Инсталација електричног држача ручника према правилима: савјети за кућног мајстора

Електрична гријача за ручник у купаоници

Како спојити електрични гријач ручника тако да не можете преживјети сигурност станара вашег стана и да не заобићи овај уређај од стране странке? Одговор на ово питање је једноставан.

Да бисте то урадили, треба да се придржавате правила ПУЕ, као и основна безбедносна правила током инсталације. И тако да немате овај проблем, у нашем чланку ћемо детаљно описати не само процес повезивања, већ и отворити сва повезана питања.

разлике у држачима за пешкире

Али пре него што пређемо директно на проблем инсталације, погледајмо карактеристике које су присутне у различитим моделима и какав ће утицај имати на процес инсталације.


Снага електричних гријача ручника

Један од главних параметара је моћ. Познавање овог параметра је неопходно за нас да одаберемо електроинсталационе уређаје као што су: утичница, УХФ машина и аутомат, да одредимо потребан попречни пресек жице, и да утврдимо могућност повезивања овог уређаја са већ активном мрежом (погледајте Како изабрати електрични грејач).


Мобилни тоалет за пешкире

Следећи важан фактор је тип торбе за пешкире. Ово може бити стационарна инсталација и може бити уређај који се разликује од мобилног радијатора само визуално.


Грејач пешкира са скривеним ожичењем

Слично томе, одмах је потребно одредити врсту везе. Постоје пешкириелектрична са скривеним кабловима и са оловом и утикачем за повезивање. Први се на скривени начин повезују директно на електричну мрежу, а други се повезују са оближњом утичницом.

Општа правила за повезивање рукохвата за пешкире

Након што смо утврдили основне параметре важне за правилно повезивање, настављамо са избором материјала и избором места уградње сушаре за пешкире. Ова правила су јединствена за све типове, тако да смо их ујединили у овом одељку.

 • Као прво, морамо знати да ли можемо повезати нову електричну инсталацију са постојећом мрежом.Да бисмо то учинили, морамо знати његову моћ, која се онда лако може претворити у номиналну струју.


Охмов закон

 • У ту сврху користимо закон Оме.Према којем је струја једнака снази подијељеној с напоном. Снага коју знамо, рецимо 1500В, а напон у нашем одводу је један 220В. То јест, за овај рутхенер, називна струја ће бити приближно једнака 7А.


Једнополни групни аутомат за 16А

 • Произвођачи панела у вашем стану обично имају називну струју од 16 или 25А.И додатни 7А ће бити значајан бонус. Стога, морамо израчунати да ли ће наша мрежа одржати такво повећање. Да би се то постигло, потребно је израчунати и сумирати номиналну струју свих електричних апарата у овој групној мрежи, који могу радити истовремено. А ако је добијена вредност већа од номиналних параметара групних аутомата, онда је бољестворите другу групу група на коју ће бити прикључена само наша гријач за пешкире.


Изаберите део жице

 • Следећи важан параметар је избор жица.​​Каже упутство - то мора да буде бакарна жица са попречног пресека не мање од 1,0 мм, 2. То се успоставља ЈКП вредност за жице Гроуп мрежу.
 • У нашем случају, то је довољно.Али, ако сте моћнији монтиран греје пешкир, требало би направити избор према табели. 2.3.2 ПУЕ.

Табела за избор пресека жица

 • Сада, у вези са местом где је постављена сушилица за пешкире.Према правилима Пуе цела Купатило је подељен на 4 зоне и монтажу електричне ИПх5 дозвољених само зона 2 и 3. Ова зона налази се на удаљености од више од 60 цм од ивице понора, ванној или душем.


На фотографији је зона електричне безбедности у купатилу

Обратите пажњу! Исто правило важи и за утичнице. Дакле, ако желите да поставите утичницу у купатилу, само треба да се налази ближе од 60 цм од наведених места.

Монтажа електричних сушача за пешкире

Сада можете ићи директно на инсталацију. Пошто електрична пешкир са скривеним жицама су неке карактеристике изградње, за разлику од својих колега из руководства и виљушком, па смо их посматрати одвојено (види. Повезивање електричног пешкир).

Из овог видеа сазнаћете о инсталацији електричногтовел вармерс

Уградња грејача за пешкире са вилицом

Почнимо са једноставнијом везом са аспекта монтаже држача за пешкире са одвојивом вилицом и утичницом. Такви модели су прилично уобичајени, али висеће жице, наравно, кваре њихов изглед.

Стога, у већини случајева, један излаз за њих покушава да се инсталира поред шине за пешкире. Али хајде да се вратимо на ред.


