Гипсана жбука (120 фотографија): што је боље за унутарње радове и примјену у машинама, кориштење бијеле влаге отпорне смјесе за влажне просторе

За примјену декоративног премаза, често је потребно створити идеално глатку површину зидова и стропова. Међу гипсаним мешавинама посебно су популарни савремени материјали на бази гипса. Захваљујући посебним нечистоћама, њихова област примене више није ограничена на просторије са умереном влажношћу. Неке врсте малтера су погодне за употребу у купатилима и декорацији фасада зграда. А могућност њихове употребе као декоративне завршне облоге отвара нове просторе за креативност.


Карактеристике

Гипсана жбука је савремени завршни материјал који се користи за наношење грубих и завршних премаза. У основи, мешавине на бази гипса се препоручују за третман ваздуха у затвореном простору са смањеном влажношћу ваздуха. Али нови технолошки адитиви и неки додаци технолошкој технологији омогућавају употребу малтера у купатилу, тоалету или за спољне радове.Такви модификатори су невезани пуниоци различитих величина и полимерних или минералних адитива. Они чине раствор лакшим и пластичнијим, а такође побољшавају шавове са различитих типова површина. Компонента гипса регулише микроклиму просторије апсорбујући влагу из хладног ваздуха и њен каснији утицај када температура у просторији расте.

Гипсана жбука је погодна за исправљање мањих и већих дефеката површине, док су они различитиједноставност употребе.


Спецификације

Гипсане жбуке по својим техничким карактеристикама су у великој мјери различите од цементних и вапнених гипсаних мјешавина. Карактеристике ових параметара зависе углавном од основне компоненте, која је минерал природног порекла - гипс. Разлике између својстава отопине ​​и готовог премаза одређују се технолошким адитивима присутним у смјеси.

Без обзира на произвођача и карактеристике састојака, сљедеће карактеристике су својствене премазу жбуке:

 • Екологија. Површина материјала не емитује штетне материје, чак и када се загријава и влажи.


 • Топлотна изолација. Топлотна проводљивост гипсаног малтера при густини од 800 кг по м3 је у опсегу од 0.23-0.3 В /(м ° Ц).
 • Изолација од буке. Гипс се односи на мекане материјале и апсорбује буку која долази извана.
 • Паропропусност. Природна вентилација и удобна микроклима у просторији постижу се апсорпцијом и повратком влаге у зависности од температуре и влажности ваздуха.
 • Отпорност на мраз. Смрзнута површина може издржати температуре од -50 до + 70 ° Ц.
 • Хидрофилност. Гипс веома добро упија воду. Када прекомерно влажење материјал постане структура теста.


За време рада потребно је пратити температуру ваздуха од +5 до + 30 ° Ц. Просторија треба да буде добро проветрена, али је неопходно искључитидрафтс Добијање директне сунчеве светлости на несавршен слој жбуке може довести до пукотина.

Потрошња материјала на фластеру од 1 м2 површинског слоја 1 цм варира од 8 до 10 кг. У једној мјери можете нанијети слој отопине ​​на 5-6 цм без арматуре, уз уградњу арматурне мреже која се наноси на 8 цм

Заптивање састава се обично дешава 1 сат након наношења, сушење површине - након 3 сата, а снага може да траје од 7 до 14 дана.


Произвођачи нуде гипсани малтер у облику сувог праха и готове мешавине. Испорука сухог материјала за припрему отопине ​​на продајним мјестима врши се у папирним врећама чија волумна тежина може бити 5, 15, 20, 25 и 30 кг. За припрему мјешавине, 2 дијела такве жбуке мијешају се с 1 дијелом воде. Готови материјал се испоручује у облику пластичне пасте у кантама запремине 20 литара.


складиште

Главна компонента гипсаног малтера је водени натријум сулфат, који се обично назива гипс или алабастер. Камење из овог минерала природног поријекла подвргава се дугом печењу на високим температурама, а затим се уситњава до жељене величине фракције. Што је мања величина добијених честица, боље су квалитативне карактеристике готове сировине. Компонента гипса је одговорна за својства везивања смеше.


Додатни састојци у облику природних или вештачких пунила обезбеђују гипс на бази гипса потребних својстава. Они суолакшати смешу, смањити проток материјала и побољшати карактеристике. Такође, величина и облик честица пунила дају површини различиту фактуру. Такве компоненте могу бити пијесак, пјенасти полистирен, пјенасто стакло, вермикулит и перлит.

