Инсталација топле воде са сопственим рукама

Сви који живе у умереној клими покушавају да загреју кућу и поставе добар систем грејања. Зашто, чак иу загрејаној соби, ноге се и даље смрзавају, нарочито код деце? Ако је батерија у стану или у ваздушном систему, топли ваздух се углавном концентрише испод плафона, а доле се охлади. Уградњом подова који су топли у води лако је уклонити такву нелагоду и хладноћу. Њен аранжман је прилично дуготрајан, али, пошто сте се бавили нијансама, лако је сами направити инсталацију.

Прорачун водног система

Да би се одредио пречник и материјал водоводних цеви, схема распореда, као и израчунали корак, пожељно је извршити одговарајуће прорачуне. Водите рачуна о маргини темеља, јер можда неће моћи да издржи тежину бетонске кравате. Ако је под воде главни систем гријања, онда је вриједно водити рачуна о доброј топлинској изолацији објекта.

За израчунавање система гријања потребно је:

  • Одређивање губитка топлоте. Потребно је узети у обзир површину прозорског блока, квалитет кровног гријача са зидовима, висину стропова. Приликом рачунања боље је користити посебне калкулаторе и програме или контактирати специјалисте.
  • Упоредите индексе губитка топлоте зграде са снагом система грејања. Израчунајте површину загријавања свих просторија (око 70% укупног квадрата), помножену са индикатором губитка топлоте.

Инсталација топлог пода мокром технологијом

Под који се загрева водом, направљен мокрим, је најотпорнији, али јефтин. Због вањског оптерећења у цијевима могу се појавити дефекти. Бетон их чува од деформације, па је у просторији могуће ставити било који намјештај или опрему. Напетост игра улогу грејног елемента, тако да ће у собама бити топлије него код система (суво) некажњено.

Фазе инсталације грејања:

  1. Монтажа колектора на зид, који расподјељује проток загријане воде преко свих кругова. Њему је потребно донијети окретање и цијев за храњење.
  2. Пумпа мора бити инсталирана тако да се вода глатко креће дуж система.
  3. Хидроизолациони филм се поставља у подножну торту, а на ободу се налази трака за пригушивање, након чега се врши изолациони слој (минерална вуна, пјена, специјална водена подлога за под). Дебљина материјала се израчунава појединачно (2-25 цм), али њена густина не смије бити мања од 35 кг /м3.
  4. Инсталирајте арматурну мрежу, пожељно са пречником од 5 мм. Након што су цеви причвршћене стезаљкама, остављајући мале зазоре. Узорци слагања могу бити различити: змија, двострука змија, спирала.
  5. Повежите систем и извршите пресовање, али притисак воде не сме бити већи од 0,6 МПа.
  6. Направите бетонску везу дебљине 7-10 цм (заједно са висином цеви). Месец дана касније можете направити чисту подну облогу.

Фазе уградње подног система

Постављање пода са топлом водом са сувом технологијом је мале тежине, лако се инсталира, али добија малоскупље. На припремљеној подлози полистиренске или дрвене плоче са специјалним жљебовима испод цијеви. Након постављања ОПС-а или шперплоче, и било која подна облога поставља се на њу. Ако је планирано да се постави линолеум или плочица, онда је претходно постављен ГВЛВ.

Када се организује сексуална пита, потребно је користити квалитативне материјале тако да топлота не иде на земљу.