Хидроизолација базена изнутра својим рукама

Већина људи који живе у приватним кућама сањају о свом базену. Куповина и инсталација базена је скупа, тако да не желе сви да остваре свој сан. Међутим, сасвим је могуће направити базен у дворишту.

Да би цјелокупни дизајн био поуздан, морају се узети у обзир сви потребни параметри за уградњу базена. Један од ових параметара је хидроизолација конструкције. Исправно изведени радови на хидроизолацији ће осигурати поузданост конструкције, а изградња ће значајно повећати вијек трајања. Хидроизолација базена је дуг процес.

Врсте хидроизолационих радова на базену

Хидроизолација базена је подељена на два типа:

 • вањска хидроизолација;
 • унутрашња хидроизолација.

Први тип је дизајниран да заштити структуру од утицаја подземних вода. Други тип је неопходан за заштиту од воде, која директно регрутује у средини базена.

Ако је базен постављен унутар одређене просторије или зграде, онда је потребна само унутрашња хидроизолација, ако је на отвореном потребно извршити додатну вањску хидроизолацију.

Немојте мислити да ће правилна хидроизолација решити све ваше проблеме са базеном. Хидроизолација не може у потпуности спријечити урушавање конструкције - у ту сврху потребно је извршити друге инсталацијске радове. Хидроизолациони слој штити све конструкције само од негативних ефеката воде. Вода може продријети кроз одређене празнине иградња пукотина.

Наношење хидроизолационог слоја врши се до периода експлоатације базена. Ако је овај поступак изведен у погрешно вријеме, тада се могу формирати пукотине које имају величину од три милиметра. Због таквих пукотина, изградња ће се постепено срушити.

Хидроизолација је подељена на две друге варијанте:

 • подмазивање;
 • ролл.

На подлогу се наноси хидроизолациони слој отпоран на влагу, који се мора пажљиво припремити унапријед. Овај тип хидроизолационог слоја лежи унутар зграде.

Други тип - рола, намењена за спољашње хидроизолационе радове. Материјали у роли - добра адхезија са различитим премазима (адхезија). Затим, како се врши полагање материјала, спојеви морају бити заварени, а ивице подигнуте да би се спојиле са хидроизолационим уређајем за зидове базена.

Метода хидроизолације базена

Одржавање хидроизолације је да се створи посебан заштитни слој. Овај заштитни слој се ствара споља и изнутра.

Како је раније писано, постоје два типа хидроизолационог слоја, разматрамо њихову инсталацију:

 • Примена спољашњег хидроизолационог слоја укључује увођење минералног адитива у бетонски раствор. Такав адитив повећава снагу, поузданост и водоотпорност базена, односно посуда. Ова процедура се изводи током изградње или обнове зграде. За овај процес, примените посебноОдређени гумени профили.
 • Наношење унутрашњег хидроизолационог слоја завршава се до завршне облоге посуде базена. За ову процедуру користи се ојачани материјал за премазивање. Ова процедура се спроводи како би се спречило продирање воде у унутрашњост посуде.

Према мишљењу многих стручњака, квалитетни хидроизолациони слој не мора нужно имати квалитет ако изгледа еластично и поуздано. Карактеристика добро изведене хидроизолације је континуирани слој монолита.

Коришћени материјали за хидроизолацију базена

За хидроизолацију базена користе се различити материјали. Материјали за хидроизолацију базена - пуно. Сваки појединачни материјал има своје индивидуалне карактеристике и особине. Размотрите - хидроизолацију материјала за базен.

ПВЦ фолије

Полиетиленске фолије имају најниже трошкове у грађевинским радњама, а свако их може приуштити. Међутим, ПВЦ фолије имају значајан минус - ако постоји дефект (рупа) на филму, онда ће морати потпуно замијенити материјал. Да бисте изоловали базен сопственим рукама од филма, користите солидан лек.

хидроизолационе мембране

Снага овог алата је дуго тестирана. Али, да би се установио материјал, неопходна је интервенција професионалаца. За независну хидроизолацију потребна је употреба других материјала. Главни недостатак - ће морати потрошити много новца, јер је хидроизолациона мембрана великановца, а инсталација овог материјала је скупа.

Хидроизолациона мембрана такође мора бити заштићена од свих врста оштећења. Главне предности:

 • мембрана има велики оперативни живот (педесет година);
 • материјал је потпуно еколошки материјал;
 • могуће је извршити самосталну поправку оштећене мембране.

Мастици за хидроизолацију

Овај алат је пробојна мешавина.

Мастикс није погодан за хидроизолацију. Увек се користи за поправке.

Бентонитни мат

Основа овог материјала је природни натријумски мат. Карактеристична особина бентонитног мат је да се може самостално опоравити. Стање хелијума настаје када одређена влага дође до материјала. Створено стање хелија затвара све дефекте (пукотине, пукотине и тако даље).

Главна предност бентонитне подлоге је висок степен отпорности на различита механичка оштећења.Такође, бентонитни мат има неке недостатке:

 • бентонит не може издржати велики притисак воде;
 • Одређено оптерећење (200 кг /м2) је потребно за уградњу бентонитне подлоге.

Течна гума

Овај материјал је одличан за било коју конфигурацију базена. Течна гума нема шавова. Течна гума је еколошки прихватљив материјал и неће донети никакву штету људском здрављу. Хидроизолација базена текућом гумом се не изводи често.

