Грејач за водоводну цев

Постоји велики број метода за заштиту водоводних цеви од смрзавања. Једна од њих је инсталација гријача. Како одабрати најбољу опцију? Шта су грејачи? Како изоловати водовод?

Како изоловати снабдијевање водом у земљи властитим рукама? Ми ћемо анализирати ова питања у овом чланку. Загријавање цијеви за воду је прилично једноставна процедура. Потребна је топлотна изолација цијеви.

типови грејача

Грејачи за цеви су различити. Данас је тржиште представљало велики број материјала који имају термоизолациона својства. Оне се међусобно разликују својства, цијена, начин примјене. Међутим, примењују се сви исти захтеви, да би се водоводни систем заштитио од смрзавања.

Сви грејачи се могу груписати на основу врсте материјала који се користи:

 • база је влакно. Ту спадају минерална вуна и фиберглас. Ова опција није веома популарна јер ће бити потребно инсталирати додатну хидроизолацију;
 • Финоплек или екструдирани полистирен. Овај материјал захтева напреднији рад на монтажи;
 • течни или чврсти полиуретан. Најчешће коришћени материјал за топлотну изолацију водовода. Нанесите омотач или полиуретан;
 • термоизолационе боје. Одличан је грејач са антикорозивним својствима. Међутим, постоји недостатак, веома висока цена;
 • пена. Употреба као грејач је ограничена због тогаматеријал је крхак, и да га не оштети, биће потребно да га покрије са било којом заштитом;
 • грејач, пенасти полиетилен. То је добар термоизолациони материјал. Лако се монтира, не захтева никакве додатне мере;
 • кабл се загрева. Употреба овог грејача је најрационалнија метода. Главни недостатак, висока цијена и овисност о сталном напајању електричном енергијом.

Који грејач изабрати?

Главни критеријум при избору грејача треба да буде његова топлотна изолација. На грађевинском тржишту, многи материјали имају атрактивну цијену, али је важно проучити њихове некретнине, прегледати пратећу документацију, пажљиво размотрити вањску структуру.

Важно је запамтити да је ваш циљ да заштитите систем водоснабдијевања од смрзавања, јер је прекомјерна економија овдје неприкладна. У том случају, ако се снабдевање водом замрзава, ви ћете имати веће опипљиве трошкове.

Стога је боље одабрати материјале које можете сами инсталирати. Дакле, уштедјети материјалне ресурсе.

Коато е предприатиата за бојлери:

 • способност складиштења њихових топлотних изолационих својстава, на мјестима примјене гријача. Другим речима, не колапс под утицајем околине;
 • имају једноставна и практична својства за монтажу, посебно ако постоји независна инсталација;
 • материјал мора имати дуг вијек трајања. Појављују се као непривлачни глодари и други штетници;
 • ценаморају бити стварни, одражавати потрошачки квалитет материјала. Потребно је обратити пажњу на стварну вриједност за новац;
 • материјал мора имати водоотпорност, јер ће накупљање влаге на крају довести до уништења грејача.

Грејач влакана

Изолација водоводних цеви може се извести уз помоћ изолационих материјала од влакана. Минерална вуна производи своју индустрију отпадне металургије. Губи својства под утицајем влаге и агресивног окружења.

За изолацију је направљен у облику цилиндара различитих пречника. У комплету морате увек купити алуминијумску фолију, за хидроизолацију и заштиту. Основа стаклопластике су остаци производње стакла. Такав грејач је еластичан до деформације и отпоран је на хемијске утицаје.

Базалтна минерална вуна је цијењена због високе топлотне изолације, антикорозивних својстава и отпорности на пожар.Сва изолациона влакна се израђују у ролнама иу облику цилиндара.

Морају бити опремљени водонепропусном или непропусном водом. Такав гријач треба омотати цијеви, причврстити траком, а затим покрити кровним материјалом или другим хидроизолацијским материјалом.

Фолија или екструдирани полистирен

Облици испуштања, плоче или сегменти. Овај материјал има дуг вијек трајања, лако подноси околиш, није токсичан и издржљив. Њиховасвојства топлотне изолације чувају се на довољно ниским температурама.

Приликом израде исечених комада потребне величине, који су затворени око довода воде, ствара се правоугаони канал. Приликом уградње пјенасте изолације, површина цијеви мора бити покривена земљом, јер ултраљубичасто зрачење с продуженим дјеловањем уништава овај материјал.

полиуретан

Загревање водоводних цеви врши се коришћењем полиуретана. То је врста пластике која је испуњена мешавином гасова и има структуру у облику ћелија. Затворене су и напуњене гасовима. Ова структура подразумева одличне изолационе особине материјала.

Развијени су три методе изолације полиуретана:

 • топлотно-изолациона "љуска";
 • третман са течном полиуретанском пеном;
 • фабрички израђена топлотна изолација.

Размотрите сваки начин изолације одвојено.

