Хидроизолација понуде сопственим рукама, који материјали и методе се примењују?

Приликом изградње вештачких рибњака или акумулација поред изградње посуде од бетона са различитим конфигурацијама дна и спољног рељефа, користе се различите методе за стварање потребне хидроизолације. То се ради како би се задржала вода и ојачала конструкција језера од механичких и других утицаја околине.

Темељна хидроизолација спречава труљење и цвјетање воде, као и повећава атрактивност акумулације, доприноси очувању обале и спречава бактеријско оплемењивање.

Приликом планирања радова на инсталацији хидроизолационих базена треба узети у обзир следеће тачке:

 • величину резервоара;
 • облик и рељеф;
 • могућност самосталних монтажних радова;
 • време и услови коришћења опкладе и њене функције;
 • потребан буџет за изградњу.

Најпопуларнија је мајка бентонита и урее, иако постоје и други материјали. У свакој од ових опција, сировине имају своје минусе и плусе.

Употреба бутилне гуме

\ т

Многи стручњаци користе ЕПДМ мембране, различито бутилни гумени филм. Материјал је израђен у ролнама, а његовим уградњом се расклапају и постављају на дно и зидове вештачког језера.

Материјал који се употребљава је веома висок затезан, дозвољавајући растезање од 5 пута од оригиналне величине. Још један позитиван квалитет овог филма је да када се врати у своје првобитно стање, он практично не губи своје квалитете.

Цена материјала је доступначини га оптималном опцијом куповине. Одлична отпорност на мраз омогућава вам да управљате таквим резервоарима током целе године. Различити филмови помажу усаливат оперативног квалитета резервоара.

Наравно, постоје и недостаци овог производа. Од ролне су прилично велике тежине, што ствара одређене потешкоће током инсталације, филмске формирање наборе који морају додатно протежу, стављајући им теже ствари. Сложеност је и потреба за додатним мјерама које се односе на везивање мјеста постављања, носаче мостова и друге тешке конструкције.

У резервоарима великих димензија и сложеним дизајном ваљци филма су међусобно повезани хладним заваривањем. Још један недостатак овог материјала је његова слаба чврстоћа и могућност враћања оштећене хидроизолације.

Употреба бентомата

Матс бентонит хидроизолације својства имају одличне особине услед повећања величине до 15 времена оригинала, у додиру са водом. Када је пуна површина пуњена материјалом повезана са водом, долази до бубрења бентомата, који има одличну водоотпорност.

Други позитиван квалитет је способност да се излечи, јер мале пукотине и празнине испуњених надутост масу без кидања хидроизолационе особине, полагање материјала може се вршити непосредно испод бетона.

када се монтира на дну резервоара придавливанием треба тежи материјал, тако би требало да будеравномерна расподела оптерећења, а током рада је неопходно пратити ово, јер се може пореметити хидроизолација резервоара, то је минус овог материјала.

Употреба течне гуме

Најпопуларнији материјал за хидроизолацију бара је течна гума, то је модеран производ који има потребне технолошке особине и омогућава вам да развије одличну брзину у извођењу радова.

Такви пластични резервоари су јако изложени механичким утицајима, који доводе до нарушавања структуре дна и зидова и, самим тим, до пропадања хидроизолације. На примјер, раст коријена дрвећа, успон и пад масе тла, све то може довести до уништења тијела акумулације, до пукотина и надутости. Међутим, водено тијело, третирано текућом гумом, повећава снагу главног материјала и није толико склоно деструктивном дјеловању извана.

Вештачке течности од течне гуме су најтраженији материјал у конструкцији резервоара, који ће се савршено уклопити у било који пројектни план због могућности стварања било које врсте и величине брзине која има најбизарније облике.

Позитивна карактеристика таквог резервоара је њихова одлична склоност за радове на монтажи и одржавању. У модерном свету, место где се људи могу добро забавити у комуникацији са породицом или пријатељима или у самоћи за јединство са природом је веома цењено, и овде прва улога припада добром кутку природе, ау њеном стварању добија велику улогу.стварање вештачких рибњака.

инсталација

 • Али како инсталирати резервоар воде на бази течне гуме?
 • Прије свега, геотекстили се уче, а прајмер је већ на врху, стварајући неопходну основу за будући дизајн.
 • Затим, опрашити течном гумом, дебљина слоја треба да буде унутар два милиметра.
 • Након тога, премаз се суши око један дан и напуни водом са водом.
 • Хидроизолациони слој је притиснут на основу конструкције и чврсто причвршћен на њега.
 • Након 24 сата рибњаци су девастирани и попрскани другим слојем премаза исте дебљине.

Додатни бонус је могућност употребе гуме различитих боја, која ће створити јединствену боју за ваше водено тијело.

Употреба водоотпорног филма

Употреба овог материјала је најприступачнија и његова инсталација се може обавити независно. Пре употребе, полиетилен се састоји од два слоја, а његова предност је ниска цена, али је истовремено нестабилна према околини и пропада пет година.

ПВЦ фолија је јача и способна да задржи своје потрошачке квалитете током десет година, док је важно заштитити је од излагања ултраљубичастим зракама. Овај премаз има одличну еластичност, раширен по читавој површини језера.

Употреба крутих облика

Тренутно не постоји мањак у асортиману тврдих образаца за опкладу. Материјал за њихову производњу је често пластичан, ојачан стакленим влакнима. АпплицатионОва врста конструкција је најједноставније и најбрже рјешење проблема хидроизолације умјетног језера.

Предност таквог материјала је у томе што се лако и брзо инсталира, има другачији облик и функционалност. Недостаци овог производа могу се приписати његовој нестабилности на ефекте природних феномена и непроменљивости дизајна.

Степенасто постављање чврсте форме

 • На самом почетку, потребно је направити удубљење у земљишту (темељна јама): формирати форму на тлу и користити бајонетну лопату како би се направио ударац дуж рубова.
 • Затим ископајте кревет за водно тијело.

Дубина ископа земљишта мора бити шест до седам центиметара мања од дубине форме.

 • Основни слој мора бити запечаћен и брушен. Горњи дио слоја тла може се ставити геомреже. Помоћу геотекстила побољшава се брзина хидроизолације.
 • Ради бољег обликовања песка, можете му додати мало воде.
 • Тада је потребно провјерити хоризонталност тераса и дно ископа тла (темељне јаме). То можете урадити са нивоом изградње.
 • Припремљени облик треба ставити у јарак и тамо залити водом.
 • Преостале удаљености између зидова форме и екстракције земљишта морају бити пуне пијеском, боље је упити.
 • Око рибњака треба украсити. Може се користити биљкама које се користе у декоративне сврхе. Можете украсити и украсним камењем.

резиме

Као што се може видјети из овог чланка, постоје многе варијације у стопи хидроизолације, тако да се овом питању треба приступити са озбиљношћу. Ако се рад на хидроизолацији врши правилно и компетентно, онда ћете постићи диван резултат, и добићете добар рибњак и нећете имати проблема.

Хидроизолација понуде сопственим рукама је прилично компликован процес, али је могућ. Могуће је направити рибњак без хидроизолације, али није свако тло погодно за то.

Због правилне уградње резервоара моћи ћете да уштедите новац и време. Желимо вам да инсталирате резервоар за воду у вашој колиби који ће задовољити ваше очи!