Грејач за воду на топлом поду

Постоји много начина да се уштеди на кућном грејању. Једна од њих је веза пода топле воде. Систем се спаја на котао или централно гријање у стану. Захваљујући њој топлота је равномерно распоређена по просторији, стално се диже одоздо према горе. Међутим, остаје отворено питање како све уредити тако да просторија буде загријана, а не земља испод куће или сусједи одоздо. Ову функцију обавља грејач за под са топлом водом.

Под вроче воде се састоји од одређених компоненти:

 • хидроизолација;
 • грејач;
 • цеви за хлађење;
 • носећи слој;
 • подне облоге.

Квалитет грејача значајно утиче на способност пода топле воде да загреје просторију.Гријани гријач монтиран на топлом поду ће вам омогућити да уштедите много на плаћању енергије.У одсуству губитка топлоте, може прећи 20%.

Поред тога, када је неправилно одабрана или инсталирана, влажност у просторији се повећава. То доводи до појаве влаге и плијесни. Ако нема подног топле воде, онда је боље заменити га другим комплетним системом грејања.

У зависности од климатских услова, подлоге (земљиште, спуштени плафони, подрум), материјалне способности и способности мајстора бирају различите материјале за грејање за инсталацију.

полистирен пене

Изолација, поред функције очувања топлоте, врши равномјерну дистрибуцију на површини и усмјерава токоветопао ваздух горе. У ту сврху се чешће од осталих користи пјенасти полистирен.

Ово је блиски рођак пене. Његова израда је побољшала чврстоћу и густоћу материјала.Може се израђивати и ламинираном површином како би се спријечило дјеловање штетних кемикалија.

Материјал је израђен у облику плоча различитих дебљина. Пошто се састоји од ћелија испуњених ваздухом, има добру звучну изолацију и малу тежину, што знатно олакшава његову уградњу.

Додатна предност је отпорност на хемијска и термичка дјеловања. Материјал издржава утицај хладноће и топлоте (до + 180 ° Ц) и мање је подложан влажењу.

Сваки чаробњак може подићи пјенасти полистирен према својим критеријима одабира. За слагање на приземном или хладном подруму, одаберите дебљину од 80 мм до 120 мм, између подова је довољно - 30-50 мм.

Производители нудит множество производних опциј:

 • глатка;
 • фолија;
 • са бобицама;
 • са жљебовима.

Избор коришћеног грејача зависи од вештине чаробњака и његових материјалних могућности. Што је цијена материјала скупља, лакше је радити с њом.

Полистирен са глатком пеном је најјефтинији и најпопуларнији грејач. Може се слагати чак и на добро затвореном шљунку.

Иако произвођачи тврде у нехигроскопном материјалу, неопходно је да се хидроизолација постави на равноправан начин и тек онда стави плоче.

Приликом инсталирања материјала овог типа потребно је користити додатнеоблагање фолијом на врху плоче. То ће омогућити равномерну расподелу топлоте по целој површини пода, уместо да се греје директно у близини цеви. Издате плоче су одмах обложене фолијом.

Пожељно је покрити фолију филмом. Бетонски или цементни малтер је агресиван медиј и доприноси разарању метализираног премаза. Метализирана фолија са лавсан премазом није подложна корозији.

Такође је потребно направити ознаке и инсталирати различите водиче за полагање цеви.У продаји постоји велики избор додатне опреме за то. Искусни мајстор ће се лако носити са задатком.

Вредно је имати на уму!​​Пјенасти полистирен је крхки материјал. Пре полагања цевовода потребно је поставити фолију за појачање. То ће помоћи да се равномјерно распореди тежина цијеви. Неће им дозволити да касније продају пећ.

Гријач за подно гријање је доступан у облику плоча. Сви спојеви и шавови морају бити залијепљени метализираном траком за уштеду топлоте. Од зидова, топли под је одвојен пригушном траком за компензацију температурних напрезања.

За једноставност рада произведен је полистирен са алуминијумским премазом, маркирним и готовим склопивим спојницама.Постоји полистирен, подељен на делове са општим слојем фолије. Све то увелико поједностављује инсталацију, али повећава цијену.

Важно!Приликом рада са пенастим полистиреном није дозвољено коришћење складишта која садрже битуменске китовеили растварач.

Да би се напустило обележавање, фолија, ојачање ће помоћи у употреби ламинатних плоча од полистирена са бобином или жљебовима.

Има много значение предности:

 • већа снага;
 • ламинирање површине ради заштите од влаге и штетних хемијских утицаја;
 • бобије или утори омогућавају лако означавање и уградњу цеви;
 • плоче су опремљене бочним бравама за боље пристајање;
 • практично се не деформишу испод тежине цеви.

