Индијски сагови (37 слика): Индијски ручно рађени узорци вуне са свилом и памуком

Индија је земља контраста, свијетлих боја и врућих дана. Захваљујући клими и бујној вегетацији, људи су овде веома весели и окружени лепим и оригиналним предметима. Теписи нису изузетак.


Историја

Теписи у Индији су ткани из 11. века наше ере. Хиндуси су преузели тепих из древне Персије. Тек након неколико векова постала је независна и стекла особине својствене земљи. Индијски ћилими се могу разликовати по одређеном типу умјетности, јер су углавном ручно ткани, а сваки производ има своју јединствену боју, узорак или украс.

Индијски тепих толико је важан због чињенице да локално становништво у прошлости није имало велики број намјештаја, јер им није било потребно захваљујући повољној клими, већ су узимали храну, спавали и међусобно комуницирали док су сједили на поду. Велики утицај на уметност ткања тепиха у Индији обезбедио је средњовековни муслимански освајачи. Захваљујући њима, у земљи су постојали јастучићи за јастуке.


Након тога, технологија се проширила широм земље, ау нашем времену постоје неке посебно велике регије у којима је концентрисана најпознатија производња: Џајпур је главни град Рајастхан, Агра, Уттар Прадесх и других градова у јужној Индији.

Јединственост и посебности

Платно индијског тепиха је изузетно лагано, шарено, светло, са необичним узорком, пријатно на додир. Такође, производ је издржљив и издржљив. Када купите такав тепих, можете бити сигурни да јестеће оправдати уложени новац, јер вјера и истина неће служити ни једној генерацији, већ неће изгубити своју вриједност.

Традиционална употреба тепиха значи употребу нити различитих боја - сребрне и златне, жуте, љубичасте, небеско плаве и тамно плаве, зелене, смеђе и беле. Ова разноликост одражава унутрашњи и вањски свијет цијеле Индије, јер је природа земље тако занимљива и шаролика.

Захваљујући овом јединственом испреплетању великог броја нити, илузија да исти тепих комбинира неколико платна и цртежа који се "играју" приликом промене осветљења и прављеног угла гледања.7 фотографија

Данас је производња тепиха у Индији на глобалном нивоу, али још увијек постоје занатлије који рукују производима ручне израде. Такав тепих заиста можемо назвати јединственим уметничким делом.


складиште

Индијски теписи су уткани од неколико врста материјала: вуне и свиле:

 • Вуна се углавном користи за овце, козе, деве, а понекад и за неколико врста. Овај материјал је веома еластичан, али његов изглед и отпорност на хабање зависе од спољних фактора: чак и од високе влажности платно се може деформисати.
 • Свила или артиљерија је специјално бамбусово влакно у коме се мешају природна свила и мерцеризирајући памук. Материјал је врло скуп, свилени простирци - врх профињености, скупи и високо цијењени.Основа тепиха може бити вунена,памук или свила. Велики произвођачи у фабрикама додају синтетичке навоје производу, а тепих постаје еластичнији и јефтинији, али елитни оријентални теписи су уткани искључиво од природних материјала.

производство

Прије преласка на ткање тепиха, припремљена је сировина - нити су обојене, посебно обрађене за већу еластичност.

Постоји неколико начина за производњу индијских сагова:

 1. Мануал.
 2. Механизовано.


У великим фабрикама, производња тепиха се заснива на принципу транспортера. Производи се производе брзо, постоји неколико модела истог узорка и исте величине, који се свакодневно умножавају, а затим се продају на домаћем и међународном тржишту.

Ручно израђени исти рад је високо цијењен и има бројне значајке. Да би се створило ткање ремек-дела, може се користити хоризонтално или вертикално. Популарнија је вертикална машина.

 1. На свом оквиру од горњег руба до дна, уздужно растегнутих дебелих, издржљивих нити базе. Да би тепих учинио јаким, чврсто их повуците један у други.
 2. Затим, како би се тепих обликовао и не склизнуо за вријеме ткања, ткати ивицу у неколико редова.
 3. После овога, чаробњак почиње да креира јединствени образац на нодални начин. Сваки чвор је ручно везан на уздужним навојем веома близу један другом док се не заврши хоризонтални ред.
 4. Затим, да би се производима напа додао чврсти слој теста.

