Гиппеаструм слетање и брига

Лијеп гиппеаструм захваљујући величанственој круници лишћа и великим свијетлим цвијећем, велика је љубав и популарна међу цвјећарима. Међу осталим неоспорним предностима егзо - вишегодишња биљка савршено се осећа у собним условима, као иу летњој башти. Цветови гиппеаструма припадају вишегодишњој биљци која излази из луковице. Приликом његовог отапања и раста формирају се велики линеарни листови који се могу извлачити до 70 цм и имају ширину од 4-5 цм, а постављају се у два реда, један насупрот. Иако се у већини хипеапастраамс лишће разликује у уобичајеној зеленој боји, у бројним сортама листова има црвену боју, што биљку чини посебно атрактивном чак и без цватње.

Уз правилну негу гиппеастрастова постоји цветови са 2-6 цветова. Цветови су велики, могу достићи 15 цм, а њихова ширина је често 25 цм, а њихова боја може бити врло разнолика: од бијеле до тамно црвене. Након цватње, плод се формира у облику кутије у којој сазријевају сјеменке гиппеаструма. Када су потпуно сазрели, могу се користити за садњу и примање луковица, у корист њихове сличности имају 100%. У нашем чланку ћемо описати слијетање и бригу о гипеастрастом.

Избор правог избора жаруља гипеаструм

Одабир луковице гипеаструма, озбиљно схватите. Пажљиво прегледајте сваку сијалицу. Морају бити глатке, тешке, са сувим љускама браон-златне боје, са добримживе корене.

Куповином гиппеаструма у ​​лонцу, већ са лишћем, обратите пажњу на његов изглед. Код здравих биљака листови су светло зелени, сјајни, добро чувани на својим базама. У слабих и болесних - досадних и досадних.

Ако је на сијалици, црвени руб и точкасти узорак су знаци болести гљиве (црвена опеклина или црвена трулеж). Боље је уздржати се од такве куповине: постројење ће морати да се третира дуго времена.

множење гиппеаструма

У складу са правилима о чувању и чувању луковица, цвијет се може узгајати више од 10 година. Поред тога, код куће постоји неколико начина да се репродукује хипапауструм. Трајнице се узгајају из сјемена, помножене дијељењем сијалице или њене дјеце. Последња два метода су једноставнија и бржа.

слијетање хипоаструма

Од онога што је засађено на гиппеаструму лук, његов даљи развој зависи. Биљка за садњу се бира у зависности од величине сијалице - мора бити стабилна тако да се током цветања биљка не преврне. Како овај цвијет оживљава дуге коријене, капацитет садње би требао бити висок и узак: удаљеност од руба лонца до сијалице није већа од 3 цм. Подлога за слетање треба да се састоји од следећих компоненти: тло и лист, хумус и песак (2: 1: 1: 1). У лонцу је неопходно направити дренажу. Сијалица је продубљена за 1/3. Након тога, земља је запечаћена и залијена.

Оптимални услови за култивацијугиппеаструм

Пракса култивисања ове биљке показује да лепота гипеаструма зависи од оптималности температуре, влажности и светлости. Интензивно цветање пружа потпуни период одмора на тамном, сувом и хладном месту најмање 8-10 недеља. "Уморни" хипааструм често даје мало цвеће на кратком педунцлу или уопште не цвета.

У тренутку буђења сијалице, услови би требало да се постепено (али не и кардинално) промене: пребаците биљку у топлу, али не и веома осветљену собу и повећајте заливање до умереног. Тако се стимулише формирање и развој матичних ћелија. У хладној клими, овај процес се значајно успорава.

Постизање биљке из таме одмах у јаку светлост у комбинацији са вишком влаге стимулише брзи раст зелене масе, али значајно инхибира развој петељке.

Заливање и обрада гиппеаструмом

Наводњавање је један од најважнијих фактора, брига код куће код гиппеаструма треба да јој обезбеди редовно, обилно залијевање током цветања. Вода не треба да буде хладна, температура биљке је изузетно видљива. Заливање, требало би да нађете "златну средину", упркос чињеници да цветови са наступом вегетативног периода захтевају много воде, немогуће је сузбити опасан прелив тла. Земља би требала бити умјерено влажна, али не мокра. Боље је залијевати кроз палету, а тло апсорбира колико влаге по потреби. Процедура је довољна да се проводи једном дневно, фреквенцијомнаводњавање зависи од нивоа влаге у земљишту, али лети, радије, за целу биљку је потребно свакодневно "гашење жеђи".

Током раста стабљике, када достигне висину од 12-15 цм, корисно је сипати земљу са слабим раствором мангана. 5-6 дана након тога потребно је хранити биљку фосфатним ђубривом.

Храњење хипопаструма се врши редовно, на почетку вегетације - једном у две недеље, течно азотно-фосфорно-калијумово (7: 3: 6) ђубриво (за листопадне биљке). Након појаве лишћа да би се стимулисала активна формација пупољака, гиппеаструм захтева мање азота и много више калијума, тако да се однос минералних компоненти мења у пропорцијама 4: 6: 12 (за цветне биљке). Учесталост храњења се одржава.

Како обезбедити гиппеастрастов мирни период

Након што се цвет заврши зими, зелени летци почињу да блиједе и нестају, а када постоји само једна жаруља, то значи да почиње период одмора, током којег се регрутује са хранљивим састојцима и припрема се за ново цветање. Да бисте биљци обезбедили најповољније услове, потребно је да унесете неке промене у његов садржај: уклоните све осушене листове и цветне стабљике, преместите лонац у просторију са хладном температуром (од 5 до 10 степени), престаните залијевати (неки још увек имају тенденцију да лагано влаже бубрег , производећи мало заливање једном у три недеље). Само не прскајте сијалицу и не влажите је.

Дестилација хипоаструма

Да би се убрзао процват гиппеаструма (на пример, када су купљене нове сијалице и потребно их је проклијати до одређеног датума), они се руководе следећим. Изабране су само велике сијалице. Уроните их 2-3 сата у воду са температуром од 40-43 ° Ц. Затим посадите у лонце. Цветање долази за 20-25 дана.

Нагли престанак раста може указивати на пораз луковица од штеточина. Ова биљка се мора пробавити, ослободити из земље и испитати корене и луковице. Ако је потребно, уклоните оштећени део биљке, пресадите га у чисту, неинфицирану земљу.

Замрачење или поцрњење цвијећа може бити од ниске температуре или влаге. У овом случају, потребно је резати оштећено цвијеће, прераспоредити биљку на топлом и сухом мјесту и придржавати се оптималног режима раста.

Хиппеастраум лишће се нагиба са недостатком калијума или под сувим ваздухом. Биљку треба хранити пуном минералном ђубривом која садржи макро и трагове елементе и оплодити у складу са фазом развоја биљке. Под сувим ваздухом - у највећој могућој мери предузмите мере за влажење ваздуха.