Где и како се препоручује складиштење сувих зидова

Стицање и складиштење грађевинског материјала за уређење ентеријера је веома важан и пресудан тренутак. Посебна пажња у овој ситуацији је складиштење сухозида (ГКЛ).

Знајући правила складиштења, моћи ћете да избегнете оштећење производа.

Правила за складиштење

Сваки произвођач ГЦЛ-а мора дати препоруке производу у погледу којих услови складиштења треба да се поштују од стране купца како не би оштетили материјал. Међутим, нису сви продавци одговорни за ово питање.
Стога, ако планирате поправке помоћу сувог зида, морате знати основна правила за складиштење у затвореном простору.
За ГКЛ постоје следећа правила складиштења:

 • просторија треба бити топла и гријана. У просторији која није загрејана може се складиштити само на температури која није испод 10 ° Ц. Температура не смије пасти испод те ознаке. Треба напоменути да се такав температурни режим треба посматрати у року од 2 дана након постављања плоча на зидове или плафон;
 • просторија треба да буде сува и затворена;
 • рок трајања производа до уградње на метални оквир у грејној просторији је најмање 2-3 дана;
 • потребни су стабилни индекси температуре и влажности.

Поред тога, постоје захтеви за постављање материјала:

 • паковање треба да се налази на удаљености од извора топлоте;

Обратите пажњу! МинимумУдаљеност од батерија треба да буде 1,5 м.

 • површина за складиштење мора бити равна.

Придржавајући се ових правила, купљени грађевински материјал остаје у савршеном стању прије почетка инсталацијских радова.
Постоји неколико начина постављања сувог зида у жељени параметар просторије. Снопови материјала могу се складиштити хоризонтално или вертикално.
Најлакши начин да поставите ГКЛ пакете је "лагање", то јест, у равни пода. Да би се избегла оштећења и деформације плоча, испод њих треба извести одређене конструкције из плоча или користити посебне палете.

Овај дизајн ће помоћи у спречавању оштећења производа у случају да влага уђе у под. Подизање стог изнад нивоа пода треба да буде око 10-20 цм
Ако имате проблема са собом у соби, онда ће најбољи начин за постављање бити положен на стог на зиду (стављен "на ивицу"). Али, у овој ситуацији, треба имати у виду да, да би се спречила деформација промена плоча, ставите први лист амбалаже тако да буде што је могуће ближе 90 степени. То јест, требало би да буде скоро паралелно са зидом.

Обратите пажњу! Ни у ком случају не смете да постављате уске стране слова "ивице". Ово стање плоча ће довести до неизбјежне деформације под властитом тежином.

Остатак писма ставили смо пред њега. На тај начин ће бити постављени вертикално.

Без обзира како се одлучите за постављање сухозида, обавезно јетреба покрити филмом. Ово је посебно важно за вертикални распоред. Филм ће сачувати производ од превеликог зачепљења прашине, спречити да влага стигне до врха, а такође искључује могућност оштећења од механичких ефеката мале снаге.

из собе

У ријетким случајевима, дозвољено је постављање сухозидних плоча прије почетка инсталацијских радова на улици. Али постоје одређена ограничења. Оне укључују:

 • Смјештај је могућ до 6 сати;
 • производе треба паковати у материјал отпоран на влагу;
 • нема смрзавања. Зими овај тип складиштења није важећи. Вањска температура не смије пасти испод 10 ° Ц.

Овај начин штедње користи се само у врло ријетким ситуацијама и уз обавезну препоруку свих горе наведених препорука.

Кршење правила

Немаран однос према процесу уштеде производа може бити испуњен сљедећим посљедицама:

 • деформација плоча;
 • појаву пукотина или струготине;
 • бубрење услед прекомерне апсорпције влаге, што утиче на квалитет материјала;
 • промена боје спољашњег слоја картона.

Сви ови моменти ће довести до смањења животног века производа, компликација монтажних радова, као и до погоршања квалитета и својстава материјала.
Сви ови захтеви за складиштење се односе на све врсте плоча, чак и на отпорност на влагу. На крају крајева, они ће током продуженог контакта са влагом изгубити своје фабричке карактеристике.
Складиштење сувих зидова захтева од купца да се придржава свих услова које је навео произвођач.У случају кршења ових услова, произвођач више није одговоран за свој производ. Због тога се неће размјењивати. Узмите одговоран поглед на складиште и ваш поправак ће бити висококвалитетан и издржљив.