Инсталација утичница у сухозиду властитим рукама

На крају радова на покривању зидова сухозида остаје задња фаза - уградња утичница у гипсану плочу. Посао је једноставан, што не захтева много знања и вештина у електротехници - његово извођење је могуће самостално, без позивања мајстора, чак и за неспремну особу. Но, за извођење инсталације утичнице треба бити пажљиво и квалитативно, јер то овиси о разини пожарне сигурности становања.

Алати за монтажу

Да бисте без прекида инсталирали утичнице у потрази за несталим алатом, морате га припремити унапријед. Узмите следеће:

 • рулет и маркер за означавање рупа;
 • бушилица и специјални резач (круница) за бушење рупе у сухозиду. Пречник радног дела ножа треба да буде једнак пречнику стандардне бочице под-носача - 6,8 цм.
 • ниво ваздушних мехурића (довољно кратак до 0,3 м);
 • одвијач са индикатором присуства напона у провјереним жицама;
 • одвијач (попречни или стандардни, у зависности од облика утора на вијцима) је потребан за причвршћивање под-носача, жица и самог утора;
 • канцеларијски нож, потребан за уклањање изолације са жица када је прикључен на терминал.
 • припремни догађаји

Положај утичница одређује се прије почетка радова на облагању зидова.

Такође је потребно положити жице и прије него се зид положи како би их сакрилипод гипсаном плочом.

Инсталација се врши у следећем редоследу:

 • У почетку је оквир за причвршћивање плоча сухозида монтиран и причвршћен за зид. Његови крајеви су причвршћени за под и строп собе.
 • Ако је преграда направљена - једна страна је одмах бешавна. Ожичење ће бити постављено за то.
 • Дијаграм ожичења је креиран и показује локацију под-носача.
 • У вертикалним деловима оквира бушотине се буше за ожичење.
 • Жице које се постављају на локације под-носача треба да буду постављене у ребрасту пластичну облогу и положене кроз рупе припремљене у оквиру.

Трошак заштитног омотача је мали, и штити га од могућих оштећења и високе влажности, тако да нема разлога за уштеду на куповини.

 • Најоптималнији ће бити кабл са 3 жиле у дуплој изолацији (пречника од 1,5 до 2,5 мм у пречнику). Ако се планира употреба електричних апарата са великом потрошњом струје - попречни пресјек жица треба повећати.
 • Под омотачем жице треба да се осигура поузданост жичаним сегментима или пластичним стезаљкама.

На крају полагања жица и ознака на плану места њиховог излаза, можете почети да монтирате ГКП на оквир.

Избор места постављања

Утичнице нису регулисане модерним правилима, тако да се утичница може инсталирати тамо гдје је погодна за употребу.

Премаса нормама које су успостављене у Европи, утичница треба да се налази на надморској висини од 0,3 м од пода. У неким случајевима, то је оправдано, али, на примјер, у кухињи, њихова локација ће натјерати домаћицу да одбија многе лукове приликом укључивања и искључивања кухињских електричних апарата током кухања.

Такође је боље подесити утичницу из акваријума изнад ради лакшег повезивања позадинског осветљења, филтера, компресора. Електрични каблови неће лежати на поду и ометати кретање просторије.

Како инсталирати

Уградња утичнице у гипсану плочу почиње са припремом отвора за уградњу подјединица. Пластични шупљи уметци ће бити уметнути у рупе, а утичнице су већ уграђене у њих.

Приликом прављења рупа потребно је да урадите следеће:

 • за почетак је потребно, у договору са схемом, пронаћи мјесто инсталације. Тада се траком мјери задата удаљеност од пода и ознаке;
 • са нивоом је центар будуће рупе хоризонтално и стави крст;
 • код бушења рупа за под-носаче користи се електрична бушилица са млазницом у облику резача (круница);
 • комбинујући средиште ножа са средиштем попречне греде, пажљиво одрежите рупу.

Ако је потребно, уградња више утичница за означавање рупа прије бушења прве од њих, која ће добити једнак број под-носача без изобличења.

уградња под-носача

Под-чувар је направљен у облику пластичних чаша,који треба да се инсталира и причврсти у завршену рупу у сухозиду.

Под-носач за суву градњу има четири вијка. Два су намењена за причвршћивање на сухозид и два за монтажу изван металне облоге.

Инсталација под-носиоца се врши у следећем редоследу:

 • Пре постављања под-носача на место, морате проћи жице кроз рупу на њеном дну. Ако поставите неколико тачака - треба да их нахраните приче, користећи петљу везе. Са таквом везом од првог под-носача, секције жица се преносе на другу, од друге до треће, и слично Д.
 • Упркос једноставности повезивања са каблом, постоји опасност од претераног загревања контаката прве утичнице због чињенице да кроз њих пролази укупно оптерећење свих других тачака. Због тога, искусни електричари радије повезују преко Сизи - пластичних чепова са унутрашњим коничним навојем, дизајнираним да изолују плетива.
 • Користећи Сиаси, фазна жица је уплетена са неколико жица на броју прикључака који се повезују. Исти обрт се може направити на нули, али зато што није толико подложан загревању може се извући.

Пошто жице у току рада могу да изгоре или да се покваре, неопходно је да се остави залиха у дужини од најмање 10 цм

.
 • Са нивоом подлој се приказује хоризонтално и осигурава шапе клипова на сувом зиду. Истовремено, то је потребно пратититако да не изврће жице.

Понекад се дешава да је удаљеност од зида до сувог зида мања од висине стандардног стакленог слоја. Затим, у материјалу зида, уз помоћ чекића или комадића на бетону, потребно је направити дубину одговарајуће дубине. Припремите продубљивање може и до облоге, али онда ћете морати прецизно одредити његову локацију.

Прикључне жице

Пре него што покушате да повежете жице, морате да искључите напајање на постројењу. Уверите се да нема напона помоћу индикатора одвијача.

Ако нема напона - можете покренути ожичење:

 1. Сви декоративни елементи се уклањају из утичнице;
 2. Вијци на утичницама су олабављени, жице су уметнуте и вијци затегнути до граничника. Када се користи трожилна жица - земља се повезује са средњим терминалом;
 3. Утичница са причвршћеним жицама је уметнута у под-носач и причвршћена у њу помоћу дистанчника или вијака за причвршћивање на под-носаче;
 4. Пре него што коначно причврстите утичницу, поново проверите јачину стезања жице на стезаљкама;
 5. Остаје наметање оквира и постављање поклопца. Приликом притезања вијка, није потребно направити херојски напор да се не сломе пластични дијелови.
 6. Приликом инсталирања неколико оближњих утичница, можете купити заједнички оквир за њих, од 2 или више.

Видео упутства

Препоручујемо да погледате следеће видео снимке:

Може се десити да инсталација првог прикључка може проузроковати неке проблеме због недостатка знања о томе како инсталирати утичницу, али инсталација сљедећих ће бити много лакша. Најважније је да се придржавају препорука и да се максимално пази на електричне радове. Наведена технологија ће омогућити не само инсталирање утичнице у сухозиду - може се користити и за уградњу прекидача и двоструких утичница.