Инсталација равног стропа од сухозида

Спуштени строп уклања неједнакост главног премаза, као и једноставну уградњу уграђених елемената. Најједноставније и најјефтиније рјешење за организацију ове врсте обраде је кориштење сухозидних плоча. Једнослојни плафон са сухозидом властитим рукама може се инсталирати чак иу одсуству вјештина за рад с овим завршним материјалом. Пре него што почнете да радите са сувим зидом, треба да проучите и теорију. Овај чланак ће вам помоћи да разумете како одабрати квалитетан материјал, инсталирати га на профил и сигурно га причврстити вијцима.

Избор сухозида за таваницу на једном нивоу

За таваницу на једном нивоу од сухозида треба одабрати висококвалитетан материјал. Међу сортама које су заступљене на домаћем тржишту, производи Кнауф компаније се највише верују. Куповином сухозидних производа ове компаније, не можете се плашити да ће се након неког времена након уградње једног нивоа стропа из сухозида, сломити или промијенити облик.

Монтажа спуштеног стропа мора бити изведена помоћу танког и лаког материјала. Обично ГКЛ користе дебљину не више од 9 мм, што је много лакше причврстити на плафон због мале тежине таквог материјала. Стандардна ширина сувог зида је 120 цм, а дужина лима је одабрана на такав начин да је суви зид тако ретко резан да се инсталира на метални профил.

Ако ће спуштени плафон сухозида бити обојен,онда морате купити материјал отпоран на влагу. Ако је строп од гипсане плоче уграђен у кухињу или купаоницу, онда без обзира на врсту завршне обраде, потребно је купити материјал с високом отпорношћу на влагу.

Рад са сувим зидом: корисни савети

При раду са сухозидним материјалима треба водити рачуна. Пад материјала са висине ће нужно довести до његовог уништења, тако да за инсталационе радове на висини треба помоћ партнера.

На профил је постављен плафон од сухозида, који мора бити причвршћен на плафон уз помоћ суспензија. Ако игноришете ово правило, чак и висококвалитетни материјал у току рада може бити врло напукнут.

Када се користи суви зид отпоран на влагу потребно га је правилно поставити на метални профил. Влажна страна сухозида мора нужно бити усмјерена према доље како би се осигурала поуздана заштита завршног материјала од прекомјерне влаге. Ако је лист неправилно постављен, материјал сухозида ће ускоро бити уништен под утицајем влаге.

Не препоручује се употреба бугарског за резање металног профила жељене дужине. Када се користи овај алат, метал се јако загрева, што доводи до испаравања заштитног филма. Одвојени метал ће на крају и рђати, а правилна уградња плафонске конструкције бит ће значајно смањена.

Материјали и алати

Монтажа једног нивоа стропа од сухозиданемогуће без употребе специјалних алата и материјала за обраду и причвршћивање ГКЛ. За употребу са сухозидним плочама препоручује се употреба следећег сета неопходних:

 • Цатцх - користи се за лако премјештање чак и једног дугог лима од гипсаног картона. Цијена таквог уређаја је мала, тако да се не исплати уштедјети на куповини алата за самосталну монтажу. Хватање спречава пад суве плоче чак и када је једна рука заузета. Носити сама дугачка слова са таквим алатом ће бити много прикладнија
 • Нож за суву градњу
 • Одвијач за причвршћивање ГЦЛ на метални профил помоћу вијака
 • Равна и угаона лопатица
 • Рулет и маркер за обележавање плафона
 • Конструкциона дужина 2 м
 • Шмирглани папир за завршну обраду затворене површине

Инсталација таванице на једном нивоу захтева употребу следећих материјала:

 • плоче од сувог зида
 • путти
 • металног профила
 • типле
 • Прикључци за спајање металног профила (ракова)
 • носачи

Следећа фаза уградње спуштеног плафона након припреме потребних алата и материјала - исправно означавање стропа за уградњу металног оквира.

Обележавање и уградња оквира

Шема оквира за раван плафон од гипсаних плоча се примјењује на вертикалне зидове дуж обода стропа. Ова ознака је потребна да бистеуграђени оквир је идеално смјештен у хоризонталној равни. Хоризонтална линија се обично поставља на удаљености од 15 цм од главног бетонског плафона, али са ниским строповима може се смањити на 8 цм

.

