Како заменити електролит акумулатором

Разумети како правилно вратити жељени елемент снаге

Након што сте неколико година путовали на једној батерији, морате се увијек суочити с проблемом губитка набоја на њему, а то може бити посљедица многих процеса који се дешавају тијеком рада уређаја. Посебно често се такве сметње појављују током мраза, тако да зими често можете видјети како се у дворишту људи налази "упаљач у рукама".

Данас ћемо говорити о томе како је замјена електролита у акумулатору и за шта је потребна.

Врсте акумулатора

Све батерије у полицама продавница могу се поделити у два типа:


Класична батерија са фабричким приступом банкама

 1. послужени модели- у случају таквог производа остварује се могућност приступа електролиту, што омогућава провјеру његове густине и узимање узорака за анализу његовог стања. Ако вам је потребна фабричка течност, можете је испразнити, замијенити је новом или је једноставно додати.


Кућиште овог уређаја нема навојну капу и запечаћено

 1. модели без погона- разликују их од претходних да имају потпуно херметичко тијело, тј. Корисник не може доћи до електролита без ометања његовог дизајна. Међутим, такви модели се могу наплаћивати.

Савет! Ако прекршите стезање такве батерије (избушите рупе) за ту сврхуда би дошао до електролита, онда након свих манипулација треба поново да се запечати.

Кад је потребно додати електролит


Електролити за киселе батерије

Шта треба електролиту у батеријама? Идемо о свему по реду!

 • Почнимо с чињеницом да је сама батерија намијењена за акумулацију довољног електричног набоја због кемијских реакција које се јављају између оловних плоча, које се вјеројатно памте у многим дјетињствима, када се истопи у занимљивим фигурама и електролиту. Ове реакције су нарушене током струје.
 • Приликом покретања возила, струја почиње да тече из акумулатора из генератора. Иста ствар се дешава када повежемо преносни пуњач уместо генератора. Као резултат, наелектрисање се акумулира у уређају до одређеног нивоа.


Честа слика која се посматра зими

 • Међутим, временом капацитет батерије почиње опадати, а наплата се лоше одржава, и прије и касније, у покушају покретања аутомобила, схватит ћете да је ваш извор енергије истрошен.
 • Ово се, као што је већ поменуто, догађа из различитих разлога. Најчешћи узрок је губитак густине електролита, који настаје услед старења и сулфатизације плоча. Важну улогу у овом случају игра под-батерија и пуњење батерије.

Унутрашњи свет киселих батерија

 • Сулфат - процес који настаје као резултат ниског напона батерије. УнутраБатерија је напуњена специјалним решеткама од оловног диоксида. Када се батерија пуни, оксид се враћа на катоду, а процес оксидације се такође активира на аноди. У суштини, ово је примарни плус и минус у класичном смислу.

Оловне батерије

 • Ако је пуњење недовољно, оловни сулфат почиње да се интензивира, што узрокује смањење густине сумпорне киселине, која је основа акумулационог електролита.

Хидрометар вам омогућава да измерите густину електролита и тосола

 • За проверу густине електролита мора се набавити један једноставан уређај - хидрометар. Ако, након мерења, видите да је овај индикатор испод норме (1,27г /цм3), онда га морате подићи на оптималну вредност. Више о томе ћемо причати мало касније.

Шта треба размотрити пре замене /додавања електролита

На слици - измерени напонски ниво

Ово поглавље ће садржати низ важних савјета које треба имати на уму на сличним догађајима.

 • Прво, није неопходно напухати електролит одмах након мерења у батерији која је инсталирана у аутомобилу. Ово је најчешћа грешка почетника. Чињеница је да ће се пуном снагом променити густина електролита.
 • Друго, треба имати на уму да ниво електролита у банкама треба да буде строго дефинисан, иначе се процес сулфације неће зауставити, а батерија ће ускоро пропасти.

Савет! Ако је густина електролита унутар дозвољених граница (1.27- 1.29 г /цм3), електролит се једноставно додаје на жељени ниво и батерија се даље користи у нормалном режиму.