Величина њихових зрна такође зависи од дебљине нанетог слоја:

 • ситнозрнати се наносе танким слојем од 8 мм;
 • средње зрнасто: дебљина покривања до 5 цм;
 • крупна зрна се користе за уређаје дебелог слоја.Бељење мешавине гипса у композицију укључује избељивање титана или цинка, које су соли метала. Пунила креча, поред избељивања, мењају неке од карактеристика раствора. Гипсано-гипсано жбукање се одвија након 5 минута, након 30 минута површина се стврдњава, а снага се регрутује за 1-2 дана.

Полимерни и минерални додаци користе се као пластификатори и регулатори времена пресађивања и скрућивања смјесе. Ове компоненте обезбеђују додатну дуктилност и побољшавају приањање на радну површину. Тачан састав и технологија производње таквих елемената се не открива потрошачу из комерцијалних разлога.


Суви малтер се разређује само водом, без додавања додатних састојака. У зависности од конзистенције раствора, количина воде се може подесити. Течна мешавина је погодна за завршне површине једнаке површине или декорације. У овом облику, лако се распоређује преко зида.

Дебели раствор се користи за грубо изравнавање, полагање пукотина, сецкања и рупа.


Услови складиштења

Рок употребе било које гипсане жбуке је не више од 6 месеци од датума производње. Приликом куповине потребно је обратити пажњу на стање амбалаже, не би требало да има пробој и оштећење. Превише или изложено влази, смеша губи све наведене карактеристике. Не може се мешати у хомогено стање. Примена таквог решења ће бити тешка или потпуно немогућа.


За и против

Као и сваки други грађевински материјал, гипсане мешавине имају своје предности и недостатке.

Међу предностима су следеће:

 • Мала тежина не повећава оптерећење темеља и смањује трошкове рада за вријеме рада, посебно олакшавајући поравнавање стропова.
 • Због високе пластичности, може се лако размазати на свим вертикалним и хоризонталним површинама чак иу танком слоју.
 • 95% се састоји од природних састојака и није штетно по здравље. Не испушта токсичне материје чак и када је у контакту са водом и високим температурама.
 • Гипс има добро приањање на скоро све површине.


 • Одликује се високом паропропусношћу, због чега гипсани слој не акумулира влагу, ау просторији постоји природна циркулација зрака.
 • Није склон скупљању, тако да са правилним поштовањем технологије на површини нијенастају пукотине.
 • Потпуно ватроотпорна. Материјал није предмет паљења на било којој температури.
 • Независно опорављена након поплава. Ако се комшије попуне одозго, за неколико дана мрља ће пресушити и нестати.


 • Нису подложни појави гљивица и плесни.
 • Можете добити глатку или текстурирану површину са потребним нијансама, без прибјегавања додатним декорацијама.
 • За разлику од цементног малтера, потрошња смеше гипса је 1,5-3 пута мања. Минимална дебљина слоја цемента је 20 мм, за гипс 5-10 мм.


Постоје гипсани малтери и неколико недостатака:

  \ т
 • Није имуна на влагу. У влажним просторима и са јаким влажењем могуће је замаглити слој гипса или његову шљиву.
 • Мала отпорност на удар. Са механичким ефектима могуће су огреботине.
 • Под слојем гипсане жбуке, метали су подложни корозији, јер гипс непрестано упија влагу.
 • Све радове треба обавити прије него што се рјешење почне држати.
 • Цена смеша гипсаних малтера је приближно 20% већа у односу на цемент.


Шта се разликује од гипса?

Упркос чињеници да се гипс назива гипс, право име његове главне компоненте - алабастер. Ова супстанца је представљена у облику финог праха. Гипс - је уопштено име камена, од којег у будућности добијају неопходне људске потребематеријал

Савремени гипсани малтер разликује се од обичних гипса додатним својствима раствора због присутности у свом саставу полимерних адитива и разних укључака. Због њих се мења текстура површине, брзина хватања и сушења.

Материјал постаје дуктилнији, лакше га је полагати, повећава трајност.


виевс

Произвођачи углавном деле типове гипсаних малтера у два параметра.

