Грејање вршимо сопственим рукама у 5 фаза

Правилно уредити гријање куће - задатак није једноставанРад у приватној кући гријањем властитог комплексног, али сасвим изводљивог задатка. Самосастављање вам омогућава да уштедите значајну количину новца. Главна предност приватног грејања је потпуна независност од комуналних услуга. Можете регулисати температуру и угасити котао у било које доба године.

Загревање воде за домаћинство

Најпопуларније је гријање воде. Уградњом котла могуће је загрејати цијелу кућу, а не одвојене просторије. Умерена температура површине цеви и радијатора не изазива специфичан мирис када се прашина таложи, за разлику од електричних конвектора.

Във голам случаи се приватни домови се загреваат со системи за грејање воде

.

Од негативних страна разликују се сложеност радова и висока цијена цјелокупног дизајна. Биће неопходно спровести превентивне мере. У току рада могуће је цурење.

Систем за гријање воде изграђен је од јединице за гријање, мреже цијеви и радијатора. За обраду и регулацију расхладног средства, уградите експанзиону посуду и додатне карактеристике.

Експанзиона посуда је важан елемент дизајна. Код загријавања долази до ширења воде. У затвореном систему, остаци нигдје не могу, тако да може доћи до лома цијеви. Спремник служи као замјена за текућине, гдје долази вишак воде.

Основни принцип гријања воде:

 • Котао производи грејањевода до одређене температуре;
 • Врућа течност кроз цијеви улази у радијаторе који загријавају просторију;
 • Благо одмрзнута вода се шаље у котао за даље грејање.

Постоји затворени систем: котао, цијев, радијатор, цијев, котао.

Дијаграми ожичења за цијеви: гријање куће властитим рукама

Дијаграми ожичења за цеви могу бити: једноцевни - најекономичнија опција и двоцевна.

Без обзира на то која ће опција бити изабрана, све фазе процеса морају бити добро разумљиве

За прву конструкцију се користи једна цев која је затворена петља. Систем ради као резултат различитих густина хладне и топле воде. Нижа густина има загрејану течност која се замењује хладном водом. Кретајући се кроз цијев, загријава радијаторе, а затим се враћа у котао. Свака следећа батерија прима нижу температуру воде.

За нормално функционисање и природну циркулацију важан је пречник цеви и угао његовог нагиба. Максимална експанзија треба да прође поред котла, постепено сужавајући се до удаљености. Иста правила вриједе за повратак. Угао нагиба треба да буде 3-5 степени. Сам уређај за гријање се налази у подруму или подруму.

Такав дизајн грејања је погодан за једнокатну зграду и не зависи од електричне енергије. Најчешће се такав систем користи за чврста горива.

Двоцевни систем се састоји од 2 главне цеви. Један се подноси загрејаном носачу у радијатору, други се враћаохлађену воду у котао. Присилна расподела топлоте обезбеђује циркулациона пумпа. Овај систем равномерније распоређује топлоту и користи се за сеоску кућу на неколико етажа. Потрошња се сматра додатним трошком за потрошни материјал.

 • циркулациона пумпа;
 • термостат;
 • Уређаји и средства аутоматизације процеса.

Двоцевни систем који зависи од енергије грејања. Када се искључи, пумпа престаје да ради. Зими, недостатак електричне енергије може довести до квара система.

Избор материјала и котлова: самозагревање у приватној кући

Прије куповине опреме и материјала потребно је одредити капацитет котла. Да бисте то урадили, израчунајте површину грејања, узимајући у обзир крајње зидове прозора и пролаза.

Ако одлучите да инсталирате гријање воде властитим рукама, онда се морате темељито припремити за овај рад исправно и квалитативно

Водич за израчунавање грејања:

 • За површину од 200 квадратних метара. м ће бити довољан котао од 25 кВ;
 • Кућа од 300 квадратних метара. м ће загрејати опрему у 35кВ;
 • Од 400 до 600 квадратних метара. м ће загрејати опрему за 60 кВ;
 • За већу зграду може се постићи угодна температура са излазном снагом од 100 кВ.

Следећа фаза је избор и прорачун гасовода.

Търговските материали, добављени с:

 • металлопластика;
 • полимер;
 • бакар;
 • Челик

Идеална опцијапостају носиоци бакра. Издржљиви су, лако се користе и издржавају високе притиске и температуре. Једини недостатак је њихова висока цена.

Узорци челика се сада ретко успостављају. Такве цеви захтевају куповину специјалних навојних навоја.

Метално-пластичне конструкције стекле су велику популарност. Материјал може издржати топлотно оптерећење, лако се савија под различитим угловима. За инсталацију је потребно купити специјалне арматуре. Они ће олакшати изградњу процеса монтаже. Метална пластика се односи на политику просјечне цијене.

Најјефтинија опција је полипропилен. За уградњу система потребна је специјална опрема за заптивање преса. Полимерни производи се шире са повећањем унутрашње температуре, а кривине се могу развити, тако да постоји ризик од цурења воде. Такви елементи имају естетски изглед.

Избор котла: гријање воде у приватној кући

Произвођачи производе неколико модела котлова. Јединица гријања мора бити изабрана на основу врсте горива, што осигурава његов непрекидни рад.

Възможна работа на огрев за лубителни кочии е најголемата и најголема схема за грејање воде

.

Генератори топлоте имају сљедеће типове:

 • електрични;
 • гас;
 • Чврста и течна горива.

Електрично гријање је најефикасније. Ефикасност је око 100%. Такви системи не захтевају уградњу додатних елемената: димњака, вентилације. Они су једноставни за руковање и јефтини за инсталацију.Међутим, они захтијевају додатну електричну енергију, а трошкови енергије могу коштати власнике врло скупо.

Најпопуларније гасне инсталације. Такви дизајни су поуздани, компактни и веома ефикасни. Поред тога, потребан је димњак и вентилациони уређај. Гријање на плин је буџетска опција. Превенција опреме врши се једном годишње. Котао се може инсталирати у присуству гасовода и инсталација захтева посебну дозволу.

Котлови на чврсто гориво су алтернатива гасном расхладном средству. Такви агрегати захтијевају сталну контролу, бербу сировина и дуго загријавање. Због прљавштине током рада потребан је додатни простор - котларница.

Предности котлова на чврсто гориво:

 • Радови на угљу и на дрвету;
 • Јефтино гориво;
 • Компактна величина;
 • Јефтина инсталација.

Ријетко, опрема за гориво, прилично буџет, инсталација и гријање ће коштати власника као природни плин. Карактеристичан минус је специфичан мирис након посјете котларници. Годишња профилакса котловске воде захтева пуно труда.

Инсталација система: котларница у приватној кући властитим рукама

По завршетку плана распореда и куповини неопходне опреме и материјала почиње инсталација система грејања.

Основа схеме за гријање воде приватне куће је гориви склоп - котао

.

Фазе дела:

 1. Инсталација котла. Топлинска јединица за плин и струју може се налазити у свакој просторији, опремина течно и чврсто гориво потребна су комунална возила или котларнице.
 2. Затим је цев за одвод гаса котла повезана са централним димњаком. Штапићи се подмазују глином или мастиком отпорном на топлоту.
 3. Приликом избора параметра присилне расподеле топлоте, подесите пумпу.
 4. Затим инсталирајте радијаторе. Батерије висе испод прозорских клупица на посебним носачима. Пре него што почнете, направите обележавање зидова. Сви радијатори би требали бити на истом нивоу. Батерије се инсталирају на удаљености од 2 цм од зида.
 5. Завршити систем грејања инсталирањем цеви и припадајућих чворова. Неопходно је инсталирати кабину за проширење на највишој тачки. Проводите цеви до радијатора и монтирајте их. Пожељно је обезбедити дизалице са сваким грејним елементом. У случају цурења могуће је поправити локацију без исушивања цијелог сустава.

Након што сте завршили све инсталацијске радове, направите пробни рад. Сви откривени недостаци су елиминисани.

Уређај за самозагревање (видео)

Опције грејања зависе од локације енергетских ресурса, финансијских и техничких могућности. Можете да изаберете варијанту грејања за електрично или гориво за давање. Домаће локално гријање захтијева сталну употребу опреме, стога се препоручује кориштење плинских котлова. За гасни систем, пробни рад се изводи под контролом стручњака.