 • Ако детектујете смањење густине током мерења, пре него што почнете да радите нешто, батерија би требало да покрене пун циклус пуном пуњењу неколико пута, затим поновите мерења и додајте нови електролит, доводећи густину на жељени ниво.
 • Ако је густина електролита већа од нормалне, онда је батерија напуњена дестилованом водом, то јест разблажује се. Не покушавајте да у батерију сипате обичну воду из славине, због чега ћете добити велику вероватноћу пада седимента, што може негативно утицати на њу.
 • Веома је важно знати колико електролита треба батерији. Ове информације треба да буду у глави, и током замене, и при додавању електролита. Информације се могу добити од продаваца батерија, на веб сајту произвођача или на форумима за аматерске аутомобиле и из других извора.

Савет! Типично, уклањањем затварача који затварају лименке, можете видети етикете које приказују потребан ниво течности. Ако нема ознаке, онда се можете кретати са четком тако да - сипајте док лименке не буду близу 5-7 мм.

 • Ниво течности не би требало да буде већи од нормалног. Потребно је осигурати да око 2 центиметра простора остане до резања чепа.

промена електролита


Како заменити електролит у акумулатору: узмите узорак

Дакле, замислимо ситуацију да је потребна потпуна замена електролита. Шта да кажем?Процена се делимично одвија на визуелној инспекцији.

 1. Електролит уместо прозирног постао је мутан или је промијенио боју.
 2. Други разлог је то што није могуће подесити густину након пуњења батерије.
 3. Требате размислити ио комплетној замјени ако је ваша релативно нова батерија испражњена врло брзо након што је потпуно напуњена, из пријеносног пуњача.
 4. Наравно, ако установите да у једној од лименки није било електролита
 5. Електролит се смрзава на ниским температурама.

Савет! Мукоидни електролит сугерише да је произвођач биљке изливен у производ ниског квалитета, или је коришћен са самонапухавајућим уљем. Сличан ефекат се дешава када се, уместо дестиловане воде, вода пумпа у батерију, или купљени дестилат садржи непотребне нечистоће.

Шта се још може рећи о појављивању узорка електролита?


Апсолутно неатрактиван поглед

 • Најстрашнији разлог зашто електролит може постати мутан је скалирање и оштећење плоча. За овај квар указује се на облачан сиви талог.
 • Ако је електролит стекао веома тамну и црну боју, то указује на лош квалитет његових компоненти: воде и киселина.
 • Не заборавите на могућност кратког споја на једном или више дијелова батерије. У овом случају, течност постаје смеђа.

Треба схватити да ако је ваша батерија покренула процесеуништавање плоча, или је дошло до кратког споја, замјена електролита новим не може донијети никаква побољшања у перформансама батерије. У овом случају може се обновити само поправком оштећених дијелова, што се не може урадити без посебне опреме, иако је изводљивост таквих мјера упитна - много је лакше отићи и купити нову батерију.

У другим разматраним случајевима замена електролита није само могућа, већ и са великом вероватноћом да се у потпуности врати трајање батерије. Поред тога, правовремена интервенција може продужити вијек трајања батерије.


Паметна батерија ће вам рећи шта да радите са њом

припрема

Дакле, пре него што почнете да радите, морате да добијете следеће:


Упутства на етикети увек садрже податке о густини

 • Нови електролит са правилно одабраном густином;

Не добијте најјефтиније - уштеда је ниска, а резултат може потпуно уништити вашу батерију

 • дестилована вода , чија је цена око 30-40 рубаља по литру;


За сигурно одлагање електролита

 • Медицинска крушка (клистир) или велика шприцаза брзо и ефикасно испумпавање садржаја лименки;
 • хидрометар- већ смо га показали на једној од горе наведених фотографија и описали дестинацију;


За практично пуњење течности у уске отворе

 • Пластични левак;
 • Капацитет за нацрт заиспуштање потрошеног електролита.