Полимеризујућа импрегнација илитечно стакло

\ т

Течно стакло за хидроизолацију базена је емулзија полимерних смола. Ова емулзија продире у бетонску конструкцију. Након одређеног временског периода, материјал постаје пластичан. Течно стакло је најпогодније за врх зграде. Након наношења, полимеризација импрегнације се може применити гипсом. Хидроизолација базена текућим стаклом је једноставан процес рада.

дозатор

Састав мазива је намењен за унутрашњу хидроизолацију конструкције. Средство за подмазивање је водоотпорно раствор. Постаје водоотпоран након сушења. Овај метод изолације воде има значајну ефикасност и поузданост.

На грађевинском тржишту, купујте складишта за брисање високих вриједности, јер имају висок ниво ефикасности. Дезинтегрирајућа структура заједно са мрежом од стаклених влакана формира јединствену снагу, трајност, поузданост и еластичност. Трајање експлоатације се повећава.

битумен

Мада битумен има ниску цену на грађевинском тржишту, има много недостатака:

 • мали оперативни период;
 • добро приањање на било коју површину (адхезија);
 • површина на коју се наноси битумен треба да буде савршено равна;
 • Ако је подножје неравномерно, материјал се квари на кратко.

Употреба битумена се не препоручује.

Додатни материјали

Продаје се за материјале који су намијењени за помоћне сврхе. На пример, такваматеријал је запечаћен. Каблови за заптивање се користе за заптивање спојева и пукотина. Погодни су и за шавове.

Траке, такође дизајниране за заптивање спојева, постављају се на месту где је зид спојен са зидом или где је зид усидрен на дно.

Да би се запечатила технолошка вода, користити "Пенебар". "Пенебар" је стезник који има попречни пресјек правокутника. Основа овог материјала је полимерна супстанца. Чим "Пенебар" дође у контакт са водом, он почиње да набубри, затварајући пукотине и пукотине. "ПЕНЕТРА" се такође користи за заптивање радних шавова.

Упутства за хидроизолацију

Инсталациони радови су подељени на два типа:

 • инсталациони радови за стварање вањског заштитног хидроизолационог слоја од подземних вода;
 • хидроизолација базена изнутра.

Од почетка морате завршити кораке:

 • Ако подземна вода има висок ниво, она се мора смањити. Учините то прије почетка инсталације. Подземна влага не би требала бити на истом нивоу или изнад дна базена. Да бисте уклонили овај проблем, морате водити рачуна о систему одводње. Инсталиран је око зграде.
 • Пре наношења хидроизолационог слоја, потребно је припремити базу грађевинске бунаре. За овај поступак користи се естрих који се састоји од цемента и песка.
 • Након претходног корака можетеИзвести вањску изолацију влаге у згради. Потребно је оставити велику залиху на којој се налази ивица - неопходна је за будућу везу са хидроизолацијом изнутра. Поливинил хлорид (филм за ПВЦ базен) се користи за овај процес. Можете да нанесете и друге материјале који имају подлогу за ваљање.
 • Хидроизолација треба да буде присутна током пражњења посуда. Зато користите бетон који има бренд Б6.

Да би се повећали параметри хидроизолације бетона, потребно је увести посебно дизајниране адитиве. Захваљујући њима, снага и конкретни животни вијек се повећавају.

Рад укључује наношење слоја изолације са унутрашње стране базена.Даље је потребно слиједити сљедећи алгоритам дјеловања:

  \ т
 • Чим се изливала посуда и она се замрзнула, требало би нанијети слој жбуке.
 • Након наношења малтера, можете започети самосталну изолацију влаге изнутра. За овај поступак нанесите мјешавину изолације влаге еластичности. Треба га применити на површину структуре. Наноси се у два слоја.
 • Да би се елиминисало цурење, потребно је направити равномерну расподелу слојева еластичне хидроизолационе мешавине. Равномјерна дистрибуција се одвија на зидовима и дну конструкције.
 • На крају, проверите да ли постоји цурење. Да бисте то урадили, напуните посуду водом. После одређеног времена, почните да проверавате.

Ово је све упутство.

Хидроизолација испод плочице базена

За извођење хидроизолације потребно је и за декорацију плочица. Тачније, простор који се налази испод плочице или мозаика. Проналажење воде испод плочице може довести до чињенице да ће завршни материјал почети постепено да се распада. Да бисте решили овај проблем, користите специјално дизајниране шавове.

Полимерни материјали се могу трљати. За наношење овог изолационог материјала користи се грађевинска лопатица. Полимерне композиције треба да буду под притиском у простор који се налази између плочица. Хидроизолација базена испод плочице врши се без проблема.

резиме

Велики број материјала за хидроизолацију ће вам помоћи да сами обавите процедуру без икаквих проблема. Моћи ћете да остварите свој сан да имате свој базен. Да би се извршила квалитативна изолација влаге конструкције, потребно је о томе унапријед размишљати.

Најбоља опција је да се консултујете са инжењером-дизајнером. Вјерујте раду стручњака који ће радити инсталацију много боље од вас. Не штедите новац за куповину хидроизолационих материјала. Сав рад мора бити обављен пажљиво и пажљиво. У зависности од материјала који се користи, можда ће вам бити потребна опрема за ову процедуру.