Хитна расвјета: циљеви, врсте и захтјеви

Мреже за расвјету у хитним случајевима

Систем за расвјету у случају нужде често изазива многа питања. Где треба да се користи, како треба да буде организован и који се услови односе на њега? За сва ова питања покушаћемо да одговоримо у нашем чланку.

Типови расвјете у нужди

Прво, треба се бавити врстама хитне расвјете. Према СНиП 23 - 05 - 95 стр. 7.60, он је подељен на осветљење за осветљење и евакуацију.

сигурносно осветљење

Сигурносно осветљење треба да обезбеди минимално неопходно осветљење у затвореном простору када се изгуби главно напајање. Његов главни циљ је да омогући особљу да обавља своје функционалне дужности на радном мјесту.


Сигурносно осветљење на индустријским локацијама

 • Сигурносно осветљење треба организовати у објектима за које престанак сервиса технолошке опреме може довести до експлозија, пожара или тровања људи.
 • Слично томе, сигурносно осветљење треба да се спроводи у индустријама где престанак рада може довести до технолошких несрећа које укључују дуг период опоравка процеса.
 • Безбедносно покриће треба да буде доступно у свим објектима за децу. Штавише, број дјеце која могу бити у њој у исто вријеме није важна.
 • За црпне станице, јединице за климатизацију, телефонију, телевизију и радио, диспечерске станице и друга места престанка рада која могу резултиратитакође је неопходно имати сигурносно осветљење пре искључивања потрошача.

осветљење за евакуацију

Евакуацијска расвјета, како и само име каже, треба да обезбиједи освјетљење евакуације особља и других особа за вријеме пожара или природне катастрофе, што је довело до прекида напајања електричном енергијом. Места њене инсталације нормализују се стр.7.62 СНиП 23 - 05 - 95.

евацуатион лигхтинг

\ т
 • Прије свега, инструкција захтијева инсталацију евакуацијске расвјете у просторијама које немају природно свјетло. Или са недовољним нивоом природне светлости.
 • Поред тога, ова врста расвете треба да буде на степеништима стамбених зграда висине 6 или више спратова.
 • У свим зградама и објектима у којима ће се евакуација вршити на степеништима, а могући број људи за сваки такав излаз ће премашити 50 људи. Исто важи и за производне просторе у којима су постављени евакуациони путеви.
 • Ако је у помоћним или индустријским просторијама више од 100 људи, онда се све ове руте евакуације морају обезбиједити овом врстом расвјете.
 • Хитна расвјета мора бити осигурана и ако се путеви евакуације одвијају кроз трауматска подручја. У ове области спадају и евакуациони путеви који пролазе кроз просторије са тренутном технолошком опремом.

Стандарди за осветљење евакуације

Захтеви за осветљење у случају опасности

Сада хајде да разумемо и шта имапружање ове покривеност? Јасно је, одговарајући ниво светло довољно за обављање функционалних задатака и евакуацију. Али, тај ниво је довољно?

 • У светлу безбедности треба да буде најмање 5% од радних светла. У свим случајевима, то не би требало да буде испод 10лк за инкадесцентне и сакрио лампе за 30лк. Општа питања лампе за хитне мреже је одвојена, а ми сматрамо испод.
 • Што се тиче евакуације осветљења, онда се правила нису иста. Расвета стамбеног простора треба 0,5лк. Ако ове отворене платформе, правило је 0,2лк.
 • Посебно питање је разлика осветљења за различите области. На крају крајева, ако велика разлика осветљење ће засенити људе. Због тога, обрачун хитне осветљење треба да се обавља тако да се максимално између осветљених и тамних површина је постојала разлика од 1/40.


Захтеви емергенци лигхтинг

 • Параграф 7.65 СНИП 23 - 05 - 95 позива у целој области више од 150м2, или на местима где су оба налазе више од 100 људи, или местима без природног светла и истовремено присуство више од 50 људи, успостави евакуацију знаке.
 • Али стрелице на зидовима, који би требало да буду на сваких 25 метара и на сваком кораку није лепо. Јер осветљење може да се користи са показивачем излаза. Услов је веза података за хитне осветљење напајање у.

Уређај за расвјету у случају нужде

Следећи важан проблем је мрежни уређај. Уосталом, хитно и радно осветљење треба да се допуњују конструктивно. А у хитним случајевима на једној од мрежа осветљења то није утицало на способност рада другог.

Исхрана мрежа за расвјету у случају нужде

Прије свега, размотрити снабдијевање мрежа за расвјету у случају нужде. Заиста, то не зависи само од цене пројекта, већ и од услова за њихову инсталацију. И овде за нас постоји неколико могућих варијанти реализације.