Приликом инсталирања овог система, потребно је само поравнати подлогу и покрити слојем филма. Све друге манипулације су много поједностављене.

Пазите!Пјенасти полистирен са сагоревањем излучује отровне токсичне супстанце врло опасне за људски живот. Одозго мора бити прекривен слојем бетона или цемента да би се спријечио његов контакт са пламеном.

Предности материјала треба да обухвате и имунитет на гљивице и одбојност према малим глодавцима. Материјал је издржљив и еколошки прихватљив.

Памук

Лацостен пена полистиренска изолација као врста топлотне изолације је ефикасна, ако постоји конструкција са дрвеним заостацима. Ови материјали имају способност да складиште топлоту, али не могу да издрже механички стрес.

Дијелови пјене или полистиренске грануле испуњавају простор између заостатака, који су причвршћени за дно плоча или шперплоче.Затим је парна брана причвршћена, а на врху - летвица, која је ушивена на врху шперплоче.

Примљеноструктура је прекривена фолијским филмом, затим је уз помоћ шина систем цијеви. Читав дизајн је прекривен ХВЛВ лимовима или ОСБ плочама. Завршна уградња подне облоге. Са приземља треба да буде хидроизолација. Пјеница се не упија, али влага, која се пробија између битова, значајно нарушава топлотну изолацију.

Важно! Пожељно је заштитити читаву структуру од мишева, стављајући доњу металну мрежу испод. Мишеви не једу полистирен, али могу да живе у њему.

Предности минералне вуне

Минерална вуна може бити две врсте:

 • тврда плоча;
 • Флексибилна подлога.

Топлотна снага при употреби овог типа гријача је максимална. Материјал апсолутно не гори. Обликовани вунени, чврсто постављени један до другог, можете попунити собу било које конфигурације. Може се користити како на великим површинама, тако и између лага код склапања за топле дрвене подове.

Минвата је веома хигроскопан материјал и треба поуздану парну баријеру. Произвођачи производе базалтне и фиберглас грејаче, који могу издржати велика оптерећења и могу се користити за подну изолацију у приземљу.

цорк инсулатор

Направљено је од кортикалног стабла. Материјал је природан и еколошки прихватљив. Гријач има значајна топлотна изолацијска својства. Међутим, кортикална влакна су изложена влази и доприносе изгледу гљивица. Да елиминишемо ове проблемеплоче се третирају воском.

Мање од ове врсте је његова цијена. То је много више од свих других материјала.

Важно!Кортикална изолација за топли под користи се само у комбинацији са не-пјенастим материјалима (фолија, фолијски филм или метализирани лавсан филм).

Користи се плута за изолацију између унутрашњости. Висина пода је минимална.

Пенофол

Пхенофол или пјенасти полиетилен се често користи као грејач под топлим, воденим подом. Производи се у ролнама и долази у различитим дебљинама. С једне стране, обложена је фолијом и није инфериорна у односу на материјал плуте топлотном изолацијом.

Уз његову помоћ, они производе изолацију између спратних плафона. Произвођачи производе пенфол с означеним ознакама за једноставну инсталацију.

Правила скупштине

Без обзира на то који је грејач направљен за топли под, са његовом инсталацијом потребно је придржавати се низа правила, која ће постићи поуздану изолацију:

 • Мора се припремити равна и чврста подлога.
 • Пре полагања грејача неопходно је да се поуздано изолује од влаге.Ако је изолација изведена у неколико комада филма, они се преклапају, а сви шавови се лијепе на љепљиву траку.
 • Цеви за грејање за стварање пода са топлом водом имају велику тежину. Након тога, топлотно-изолациони слој се може просијати. Да би се то избегло, потребно је нанети материјал са залихом јачине илиПрекријте арматурну решетку. Мрежа треба бити заварена од шипке не мање од 4 мм у пречнику.

 • Да би се топлота одржала, сви шавови и спојеви су залијепљени фолијом.Ако је топли под састављен из више контура, између њих постоји профил пригушења. То ће помоћи да се створе компензациони шавови.
 • \ т Са зидом, структура је повезана помоћу траке за пригушивање. Доприноси топлинској изолацији и штити естрих од лома при температурним колебањима;
 • \ т Врх топлотне изолације треба да буде пресвучен фолијом. Он служи за рефлексију топлотних зрака и равномјерну дистрибуцију топлине по површини. Фолија не сме доћи у контакт са бетоном или цементом.
 • Сви материјали и прибор морају се купити у специјализованим продавницама. Они морају имати цертификат квалитета.

Видео

Правилно уграђена топлотна изолација за топли, топли под није луксуз, већ потреба. У недостатку тога, квалитет грејања ће се значајно смањити, а живот свих његових елемената ће се смањити. Новац који се троши на инсталацију биће исплаћен са мањим трошковима енергије.