Грејач за водоводне цеви: како изабрати приватну кућу

У Русији се не може рачунати на индулгенције климе, због чега размишљате о потреби, на примјер, изолације водоводних цијеви. Без зимске хладноће у нашој земљи не може издржати ниједан материјал који се користи у производњи цијеви, без обзира на његову дебљину.

Ако очекујете да ће све проћи, а вода у цјевоводу ни у ком случају неће се смрзнути зими, можете наићи на непотребну количину новца потребну за елиминацију комуналне несреће у посебном дворишту. Када је водоводна цијев замрзнута, накнадни развој догађаја је сљедећи ако није сломљен:

 • покушати замрзнути цијеви;
 • промени део система водоснабдевања који није поново почео да ради.

Загријавање водоводних цеви ће избјећи непотребне проблеме. Тржиште грађевинарства нуди велики избор различитих гријача, који се разликују по својим посебностима. Ви само треба да изаберете најпогоднију опцију, вођени индикаторима квалитета набављеног материјала и његовом трајношћу, искључујући производе који се разликују по сложености инсталације.

Да видимо који материјали ће помоћи ефикасно, како изоловати водоводну цијев изнад земље и подземља.

Типови топлотне изолације за водоводне цеви

Избор термоизолационог материјала за водоводне цеви може бити компликован процес, јер је потребно разумети барем мало разноликост производа овог типа. Потребно је познавати његове типове, карактеристике икарактеристике које ће бити разматране у наставку уз помоћ групирања грејача на основу њихових заједничких особина.

чврсти грејачи

Ова група укључује такве гријаче:

 • пена и пјенасти полистирен, чија је цијена око 3000 рубаља. по кубном метру;
 • Финоплек, доступно за цени от 3500 до 5000 рубли. по кубном метру.

Тачна цена ових материјала зависи од густине и карактеристика топлотне изолације.

Полипропилен има добре особине топлотне изолације, а његова цијена је прилично демократска. У исто вријеме, она представља неке потешкоће у уградњи таквог материјала на цијев. Типично, у те сврхе, покушајте да користите оригиналне шкољке за цеви у облику чврстих кутија, чији је унутрашњи простор испуњен употребом меке изолације.

Овај материјал се често користи као изолација водоводних цеви у земљи.

грејач ваљака

Грејач за водоводне цеви је следећих типова:

 • фолија од пене фолије - од 50 до 56 рубаља по квадратном метру;
 • минерална вуна - од 70 до 75 рубаља по квадратном метру;
 • стаклена вуна - од 110 до 125 рубаља по квадратном метру;
 • пена за намјештај - од 250 до 850 рубаља /м2;
 • полиетилен као пратећи материјал.

Изолација за пластичне цеви

Изолација ваљака се такође разликује по питању употребе. Прво, они су неугодно причвршћени, што га чини посебним начином монтирања. Друго, они имају високу хигроскопичност, односно, утицај влаге може довести до губитка карактеристичних својстава ових грејача.

грејачи кућишта

Употреба грејача је део дизајна, који укључује посебан случај, - ово је прилично напредан начин изолације водоводних цеви. Таква оплата гарантује висок степен непропусности, што доводи до стварања квалитетног слоја топлотне изолације.

Уобичајено је разликовати неколико типова таквих гријача, који се још увијек називају сегментима:

 • круте, које се формирају услед употребе врсте љуске од пене (пене) или пјенастог полистирена (од 190 рубаља по метру);
 • меке на бази пјенастог полиетилена (од 28 рубаља по метру дужине дебљине 13 мм);
 • базалтни цилиндри (од 15 рубаља по метру, ако је дебљина 30 мм, од 70 рубаља када се користи фолија базалт).

прскалица

Како би се осигурала потребна изолација цјевовода, користи се метода која укључује прскање полиуретанске пјене на површину цијеви. У том случају је осигурана потпуна непропусност. Цена радова је од 15 до 20 долара по метру, узимајући у обзир да је цена материјала за заливање одређена у износу од 3,5 евра по килограму.

Такодје за овај тип топлотно изолационих материјала су топлотно изоловане боје. Његова примена није тешка, јер се производ који се разматра продаје у аеросолним лименкама, што омогућава самостално извођење ових радова. Слој термо-боје од 20 мм ствара топлинску изолацију упоредиву са оном која се може постићи употребом базалтне вуне дебљине 50 мм. ПозитивноТренутак ове методе загријавања је чињеница да боја ове врсте није занимљива глодавцима.

течни грејачи

аерогелје материјал налик гелу који карактерише мала густина, топлотна проводљивост и упијање воде, који је у стању да издржи ефекте високих температура. Он је такође добар изолатор и потпуно безопасан за здравље.

Пинзел- издржљив материјал ниске густине, у корелацији са карактеристикама као што су еколошка прихватљивост и негоривост. Има структуру дисања и способан је потпуно апсорбовати звук. Течни облик пјенастог изолатора пружа висококвалитетну топлотну изолацију захваљујући пуњењу овог материјала свим постојећим шупљинама на мјесту примјене и технолошким отворима. Његова примена се врши помоћу слојева, што гарантује формирање монолитног изолационог слоја.