Направљени у фабрици, пола цилиндри од полиуретана долазе у различитим величинама. Причвршћују се помоћу стезаљке од метала, пластике или жице. Овај тип материјала је универзалан, јер укључује вишеструку употребу обрадака. Да бисте повећали век трајања пене, можете је покрити фолијом или поцинкованим листовима. Кутови, тачке окретања су прекривене специјалним предметима.

Текући полиуретан, напротив, не дозвољава поновну употребу материјала. Материјал се распршује у дебљини до два центиметра, док се чврсто формираспојен на цев и заптивени слој. Спреј се производи специјалном прскалицом и важно је користити личну заштитну опрему. Погодност употребе ове методе лежи у њеној свестраности, може се користити за цеви различитих пречника и материјала за израду.

Производња изолације у фабричким условима или предизолација. Карактеристика ове методе је да је челична цијев прекривена гријачем и заштитним омотачем у творници.Како заштитити поцинковани челик или полиетилен. Они дају производе додатне снаге и отпорности на утицај на животну средину.

Овај метод подразумева равномерну примену грејача по површини и је најпогоднији и не захтева додатну изолацију. Грејач се поставља само у шавовима. Такођер, овај гријач може изолирати водоводну цијев изнад тла.

термоизолациона боја

Ова врста изолације појавила се релативно недавно, али је већ освојила срца потрошача. Основа овог материјала су полимерна пунила која су у акрилној дисперзији. Због тога овај производ има пастелни изглед.

Он се наноси пиштољем за распршивање, ау особном простору са малим волуменима киста. Изолација водовода термоизолационом бојом такође штити металне цеви од корозије.

Овај бојлер је задржао своје потрошачке квалитете петнаест година. Предности укључују употребу цевибило која конфигурација. Па, главни минус је висока цена.

Кабл за лемљење

Употреба грејног кабла за загревање је најпоузданија метода за заштиту водоводних цеви од смрзавања. Овом методом можете положити водоводне цеви дубоко у подземље, довољно да продубите ров на пола метра.

Изолација водоводних цеви у земљишту може се обавити помоћу грејног кабла. Врући кабл може помоћи у одмрзавању довода воде, ако се из неког разлога смрзава. Омотавају водоводну цев на растојању од петнаест центиметара.

Такав грејач за водоводне цеви су два паралелна електрична грејача који одвајају топлотну проводљивост од материјала.Уређај грејног кабла омогућава:

 • га обрезати било гдје;
 • подешавање његове температуре;
 • штити од механичких и хемијских оштећења;
 • спречава прегревање система.

Инсталација гријане завојнице подразумијева и употребу додатне топлинске изолације која смањује губитак топлине и омогућава монтажу кабла са великим размаком између завоја.

Приликом уградње грејног кабла треба узети у обзир следеће параметре:

 • материјал за цеви;
 • пречник;
 • тип топлотне изолације;
 • могући губитак топлоте.

Кабл за повезивање жице;

 • по целој цеви је монтиран један кабл. Главни недостатак таквог система је могућност замрзавања цијеви на супротној страни;
 • два или више каблова пролазе паралелно са цеви;
 • инсталирање грејног кабла са неравном линијом;
 • полагање око цеви.

причвршћивачи каблова

Причврстите га на цев са траком од алуминијума, што повећава чврстоћу споја. Пластичне цеви морају бити претходно везане. У ту сврху можете користити алуминијску фолију или љепљиву траку. Након спајања електричног дијела кабела, почните инсталирати топлинску изолацију.

Постоје могућности за монтажу грејног кабла унутар водоводне цеви. У том случају, кабл мора задовољити захтјеве за прехрамбене материјале. Монтажа таквог система има своје особености, а најважније је да будете опрезни и пазите да не оштетите оклоп кабла.

Наношење пјенастог полиетилена

Како изоловати цијеви овим материјалом? Овај грејач је већ дуго присутан на тржишту грејача. То је дериват полиетилена, који обезбеђује полимер пуњен гасом.

Фолирани полиетилен је добро отпоран на воду, хемијски активне супстанце и биолошки активне медије. Произвођачи гарантују животни век од сто година. Пет сантиметара пјенастог полиетилена замјењује се слојем минералне вате дебљине двадесет пет центиметара.

Израђује се у облику цеви пречника до два метра, различитих пречника.Инсталација овог гријача не захтијева посебне прилагодбе, једноставна је и доступна свима.Полиетиленска изолациона навлакачврсто око цеви, а спојене површине се третирају са заптивним материјалом и траком. Пјенасти полиетилен је одлично решење за изолацију водовода, а однос цена и перформанси је најисплативији.

Употреба одређеног типа гријача зависи од специфичних задатака које водите према систему водоснабдијевања, а користи се током цијеле године или само у љетним мјесецима. Како је земља смрзнута. Да ли ћете сами инсталирати топлотну изолацију или позвати стручњаке, као и какав је ваш буџет. Али у сваком случају, рад на изолацији ће се исплатити ако је ваша водоводна цијев замрзнута и пукнута.