Геотермално гријање куће властитим рукама

Гријање викендице или љетње резиденције - није лако, захтијева пажљив однос, компетентан и рационалан приступ. Имајући у виду интензиван раст цена енергије, чак и економски гасни уређаји понекад нису најбољи избор. У смислу недостатка оперативних трошкова, најповољнији изглед је геотермално гријање куће властитим рукама. Ова шема предвиђа коришћење подземне топлоте, која се производи природно. Ова опција ће вероватно бити привлачна људима који нису равнодушни према питањима заштите животне средине, никаква штета за животну средину једноставно не постоји.

Први пут су такве методе тестиране 70-их година прошлог вијека у САД-у, када су избиле прве економске кризе. Наравно, ови системи се тешко могу назвати савршеним, што се одразило на ефикасност и цену аранжмана. Срећом, у данашњем свијету ствари су потпуно другачије.

уобичајена грешка

Постоји мишљење да се геотермално гријање приватне куће може створити само у прилично топлим регијама, гдје се вруће типке и извори разбијају. Ово је потпуно погрешно. Илустративни пример је Гренланд, острво са оштрим климатским условима, чији је главни део скривен снегом. Међутим, велика већина локалних кућа, фарми и пољопривредних земљишта се греје подземном топлотом.

Принцип рада

Рад оваквог система грејања можете упоредити са фрижидером, само обрнуто. Унутрашњи слојевиЗемља одржава прилично високу температуру константно, грејање од језгра, не зависи од спољашњих услова. Остаје само да се схвати како "извадити" ову топлотну енергију.

У ту сврху се монтира топлотна пумпа изнад, извлачи се рудник у којем је измјењивач топлине уроњен. Подземна вода пролази кроз пумпе, загрева се, улази у цеви, а радијатори греју ваздух у затвореном простору. Структура система обухвата две контуре:

 • Унутрашњи контур - класични систем грејања зграде која се састоји од радијатора, цеви, батерија и других;
 • Вањска контура - директно измјењивач топлине, смјештен дубоко у тлу.

Треба напоменути да је као расхладно средство дозвољено користити и обичну воду и антифриз.

варијанте формације


Да бисте загрејали ваш дом, биће једна од следећих шема:

 • Пумпа и измењивач топлоте вертикалног типа. Дубина бунара у овом случају варира од 50 до 200 метара, тако да је бушење повезано са значајним финансијским улагањима. Термална енергија се узима из дубоких подземних вода чија је температура веома висока. Топлотна пумпа обезбеђује кретање течности, измењивач топлоте добија енергију, затим постоји повратни одвод воде. Не бојте се почетне инвестиције, прорачуни јасно показују да резултат оправдава средства, трајање експлоатације достиже век.
 • Постоји много заједничког са описаном схемом и методом која се заснива на инсталацији рудника на дубини од око стотину метара утврђеног тенка саантифриз се загрева у земљишту. Топлотна пумпа се користи и за континуирано кретање антифриза.
 • Хоризонтални измењивач топлоте је јефтинији и структурално једноставнији круг. Главни захтев је да цеви буду испод ознаке, која у хладној сезони замрзава земљу. Ефикасност гријања у овој ситуацији је мања, те се стога мора надокнадити укупном површином колектора, који би требао бити приближно 2 пута већи од простора за гријање. Наравно, ова вредност је приближно, тачан коефицијент зависи од многих фактора.
 • Коначно, ова друга шема је погодна у случају да између грејне зграде и најближег воденог тијела није више од стотину метара. Предност ове технологије - мала финансијска улагања, недостатак значајних количина земљаних радова. Круг за измјену топлине налази се на такав начин да на дубини нема смрзавања, испод леда може бити барем метар воде. У идеалном случају, не би требало бити протока у резервоару који може оштетити сонде које се налазе на дну. Управо су те сонде понори топлотне енергије.

Полиетиленске цеви су савршене за формирање спољне контуре. У прорачунима треба полазити од чињенице да колектор треба имати од 40 до 50 В топлинске енергије. Испоставило се да у ситуацији када је пумпа 10 кВ, дубина бушења ће бити до 200 метара.

Важно је запамтити да је у неким ситуацијама рационалније избушити не само један дубоки бунар, већ и неколико мањих. То у таквој ситуацијиније било поквареног изгледа локације, користи се кластер метода - са једне почетне тачке има неколико стубова.

предности решења

Тако се геотермални метод карактерише следећим низом позитивних особина:

 • Неограничена слободна топлотна енергија се користи.
 • Нема опасности од пожара, детонације, кратког споја и других опасних појава.
 • Нема потребе да се изгради посебна зграда за организацију котларнице, сама јединица заузима мало простора, нема потребе за додатним просторима за складиштење горива.
 • Схема је идеална у смислу еколошке сигурности. У процесу употребе не постоје производи изгарања и емисије које изазивају загађење ваздуха, тла и резервоаре.
 • Систем не захтијева редовито одржавање и контролу, исправност параметара је подржана аутоматизацијом. Економија је такође осигурана овом особином.
 • Али овде је варијација. Круг грејања који се налази директно у згради својим дизајном се не разликује од традиционалних система за грејање воде. Власници могу да остваре модерну идеју о топлом поду и традиционалнијој радијаторској шеми.

Да резимирамо

Главни проблем ове технологије остаје висока цијена, која је повезана са значајним количинама земљаних радова. Међутим, с обзиром на даље користи, овај недостатак се чини незнатним. Пракса показује да се пуна надокнада остварује у само неколико сезона!