Астратецхје течна суспензија која има битну топлотну отпорност и рефлектује се. У својој структури је хомогена маса, апсолутно безопасна за околину.

Док даје предност једном или другом материјалу топлотне изолације, треба узети у обзир неке нијансе:

 • варијанта организације водоснабдијевања. Без обзира на то који ће водовод бити подвргнут поступцима загријавања: подземним или подземним, потребно је разумјети да је у овом случају потребно примијенити различите методе топлинске изолације, чак и ако се користе исти материјали;
 • учесталост коришћења водоснабдевања. Ако се претпостави топлотна изолација у односу на водоснабдијевање у земљи, онда је то једнамогућност изолације, а ако је у приватној кући сталног пребивалишта, онда друга. У првом случају је сасвим довољно створити услове који ће спријечити ломљење цијеви, на примјер, можете поставити пријемник. Друга опција захтијева детаљнији рад на изолацији водовода, јер је овдје потребно обезбиједити цјелогодишње снабдијевање водом;
 • степен топлотне проводљивости водоводног система, који зависи од материјала који се користи (пластика, метал);
 • отпорност на влагу, ултраљубичасто зрачење, сагоревање итд., Што доводи до разумевања заштите коју захтева грејач;
 • сложеност инсталације;
 • животни век;
 • трошкови.

Грејање

Изградња зимског водовода треба да буде у корелацији не само са радовима на његовој изолацији, већ и са организацијом могућности грејања цеви. Код топлотне изолације могуће је избјећи одређене губитке топлине, али што учинити када мраз досегне критичне вриједности. Једноставна инсталација грејача неће помоћи. Проблематично у овом случају је мјесто гдје цијев улази у кућу. Чак и ако се просторија загреје, земља ће и даље бити хладна, тако да се замрзавање цијеви може сматрати врло изводљивим догађајем.

Да би се искључила ова вјероватноћа, потребно је осигурати загријавање цијеви. Да бисте то урадили, користите грејни кабл или исти принцип плоче, који зависи од потребног степена загревања и пречника цеви. Полагање кабла врши се или дуж цевовода, или га се намотава спиралом на цеви.

ЗДа бисте се заштитили у случају нестанка струје и да бисте сачували трошкове, прво ставите загрејани кабл, а затим слој изолације. Овај начин инсталације је најефикаснији, пошто се након одвајања кабла топлота неће одмах изгубити.

Који други начини изолације цијеви постоје у водоводу?

 1. Облагање цијеви у цијеви, која омогућава стварање простора топлине, гдје зрак дјелује као елемент загријавања. Она се заснива на чињеници да се с почетком хладноће тло почиње смрзавати одозго, а са дна, односно, топлине која се може користити за загријавање водовода.
 2. Повежите пријемник да бисте створили одређени притисак у цеви, јер се тиме елиминише могућност његовог замрзавања.

Изолација за пластичне цеви

Не постоје специјални гријачи за пластичне цијеви. За њих су погодни исти начини изолације, као и за све друге цеви. У основи, они користе методе оматања и окружују пластичну цев са стакленим влакнима, базалтни топлотни изолациони материјал и пјенасти полистирен (пјена). Ово су најпоузданије методе.

Дебљина топлотне изолације: како израчунати?

Да би се израчунала потребна дебљина изолационог слоја, узети у обзир одређене параметре, на пример, као што следи:

 • густину топлотног тока;
 • температура цеви;
 • температурни градијент радне средине;
 • варијанта организације цевовода (на површини земље, подземна, унутрашња);
 • тип главног објекта (гријање, хладно или топло водоопскрба, канализација);
 • особености климе (нивовлажност одређује правила за монтажу земаљског цјевовода, дубина замрзавања одређује параметре за продубљивање подземног цјевовода, итд.).

Тачан израчун тешко се може обавити независно, јер је још увијек потребно узети у обзир оптерећење које даје једном или другом гријачу на цијевима, тако да је пожељно користити услуге стручњака.

Ако се ни са ким не консултујете, можете процијенити приближну дебљину калкулатора овдје: хттп://ввв.тн.ру/цалц/тецх_инсулатион/
Постоји опција калкулатора: хттп://ввв.армацелл.ру/армвинонлине.пхп

Наравно, можете рачунати са формулама, али вјерујте ми, оне су врло комплициране за обичног лаика. Лакше је назвати он-лине продавницу или компанију која продаје грејаче, а према параметрима они дају за 5 минута оно што вам је потребно.

закључак

Загријавање цијеви на тлу може се извести разним материјалима и приступима. Истражите шта ће у вашем случају бити, какве су карактеристике постављеног водовода, које финансијске могућности. Сама процедура изолације подземних вода није компликована, али је боље извршити у фази изградње цјевовода.