Где да почнемо да правимо баријеру за пару у трику?

Изолација у уоквиреним кућама је главно средство одржавања топлоте. Зидови од 75% састоје се од грејача, за који је потребно створити посебне услове. Губи своје позитивне особине под утицајем влаге која долази изнутра.Важно је да топлотна изолација чврсто лежи на оквиру.У ту сврху, увијек треба остати суха, што такођер захтијева парну баријеру оквира куће: зидове, подове, стропове и кровове.

карактеристике парне бране

Парна брана се назива порозна мембрана, која може значајно смањити негативан процес накупљања влаге у топлотној изолацији. Порозни слој омогућава кући да "дише", обезбеђујући проток ваздуха. У овом случају, ефекат стаклене баште је искључен. До 35% ваздуха пролази кроз дрвене конструкције.

Грешка многих домаћина је да штите оквирну кућу унутар пластичног филма. Након тога се акумулира вода која узрокује труљење дрвених конструкција.

Парна брана није филм са много отвора, већ комплексан вишеслојни порозни пакет. Она је чврсто положена са грубом страном унутар куће, а глатка - на гријач. Неопходно је да се влага боље подеси на грубу површину, а затим слободно испари.

Филм је исти са обе стране. Онда нема разлике, која страна ће се претворити у топлотну изолацију. У сваком случају, пре инсталације, прочитајте приручник за одређени тип мембране.

Многе мембране имају специфичну структуру. Они суможе имати посебну намјену: за стамбене и нестамбене зграде или за просторије с различитим ступњем влажности.Материјал се бира у зависности од начина рада зграда, карактеристика региона, услова коришћења итд.

У просторијама са влажном околином и високом температуром, потребне су мембране које се разликују по особинама од оних које се користе у обичним зградама. На пример, у саунама и купатилима користе се алуминијумски екрани који рефлектују.

Дакле, парна брана штити структуру зграде од водене паре само делимично.

Специфичности изолације парних конструкција

Парна брана за спољне зидове кућишта оквира израђена је према схеми, која је у великој мјери слична другим врстама зграда. Разлика лежи у чињеници да носеће конструкције овдје не обављају функцију загријавања.

Зидови у попречном пресеку су следећи:

 • спољна обрада са споредним колосијеком, облогама или ОСБ плочама;
 • хидроизолациони филм;
 • оквир;
 • топлотна изолација;
 • парна брана;
 • латс;
 • унутрашња обрада.

На први поглед, чини се да је баријера за пару једноставна за уградњу, само је треба поправити, окрећући је на десну страну. Фиксирање се врши употребом кламерице или поцинкованих чавала, уз полагање спојева љепљивом траком.

Основна правила која треба следити:

 • Недопустиво је оставити пукнуће мембране;
 • број набора треба да буде минималан;
 • димензионисање ишавови треба да буду високог квалитета;
 • контактне тачке стабла са парабеарером третирају се антисептички;
 • дифузна мембрана може бити положена директно на топлотну изолацију, у другим случајевима постоји размак од око 5 цм између њих;
 • није дозвољено да збуњује страну мембране приликом слагања.

Свака грешка ће довести до тога да грејач у кратком времену престане да обавља своје функције. Као резултат тога, поново ће морати да изврши топлотну изолацију куће. Нису сви власници или градитељи способни да открију потребну прецизност током инсталације, и траје 2-3 сезоне, након чега грејач упија и престаје да ради правилно.

Технологија монтаже укључује постављање парне бране од врха према дну. Преклапање се врши не мање од 100 мм са лепљивом траком, намењеном за њу. Пажљиво проверите придржавање дрвених конструкција.

У зависности од врсте изолације, понекад није потребна парна брана. Слична одлука се доноси и при наношењу пене, хоботнице и ППУ.Када се користи таква изолација, излаз влаге из простора постаје компликованији. Због тога је потребно створити њихову квалитетну вентилацију. У сличној ситуацији потребна су присилна убризгавања и одсисавање ваздуха.

Парна брана није потребна у зградама без додатне изолације, када су зидови изграђени од блокова од цигле или пене. Такође, то не ради на унутрашњим преградама куће. Гријач апсорбује пару у случају температурне разлике на вањским зидовима.

Оквири за парне бране оквира куће

Разлике у дизајну зграда обезбеђују различите услове за уклањање влаге из просторија.

двострука парна брана

Ако се зид обрађује лошим средствима за дисање са обе стране (плочица, платно, пластика), између њих се може накупити влага. Да би се елиминисао овај негативни ефекат, направљен је отвор за вентилацију између зида и облоге. У исто време, потребно је да у њему циркулише ваздух и оде негде.

Основне шеме за изолацију паре

Заштита од влаге у оквирним кућама се обично врши на два начина:

 1. Мембрана је причвршћена за полице оквира, а затим се врши унутрашња обрада (слика А испод).
 2. Изнад врха парне бране налази се хоризонтална или вертикална летва, на коју је причвршћена облога. Као резултат, унутра је формиран отвор за вентилацију од 4-5 цм (слика Б).

