Гасни филтер за котао: принцип рада, чишћење, одржавање

Модерни плински котлови остају најпопуларније јединице које се користе за гријање кућа. Примјењују се не само у приватним кућама, већ иу становима и односе се на дугорочну и ефикасну опрему уз правилан рад.

Тајна дугог рада је да повремено треба обавити превентивне или поправне радове. У овом случају не можете без одређене количине резервних дијелова, на примјер, котловског филтера, електричне плоче, пумпе или чак измјењивача топлине.

Принцип рада котла

Удобни услови након инсталације у стану плинског котла осигурани су не само гријањем, већ и топлом водом. Ово се односи на двокружне системе грејања који вам омогућавају да користите топлу воду чак иу сезони без грејања када нема потребе за покретањем котла за грејање. Једносмерни котлови су само за гријање, што није увијек оправдано. У првом случају, уз једнаку потрошњу гаса, потрошач добија топлоту и топлу воду, у другом - само топлоту.

Приликом покретања гасног котла, хардверска јединица, која проверава собну температуру, почиње да ради прво. То вам омогућава да одредите потребну количину топлоте.

Надаље, гасне арматуре улазе у рад, при чему се гориво доводи у комору за сагоревање уз истовремено сагоревање пламеника (варнице). Загревање расхладне течности до одређене температуре врши се у измјењивачу топлине, из којег под дјеловањем циркулационе пумпе вода почиње да се креће у систему уу правцу цеви и радијатора. Како се систем креће заједно са хлађењем и расхладно средство се враћа у измјењивач топлине, он се загријава и поновно се враћа на радијаторе. Тако укратко можемо окарактерисати принцип рада једносмерног гасног котла.

Двокружни гасни котао омогућава истовремено грејање са топлом водом у кући за неограничен број прикључних тачака. Главна разлика у односу на котао је присуство другог круга, у којем вода иде у водоводни систем.

Истовремено, 2 контуре не раде. Ако се током загревања просторије укључи топла вода, грејање се значајно смањује, али се не зауставља у потпуности. Како је ово краткотрајан процес, овај интервал не утиче на собну температуру.

Када се гасни котао користи истовремено са грејањем, често се примећује да се довод топле воде за неко време зауставља - од неколико секунди до 2-3 минута. Ово је такође последица прерасподеле оптерећења између контура. У принципу, према власницима јединице са два круга, не постоје значајне неугодности у употреби.

сорте опреме

Постоје три типа котлова:

 • користи се за загревање воде у систему грејања и за снабдевање топлом водом, један измењивач топлоте (биотермални);
 • због присутности у дизајну складишних капацитета и проточног размењивача топлоте;
 • користи други високобрзински измењивач топлоте за формирање топле воде.

По врсти гаса пројекти су подељени на следеће варијанте:

 • ручни тип - најстарији, који се користи на моделима направљеним и састављеним почетком века;
 • рука ПИЕЗОРОЗПАЛ - гас је осветљен од искре пиезо елемента;
 • електронски тип паљења, захтијева прикључивање котла на кућни електрични систем.

ВИДЕО: Врсте гасних котлова - зид, под, парапет, како изабрати

Мере заштите од пожара

Да би котао радио исправно, морају се предузети мере предострожности:

 • јединица мора бити сигурно причвршћена на вертикалну површину, ако је то предвиђено оперативним карактеристикама;
 • издувни гасови се испуштају само кроз добро проветрени круг који одржава снагу;
 • обавезно одржавати укупне димензије, на удаљености од најближих кухињских апарата, укључујући пећ, извлакач итд .;
 • носач топлоте се бира на основу критеријума по којима неће стварати жаришта корозије;
 • који воде до излаза из котла гаса, мора да има преклопни гасни вентил.

Треба имати на уму да котлови могу захтијевати резервне дијелове чак и када није дана гаранција. Ово се дешава у следећим ситуацијама:

 • грешке у инсталацији котла;
 • неправилан рад гасног уређаја;
 • одржавање је извршено у супротности са условима;
 • постоје флуктуације електричне енергије у домаћинству, оне се могу свести на минимумстабилизатор или непрекидно напајање;
 • карактеристике ниског квалитета носиоца топлоте, које се могу кориговати посебним филтерима.

инсталирани филтери

Непрекидан рад котла је дуготрајан уз добар систем филтрирања. Код дизајна гаса се користи и филтер за котао. Део доприноси побољшању квалитета расхладне течности.

Шема повезивања

Без квалитативног филтера, власници остављају измењивач топлоте практично незаштићен од неисправне воде из славине. У већини региона, његова композиција је у стању да уништи детаље о металним путевима у само неколико сезона.

Нежељене наслаге се појављују на унутрашњим зидовима измењивача топлоте. Они доприносе уништавању зидова. Ово је посебно погубно за бите-термалне дијелове. Такав квар се не може поправити или залемити.

чишћење гаса

Гасни филтер за котао мора се односити на мерни уређај, запорни вентил, уграђене пламенике. У свом функционисању се наноси прочишћавање честица рђе, зрна, смола, честица прашине итд. Као резултат, могуће је постићи прецизнији рад уређаја без кварова и кварова. Истовремено се уочавају техничке карактеристике, а трошење радних површина практично не постоји.

магнетни филтери

Један од најчешће кориштених магнетних филтера. Главни задатак му је да обезбеди меку воду. То се постиже структурирањем долазногсастав водених соли.

Основа његове конструкције су трајни магнети. Они су постављени унутар кућишта. Због њиховог утицаја на течност успевају да претворе калцит, који је основа скале, у било који уређај, у арагонит, безбедан за све површине.

Магнетни филтери захтевају редовно чишћење од нових наслага.

Позитивни квалитети су:

 • максималну ефикасност;
 • нема потрошног материјала који је потребно редовно мењати;
 • инсталација је врло једноставна, тако да се може радити чак и самостално;
 • животни вијек је веома висок;
 • помаʻе уклонити стари олош;
 • мале димензије уређаја;
 • инсталација се може изводити у било ком систему цеви;
 • значајно смањио трошкове поправке и рада котла.

Побољшати филтрациона својства замјеном стандардног магнетног филтера електромагнетним принципом. Трошкови у исто вријеме ће бити већи, као и он који захтијева оперативне трошкове.

Када је дошло до квара

Повољан период поправке и превенције котлова је љето и касно прољеће. Међутим, проблем који је настао током грејне сезоне може много да уради, јер у овом тренутку кућа почиње да се хлади и постаје све мање удобна у њој.

Мале фрактуре могу бити елиминисане саме од себе. За то је потребан посебан алат, доступност упутстава за употребу са шемом јединица и време.

Ако је сломљенонда се обратите сервисном центру. Телефони најближих произвођача испоручују у пасош на котао.

Неисправан котао мора бити искључен из напајања. Да бисте то урадили, користите не само прекидач или дугме на телу, већ ћете морати да искључите утикач из утичнице. Такође, испред котла је неопходно затворити вентил за затварање гаса. Једући мирис гаса, морате хитно да позовете специјалисте профила.

ВИДЕО: Неисправан зидни гасни котао


Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4