У зависности од локације третиране површине:

 • За унутрашње радове користе се јефтине универзалне мешавине малтера.
 • За вањске радове и површине у просторијама с високом влажношћу користе се скупље фасадне мјешавине или жбука отпорна на влагу.

Съгласно съдебната обработка на готоваа область:

 • Почетак - ради се ради поравнавања зидова и даље наношења декоративног премаза на њима.
 • Финисх - истовремено служи као нивелман и декоративни слој.
Приликом избора гипса, морате пажљиво прочитати упутства произвођача. Обично се наводи за које површине се препоручује употреба ове смеше, а који начин примене је боље користити - ручни или машински. Механизована обрада ствара јачи и равномерни слој, али за рад захтева посебну скупу опрему. Ако је малтер водоотпоран, онда ће то обавезно бити назначено на паковању.


Полимерна и минерална пунила чине структуру раствора лаком и еластичном, тако да је практично сав гипсани малтер погодан за површине од разних материјала. Дизајнирани су за поравнавање стропа, као и дрвених, глинених и бетонских зидова. Перлитни малтер на бази гипса значајно ће смањити проток материјала, побољшати његову чврстоћу и топлотну изолацију. Гипсани цементни малтер ствара чврсти слој завршне површине, који ће бити тањи од уобичајеног цементног малтера и суши много брже.Највећи избор гипсаног малтера представљен је у облику сувих смеша. Али ако не постоји извесност да можете самостално припремити раствор жељене конзистенције, можете купити готову пасту. Да бисте почели да користите ово решење, морате само да отворите контејнер. Овај материјал је скупљи од сувих смеша и погодан је само за ручно наношење. Не може се разблажити водом или пластификаторима, иначе ће изгубити својства.


Боје и текстура

Велика већина обичних мешавина гипсаних малтера представљена је у белој и сивој боји, понекад има нијансе плаве, ружичасте или беж боје. Боја смеше директно зависи од гипса који је коришћен у композицији. Имајући у виду развој поља, интензитет и нијансе могу значајно варирати.
Декоративни малтер у производњибоје су у посебним бојама, а њихов спектар боја је практично неограничен. За правилну селекцију тона, препоручује се да се упознате са узорцима и каталозима који се морају представити у специјализованим продавницама. Такође, за украшавање зидова може се користити и венецијанска жбука. Површина, која изгледа као гранит или мермер, настаје наношењем неколико танких слојева различитих нијанси. Затим нанесите посебан восак који ствара глатку камену структуру.


За креирање различитих текстура у гипсаном малтеру додајте специјална пунила: мало камење, лискун, песак, памук и дрвена влакна, земљану циглу. Уз њихову помоћ можете не само опонашати дрвену или камену површину, већ и постићи ефект сомота или коже. Стилизација зидова "испод цигле" и креирање шаблона одвија се помоћу специјалних декоративних ваљака и маркица. Можете користити импровизиране материјале као што су четке или полиетиленске вреће.


Које је боље изабрати?

Тако да након завршетка просторије са малтером, квалитет премаза није доведен у питање, потребно је зауставити избор материјала, поштовати ГОСТ. Параметри гипсаног малтера за унутрашње радове детаљно су описани у ГОСТ 31377-2008.

У сувом стању:

 • садржај влаге у материјалу не сме бити већи од 0,3% укупне масе;
 • Тежина 1 м3 у слободном облику - 800-1100 кг, у прешаном облику - 1250-1450 кг.


У решењу:

 • употреба воде на 1 кг смеше треба да буде унутар 600-650 мл;
 • време одузимања при ручној примени - 45 минута, на машини - 90 минута;
 • потрошња по 1 м2 слоја 1 цм са ручном апликацијом - 8,5-10 кг, са машином - 7,5-9 кг;
 • садржај влаге без дренаже - 90%.

Готова површина:

 • тлачна чврстоћа - 2,5 МПа;
 • сила приањања на друге површине - 0,3 МПа;
 • густина од 1 м3 - 950 кг;
 • паропропусност - 0,11-0,14 мг /(мцх · Па);
 • топлотна проводљивост - 0,25-0,3 В /(м ° Ц);
 • Није дозвољено скупљање.


