Хидроизолација подрума изнутра са подземном водом властитим рукама

Када се у подруму поплави земља или растопљена вода, у њој се развија плијесан, појављује се мирис влаге или се акумулира вода. То такође доводи до уништења изградње темеља и зидова, ау будућности до смрти куће (кућа).

Због тога је важно спровести квалитетну хидроизолацију зграде у подруму. Обично се ови радови планирају већ у фази пројектовања, али ако из било којег разлога ови радови нису изведени, хидроизолација се може обавити у било које друго вријеме. Хидроизолација подрума из унутрашњости подземних вода је важна процедура.

Како је хидроизолација подрума од подземних вода? Како правилно водоотпорити подрум? У овом чланку ћемо описати како се врши хидроизолација подрума у ​​кући.

Унутрашња хидроизолација подрума

Како водоотпорити подрум изнутра? Прво, скреће се пажња на повезивање пода са зидовима и зидовима са стропом. Затим на шавовима бетонских плафона дуж линија оплате. Такође, посебна пажња се посвећује полагању водовода, канализације, електричног кабла и других комуникационих линија. Не заборавите на пукотине и кварове који су настали током процеса природног скупљања. Све то укључује унутрашњу хидроизолацију подрума.

врсте хидроизолација

Постоје два типа:

 • вертикална изолација;
 • хоризонтална изолација.

Вертикална хидроизолација зидова саБлокови шљаке из подрума од прекомерне влаге користе се у случају када се ниво воде у земљишту подудара са нивоом на којем су уграђени зидови подрума. Материјал за хидроизолацију подрума монтира се на све зидове унутар подрума. Такође под овим условима инсталирана је и хоризонтална хидроизолација.

У ситуацији када подземне воде падају на под подрума, нема потребе за инсталирањем хидроизолације зидова, потребна је парна изолација подног пода или хоризонтална хидроизолација.

У зависности од степена утицаја влаге, утврђени су следећи типови хидропаросолизација:

 • Антинапорнаја, инсталирана на снажан утицај подземних вода, као и када нема дренажне мреже и нема радова на инсталацији спољне хидроизолације. Под притиском подземних вода, хидроизолациони носачи се притисну на темељ, стварају се препреке које прелазе воду. Као изолациони материјал користе се гумене траке, различита средства за заптивање, мембрански производи.
 • Дроп. Само име не говори о великој количини влаге која продире у средину подрума. У овом случају, мотивисано је коришћење специјалних материјала који побољшавају хидроизолационе карактеристике темеља
 • .
 • Гас од гашења. Користи се као заштита од сезонске кише или поплавних вода. Хидроизолациони слој је битуменски мастикс.

методе инсталације

Хидроизолација подрума властитим рукама може се обавити на неколико начина. Има их петначина:

 • Најчешће се користи хидроизолација подног пода. Као материјал се користи мастикс, и битуменски и полимерни - малтерисање (хидроизолациони малтер). Његов главни недостатак је мала отпорност на чак и благи притисак воде. Затим долази до стварања мјехурића зрака са накнадном изолацијом.
 • Продирање хидроизолације подрума изнутра. Користе се материјали који као резултат хемијских реакција продиру дубоко у бетон, стварајући хидроизолациони слој.
 • Минерално - подмазивање подмазивања изнутра. На основу употребе модерних минерала на бази цемента.
 • Постављање изолације мембране.
 • Наношење течног стакла као и течних гумених материјала.

Употреба једне или друге горе наведене методе је директно повезана са нивоом подземних вода и обиљем кише, снијега и других седимената.

Важну улогу игра инсталација ефикасног система одводње око структуре. Такође и намена просторија, материјали који се користе у изградњи темеља и његова заштита од продора воде.

Инсталација фаза хидроизолације подрума

Постоји технологија за хидроизолацију подрума. Размотрите детаљне инструкције:

 • За преузимање воде из подземља, ако је тамо, покушајте да осушите собу. Пошто је немогуће произвести хидроизолацију у подруму напуњеном водом.
 • Очистите зидове од свих делова,третирати их чистим бетоном или циглом, иначе ће се повећати трошкови хидроизолације, а његова ефикасност ће се смањити.
 • Пукотине формиране у зидовима морају бити обрађене тако да не ломе материјал, онда ће бити много лакше руковати.
 • Сви отвори кланца, пукотине за чишћење, први слој и покривање цементним малтером. Омогућите сушење материјала.
 • Затим нанесите темељни премаз на све зидове. То ће помоћи да се ојача материјал од којег су зидови направљени, као и да се побољшају њихове карактеристике спајања. Покушајте више пута да се носите са местима продора влаге.
 • Свеже уграђени зидови ће правилно монтирати решетку или ојачану тканину. Уграђују се посебним љепилом. Приликом монтаже двослојне изолације, мрежа се поставља у средину слојева.
 • Ако под није цементиран, треба га покрити слојем шљунка, а затим уваљати у бетон. Пошто није могуће инсталирати хидроизолацију директно на тло, она неће обављати функције које су јој додијељене.
 • Треба имати на уму да при уградњи водоравног слоја хидроизолације, зидови блока шљаке такође треба да буду покривени око тридесет центиметара изнад пода.
 • Бетонска подлога или цигла треба осушити вентилационом вентилацијом или природним путем. На мокрим зидовима је могуће применити хидроизолацију са ефектом продора битумена.
 • Употреба уљане боје у подруму се не препоручује, јер ће на крају бити одвојена.
 • Није важноЗаборавите на степенице које воде у подрум, треба их третирати и водонепропусним материјалима.
 • Избор материјала за провођење заштитних материјала треба да се води по два принципа. Користите оне које су вам доступне, можете их користити сами.
 • Не заборавите инсталирати вентилацију у подруму. Направимо рупу у плафону и извадимо спољашњу страну цеви. Треба га затворити решетком, тако да глодари не продиру, као и визир, као заштиту од атмосферских падавина.

