Хидроизолација зидова подрума извана

Размотрите у овом чланку питање како и како водонепропусност зидова подрума учинити споља независно. Ово је актуелно питање за оне који желе опремити подрум или подрум властитим рукама за чување поврћа или за радионицу. На крају крајева, имплементирана технологија хидроизолације зидова извана и изнутра спасит ће животни простор од високе влажности и кондензата. У чланку ћете наћи детаљан видео приручник за рад са својим властитим рукама.

Подрум је у приватној згради корисна површина, која се може користити у различите сврхе: складиштење, складиштење поврћа и соли, опрема за теретану или радионица. Међутим, влага на зидовима подрума може постати препрека за опремање подрума у ​​приватној кући. Нарочито у вансезони, када се подземне воде у земљи подижу и количина падавина се повећава.

Да ли ми је потребна хидроизолација зидова подрума споља

Хидроизолација зидова од опеке и земљаних подова у подруму је најбољи начин да се избјегне продирање влаге у просторију. Због влаге се могу развити плијесни, које представљају опасност за људско здравље, а влага доприноси труљењу дрвета и корозије метала. Све то доводи до брзог уништавања темеља и зидова.

Хидроизолација темеља и зидова је важна чак и ако не користите подрум, јер је утицај влаге на дизајн куће катастрофалан и доводи до постепеног уништавања темеља. Ако сте у свом подруму открили прејако стање, онда би требало да поставите узрок и изворпојаву влаге у подруму. Најчешћи разлог је лоша квалитета хидроизолације вањских зидова темеља.

Борба са узроцима појаве влаге

Кондензација може бити узрокована влагом због разлике у температури у просторији и на улици. Ако је подрум недовољан, топли, влажни ваздух, када дође у контакт са хладним зидовима, промовише кондензацију на површини. Други разлог за влагу је капиларни продор влаге у под и зидове подрума са земље. Стога, унутрашња обрада просторија није ништа мање важна од спољашње.

Борба против влаге је радно интензиван процес, за рад ћете морати да демонтирате зграду зграде и копате по зидовима дуж обима, да направите висококвалитетну хидроизолацију и вратите пећницу. Такође је потребно изоловати изолацију темеља, добро загревање и вентилацију у подруму. Ако се кондензат и даље детектује, онда је потребна хидроизолација зидова из унутрашњости подземних вода.


Хидроизолација Пенетрон фондације

Врло често није могуће потпуно ископати темељ код куће. У овом случају, једино решење је да се зидови подрума третирају са унутрашње стране пенетронске хидроизолације или хидроизолације. Хидроизолација опеке и дрвених зидова подрума извана почиње обрадом темеља зграде. Погледајте како да урадите праву ствар у следећем одељку и погледајте видео на крају чланка.

Шта урадити са хидроизолацијом подрума

Размотримо почетак најједноставније методе - обраде зидова подрума битуменоммастикс или рубероид. За рад ће требати битуминозни китови, грађевинска четка, бијели дух. Битуменски мастикс се наноси у 2-3 слоја, као уобичајен кист или ваљак. Обично је мастикс одмах спреман за употребу, али ради лакшег наношења, композиција се може благо разблажити белим алкохолом и мешати.

Хидроизолација зидова подрума споља рубероидним или битуменским мастима властитим рукама - за многе је изводљив задатак. Рубероид РЦП 350 - поузданија изолација, материјал је залијепљен на мастикс, а затим пажљиво посипан са земљом. Ако средства дозвољавају, онда можете размишљати не само о хидроизолацији зидова подрума изван подземних вода, већ ио изолацији темеља куће. То ће помоћи уштеди на грејању и заштити зграду од смрзавања зими.

Хидроизолациони зидови подрума Пенетрон

Хидроизолација зидова подрума изнутра

Ако је ниво подземних вода висок и уздиже се изнад пода у подруму, биће потребна додатна хидроизолација испод пода подрума. За то можете користити Пенетрон, који продире у цемент и преклапа све микропоре за влагу, а третиране површине треба да се влаже у року од 10 дана. Погледајте видео чланак на крају чланка о томе како направити подрум водоотпорним властитим рукама.

Хидроизолација зидова подрума споља

Да би се елиминисала влага мораће се обавити низ радова:

  1. Демонтажа ремонта зграда;
  2. ископ темеља на периметру;
  3. Чишћење зидова од тла и смећа;
  4. Поравнањезидови, пукотине;
  5. примена хидроизолације на зидовима;
  6. Брушење и пескарење;
  7. Потпуна рестаурација пећи.


Пхото Хидроизолација темеља битуминозним мастицима

Ширина рова по ободу куће треба да буде таква да имате довољно простора за самосталан рад. Дубина рова зависи од појаве темеља у земљишту. Даље, мора бити очишћено од цигле или дрвених зидова, да би се испитала површина подлоге и темеља за присуство пукотина. Зид треба очистити до јаког слоја, очистити металном четком.

Може бити потребна локална поправка зграде. У ту сврху се врши мешавина на бази цемента, ако се врши хидроизолација зидова од опеке. Прије хидроизолације дрвених зидова извана властитим рукама, треба их третирати антисептицима или битуменским мастима. Применљиви материјали за поправку треба да буду само они који се поклапају са премазом или су добро комбиновани са њим.

Видео. Хидроизолација подрума споља