Грејање просторија. Топли зид.

Посљедњих година све је већи број уређаја за гријање и опција за његово кориштење, али у суштини сваки од њих има своје недостатке: високе трошкове кориштења, трошкове куповине и инсталације, итд. тржиште грејања, али из неког разлога нису нашли заслужену популарност, једна од њих - топли зид.

Монтажа топлог зида

Посебна карактеристика инсталације сличног санитарног елемента - ниска цијена и могућност уградње властитим рукама. Важно је напоменути да је метода идеална и за стан и за кућу, док је висока ефикасност захваљујући потпуном загревању просторије, услед равномерног загревања бетона или зидова од цигле.

Инсталација се може поделити у неколико главних фаза:

  • Потражите тачку храњења. Морате пронаћи најближу тачку санитарног излаза, у којој ће бити инсталирана славина. Таква тачка се може наћи чак иу централизованој цеви за грејање.
  • Ознаке на зиду. Најбоље је користити змијолики узгој или "пуж" тако да цијев покрива што више простора. Важно је имати на уму да минимална удаљеност између завоја цеви мора бити 30 цм
  • Оштрење. Строго је забрањено изоловати зидове запрљања, а ако је потребно, прво се ангажовати у прикупљању пројектне документације и ангажовању квалификованих градитеља. Већ постоје начини да се брзо монтира без штанцања, што је директан аналог топлог пода, али ова варијанта "краде"у соби је диван животни простор.
  • Избор цеви и веза. Као проводник се обично користи вода или пара, па је вредно изабрати цев са добром топлотном проводљивошћу. Пречник од 15-20 за пластичне цеви за грејање ће бити довољан за умерено загревање просторије. У зиду не би требало да буде прикључака за цеви, тако да је потребно унапред израчунати дужину пластичне цеви.
  • Повезивање топлог зида. На излазу и излазу, неопходно је инсталирати запорне вентиле, који, ако је потребно, могу потпуно одсећи проток воде у цев. Топли зид ипак и сматра се поузданим начином гријања, али је боље да се поново осигура.
  • Припрема за употребу. Последњи потез, за ​​који је потребан топао зид - да се цев затвори са завршеном цеви. Најбоље је користити лагани цементни малтер, који ће се након сушења морати доказати неколико пута за његову тврђаву.

Предности лица

Грејање просторије топлим зидом може у потпуности елиминисати потребу за радијаторима. Цев се лагано крије испод таванице и омогућава да се загреје чак и спољашњи зид. Вентил може да регулише интензитет снабдевања водом, да би одредио оптималну температуру грејања. Један или два топла зида у просторији омогућиће вам да створите пријатан осећај у затвореном простору чак иу леденим временским условима.