Савет! Користећи стаклене посуде, гарантујете да киселина неће реаговати с њом. Не заборавите да носите заштитне наочаре и рукавице, јер кисели инготи не обећавају ништа добро, посебно када се ради о слузокожи.

цхемицал бурн

Ако киселина удари у кожу, ако се одмах не испере, може доћи до озбиљне хемијске опекотине. Оперите га најбољом отопином соде како би неутрализирали кисело окружење.

Ако се деси да вас капи киселине ударе у очи, одмах их исперите са доста чисте хладне воде и одмах контактирајте предмет за повреду.

Долазак на замену

Узимајући у обзир све тренутке и суптилности, хајде да пређемо на то како да сами промените електролит у батерији.

  \ т
 • Прије свега, погледајмо како правилно испразнити електролит из батерије. Многи "мајстори" за брзо уклањање течности једноставно покушавају да га преокрену преко отворених контејнера, али такав приступ у корену је нетачан само зато што у већини случајева доводи до коначног квара батерије.
 • Разлог је овај. Седимент који се налази на дну батерије, када је окренут, усмерава се иза електролита, а његове честице су заглављене између плоча. Након тога, ове честице са 99% вероватноћом ће проузроковати кратак спој, тако да можете да делујете само у таквом низу.
 • Извадите батерију из возила и инсталирајте јеНа удобној висини је равномерна.


батерија ладица

\ т
 • Пажљиво обришите кућиште чистом крпом и уклоните сву контаминацију са површине. Најбоље је да посуду једноставно намочите (неколико кашика по литру воде) раствором соде како бисте уклонили све трагове оксида.
 • Онда ће се сви чепови утакнути. Сада можете да измерите густину електролита, процену његове боје у свим капацитетима одвојено.
 • Користећи мултиметар ми мјеримо напон батерије, успут речено, нисмо додали овај алат на листу алата, тако да сада поправљамо.
 • Након што смо утврдили да електролит треба замијенити принципима које смо навели горе, испумпавамо га из лименки било којим практичним алатом. Најпогодније је узети шприц од 50 милиграма и ставити га на танку пластичну цев, која ће доспети до дна. Када се испумпава, немојте преокретати кретање клипа, јер ће испуштени седимент дати ефекат сличан ономе што смо описали приликом преокретања батерије.


Напуните дестиловану воду у лименкама

  \ т
 • Празне лименке сада треба да сипају дестиловану воду, након чега би батерију требало лагано протрести са једне на другу страну. Тако се врши прање. Не препоручујемо много да говоримо о истом разлогу који је повезан са опсадом. Да, и тешко је.
 • Избацујемо воду и пунимо нову. Одавде можете одмах закључити да ће течности требати доста, јер ће поступак поновити све док не буде транспарентан.
 • Чимбанке постају чисте, можете почети да сипате електролит. Учините то опрезно и само кроз лијевак тако да капи не лете около. Прелијте све док лименке не буду потпуно испод ње, без потребе да тежите да густина буде на правом нивоу одједном. Као што се сећамо, то ће се променити након потпуног пуњења уређаја.
 • Повежите батерију са пуњачем и сачекајте пуну пуњење. Успут, брзина пуњења у великој мери зависи од типа уређаја - неки ће се носити за 12-13 сати, а једног дана, са споријим пуњењем, то је боље за батерију.


Такав набој ће показати напон на путу.

Савет! Пуњење батерије је боље са навојним утикачима, пошто електролит почиње да ври након неког времена. Покријте га пластичном кесом тако да се капи не преливају на све стране.

 • Након потпуног пуњења, након неколико сати, батерија се охладила, помоћу хидрометра, провјерити тренутну густоћу електролита.
 • Према резултатима мерења, утврдити да ли је потребно додати једну компоненту (киселину или воду) у лименке

Ефикасно напунити електролит

Ево, процедура је завршена, и чини се да је све сасвим једноставно, али вреди напоменути да неће успети да потпуно испразни течност из батерије.