Методе заштите подрума од продора влаге

Постоји неколико метода:

 • Хидроизолација подземних конструкција употребом роло материјала. То могу бити ваљци рубероида и тола, брисола и хидроизола и други. Монтирају се са битуменским мастиксом. Ови водоотпорни материјали одликују се ниским цијенама и једноставним инсталацијским радовима који се могу обавити самостално. Али у исто време, овај материјал се распада на ниским температурама и подложан је разарању микроорганизама. Када се користе ови материјали, зидови су претходно очишћени и третирани темељним премазом. Након тога, зидови су прекривени битуминозним мастима, а гитроизолатор с преклопом се лијепи. Истовремено, посета другом листу није мања од једног и по центиметра, као и на зидовима.
 • Мембрански метод за инсталацију спољне заштите. Постоји један тип изолатора ваљака. Најчешће се користи за вањску заштиту (вањска заштита). Такођер је доступна и хидроизолација подрума извана (хидроизолација подрума извана)најважнија процедура. То је издржљива изолација, наноси се на различитим подлогама, лако се монтира. Када се користи ова метода, површине се полажу и гарантују, затим се мембрана причвршћује, али само њен горњи руб. Доњи крај је фиксиран хоризонталном хидроизолацијом.
 • Употреба продорне хидроизолације. Овај метод се заснива на својствима изолационе смеше која испуњава све шупљине у основи и кристализује у њима. Нанесите посебне реагенсе, Пенетрон. Бетонски темељ постаје непроходан за влагу због силицијум диоксида, алуминијум оксида и карбоната алкалног метала. Предности ове методе укључују дубоко увођење ПЕНЕТРОН-а у бетон, око шездесет центиметара, добру толеранцију ниских температура, консолидацију свих микропукотина, али се истовремено задржава и способност бетона да прође пару. Ова метода је једноставна за наношење, не уништава темељ, а дуго времена бетон, третиран таквим растворима, задржава својства хидроизолације. Када наносите Пенетрон површину треба очистити и одмашћити, што ће вам помоћи да откријете порозност бетона, можете нанијети металну четку. Тада је добро опрати површину водом под притиском. ПЕНЕТРОН је сува мјешавина у коју се додаје вода, а готова отопина се наноси на влажну површину, прије свега на мјеста судара зидова и разних спојева, након тога на све остале дијелове темеља. Рјешење за бољу пенетрацију боље је наносити у неколико слојева, с паузом између њих треба бити око два сата. Последњи корак је влажењеПовршина третирана Пенетроном је направљена тако да се раствор равномерно осуши. Употреба методе пенетрирајуће хидроизолације је ефикасан и модеран начин заштите подрума од продора влаге.
 • Ињекциона хидроизолација подрума. То је слично као што се догодило, али има и своје специфичне особине. Као главни материјал користи се густи раствор гела, који се уводи у посебно опремљене просторе, који су мале пукотине у основи. Гел је на бази епокси и полиуретана. Позитивна страна ове методе је да се користи на било којој температури иу влажним просторијама. Површине не захтевају посебну обуку. Главни недостатак је употреба специјалних алата и сложене методологије технолошког процеса. Темељ је покривен посебним отворима, у који се убризгава гел са пумпом за убризгавање.
 • Течна гума се такође користи за хидроизолацију. Направљен је од битумена и полимера, а везивање бетоном чини препреку која је непремостива за влагу. Ова метода има следеће предности: ниска цена, негоривост материјала, отпорност на утицај микроорганизама, добра толеранција за високе и ниске температуре. Начин наношења течне гуме обухвата: чишћење површине од спољашњих слојева, поравнање и даље уземљење, ради бољег продора хидроизолације у темељ. Приликом премазивања важно је посветити већу пажњу угловима и разним пукотинама,затим за четири сата почнемо да наносимо течну гуму директно на зидове. Да бисте то учинили, можете користити ваљак, а са густом композицијом користити посебну инсталацију, што доводи до поскупљења радова. Након потпуног стврдњавања материјала, формира се влажна површина која може бити опремљена плочицом или другим материјалом за завршну обраду.
 • Хидроизолација подрума изнутра са течним стаклом (подрум изнутра). Још један начин хидроизолације подрума. Наношење течног стакла на подлогу затвара пут до воде у просторију. Састав укључује натријум силикат, песак и сода, произведен као прашкасти прах, који се раствара у води и затим наноси на површину. Предности ове методе укључују једноставну апликациону технологију, инерцију материјала. Минусима је ограничен опсег примене, користи се у темељима са металним деловима.
 • Подземна хидроизолација подмазивања цементом. Постоје складишта која укључују полимерну емулзију и суву цементну смјесу, а састоје се само од сухе смјесе за хидроизолацију подрума. Овај састав се углавном користи за хидроизолационе радове унутар просторија. Предности укључују ниску цијену материјала, флексибилност у кориштењу и једноставну технологију примјене. За недостатке, кратак радни век. Композиција се наноси на претходно очишћену и јако навлажену површину. Смеша је растворена до хомогеног стања, а затим нанета ваљком илиспатула

Поступак хидроизолације може се извршити у било ком тренутку, чак и када је већ пуштен у рад. Али запамтите, боље је да то учините много брже него решавање проблема. Поштујући сва правила и нијансе, рад ће бити извршен компетентно и квалитативно. Хидроизолација подрума је прилично компликован процес, али изводљив.

Међутим, најбољи посао на хидроизолацији подрума је да се повере стручњаци. Захваљујући њима заптивање ће бити успешно. Неке методе хидроизолације могу се користити за кровове. Али хидроизолација подрума може бити независно.