Гријање воде у земљи властитим рукама: детаљан преглед

Модерна дацха није само могућност да сами узгајамо културу. Многи га користе за одржавање пријатељских забава, пикника, активног одмора, а неко воли да живи на њему, далеко од бучних улица и ваздушног града. Грејање воде је одличан начин да се повећа комфор куће, да се кућа користи током целе године, да се заустави коришћење незгодних и неефикасних мобилних уређаја за грејање. У идеалном случају, размишљати о дизајнирању овог система требало би да буде у фази изградње куће, али, уз мало труда, инсталација се може завршити у већ завршеној кући.

позитивни моменти

Гријање воде у сеоској кући у приватном власништву има сљедеће предности:

 • Принцип рада је изузетно једноставан, носилац топлотне енергије је топла вода, која непрестано циркулише кроз цјевовод.
 • Власници могу одабрати оптимални тип котла, било електрични, дрвени или плински модел.
 • Метода је погодна за летњиковце, без обзира на површину и број спратова. Малој згради нису потребне широке цеви, па контура изгледа естетски, не захтева много труда у процесу инсталације.
 • У исправним израчунима, циркулација воде је тиха, удобност домаћинства остаје на високом нивоу.
 • Власници могу прилагодити температурни режим, смањити потрошњу горива ако нема потребе за значајним загријавањем зрака.

Општи захтеви

Да би се избегли проблеми са поузданошћу ипрепоручљиво је слиједити неке смјернице:

 • Изолација водова ће одржати почетну температуру расхладне течности, што ће помоћи у смањењу потрошње горива.
 • Ако укупна дужина свих цеви не прелази 30 метара, може се постићи природна циркулација воде. Ако цеви прво имају велики пречник и дужину, снажно се препоручује инсталирање додатне циркулационе пумпе, јер трење смањује проток.

изабрати котао


Грејање сеоске куће може се заснивати на употреби котла једног од следећих типова:

 • Гасни апарат. Ако постоји гасовод у близини, једноставно нема алтернативе овом избору, што се објашњава трошком кубног метра горива. Наравно, потребно је време и напор да се добију бројне дозволе, али резултат оправдава средства.
 • Чврсто гориво. Добар избор за рурална подручја, гдје је дрво увијек у изобиљу. Што се тиче профитабилности, то је и пристојна опција. Нажалост, биће потребно помирити се са одређеним оперативним неугодностима, потребом да се дрво редовно ставља у пећ.
 • Електрична модификација. Компактна, поуздана и једноставна опција, која, нажалост, није веома економична, цијена киловата се повећава из године у годину. Поред тога, у приватном сектору, мрежа се често носи, не разликује се у стабилности напона, што је штетно за модерни уређај.
 • Течно гориво. Није најбоља опција за давање. Прво, сагоревање дизел горива изазива стварање великих количинапроизводи сагоревања који се таложе на земљишту које се користи у узгоју усјева. Друго, могу постојати проблеми са пуњењем горивом.

У погледу капацитета, за регионе са хладним климама, потребно је око 1,75 кВ по 10 квадрата површине. За топла подручја, овај параметар је ограничен на киловате.

Прочитајте такође: загревање воде у приватној кући.

одабрати носач топлоте

Трајност и ефикасност система, у многим аспектима, зависи од коришћене расхладне течности. Течност ниског квалитета, засићена солима, може да сеје цеви неколико месеци, изазива корозију и стварање обилних наслага кречњака, смањује почетни пречник неколико пута.

Пракса показује да је најбоље решење за грејање представљено у следећим варијантама:

 • Солни раствор. Разблаживање воде сољу осигурава да се смрзне на нулу, а на минус 20, што ће повећати сигурност.
 • Носач гаса на бази глицерина. Прилично скупа опција, али само једно залијевање је довољно за попуњавање контуре. Глицерин је безвредан чак и при екстремним температурама од минус 30 степени. Тако, у дугом одсуству посете, грејање се може искључити без ризика од лома цеви.
 • Пропилен гликол. Јефтиније од претходних залиха, сигурно, али не карактерише је веома добар топлински капацитет и флуидност.


Такође препоручујемо: изолацију сеоске куће за зимски боравак.

изабери цеви

У том смислу, много зависи од финансијских могућности домаћина:

 • Челик - јефтина опција, која је карактеристична, међутим, подложна корозији, будући да није јако издржљива.
 • Бакар је најскупљи метал, може издржати и варијације притиска и нискоквалитетни носач топлоте, који може служити десетљећима без промјене почетних карактеристика.
 • Метал-пластика је модеран материјал који се одликује довољном снагом по демократској цени. Цеви су флексибилне, што поједностављује процес инсталације. Главни недостатак је могућност оштећења у случају наглог пада температуре.
 • Полипропилен. Савремени материјал од пластике, отпоран на ударце, притисак и температурне скокове. Приликом уградње користи се посебан грејни уређај који формира шавове који су слични заваривању.

Број цеви и тип циркулације

Загревање воде у земљи сопственим рукама се формира са следећим бројем цеви:

 • Једна цев. Затворени систем на који су батерије спојене у серији. Носач топлоте пролази кроз све радијаторе, а затим се враћа у котао за гријање. Предности ове технике су једноставност инсталације и финансијска уштеда, јер су искључени трошкови материјала. Нажалост, техника је дизајнирана само за куће, чија је површина мања од 100 квадрата, осигурава ризик потпуног заустављања у случају незгоде чак и на једној од батерија.
 • Две цеви. На једној цеви расхладна течност прелази на батерије, ас друге - враћа се у котао. Потрошња времена и материјала у таквој ситуацији се повећава, алимогуће је користити цеви малог пречника, а такође гарантује толеранцију на грешке система, јер су батерије паралелно повезане.

Ако говоримо о типу циркулације, онда је природна варијанта једноставнија, искључује зависност од стабилног снабдевања електричном енергијом, али подразумева инсталацију цеви великог пречника. Инсталација циркулационе пумпе омогућава уградњу било које цеви, али када је напајање искључено, цео систем се зауставља.

Дакле, могуће је ефикасно загревати вашу кућу за одмор на доказано вријеме традиционалним методом. Водени круг осигурава удобност зграде чак иу најтежим мразима!