Ова друга опција је пожељнија када се ради о сталном боравку у кући када постоји опасност од накупљања влаге између зидова. Без ваздушног размака дозвољено је градити објекте за привремену посјету. Имају вентилацију са инсталацијом кутије. Обавезно направите капуљачу из просторија са високом влажношћу.

При опремању куће ефективном вентилацијом смањује се улога парне изолације. Овдје служи само као додатно осигурање од накупљања у зидовима влаге.

Парна брана код спољне изолације зграде

Парна брана се може поставити на глатку дрвену површину . У почетку је зид препунНа њих се причвршћује сталци дебљине 2,5 цм у корацима од 1 м. Требала би бити окренута према грубој или актуалној страни према ван и глатка према зиду. Затим се са врха поставља решетка, на њој се формира топлотна изолација, а одозго се протеже водоотпорни филм. Након тога се завршава завршна обрада куће.

Метода обезбеђује посебну микроклиму у кући од трупаца, дрвеној или оквирној конструкцији, јер нема потребе да се дрво затвара у завршном материјалу.

Недостатак ове опције је потреба за сушењем дизајна, који траје неколико година. Додаје се и додатни рад на заштити спојева са заптивачем и полагањем прореза на обе стране. За изолацију се могу користити само хидрофобни материјали.

Парна изолација пода у дрвеној кући

Хидро и парне баријере су потребне за изоловани под због дејства два фактора:

 • влага из капе или подрума која пролази кроз тло;
 • парови из просторија.

Када је под угријан, хидроизолација се прво поставља у простор између заостатака на грубом поду. Траке филма се стављају фластером и лијепе посебном љепљивом траком.

Плоче или ролне изолације у дебљини од 15 цм постављају се у оквир оквира, а затим се скривају у филмску баријеру. Такодје захтевају и лепљење и лепљење спојева.

Плоче се постављају преко зареза дебљине 30 цм и корака од 40-60 цм, причвршћују се вијцима или другим прикладним причврсним елементима. ЗбогОни стварају отвор за вентилацију између пода и парне бране.

Ширина летвица је добро причвршћена и причвршћена решеткастом подном даском за 25-30 мм или резом на 40-50 мм. Изнад је завршна подна облога.

Ефикасна употреба парне бране за подне облоге само са гријачем који може дисати. Овде није погодан пена и слични материјали. Препоручује се да се користи густина минералне вуне од 37-57 кг /м3, јер нема оптерећења на структури пода.

Изолација и испаравање плафона

До 80% оквирних кућа је изоловано минералном вуном. Осим тога користи се пјенасти полистирен, овал, глина и други.

Строп се изолира, както следва:

 • На греде из доње влачне парне бране и причвршћене на њих са хефталицом. Тада се плоча сипа у кораку од око 40 цм.
 • На врху стропа налази се минерална вуна. Ово се ради на зиду. Са дебљином од 50 мм, треба их поставити у три слоја да би се добила стандардна величина од 150 мм. Слагани су у шах, а стропне греде су прекривене горњим слојем.
 • Горња страна гријача је покривена парном баријером ако је поткровље топло. Распростире се по цијелом стропу с отвором од најмање 10 цм и бртвљењем спојева. Ако се поткровље не загријава, ова заштита одозго се не може обавити.
 • На врху изолационог пода је постављен. Између њега и парне бране мора постојати отвор за вентилацију од око 5 цм

Исправно постављенСтропна "торта" спрјечава накупљање влаге у гријачу и одоздо и одозго.

Изолација и изолација паре крова

Кров је изолован као зидови, али ево неких карактеристика. На врху сплава је хидроизолација. Фиксира се сатеном, на којем је кров фиксиран. Након што је гријач уметнут између рогова. Боље је да буду круте тако да материјал није деформисан.

Плоче се уграђују са отвором од хидроизолационог филма. Неопходан је за вентилацију и уклањање влаге, која се формира испод крова. За бољу циркулацију из празнине извучена су два закључка - са различитих страна куће. Препоручује се да одаберете ватроотпорни материјал.

\ т

Хидроизолација треба бити запечаћена, иначе ће влага пасти на гријач и изгубити ће значајан дио корисних својстава.

Унутар греда парна брана је забодена и решетка је постављена. На њему је причвршћен материјал за облагање. То могу бити КСБ-плоче, суви зидови итд. За облагање се из профила формира оквир, као и за зидове.

С квалитативном изолацијом и поузданом заштитом од влаге у поткровљу може се инсталирати сустав гријања. Онда ће у било које доба године бити комплетан животни простор.

Видео: изолација оквира куће

Полагање парних баријера у кућишту се изводи уз уважавање приоритета, специфичности инсталације, као и карактеристика технологије. Ако се испод крова налази не-стамбени простор, не може се гријати, али топлинска изолација значајно смањује букураин тиме

Правилан избор и уградња мембрана за парне бране у потпуности осигурава да оне обављају корисне функције за заштиту кућишта од влаге.