Холандски начин узгоја кромпира

Кромпир - један од најпопуларнијих поврћа у многим земљама света. Укључивањем овог производа у храњиву исхрану, можете обезбедити организму есенцијалне витамине и минерале. Хостесе кувају разноврсна јела са куваним, печеним и печеним кромпиром, а фармери и летњи баштованци посвећују много времена и времена да га негују. Узгој крумпира по холандској технологији омогућава вам да добијете пристојну жетву, а елементи ове методе се лако примјењују на било којој локацији.

Принципи технологије холандског начина садње кромпира

Холандска метода је употреба одређених сорти кромпира и здравог сјеменског материјала с високим постотком сличности. Овај метод подразумева правилну припрему земљишта и обезбеђивање редовне бриге за усеве. Основни услови укључују: усклађеност са шемом искрцавања; обавезна измјена плодних усева; употреба разних ђубрива и хербицида; правовремено прикупљање усјева за материјал за слетање; третман тла посебном опремом.

Рокови за садњу холандског кромпира

Једна од главних карактеристика технологије је рано засађивање гомоља, које је почело крајем априла, без чекања на коначно загријавање тла. С обзиром на стабилност садног материјала на температурне разлике, хладно хлађење вероватно неће имати негативан утицај на принос.

Правилан избор сјеменског материјала за холандски начин узгојаКромпир

Важно за добијање прелепе жетве је избор материјала за сетву. Кључ успеха ће бити употреба за садњу кртола са добрим репродуктивним својствима. Свако поврће мора имати најмање 5 проклијаних тачака по квадратном метру. види Што се тиче пречника поврћа, оно не би требало да пређе стандардне величине од 3 до 5 цм, већ је најбоље одредити величину од пилетине до голубова јаја. Луковице за садњу треба проклијати. Да би то урадили, они су постављени у дубоке кутије и стављени на светло. Пре садње, кромпир се реже на неколико комада, водећи рачуна о томе да на сваком комаду биљака има најмање три или четири чаше са клицама. Прерада кромпира је још једна важна препорука: они делови који немају тачке не подлежу садњи. Боље је да их одмах избаците или пошаљете у кухињу. Гомоље кромпира треба обрадити у складишту које се бори против инвазије колорадо буба ("ремек-дјело", "престиж", итд.). У ту сврху, медиј се разриједи у води (пропорције записане на пакирању) и умочи у сваки дио дијела гомоља, док се покушавају не разбити клице. Да би се спријечила болест гомоља у будућности, можете, осим обраде композиције против колорадског крумпира, лијечити и посебним лијеком. Боље је изабрати ону која помаже код кашњења.

Припрема тла за узгој крумпира по холандској методи

Подлога се најбоље узгаја на равноправној основи, на којој не би требало бити слајдова и падина. Тло богато обогаћено хумусом иминерална ђубрива. Органска употреба се не препоручује због појаве штеточина. Никада немојте садити кромпир на једном месту. Најбољи прекурсори укључују житарице: раж или пшеницу. Од јесени фармери копају земљу, а на пролеће га губе да би створили оптималне услове за клијање кромпира.

Корак-по-корак упутства о узгоју крумпира по холандској методи

Препоручена дубина полагања кромпира - 6 цм, од гомоља до гомоља треба бити 30 цм, а између гребена 75 цм, ова удаљеност ће омогућити боље осветљење биљака од сунца, а земља ће се брже сушити након кише. Приликом садње у сваку рупу, прво сипати шаку дрвеног пепела, а затим изрезати резани кромпир.

Ако се љуска додаје љусци лука, плаши пужеве и штапиће. Посађени кромпир је прекривен земљом, формирајући грб до 10 цм за скривање кртола. Када се појаве степенице, могуће је направити први интер реда кромпира да би се уништио коров и побољшали услови за формирање гомоља: добро растопљена земља из летилице сипати са две стране крошња кромпира, тако да је висина грба повећана на 20 цм

Брига за кромпир засадјен по холандској методи

Холандска метода укључује залијевање, изравнавање туберкулоза, лијечење болести и штеточина. Заливање се врши три пута током лета: када се пупови појаве у грмљу; ближе крају цветања; две недеље после цветања. Без врелог летаколичина наводњавања се може повећати. Тако да током наводњавања земљиште на брдима није опрано, нанесите млазницу спреја са малим рупама. Добар начин је наводњавање кап по кап, али се овај метод оправдава само у региону гдје је љето вруће, падавине су готово непредвидиве, а плантаже са кромпиром мале. Систем капљица се поставља на врхове гребена након другог превртања. Ако, након јаке кише, гребен мало испадне, онда они морају бити исправљени. Када се пролију, жаруље су изложене, оне су зелене на сунцу и суве. Шљам се јавља само на земљишту које садржи мало песка.

Треба се побринути за искрцај из штеточина и болести. Ако приметите да се такви проблеми појављују из године у годину, онда не треба очекивати појаву првих знакова. Треба спровести профилаксу. Да бисте то урадили, можете користити биолошке агенсе који су класификовани у класу 4 опасности. Ако се болест појави или се примети први штеточина, користе се хемијски пестициди како би се спречило озбиљно оштећење грмља кромпира.

Жетва холандског кромпира

Услови прикупљања зависе од сврхе за коју је кромпир потребан. Сјеменски материјал се сакупља најкасније почетком августа. У овом тренутку, већина кртола је нарасла до потребних величина и достигла је такав степен зрелости, који ће осигурати сличност идуће године. Главни усјев се може очистити за месец дана.

Две недеље пре него што се гомољи разграђују, мора се извршити исушивање - прскање средствима за сушењеБуддха, на пример, "Реглон Супер", "Баста". Као резултат тога, гомољи сазријевају, кожа се затвара, што повећава очување усјева, смањује механичка оштећења током сакупљања и транспорта.

После сакупљања корена, потребно их је паковати у вреће и чистити за складиштење у чистом, добро проветреном складишту са ниском температуром ваздуха. Ово може бити:

  • подрум;
  • шталу;
  • подрум;
  • друге просторије.

Пре него што се у њих стави кромпир, мора се пазити да се складиште осуши и дезинфикује како би се избегао ризик од труљења и оштећења усева корена током периода чувања. Ако су појединачни кромпир иструнуо, треба их уклонити и очистити из врећица, како би се избјегло оштећење цијелог усјева.

Ако нисте задовољни скромном бербом кромпира на вашој локацији, пробајте нове технологије узгоја кромпира и сигурно ћете успјети. Многи холандски кромпири су дошли на укус!

Холандска метода за раст кромпира