За површинску обраду постоји посебан СНиП 3.04.01-87. То су захтеви за еквивалентност гипса и његове влаге. Одступање од хоризонталне и вертикалне до 1 метра је дозвољено унутар 1-3 мм, а за цијелу висину просторије 5-15 мм. Не би требало бити више од 2-3 неједнакости по 4 м2, а њихова дубина је ограничена на 2-5 мм.

Максимални садржај влаге у бази је 8%.


За влажне просторије потребно је одабрати малтер који произвођач препоручује за ове намјене. Уобичајена композиција за рад у таквим просторијама није прикладна. Да би се премазу додала влажност, наноси се темељни премаз или бетон на бази акрила. За исту сврху можете користити и хидроизолациони мастикс. Такве смеше треба нанети у неколико слојева на потпуно сувој површини.


Пре него што коначно одлучите на избор мешавине гипса, прво морате прочитати рецензије о различитимпроизвођача и складишта. Материјале можете купити само у специјализованим продавницама, а приликом куповине препоручљиво је консултовати специјалисте.

апликација

Гипсана жбука се обично користи у просторијама са ниском влагом. Мешавина је одлична за спаваће собе, дечје и дневне собе, јер не користи супстанце које могу штетити здрављу. Испрва, гипсане отопине ​​су дизајниране да поравнају зидове под тапетама и бојањем. Погодни су за постављање гипсаних гипсаних плоча.


Да би се добио равномеран премаз, гипс се баца преко површине дебелим слојевима. Изравнавање је боље урадити по правилу, али у одсуству тога можете користити лопатицу. Зидови су поравнати од дна до врха, а истовремено померају правило лијево и десно. Када радите на плафону, правило се повлачи.

Слој гипса може пливати, тако да га треба повремено навлачити и поравнавати.


Након 20-30 минута након наношења, потребно је изрезати вишак смјесе правилом и изгладити неједнакости лопатицом. Након отприлике једног сата, ако се слој не деформише додиром прста, треба га навлажити водом или првим слојем. Када површина постане непрозирна, треба је обрисати кружним покретима металом спужве или пластичним ранцем. Треба уклонити вишак раствора из рибека током трљања. Затим је потребно са шпатулом поравнати цијели слој жбуке.


Препоручује се чак и након 5-6 сатипоновите Након тога, сјајна површина се прави лопатицом или посебним потезом. Ови поступци су усмерени на то да омотач буде савршено раван и близу великих пора. Таква површина не мора бити заглављена, а прије бојења и наношења других декоративних премаза биће довољно да се третира са прајмером.


За машинску методу се користи специјална скупа опрема, која се по потреби може изнајмити. Гипсана маса за то се меша у предвиђеном капацитету и напаја се кроз црево. Слојеви се у овом случају примјењују преклапањем, поравнање се врши на исти начин као и ручном методом. Овим третманом ствара се уједначенији слој, који позитивно утиче на квалитет премаза.


израчуни

Просечна потрошња материјала по 1 цм слоју малтера је 8-10 кг.

Он директно зависи од следећих параметара:

  \ т
 • произвођач и карактеристике смеше;
 • једнакост површине;
 • дебљину слоја.

Да бисте утврдили који слој жбуке је потребан, морате проверити разлику у зидним блокадама у 3-5 тачака на свакој страни. Да би се то урадило, испод стропа на истом нивоу, кабл је затегнут, и од њега је строго надоле провести неколико каблова на једнаким размацима један од другог. Потребно је измерити раздаљину од сваког кабла до зида: најмања удаљеност означава најистакнутију тачку, а највише од свега - максималну блокаду.


Тада се израчунава разлика између ових удаљености, а резултат је дјељив са 2. То ће битиглавна дебљина слоја. Овој вредности додаје се дебљина додатног слоја од најмање 3 мм и 10-15% на залихи.

Дакле, када се зид блокира за 3 цм на 1 м2, биће потребно око 2 кг смеше.


Како направити гипсани раствор?

Независна производња раствора из готове суве мешавине треба да се врши строго у складу са упутствима произвођача.