Ево још неколико савјета који ће вам помоћи да комплетирате цијелу процедуру:

 • Изаберите течност из паковања батерија, лагано нагињући у страну. Могуће је заменити малу испод једне ивицеали запамтите да је немогуће трести и окренути га.
 • Као цев која се може ставити на шприц или нос клистира, врло је погодно користити убод од капаљке, што је најважније, да се промјери ових дијелова уклапају један у други.
 • Увек окрените батерију хоризонтално пре него што сипате дестиловану воду.
 • Вода се спаја на сличан начин са електролитом, са благим нагибом кућишта батерије у правцу. И склоност се може дати у различитим правцима, тако да је процедура ефикаснија.
 • Приликом пуњења новог електролита потребно је имати на уму да је његова густина испрва већа од нормалне. То аутоматски значи да ће се киселина даље разблаживати дестилованом водом. Запамтите да је коначна густина неопходна само након потпуног пуњења батерије.
 • Након што се електролит улије у батерију, потребно га је неколико пута нагибати с једне стране на другу, као што смо то учинили код прања. Оваква манипулација омогућила би уклањање мехурића ваздуха који би се могли одложити на плочама. После тога, пуњиве лименке покривене су одозго, а он остаје да стоји неколико сати.

Аддитиве то Ацид Елецтролите

Затим морате поново проверити ниво течности у тегле и посути по потреби. Ако је потребно, у електролит се додаје посебан адитив који омогућава уклањање формираних сулфата из електрода. Поново долази период чекања, сада чекамо да сви мјехурићи зрака коначно изађу под утјецајемелектролита, и док се додани адитив не раствори.

Савет! Растварање адитива настаје у року од два дана, након чега почиње само пуњење. Према томе, може се закључити да ће вам за време потребно за враћање батерије бити потребно резервно, нарочито ако активно користите свој превоз.

Живот после замене

Одмах након замене електролита препоручује се пуњење батерије са малим струјама, негде 0,1 Ампер. У овом случају то би требало радити циклично, тј. Након пуњења батерија би се требала испразнити.

Ово се ради помоћу једноставне светиљке са жарном нити, пројектоване да раде од 12В, која се повезује са терминалима батерије. Током пражњења може се дозволити дубоко пражњење (испод 10,5 В). Периодично вршите мерења, и када се вредност напона приближи тој тачки, пуњач се поново покреће.

Како заменити електролит у батерији - регулација се примењује на батерију струје

Процес пуњења се понавља све док се ниво густине не заустави на прихватљивим вредностима. Успут, пратите напон - пуни напон ће показати напон од 14-15В на терминалима акумулатора, или 2,4 В у једном делу.

Чим напон достигне ове вредности, струја пуњења се смањује два пута. Ако се вредност густине не промени после 2 сата, процес пуњења се може завршити.

На овај начин опорављена батерија ће исправно функционисати, али колико дуго овиси о његовом тренутном стању. У времену проведеномЗамена електролита понекад значајно повећава век трајања батерије, али постоје ситуације када се проблем ускоро враћа. Онда немате избора и морате купити нову батерију.

Што се тиче модела који се не могу користити, препоручује се да их не покрећете и покушавате их вратити. Замена у свим случајевима је практично неизбежна, посебно зато што ће такав рад захтевати специфично искуство. Једина ствар коју можете да урадите је да задржите неколико циклуса пуњења /пражњења.


Пуњење батерије која није

Коначно, рецимо неколико ријечи о рециклирању потрошеног електролита. Не може се сипати у резервоаре, канализацију или се једноставно излити на тло. Због озбиљног нивоа киселости било које од ових мјеста ће нужно патити.

Пре одлагања, киселина се мора неутралисати. Како то учинити? Запамтите школске часове хемије!

Да би се угасила, користите било коју базу - најбољу сода, вапно или одговарајући детерџент. Није потребно узимати калијум хидроксид или натријум, јер они сами не могу кородирати ниже од исте киселине. Урадите све на отвореном, јер је загарантована реакција жестоког гашења.

То је све. Надамо се да ће вам наша упутства о томе како да промените батерију у електролит, икада затребати. Да бисте боље разумели процес, прегледајте предложени видео.