Инсталација електричних инсталација у стану и приватној кући

Монтажа ожичења

Инсталација ожичења у скели у посљедње вријеме постаје све популарнија. Уосталом, то вам омогућује да бисте добили ослободити од прљаве и рад-интензиван рад на строблену зидова и смањити трошкове жице или кабела.

Поред тога, ово ће смањити могућност случајног оштећења делова који носе струју током поправки. Да ли се ради о исправности инсталације ожичења у збирци и о томе какве су генералне предности и недостаци ове методе, расправићемо у нашем чланку.

Правила за монтажу електричних инсталација

Да не бисмо били неутемељени, хајде да прво испитамо процес инсталације, правила за стварање такве мреже и најмањих нијанси, и онда ћемо тражити предности и недостатке. Сам процес инсталације се састоји од три фазе: планирање, набавка свих потребних материјала и директна инсталација.

Планирање електричне мреже са електричном инсталацијом

Прва и најважнија фаза у сваком случају је фаза планирања. Инсталацијско ожичење није изузетак, па почнимо с нашим чланком. А прво питање с којим морамо да утврдимо је шема наше будуће електричне мреже.


Уобичајена схема ожичења у стану

Приликом инсталирања ожичења на зидовима, електрична мрежа изгледа овако - жица групе из прекидача у штиту кућишта долази у кутију у просторији, а из ове кутије жице се одвајају од сваке одвојене електричне тачке.

Ако је мрежаосветљење и утичнице из различитих аутоматских група, затим у разводној кутији долазе две групе жица, или распоређују одвојену разводну кутију.


Разводна кутија у поду

Ако је инсталација ожичења у поду готова, онда можемо ићи на исти начин. Само ће разводна кутија бити погодна за нас на висини од 10 - 15 цм од будућег нивоа пода. Ово се обично ради на улазу у собу под прекидачем општег осветљења просторије.

Према ВСН 59-88, прекидач опште расвете у просторији треба да буде на удаљености од 15-20 цм од улазних врата. Штавише, требало би да се налази са стране ручке врата.


На фотографији је шема повезивања без разводне кутије

Разводна кутија на вратима може, наравно, бити сакривена тапетама или на други начин, али је врло вероватно да ће бити прегледана. Истовремено може случајно да га оштети. Због тога, често се круг потпуно примењује без разводних кутија. Сви прикључци се изводе у хипотекарним кутијама утичница.


Шема серијског повезивања утичница

Пређимо на овај метод детаљније. Његова суштина је да групе жица дођу до најближег продајног места. Из ње иде други, трећи и ако вам је потребан четврти излаз. Постоје две могућности када се сви други хране од првог отвора и када се други храни из другог, и тако даље.


Повезивање прекидача

Извори светлости се хране на истом принципу. Од утичнице до прекидача и од њега до извора светлости.


Разводна кутија је задужена

Не препоручујемо вам да користите варијанте са инсталацијом разводне кутије испод слоја естриха. Зато је то најлакши начин, али ће сигурно довести до проблема у будућности.

Избор материјала потребних за уградњу

Следећи корак је наша упутства да купите све неопходне материјале. У овој фази можемо процијенити приближну цијену овог типа инсталације.

 • Дакле, најприје нам треба жица.Овдје постоје двије могуће опције. Прва опција - ако изаберемо коло са разводном кутијом, или са разводном кутијом у једном од испуста. У овом случају, потребна нам је групна жица са попречним пресеком у складу са 7.1.34 ПУЕ не мања од 1.5 мм 2. У идеалном случају, попречни пресек жице мора одговарати номиналним параметрима машине за груписање. Обично је то од 1.5 мм 2 до 2.5 мм 2. Или изаберите према специјалним табелама ПУЕ.

Обратите пажњу! Према ПУЕ прописима од 2001. године, у стамбеним просторијама могу се користити само бакарне жице. Дакле, питање жице материјала за ожичење не мора да стоји.

Табела избора укрштања жица

 • У зависности од разводне кутије, жице могу имати мањи пресек који одговара номиналном оптерећењу апарата,које имају.Они су такође изабрани према истим табелама. Уопштено говорећи, избору жица посветили смо више од једног чланка, тако да овде нећемо улазити у детаље.
 • Ако се користи секвенцијално одржавање електричних тачака, тј. Када се напаја други, из друге трећине и тако даље из једне утичнице, онда попречни пресек жице мора одговарати оптерећењу не само за тачке пуњења, већ и за све следеће.Према томе, у овом случају, попречни пресек проводника је боље да се не мења и по целој дужини да буде једнак пресеку жице групе.
 • Ова правила важе за нормално ожичење на зидној монтажи.По истим правилима као и за обичне инсталације, добијамо утичнице, прекидаче и обећања за њих.


Изаберите жицу за ожичење за ожичење

 • Главна разлика је у томе што је ожичење у поду монтирано у валовиту плочу.Његова сврха је да заштити жицу од механичких оштећења и да створи услове за брзу замену жице, ако је оштећена.
 • Сечење може бити пластично или метално, а главна ствар је мало другачија.Чињеница је да се набирање разликује од оптерећења које може издржати. Под овим параметром, подијељен је на екстра лаган, лаган, средњи, тежак и претежак. У нашем случају, потребна нам је дршка тешке серије која може издржати оптерећење од 1250Н /5 цм.У екстремном случају, просјечна, али нисмо вам то рекли.