Постоје и опште препоруке које су погодне за скоро све слоге:

  \ т
 • У посуди са 1 литром воде, чија температура мора бити унутар 20-25 ° Ц, потребно је напунити 2 кг суве мешавине.
 • Добро измешајте са мешалицом за грађевинарство или бушилицом са специјалном млазницом. У екстремном случају, мешање малих запремина смеше може се обавити лопатицом или лопатицом;
 • Оставите раствор 3-4 минута тако да добије снагу и дуктилност. Поново га пребаците. Добијена мешавина не треба да се излијева из инструмента и да има груди.Све манипулације мешањем морају бити обављене у чистој посуди и чистим алатима. Број састојака за сваки нови дио треба пажљиво измјерити, јер разлика у саставу може довести до лошег квалитета премаза.

Постоје рецепти за гипсани малтер на сопственој основи:

 • 4 дијела гипса додају 1 дио пиљевине и 1 дио љепила за цријеп.
 • У једном делу гипса направити 3 дела креде у облику праха са финим фракцијама и столарским лепком у количини од 5% укупне масе мешавине.
 • Један деоГипс се претходно намочи у води и помијеша са 1 дијелом теста за вапно.


У прва два рецепта, суви састојци се прво мешају, а затим се разблажују са водом до жељене конзистенције. Мешање се врши у две фазе са паузом од 3-4 минута. У такве смеше можете додати различите пластификаторе. ПВА лепак се додаје у количини од 1% од укупне масе, дозвољено је да се користи вино или лимунска киселина и специјални пластификатори.

Вапно такође обезбеђује раствор пластичности и повећава време његовог хватања и сушења.


Како се суши?

Сушење површине треба да се одвија у природним условима. Просторија не треба да има пропухе и да ради са уређајима за грејање, потребна температура ваздуха - не мања од +5 и не виша од + 25 ° Ц. Не можете убрзати сушење топлотног пиштоља или било које друге опреме за гријање.

После 3-7 дана просторија треба добро проветравати да би се уклонила влага из гипсаног слоја. Гипс је потпуно сув и добија снагу тек за 1-2 недеље. Готова површина треба да буде равна и светла. Онда може бити поплочан или тапета. Влажност премаза испод боје не смије прелазити 1%.


Шта бојити?

За фарбање зидова и плафона на врху гипсане жбуке погодни су најразличитији типови боја: уље, лепак, акрил, латекс и водена емулзија. По залихама иКарактеристике најпогодније за гипс је самулсионка воде због њене порозне структуре. Једине боје које се не могу наносити на гипсане премазе су креч.

Када се користе уља и акрилне боје, површину треба обрадити нечврстом металном четком како би се добила груба превлака. Неопходно је да се боје добро залијепе за гипс и да се након сушења не распадају од зидова.Пре фарбања, мора се осигурати да садржај влаге у гипсаном малтеру не прелази 1%. За таква мерења користи се посебан уређај - мерач влаге. Ако површина испуњава све захтјеве, мора се прво обрадити темељним премазом. Уземљење се врши у 2-3 фазе, тако да се између слојева слојевитог времена губи, за шта је претходни слој потпуно пресушио.

Прајмер уклања вишак прашине са површине и побољшава адхезију између премаза.


важне нијансе

Гипсана жбука је погодна за многе површине. Може се наносити на цементни и кречни малтер, суву градњу, дрво и боју. Гипсане мешавине такође могу да раде на гас-силикатним блоковима, трупцима, иверици и бетону од експандиране глине. Такве површине увијек морају бити зајамчене. За већину ових материјала погодан је обичан универзални прајмер у два или три слоја, а на бетонским плочама преклопа и боје боље је примијенити бетонски контакт.Пре него што наставите са цртањемгипсани гипс, потребно је пажљиво припремити површину. Сви стари украсни премази потпуно уклањају, уклањају масне мрље, лепак и прашину. Ако је зид или строп претходно обојен, препоручује се да се слој боје потпуно уклони. За то можете користити стругач или бугарски са брусном млазницом. Недостатак слојева старе жбуке такође треба очистити.


Од површине која се третира, сви метални елементи морају бити уклоњени, јер слој жбуке повећава ефекат корозије на њих. Метални делови који се не могу уклонити обилато су прекривени антикорозивном композицијом.

Велике пукотине, јер се други значајни дефекти морају закрпати раствором цемента.


Минимални слој за неке мешавине малтера је 5 мм. Међутим, оптимална дебљина слоја гипса је 1-2 цм, ау случајевима када се на површини појављују велики дефекти, потребно је повећати дебљину слоја на 8 цм, а под овим околностима армирање површине ће захтевати поцинковану или пластичну мрежу. Исто тако, зидови за ојачање обавезно раде у новим зградама, како би се избјегла деформација приликом скупљања куће.


