс, електрични брусилице, кухињски комбајни, електрични чајници и још много тога. Ови уређаји ће бити инсталирани по потреби, тако да ће се уклопити у кутну утичницу за кухињу или друге утичнице које се налазе на погодном месту за повезивање.

Обратите пажњу! Приликом уградње кутних, уграђених и отворених утичница, посебну пажњу треба посветити њиховом причвршћивању на зид или друге носиве површине. Тако да када их искључите, нисте их истргли из монтажног положаја.

Избор броја испуста за такве привремене електричне уређаје је често "камен спотицања". Овдје се исплати израчунати да ће у исто вријеме у једној кухињи бити прикључено више од два уређаја. Већи број ће се једноставно ометати.

И овде је веома важно да се узме у обзир снага ових привремених уређаја. Најчешће је довољно велика и упркос привременом карактеру оптерећења, утичнице морају задовољити ове параметре.

Ово је такође случај. Стога, при избору преносних утичница или продужних каблова, важно је обратити пажњу да цена одговара квалитету.

Привременим електричним апаратима могуће је носити и хранити се са излаза осветљења кухиње. Иако је, наравно, бољепреко прекидача или, као што је случај са трајно уграђеним електричним апаратима, обезбедити посебан излаз.


Уграђена утичница

Како лоцирати утичнице у кухињи

Стандарди за зидне утичнице

Кухиње не спадају у просторије, на која правила ПУЕ (Правила за постављање електричних инсталација) намећу посебне захтјеве. Стога, у складу са П.7.1.37, локација излаза треба да буде у складу са дизајном и лакоћом употребе.

Управо да би се удовољило последњем ставу треба да се придржавају једноставних правила за постављање утичница сопственим рукама.

 • Приликом уградње утичнице, еуростандардима се препоручује да га поставите на висини од 30 цм, а могуће су и опције за постављање утичнице и ближе поду, али у овом случају, погодност његове употребе није увијек на одговарајућем нивоу.
 • Ако вам величина кухиње допушта, онда утичнице савјетују да се инсталирају не ближе од 50 цм од шкољки и цјевовода. Исто се односи и на гасне цеви и системе грејања.
 • Приликом уградње утичница и прекидача у зидне панеле треба користити само фабрички инсталиране локације. Дозвољено је да се не користе специјалне хипотекарне кутије.
 • Сви апарати у кухињи морају бити уземљени. У исто време као додатна заштита препоручујемо употребу УХФ машина које искључују могућност електричног удара.

Избор локације утичница

Али где је излаз у кухињи, зависи од врсте апарата и места његове инсталације. То није тајнада је максимално прикривање свих инжењерских мрежа, којима припада и електрична мрежа, изузетно важан елемент сваког пројекта.


Могућност постављања утичница у кухињи

 • Најлакше се извући из утичница за моћне потрошаче. Они се обично инсталирају директно на податке електричних уређаја. Тако су утичнице за хладњак постављене на висини од 60-80 цм од пода. За електрични штедњак и перилицу рубља на висини од 30 цм, али све то није норма, већ само савјет, тако да избор локације таквих утичница у потпуности овиси о Вашој жељи.
 • Електрични уређаји који су трајно прикључени на електричну мрежу су такођер најбоље повезани са утичницама скривеним од трећих страна. У овом случају, можете користити и појединачне утичнице и групе које се састоје од два или три утичнице.
 • Кутна утичница за кухињу ће бити оптимално рјешење за повезивање временских уређаја. Такве утичнице се постављају између зида и стола, у углу зидова и ормара, у углу зидова и ормарића са шаркама, и не заузимају много простора. У исто време, веома су погодни за употребу. Слично томе, за спајање привремених електричних уређаја станеће двије, три-розетокне групе, постављене на висини од 10 - 20 цм од нивоа стола.
 • За повезивање напе су обично опремљене утичницом на надморској висини од 180 - 200 цм.Да то не буде много за око, обично то раде директно на поклопцу или на неком од кухињских ормара са шаркама. Опција је да инсталирате утичницу директно у један од ормара. И сама утичница се може нахранитирасвјетна тијела за ормаре за кухињски намјештај.

Обратите пажњу! Приликом уградње утичница за прикључивање издувних система, фрижидера, електричних пећи и остале електричне опреме, која је стално у мрежи, пожељно је размислити о скривеним инжењерским мрежама. Њихова практичност није приоритет, јер укључивање или искључивање уређаја у овим утичницама неће бити тако често.

 • На висини која одговара месту уградње, одвојите утичницу од телевизора. У том случају, ако је инсталиран на фрижидеру или изнад њега, можете користити двоструку утичницу за повезивање хладњака и видео или аудио опреме. У овом случају, уградња утичница треба да буде на висини, погодној за оба уређаја.

Уграђене утичнице

\ т
 • Али утичница у кухињи на радној површини ће бити добро рјешење за повезивање малих уређаја или уређаја који су инсталирани стационарно, али их не користе често.

закључак

Правилна уградња утичница у кухињи ће омогућити рад на сигуран начин. Компетентан распоред електричних апарата и локација утичница не само да ће олакшати рад, већ ће се и складно уклопити у дизајн просторије.

Стога, пре него што пређете директно на инсталацију, водите планирање у складу са нашим саветом и крајњи резултат ће сигурно задовољити вас и вашу љубавницу.