Сталак за пешкире са вилицом

 • Такав грејач за пешкире може се сигурно причврстити на зид у првој фази.Нећемо га морати премјештати или уклањати. Стога, користећи причвршћиваче који су доступни у комплету, причврстите сушач.


16А соцкет

 • Сада морамо инсталирати сокет . Али пре него што га инсталирате, треба изабрати утичницу. На тржишту су представљени модели 6, 10, 16 и 25А. Очигледно нам је потребна утичница за 10А, и морате да изаберете, у зависности од називне струје торбе за пешкире. Приликом избора утичнице, одмах ћете одредити шта ће бити - скривено или спољашње. Ако је спољашњи, изаберите производ са ИП45 или вишим.


УЗО машина на струју цурења у 30мА

 • Важна тачка при одабиру утичнице је присуство уграђених заштита.Чињеница је да, у складу са правилима ПУЕ, све утичнице повезане у купатилу морају бити заштићене аутоматом САД-а. Ако је машина УЗО већ инсталирана након групне аутоматизације ове групе, онда изаберите регуларну утичницу, ако је нема, нужно нам је потребан утичница са уграђеним УЗО.

Излаз из УЗО до струје цурења до 30 мА

Обратите пажњу! ГВЕ могу имати различите називне струје и различите струје цурења. Изабрана је номинална струја аутомата, полазећи од номиналне струје групног аутомата (не би требало да буде мања, али је пожељна иста). Али струја цурења, према правилима ПУЕ, не би требала бити већа од 30 мА. За већу сигурност можете одабрати мање, али не више. Цена уређаја који реагују на различите струје цурења практично се не разликује.

 • Сада инсталирајте утичницу.Овдје нема никаквих посебности и нећемо се детаљније зауставити на овом питању, јер га још једном нисмо раставили у другим чланцима на нашем сајту. Једино што бих желела да напоменем је да разводна кутија, на коју ће бити прикључена наша утичница, мора нужно да буде ван купатила. То је због чињенице да је инсталација у купатилима било које дистрибутивне кутије забрањена у складу са ПУЕ.
 • Након што је утичница прикључена, једноставно ставите виљушку из ручника у нову утичницу и уживајте у топлини и сухим ручницима за купање.

Постављање гријача за пешкире са скривеним кабловима

Електрични држач за пешкире са скривеном везом има своје нијансе. Али повезивање са електричном мрежом је често чак и лакше од прикључног производа.


Држач пешкира за пешкире са скривеним ожичењем

 • Прије свега, скупљамо сушилицу и покушавамо је на зиду. Овдје се примјењују иста правила за локацију. Да видимо тоУдаљеност између сушаре и воде није била мања од 60 цм
 • Фаза теста је неопходна да бисмо одредили мјесто гдје ћемо пролазити кроз жице. Обично се жице повезују са десним доњим носачем, али су могуће и друге опције. Приметили смо ово место и одложили сталак за пешкире.


Уништите зидове у купатилу или сусједној соби

 • Сада морамо извући жицу у овом тренутку. Постоје два начина да то урадите. Оштрење зида у купатилу или у суседној соби. Друга опција је често боља јер купатило обично има плочицу. Стога, на наведеном месту, бушимо пробушену рупу, а из ње извршавамо потез зида властитим рукама до потребне дистрибутивне кутије за нас.
 • Сада само морамо пробудити жицу из кутије до сушаре и успоставити везу. У шинама за пешкире обично постоји стандардни прикључни блок, који се понекад затвара додатном кутијом. Повезујемо се тамо.


Повезивање ручника са три закључка

 • Останимо одвојено о самом процесу повезивања. У идеалном случају, сушилица мора изаћи са три жице - фазном, нултом и уземљеном. Али понекад произвођачи не обезбеђују посебну тачку уземљења. У овом случају, постоје само два трага, као у видеу. Пробудите жицу са истом количином живе, која се налази на повлачењу из торбе за пешкире.


Основна шема повезивања сушилице за пешкире

 • Која жица за повезивање је неважна. Али ако имате плавожица, онда је боље да је повежете на нулу, а друга на фазу. Али чак и ако се забрљате, то неће утицати на рад сушаре.
 • У последњој фази, на зид је причвршћен електрични носач за пешкире са скривеним кабловима. Након напајања и укључивања прекидача, он ће вам пружити топлину и удобност.

закључак

Сада знате како да повежете електрични сталак за пешкире, и можете независно проценити једноставност ове операције. Овде је најважније исправно размишљати и познавати правила повезивања. Сам процес није тако радно интензиван и лако се може испунити чак и без одговарајућих вјештина.