За уградњу арматурне мреже на целу површину зида, мора се применити маркер за обележавање на сваких 35-45 цм.За ове ознаке, рупе се буше кроз перфоратор, а пластични чепови се убацују у типле. Решетка се реже на мале правоугаоне комаде и причвршћује на преклоп вијака. Удаљеност од зида до материјала за ојачањеНе би требало да буде више од половине гипсаног слоја.


На ојачаном раму нема отклона, а када га додирнете не би требало да буде вибрација. Да би се отклонили такви недостаци, ојачати структуру између ћелија мреже, повуците жицу у облику слова З. На унутрашњој страни решетке се сипа више течности на конзистенцију гипсане мешавине. Овај слој се оставља 10-20 минута да се осуши и тек онда наноси дебљи спољашњи слој.


Можда ћете такође морати да инсталирате водилице. Како могу да користе алуминијумски профил за суву градњу, који након сушења малтера треба уклонити. Можете сами направити свјетионике из мјешавине гипса. Да бисте то урадили, направите вертикалну траку од решења и поравнајте је са нивоом. Рад на гипсаним свјетионицима могуће је већ за 3-4 сата.


Након комплетног сушења малтера потребно је провјерити уједначеност боје и једнакост површине. Боју можете проверити само са одговарајућим јарким светлом. Готови премаз не дозвољава постојање пукотина и струготине, нити треба да буде савршено глатка или врло порозна. На површини су потребне само мале поре. Ако постоје недостаци, онда на врху готовог премаза морате нанијети други танки слој жбуке.


Материјали од гипса требају узети у обзир многе нијансе. На пример, можете додати гипсани цемент, помешати га са алабастеромили пиљевина. Различити адитиви упућују на рјешење нових својстава и фактура. Са било којим гипсаним раствором морате радити веома брзо. Ако се стврдне, замрзнути смрзнуту смешу за даљи рад са њом неће радити.


Мануфацтурерс

Домаћи и страни произвођачи испоручују гипсани малтер на тржиште различитих складишта и намена. Готово сваки од њих у линији производа представља мјешавине за унутарњи и вањски рад, као и за ручно и стројно наношење. Тачан рејтинг фирми у погледу квалитета и цена смеша гипса још не постоји, тако да се избор материјала може направити само на основу поређења техничких карактеристика.

Идеални параметри гипсаног малтера "Еталон" за унутрашње радове домаћег произвођача:

 • боја - светлосива;
 • количина воде за припрему раствора - 0,55-0,6 л /кг;
 • дебљина једног слоја - 2-30 мм;
 • чврстоћа на притисак - 40 кг /цм2;


  \ т
 • температура током рада - од +5 до + 30 ° Ц;
 • раствор погодан за рад 1 сат;
 • потрошња по 1 мм слоју - 0,9-1,2 кг /м2.

Гипс Еталон за машинско цртање подудара се са свим карактеристикама, осим времена за рад, које се повећава на 100 минута.


Жбука "Теплон" из руске компаније "Еунице" погодна је за унутрашње радове и примењује се и ручно и механички:

 • боја је бела;
 • количина воде за припрему раствора - 0,4-0,5л /кг;
 • дебљина једног слоја - 5-50 мм;
 • чврстоћа на притисак - 25 кг /цм2;
 • температура током рада - од +5 до + 30 ° Ц;
 • раствор погодан за рад 50 минута;
 • потрошња по 1 мм слоју - 0,8-0,9 кг /м2.


Гипс "Боларс" је произведен у Русији и има следеће параметре:

  \ т
 • боја је бела;
 • количина воде за припрему раствора - 0,44-0,48 л /кг;
 • дебљина једног слоја - 2-30 мм;
 • чврстоћа на притисак - 25 кг /цм2;
 • температура током рада - од +5 до + 30 ° Ц;
 • раствор је погодан за рад 1 сат;
 • потрошња по 1 мм слоју - 1 кг /м2.

Такође популаран турски малтер од предузећа Др. тхе мик сатин, Ригипс, Сива и многи други.


О томе како примијенити гипсани малтер на свјетионицима, погледајте сљедећи видео.