 • Мреже за расвјету у случају нужде треба да се напајају аутономним напајањем које је независно од радног осветљења. У ту сврху користе се стандби енергетски водови, дизел или бензински генератори са системом за аутоматско покретање и батерије. Штавише, ово последње може да се користи и за снабдевање читаве мреже за ванредне ситуације уопште и за снагу појединачних уређаја.

Напајање за хитно осветљење из резервног напајања

 • Размотримо сваку од ових опција појединачно. Прва од њих је доступност одвојеног напајања из струје. Међутим, такво резервно напајање компаније за напајање обично даје само потрошачима 1 или 2 категорије.
 • Друга могућа опција је инсталација дизелског или бензинског генератора за хитне случајеве. И предуслов је његова аутоплаи када радни напон нестане, као у видеу.

Обратите пажњу! По ГОСТ Р МЕК 60598-2-22-99 22.17.1пребацивање режим мреже хитне осветљење мора да се уради у јесен напонских нивоа од 50%. Ова висока напона не би требало да доведе до укључивања хитне осветљења. Ово питање је од посебног значаја у утврђивању опреме јапанске произвођаче у којој није регистрован тај однос.

 • У малом броју чвора у просторији често користе уређаја батерије. Они су једна јединица која садржи саму лампу, батерије, контролу снаге напона радне мреже пребацивање уређаја да искључите лампу из мреже и ради на пуњач за батерије.
 • Као што можете замислити трошкове таквих уређаја је много већи, али већина њих користи много јефтиније него инсталације и одржавање комплетне мреже једносмерне струје.


Фотографија лампа хитне осветљење са батеријом

 • Потпуни мрежа поверед би ДЦ батерија одговарајуће капацитете. Таква хитна осветљење јединица, осим за батерије треба да имају на пуњач, свитцхбоардс независне и потпуно аутономан електричне мреже.

Захтјеви за хитне осветљење мреже

Сада ћемо да причамо о општим правилима мрежни уређај хитне осветљење. Након све је строго регулисано од квалитетних чвора која морају да поштују ГОСТ Р ИЕЦ 60598-2-22-99 не само у квалитету, али и на перформансетестова, а завршава са захтевима за централе.

 • Као прво, у вези са расвјетом у случају нужде. Према стр.7.66 СНиП 23 - 05-95, осветљење радника и ванредне ситуације може бити стално у раду и може бити укључено у рад само у хитним случајевима.
 • Ако се мрежа за хитне случајеве укључи само када се изгуби електрично напајање мреже, тада се мора предвидјети струјни круг и повратни проток у случају појаве радног напона.
 • Ако није дозвољено кретање уназад у мрежним условима. На пример, када се напаја мрежа за расвјету за случај нужде из ДЦ мреже, или када аутономни генератор није синхрони, мора се обезбедити механичко закључавање. Он мора да омогући прелазак у назад само са прекидом напајања.


Механичко блокирање између аутоматских и оперативних расветних уређаја

 • Ако се користе уређаји са уграђеним пуњивим батеријама, за њих се мора обезбедити даљинско управљање. На крају крајева, у случају њиховог напајања из радне мреже, уз уобичајено гашење радног осветљења, може доћи до самопражњења батерије. Због тога би требало обезбедити систем за напајање напона и њихово поновно пуњење.
 • Сада, што се тиче лампи. За мреже за хитне случајеве користите жаруље са жарном нити. Такође је дозвољено коришћење луминесцентних и гасних сијалица, али само уз њихово брзо паљење и недостатак стартера. Осим тога, такве лампе су дозвољенеКористите само унутра температуру у којој не пада испод +5? С.
 • Према ГОСТ Р 50571.5.56-2013 п.560.9.2, забрањено је повезивање више од 20 свјетиљки на једну линију хитне расвјете. У том случају њихова укупна снага не би требала прелазити номиналне параметре заштитног уређаја за више од 60%.
 • Штитник за расвјету у случају нужде мора бити смјештен на мјестима погодним за сервисирање, која имају одговарајућу ознаку и која имају заштиту од топлинских утјецаја.

Обратите пажњу! Сви заштитни оклопи морају бити означени са свим изворима енергије. Осим тога, заштиту од пробоја не би требало да обезбеђује особље које се не сервисира, а ормар мора имати најмање једну линију везе.

 • Забрањено је инсталирање кабловских водова за расвјету у случају опасности у вези са радним линијама. Поред тога, морају бити у складу са параметрима ватроотпорности и имати ватроотпорне преграде које не дозвољавају оштећење од једног кабла до другог.

закључак

У нашем чланку покушали смо да максимизирамо питање хитне ситуације, евакуације и лабаве расвете. Али, као што разумете, они су само довели до главних карактеристика ове мреже. Уосталом, за потпуно откривање ове теме, не треба вам ни један чланак, који ће у великој мери зависити од сваког случаја. Због тога је мало вероватно да ћете сами водити мрежу хитне расвете, аи даље ћете морати да ангажујете стручњаке за њен дизајн и инсталацију.