Геицхера слетање и брига на отвореном

Цвијеће Геицхера је врло популарно међу вртлацима и широко се користи у дизајну пејзажа. Ова зељаста трајница дошла нам је из земаља Сјеверне Америке, а име је добила по њемачком ботаничару Јоханну Хеинрицху вон Геицхеру. Вртови, ова култура је тражена, пре свега, због својих декоративних функција. Лишће биљака има својство да промени боју неколико пута током вегетације, што омогућава употребу геихере у различитим цветним аранжманима. Садња и нега Геигера је једноставна и лако је чак и покренути вртлара, али постоје неке нијансе и правила које треба поштовати и узети у обзир при расту Геицхера.

опис геицхера

Ова вишегодишња, која припада породици камења, добила је име по немачком лекару и природњаку Геикеру И.Г. Укупно има око 70 природних врста ове биљке, од којих већина расте у различитим деловима Северне Америке. Геикаре - прилично мале, око 30-50 цм, зељасте вишегодишње, густе и разнобојно обојене лишће дугих листова које се скупљају у грло коријена. Цветање ове биљке у средњој стази може се уочити средином љета. Ако је место исправно одабрано и створени сви услови, онда у јуну-јулу сваки грм баца цвијеће, достиже метар дугачко и украшено малим цветовима, сакупљеним у цвату вилета. Они су црвене, розе, беле боје, у зависности од врсте и сорте, којој припада Геицхера.

врсте геигера

У савременом вртларству најзаступљеније нису најприродније врсте, већ различити хибриди и сорте геихери:

  • Американац (Хеуцхера Америцана) - са дугачким листовима кардијалне форме, омеђеном на ивици. Постоје различите опције боја.
  • Ланено семе (Хеуцхера виллоса) - истиче се великим листним листовима, обојеним у марелицама, бронзи, светло зеленој и различитим нијансама љубичасте боје.
  • Крвно-црвена (Хеуцхера Сангуинеа) - која се назива и "црвено звоно", има више лишћа него друге врсте. Ово је најнезахвалнији и непоколебљивији гејцхер. Слетање и брига у врту иза ње је минимална, што је најважније - немојте је садити на сунчаним мјестима, јер она преферира да расте у полусјену и сјене.
  • Целер (Хеуцхера Мицрантха) - једна од најспектакуларнијих врста геихери. На листовима биљака ове врсте налази се сребрна боја у виду мрља и "мрља" различитих величина, постоје и сорте баршунасте трешње, практично љубичасте боје.
  • Цилиндрични (Х. Цилиндрица) - највећи представник рода Хеуцхера. Име врсте добија се кроз цилиндрични облик густих цвасти, које су црвенкасте, ружичасте и зеленкасто-жуте боје. Листови ове врсте су обично зелени.

Време и место за слетање Геигер

Идеално вријеме за засађивање ове биљке у тлу је прва половина прољећа - март и април. Култура се одлично осјећа у засјењеним подручјима, тако да је најбоље имати цвјетну постељуисточне или западне стране куће, под широким дрветом или на другом сличном мјесту. У случају да на парцелама нема довољно засјењеног простора, гејзир можете посадити на сунцу и осигурати редовито залијевање. Важно је напоменути да декоративно-лиснате сорте под јаким сунчевим зрацима добијају атрактивнију нијансу лишћа. А за Геигера од ружичастих и црвених листова препоручује се да изаберете веома осветљено сунчано подручје.

Геицхер слетање на отвореном терену

Сјеме Геигер се може обавити на два начина: сјеме изравно на отвореном тлу и начин сјемена. Сјеме се сије у расутом тлу и прска малим слојем земље. Узгој садница траје више времена и захтијева одређени напор, али се сматра поузданијим начином. За сијање семена, изаберите широку посуду висине 5 цм или мало више са дренажним рупама.

Сејне гаинерице су веома мале, тако да би требало да буду сијане на површини, пре-лабављење, збијање и влажење супстрата. Сјеме треба ставити у "топлину" (прозирна кутија с поклопцем), не заборављајући да се распрши из спреја и редовно их вентилирати. Сјеме гаи сјемена на свјетлу, тако да прозорска даска - боље мјесто за њих. Степенице се могу очекивати за око 3 недеље, након чега се контејнер може уклонити из "стакленика". Када се сваки проклијалац попне на прва три праве листове, саднице се заробе у већи контејнер, постављајући их на растојању од око 5 цм од једногједан У средини или крајем маја, у зависности од времена, млади Геигер може бити посађен у врту на сталном месту. Дубина слетања је 4 цм, а растојање између биљака најмање 20 цм

Репродукција Геигера дељењем грма

Култивација гејјерса поделом грма и методе сечења такође има позитивно искуство. Грм је ископан и подељен на неколико делова. Стабљика, која оставља листове, сече до нивоа младе тканине. Такође је потребно исећи сушене изданке. Превише коренског система треба скратити. Резове на корену треба третирати угљеним прахом.

Садња одвојених делова врши се у бунару величине 30? 30 цм На дну се препоручује мало пепела или компоста. Тада су цвеће добро заливене и осенчене од сунца. После 40-50 дана младе биљке треба да буду укорењене. Затим се могу сигурно поставити на стално мјесто.

Нега Геигера на отвореном тлу

Генетски систем Геигера не улази дубоко у тло, већ се налази близу његове површине. Дакле, није сувишно предузимати кораке за очување влаге. Препоручује се употреба малчирања. То ће помоћи да се осигура исправно "дисање" тла.

Мулцх ствара поре на земљи, кроз које постаје лакши и влажнији. Као малч користити шљунак, тресет или експандирану глину. Ако немате такве материјале, користите пиљевину, кору старих стабала или суво лишће.

Ово је зимзелена биљка, немогуће је резати лишће за зиму. Они нису страшни мразеви, ако не дозволите грешке у припремамазима Главна ствар - задржати сухо лишће, које има добра својства топлинске изолације. Ако ваше суво лишће у Геигеру није довољно, можете додати праву количину других биљака. У хладним јесенским данима, када већина биљака изгуби своју некадашњу привлачност, Геицхер ће одушевити друге својим свијетлим, богатим бојама.

Геицхер исхрана на отвореном тлу

Модерне сорте гејша, као и њихови најближи рођаци који живе у планинама Сјеверне Америке, који не захтијевају велику оплодњу. Ђубрење биљака се може обавити само једном годишње. Још једно ђубриво је корисно након трансплантације. Међутим, треба имати у виду да концентрација минералних ђубрива треба да буде упола мања од оне која је потребна за конвенционалне биљке. Након оплодње, потребно је додатно наводњавање како би се избегло паљење кореновог система.

Геигерове болести и штеточине

Што се тиче болести, Геигер је јединствен по томе што практично не пати од отвореног тла, а штеточине су ретко погођене. Али понекад може патити од пепелнице, рђе, сиве трулежи или пјегавог лишћа. Ово се може десити ако се биљка често залива или је земља слабо исушена, а вода стагнира на корену, стварајући идеално окружење за развој патогена. Од вишка ђубрива биљка "масти", што доводи до слабљења имунитета. Прашкаста роса може бити поражена наношењем спреја са фунгицидом, уклањањем оболелих листова и уклањањем бордоа са места и рђе.

Што се тиче штеточина, ондаОпасност за биљку су ларве црва, које могу пљувати корење, грожђе, пужеве, гусјенице и листне нематоде, од којих се можете ослободити инсектицида.

Геицхер слетање на отвореном терену