РЕД иза светла је ремек дело из Индије.


Због овог начина производње индијски сагови се називају нодули.

Важно је да су чворови чврсто везани за базу, што је важан услов да производ траје дуго и да не прође кроз време употребе. Поспите тепихе у просеку од три месеца до три године. Зависи од величине, а такође и од гомиле: вуна дебља, такви производи се рађају брже.

Сваки дан мајстор прави 5000-6000 чворова. Преко једног тепиха, неколико обртника ради одједном, што скраћује време ткања. Након завршетка ткања, гомила се реже на потребну дужину.

Овај процес је такође веома радно интензиван, спроводи га његов специјални мајстор. Његов задатак је да равномерно уреди читав тепих виле до ресица.

Једна грешка и производ је корумпиран, али није био месец да се створи. Вунени тепих је савитљивији, као што је гомила дебља од свиленог тепиха. Сада је индијски тепих спреман!


сортименти

У основи, сви теписи су класификовани према саставу, дужини хрпе, поријеклу. Дужина тепиха од пилота је:

 1. Вицкед (Дарри или Дурро).
 2. Кратки врат (до 5 мм).
 3. Средњи варп (до 15 мм).
 4. Двинноворсовие (над 15 мм).Различите дужине пилота се разликују по својствима, изгледу и особинама његе. У Индији доминирају кратки вунени теписи. Врућа клима подразумева недостатакелементи свакодневног живота који би јако загрејали собу. Осим тога, јединствени узорак је видљив само са носом до 5 мм.

Плетени теписи се могу поредити са тепихом. Користе се за аутохтоне потребе самих Индијаца, а понекад се и извозе. Веома често се производи од памука не везују везом, елементи индијске народне уметности. Таква ствар се може објесити на зид или користити као покривач на кревету.Како разликовати од фалсификата?

Усуди се купити скупљи тепих из Индије, пажљиво погледај производ и не купуј фалсификат. Сада су бескрупулозни продавци спремни на све да би дали жељену ствар за стварност.

Да би се идентификовала лажна, морате се руководити неким правилима и познавати карактеристике материјала:

 1. Трошкови. Овај ручно направљени уређај не може превише коштати. Продавац, који обећава велике попусте, константно држи промоције и продају, очигледно жели да "гурне" јефтин, лажни производ. Будите опрезни, не подлегните таквим триковима. Тепих из Индије не захтева посебну рекламу и ниже цене - увек постоји купац за такав производ.
 2. Посебна структура. Производи од свиле могу се лако разликовати од фалсификата, ако су уврнути у ролу. База не сме бити сломљена или деформисана. Исто тако, синтетичко платно може да се разбије када се протрља, треба додирнути тепих, тактилни осећаји треба да буду пријатни, јер је свила веома нежна, мекана, али за разлику одСинтетика се лако набире.
 3. Затражите потврду. Сви индијски производи од тепиха имају одговарајући цертификат квалитета који мора бити присутан код продавца у тренутку продаје. Одсуство тога би требало да изазове сумњу у поузданост производа. Будите опрезни да не будете оправдани.

У унутрашњости

Индијски тепих је универзална ствар за сваки ентеријер. Наравно, с обзиром на поријекло производа, дизајн ће бити најприкладнији у оријенталном стилу. Карактерише га засићење боја, велики број елемената тканине, као што су меки кревети, јастуци различитих боја и величина, зидни панели, бујне и луксузне завесе и завесе, чак и зидови су украшени тканином. Такође, оријентални дизајн је повезан са обиљем чипкарских резбарија и необичног украса, ау архитектонском плану - са високим засвођеним плафоном и луковима.

Али производ је савршено прилагођен строгим класицима, довољно је изабрати умјеренију скалу боја, складно уклопити у унутрашњост у стилу Схебби-шика, а за љубитеље раскошног луксуза и богатства бити ће јефтино за собу намјештену и уређену у лаку стилу.


Погледајте доле за преглед индијских свилених тепиха.