Инсталација темеља пилота

Прије почетка изградње куће потребно је правилно одабрати тип подлоге како би се искључила могућа неуједначена скупљања на покретним тлима. Пиле-вијчана подлога савршено се носи са својим функцијама, док је погодна за свако олакшање. По први пут, технологија изградње зграде на таквој основи тестирана је у Сједињеним Државама још средином 19. стољећа. Свјетионик, изграђен на овај начин, данас чврсто стоји, тако да не чуди што се популарност пиластих темеља само повећава, тим више што заиста постављају своје руке.

Предности темељне гомиле

Вијчани шипови су челична цијев са оштрим врхом и посебним навојем за завијање у земљу. Још увек постоје хрпе са лопатама, оне су прилично скупе, али су компактније у земљи. Не постоје стандарди за пилоте: могу бити шупљи или интегрални, различитих пречника (од 8 до 13 цм), дужине и облика.

Предности таквог темеља су многе:

  • нема потребе за радним радовима на ископу;
  • инсталација се може обавити у било које доба године;
  • не захтева велики број радника;
  • није потребно укључивати тешку специјалну опрему;
  • је мало времена (1-3 дана);
  • могућност додавања нових просторија у будућности;
  • не захтева компликоване припремне радове на чишћењу локације;
  • изградња куће се може наставити без одлагања, без чекања на скупљање темеља и његово заптивање (као у случају траке);
  • Ако постоји хитна потреба за растављање темеља, може се брзо уклонити и премјестити на право мјесто.

Ручно навијање пилота у земљу

Пилоти се могу заврнути у земљу специјалном опремом или ручно. Ако је из неког разлога конструкција на шрафовима дала нередовито скупљање, све се може брзо исправити, замењујући посејане и разбијене елементе новим. Често се такви инциденти дешавају ако су током процеса направљени значајни кварови, на пример, није се контролисала једнакост локације пилота, или цеви нису третиране посебним саставом корозије.

Једна од предности темеља пилота је да уз његову помоћ лако можете изградити кућу на парцели са падином. Али такав дизајн неће издржати тежину тешке опеке или монолитне структуре, тако да се на таквим темељима смањују само код куће од дрвета или других лаких материјала.

прелиминарне калкулације

Пре уградње пужно-вијчане подлоге, потребно је израчунати потребну дубину трупаца, њихов број и дужину. Све ове калкулације, с обзиром на тежину будуће зграде, тип тла, специфичности климе, није лако одржати.

Дубина зависи од тога како се смрзава тло, јер гомиле морају падати у чврсти слој земље који се не смрзава и не ублажава. Број зависи од величине конструкције, са шиповима треба да се налазе на истој удаљености, укључујући углове и чворове преграда и унутрашњих зидова. Земаљски део треба да будене више од 50 цм, а може се маскирати подрумским панелима или оставити у изворном облику.

монтажа пилинга

Инсталација темеља пилота није сложена. Због сложености инсталације овакав дизајн је лакши од инсталирања траке на подлогу.

Након израчунавања и куповине потребних материјала, можете наставити са означавањем парцеле. Уз помоћ клинова, морате прецизно обележити границе и углове будућег темеља.

Методе монтаже пилота

Ако се шипови ручно савијају, мораће да користе посебну шипку. Размак између њих мора бити максимално 3 м (по могућности 2). Премали корак између пилота може довести до неуједначеног и јаког скупљања. Прво, ископајте плитко језеро (око 40-50 цм) и тек онда почните да увијате хрпе. У току рада неопходно је стално проверавати ниво локације упредених пилота на вертикалном нивоу. Након што су све цеви увијене, морају се поравнати на један ниво помоћу ласера. Ако дужина пилуле прелази потребне параметре, горњи крајеви су уредно скраћени на бугарском на одговарајућем нивоу.

За заштиту унутрашње површине шупљих цеви од корозије, у њиховој шупљини се препоручује сипање бетонског раствора (1 део цемента 4 честице песка). За исту намену неопходно је обрадити копнене делове шипова посебним антикорозивним композицијама.

Након тога, потребно је заварити метални оквир и боју до готових носачазаштитну боју (барем у два слоја). Пре бојења, све фуге треба очистити, брусити и третирати антикорозивном композицијом.

Стручњаци не препоручују загревање темеља куће на шиповима, јер такав дизајн треба проветравати. Истовремено, високи подупирачи савршено штите зграду од хладноће која долази из земље. Грешке у уградњи изолације темеља могу изазвати појаву влаге, тако да је најбоља опција уградња базног спајања на темељ пилота и изолација пода. Неке тренутке можете видети у видео снимку: