Грејање стакленика: како се гријати у стакленику властитим рукама

Стакленик је зграда чији је задатак да одржава температуру неопходну за активан раст биљака, да осигура принос и плодност пољопривредних култура, што је немогуће без квалитетног гријања. У љетним мјесецима, температура се постиже великом количином сунчеве свјетлости и вањским увјетима, али нису сви власници куће задовољни радом стакленика искључиво у топлим годишњим добима. Грејање стакленика омогућава им да се користе већ у априлу, а при избору најефикасније технологије - чак и зими, када је снег још увек на земљи.

Основни принципи избора

Стога, пре загревања у стакленику, треба узети у обзир следеће нијансе:

 • Димензије пољопривредних објеката;
 • Врста система гријања у кућици или у кућици, ако се налазе у сусједству;
 • Расположива финансијска средства.

Модерно тржиште нуди загревање пластеника у разним варијантама, тј. За сваку специфичну ситуацију моћи ће се наћи најрационалније и најкомпетентније рјешење. Наравно, не будите превише овисни о детаљима приликом подизања, увијек морате запамтити основни захтјев - топлинска енергија треба бити равномјерно распоређена по волумену просторије. То се постиже или употребом вентилатора који "гањају" топли ваздух или инсталирају неколико грејача на различитим висинама. Да бисте сами направили грејање, које ће трајати дуго времена, без икаквих непотребних проблема власницима, потребно је узети у обзир бројследећи фактори:

 • Оперативна једноставност и практичност.
 • Смањење ризика од раста бактерија, појава жаришта болести које представљају пријетњу усјевима.
 • Унутрашњи ваздух не сме бити сув. Пад влажности за биљке је штетан као и хладно. Ниска влажност изазива смрт дијела биљака који се налази у горњим слојевима тла.
 • Добар систем је економичан у свим фазама његовог развоја: куповина, инсталација, експлоатација.
 • Ако се одлучите да саградите грејни простор, онда, у идеалном случају, извори топлоте треба да буду испод, тако да се природном конвекцијом уздигну до плафона, обезбеђујући равномерну расподелу топлотне енергије по унутрашњој запремини.

Електрична енергија је најраширенија технологија

\ т


Упркос великом броју опција, најпопуларнија технологија за стакленике и пластенике остаје коришћење електричне енергије. Активно експлоатише такву опрему и вртлари-аматери и пољопривредна предузећа комерцијалне оријентације. Електрично загревање пластеника и пластеника је представљено следећим групама:

 • Конвекцијски системи. Ништа компликовано. Соба је опремљена грејним елементима. Природно стварање конвекцијских токова омогућава да се простор равномерно загреје. Из недостатака је могуће изоловати тешкоће у случају потребе за побољшањем система, као и мали утицај на тло.
 • Калорифери, односно мобилни вентилатори топлоте. ЦостОви агрегати су јефтини, карактерише их компактност, што их чини погодним за употребу иу малим зградама. Лоша страна је отворена спирала кроз коју зрак постаје сув. Са овим проблемом могуће је изаћи избором модела са регулатором температуре, са којим се формира оптимална микроклима.
 • Грејни кабл. У земљишту је стационарни грејни кабл. Да би се повећала ефикасност, елемент се може поставити иу зидове. Важно је правилно одредити потребну температуру, јер прегревање може изазвати оштећење кореновог система.
 • Водени пут. Ефикасан и поуздан начин загревања стакленика, изграђен на циркулацији електричне енергије загријаване водом кроз цијеви. Недостатак је један - потреба за значајним почетним финансијским улагањима, јер инсталација не може без ангажовања квалификованих стручњака.
 • Инфрацрвена технологија. Очигледно, то се може назвати најмодернијим системом грејања у стакленицима. Методологија претпоставља да нема загријавања зрака, већ директно у подручјима у којима се постројења налазе. Ова техника у потпуности имитира природно загревање, просторија се не прегрева, одржава оптимални температурни режим, ваздух остаје прилично влажан, што је корисно за стање биљака.
Које су алтернативе?

Следеће технологије могу постати алтернатива за електричну енергију:

 • Грејање ваздуха индустријских пластеника је професионални систем, инсталацијакоји се обавља директно у процесу изградње пољопривредног објекта. Једнообразно загревање се гарантује агрегатима у којима су ТЕН-ови повезани са вентилаторима. Ове јединице се монтирају у темељ, али топли зрак се доводи директно у средњи и горњи дио стакленика. Овај приступ штити младе биљке од опекотина коријенског система, помаже да се добро оздрави.
 • Метода гаса. Пре изградње стакленика са гасним грејањем, вреди имати на уму да сагоревање овог горива може изазвати недостатак кисеоника у ваздуху. Тако се формира систем са истовременим полагањем ефективне вентилације, која пумпа у просторију улични ваздух, засићен кисеоником.
 • Соларна енергија. Алтернативно загревање пластеника, што подразумева употребу специјалних батерија. У стакленику се ископавају јаме на дубини од око 15 центиметара, прекривене водонепропусним материјалима, тако да се батерија не оштети контактом са влагом. Важно је напоменути да ће, уз апсолутну независност од било каквог горива, батерија помоћи у одржавању позитивне температуре у затвореном простору, чак и када је улица минус 10 степени.
 • Чврсто гориво. Грејање стакленика уз помоћ пећи или котлова, који раде на чврстом гориву (угаљ или дрво) - одлука је прилично економична. Стручњаци не препоручују коришћење уређаја застарелих конструкција, боље је да греју њихове просторије модерним пећима, чији зидови се не греју превише, што повећава ниво пожарне безбедности, а такође искључује и примену.оштећење биљака.

опште препоруке

Коначно, дајте неке опште савете, који ће помоћи да се стакленике загреју сопственим рукама уз минималне трошкове енергије и ресурса:

 • Најбоље је започети процес од изолације, односно смањити губитак топлоте. Потребно је обратити пажњу на карактеристике темеља, провјерити зидове на присутност пукотина, кроз које је топло. Недовољна изолација може изједначити ефикасност најскупљег система грејања.
 • Обратите пажњу на материјал. Загревање стаклене баште, прекривено филмом, је сложеније од рада са поликарбонатном или стакленом конструкцијом, што је много повољније за загревање. Вероватно је да ће замена материјала повећати енергетску ефикасност објекта.

Ако сте заинтересовани за грејање стакленика, направљени властитим рукама, видеозаписи, снимљени од стране професионалаца, омогућит ће вам да схватите основне принципе овог рада, помоћи ће вам да пронађете нестандардна техничка рјешења која су релевантна за ваш случај. Гријање стакленика властитим рукама - јефтино и учинковито!