Обратите пажњу! Инсталација ожичења у дрвеним кућама може се вршити само уз употребу металних цијеви, кутија или кутија.Употреба пластике је забрањена према прописима о пожару.


Класификација и декодирање скраћеница од валовитих црева

 • Флексибилност ребра, њени температурни индекси за нас нису толико важни.Стога, ове опције се могу безбедно игнорисати. Али део је важан за нас. Уосталом, према правилима ПУЕ жице у кутији или наборима не треба заузимати више од 40% свог унутрашњег простора. Стога, ако желите да прескочите неколико жица у једном набоју, обратите пажњу на то и изаберите попречни пресек на основу овог захтева.

Монтажа задужене жице

Па, у последњој фази погледајмо инсталацију директно. Она није тако сложена и може се остварити властитим рукама, али морамо обратити пажњу на неке нијансе.


Уништите зидове испод хипотекарних кутија

 • Прије свега, уништите зидове да бисте инсталирали хипотеке испод утичница, прекидача и ожичења.Уосталом, овај уређај се може поставити близу пода. У том случају, шипка треба бити такве дубине да је жица у набору постављена, а слој кита тада није мањи од 1 цм
 • .


Дужина жице у набору

 • Следећи корак је слагање ребара.Боље је поставити кофер са већ продуженим жицама, иако се то може учинити касније. Приликом паковања набора покушавамо да искључимо њихово раскршће и ослободимо се оштрих углова. Ово ће вам олакшати да промените жицу по потреби.


Покушајте да искључите укрштања ребрастих црева

 • После тога производимоповезивање свих електричних тачака. Неопходно је проверити њихову ефикасност са напајањем. У идеалном случају, чак укључите све електричне тачке у радни дан, а затим погледајте да ли има ничега топлоте.

Поправљамо наборе на поду

 • Ако смо користили пластичну валовиту картицу, онда је причврстимо на под.Ово је неопходно у случају да почне да плута у процесу попуњавања кравате. Са металним наборима то се не дешава, али је боље поправити га као видео.
 • Па, у последњој фази, производимо директно попуњавање пода.Боље је уклонити напон из свих жица у овој просторији. Затезање треба да обезбеди не мање од 3 цм слоја преко ребра. Проверите перформансе мреже тек након потпуног сушења бетона, што је 15 - 30 дана.

Предности и недостаци електричних инсталација

Сада је могуће размотрити, него што се ожичење у естриху пода повољно разликује од друге варијанте инсталације електричне мреже, и који су њени недостаци. Почнимо наш разговор, наравно, са предностима.

 • Главна од њих је мањи број радова на стубама. У зависности од локације електричних тачака, обим рада се смањује за 50 - 70%. Али неће бити могуће без схтробле, али и штандови морају бити дубљи.


Инсталација ожичења у удубљењу је много лакша него испод плафона

 • Следећи очигледан плус је поједностављење самог процеса ожичења. После свегавећину веза које обављате на погодном положају, а не са спуштањем руку које стално теку.
 • Још једна предност се може назвати велика поправљивост таквог објављивања. Пошто се извршава у наборима, замена жице постаје много лакша. Постављање на зидове обично се врши директно, што практично елиминише могућност замене жице без висећих зидова.


Електричне инсталације испод пода у дрвеним кућама

 • Па, сада си минус. Прва и највећа од њих је цена. Уосталом, шишке нису тако јефтин материјал, а његова количина за цео стан ће се мерити са десетинама, ако не и стотинама метара.
 • Једини изузетак у том погледу су дрвене куће. Чињеница је да, према ПУЕ правилима, уградњу у такве објекте треба вршити само у металној валовитој плочи. У том смислу, за такве зграде, овај минус се може сигурно одбацити.

Обратите пажњу! У влажном подручју забрањена је метална ребра. Ове собе у апартману имају купатило и купатило. Због тога се овде треба користити само пластична ребра. У дрвеним кућама се такође користе пластичне валовите облоге испод ватросталних материјала.

  \ т
 • Још један значајан минус може бити сложенији електрични круг. Ако имате струју на "вама", онда то не може бити проблем, али ако потрага за штетом није професионалац, онда их схема увелике може закомплицирати.


Пратите правиламонтирање тако да у будућности не постоји пуцање кравате

  \ т
 • Посљедњи недостатак је да је инсталација ожичења у технологији прикупљања захтјевнија у складу с правилима. На крају крајева, при избору мекшег валовитог или недовољног облагања бетона могуће је створити шупљине, склекове и даљњи лом естриха.
 • Осим тога, не треба заборавити да електричну енергију која се ствара одмах не можете користити, већ тек када се бетон потпуно осуши. То током грађевинских радова може постати озбиљан недостатак.

Земљано уземљење металних валовитих

 • Што се тиче сигурности, овдје је сигурно забиљежити пуни паритет уобичајеног скривеног ожичења и књижења у збирци. У неким случајевима, сигуран, али је могуће навести случајеве када је то сигурније за другу врсту заптивача. Међутим, ово је само предмет уземљења металних валовитих цеви, цеви или кутија, што захтева правила ПУЕ. Када се користе пластични производи, сигурност у ожичењу поставља се на зидове изнад.

заклучение

Инсталација ожичења у подној кошуљици је занимљива опција, која у одређеним увјетима може бити одлично рјешење. Пре свега, то се односи на инсталацију скривених ожичења у дрвеним кућама. Али, назвати га најбољим избором за сваку врсту просторија је прилично тешко, а пре него што донесемо такву одлуку, саветујемо вам да измерите све предности и мане.