Сваки зид дуж обода стропа треба бити означен на истом нивоу за хоризонтални положај сухозида. Након што се прође линија око периметра, можете наставити до означавања стропа за уградњу металног профила. Ознаке на плафону треба да буду усмерене дуж савршено паралелних линија.

Следећи корак у уградњи спуштеног плафона је правилно причвршћивање овјеса на унапријед означене линије. Препоручује се да се суспензија постави на растојању не више од 60 цм један од другог. Ако је растојање веће, снага дизајна ће се значајно смањити.

За фиксирање суспензија користе се типле за које се буше рупе одговарајућег пречника. Затим се метални профил, који је спојен са краткоспојником, причвршћује на суспензију. Такви спојни елементи значајно повећавају поузданост причвршћивања сухозидних плоча на калдрму. Спојеви џемпера су направљени на једнаким растојањима, а за причвршћивање металног профила под правим углом користе се ракови, који су крижно обликоване плоче.

Облагање оквира сувим зидом

Метални профил монтиран на цијело подручје стропа монтиран је са сухозидом. Једнослојни плафон из овог материјала мора бити причвршћен на летву металним вијцима. Завртањ је уврнуту сухозиду тако да је његов шешир утопљен, али треба бити опрезан када се користи одвијач како би се спријечило дубоко хоббинг вијака. У овом случају, ефективност причвршћивања материјала до пада листа на под може се озбиљно смањити. Размак између тачака причвршћивања вијака не би требао бити већи од 25 цм, а плоча у зиду, нужно постављена са размаком од неколико милиметара. Такав простор је неопходан за циркулацију ваздуха преко спуштеног плафона, што омогућава да плафонска облога буде издржљивија због недостатка акумулације влаге на унутрашњој површини гипсаних плоча.

уметци за шавове

Шав, који се формира на спојевима, треба затворити гипсаним китом. Обично се за ту сврху користи суха смјеса, која се разрјеђује водом до кремасте конзистенције. Такав кит се полаже сваки комад сухозида, као и место где је материјал причвршћен помоћу вијака. Радни раствор се наноси шпатулом и пажљиво поравна са истим алатом. Када се шав осуши, помоћу абразивног папира врши се уклањање неправилности. Овај рад не траје много времена, али то се мора урадити пре наношења завршног премаза на суви материјал.

завршна обрада

Једнослојни строп од сухозида може се обојити или залијепити тапетама. Ако је шарка дизајнирана у кухињи или у купатилу, онда добро ради са високимсадржај влаге само силиконске или акрилне латекс боје. Такве боје омогућују не само очување беспријекорног изгледа стропа, већ и провођење вишеструког мокрог чишћења такве површине. Ако у просторији нема високе влажности, треба да користите обичне дисперзионе боје.

Ако желите лепљење дебелих тапета, потребно је темељито обрадити спацклинг спојеве материјала и утопљене вијке. Тада сухозид мора бити обложен темељним премазом у једном слоју, а након постављања тапета.

Танке папире или тапете треба залијепити само на пре-заппаковлени површину, иначе различите боје нехомогености могу продријети кроз танки завршни материјал.

Типс анд Трицкс

Инсталирање сухозидних плоча на плафону треба извршити уз помоћ асистената. Практично је немогуће извршити исправно фиксирање материјала када је једна рука заузета одржавањем сухозида у исправном положају. Ако је могуће користити специјални лифт, онда у овом случају можете сами без помоћи других.

Ако размак између сухозидних плоча прелази 3 мм, препоручује се употреба серпентина да би се листови сигурно причврстили. Љепљен је на мјесту споја материјала, а на врху траке се наноси кит, који се затим поравнава са лопатицом.

При спајању плоча сухозида, угао материјала треба да буде савршено раван и чини 90степени, иначе ће бити потребно на овом месту да се изврше додатне акције за уклањање рупе у сувом зиду.

Лако и за кратко време можете да направите исправну уградњу једног нивоа сувог зида. Посебну пажњу у току припреме за рад треба посветити одабиру главног материјала и додатних средстава за квалитетну инсталацију. Ако постоји сумња у сопствену снагу, треба се обратити мајсторима који ће брзо и гарантно инсталирати строп на сувом зиду.